DIAdvisorPersonal Glucose Predictive Diabetes Advisor            Jens Ulrik Poulsen (Novo Nordisk, DK)    ...
The consortium9 countries13 partners3 Universities3 Hospitals4 SME’s2 Large enterprises1 NGO           1. Dept....
About DIAbetes •  What?  Chronic hyperglycemia •  When?  Constant, for life •  Why?   Loss of insulin secretio...
Insulin-treated Diabetes Mellitus:    What do we Aim at ?                 BASAL            ...
Why is it so Difficult to Reach this Goal ?    Blood Glucose Variability in Insulin-treated           Patien...
Glucose Variability is Manageable by ‘Thoroughly Instructed    and Driven’ Insulin-treated Diabetic Patients      ...
DIAdvisor conceptGlucose              Prediction      Ad        v      som ise:      ...
DIAdvisor concept       VITAL           SIGNS
DIAdvisor system
DIAdvisor system – Patient Interface
DIAdvisor system – Clinician Interface
DIAdvisor is expected to make  Life with Diabetes Easier    RomSoft    www.rms.ro
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Rom soft - Diadvisor presentation - CodeCamp 10 march 2012

402 views

Published on

Published in: Technology, Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
402
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Buna ziua, sunt Lucian Nita, project manager la firma RomSoft si in urmatoarele 5 minute voi prezenta proiectul Diadvisor, proiect realizat in cadrul unui consortiu multinational cu finantare europeana. Acest proiect isi propune sa realizeze un instrument de analiza si predictie a evolutiei starii de sanatate a persoanelor ce sufera de diabet, numita si “boala secolului 21”.
 • Consortiul din care firma RomSoft face parte este format din 13 parteneri de pe intreg cuprinsul Europei, incluzand universitati, spitale, firme mari si mijlocii.
 • Ce este diabetul? Este o boala cronica ce se manifesta printr-o crestere a concentratiei de glucoza din sange datorata lipsei de insulina din organism. Insulina reprezinta hormonul ce ajuta celulele sa absoarba glucoza din sange si s-o transforme in energie. Din cauze inca necunoscute, pancreasul inceteaza la un moment dat sa produca acest hormon, zaharul din sange nu mai este consumat si pacientul intra in hyperglicemie. Hyperglicemia nu doare, nu se manifesta prin stari deosebite, fapt ce sustine parerea specialistilor ca peste 50% din diabetici nu vin la spital si nu sunt diagnosticati. Totusi, este o boala foarte grava, ce produce efecte ireversibile in timp, efecte ce duc la orbire, sau amputarea membrelor inferioare. Se trateaza prin injectarea periodica in organism a unor cantitati specifice de insulina.
 • Cum se trateaza diabetul? Prin injectarea unei cantitati de insulina de tip “basal” ce actioneaza pe tot parcursul zilei La care se adauga injectii de insulina rapida sau “bolus” prin care sa se compenseze efectele diferitelor mese luate in timpul zilei
 • Totusi, pacientul este pus zilnic in fata unei dileme, intrucat nu stie ce cantitate de insulina sa-si injecteze deoarece raspunsul organismului la insulina este foarte variabil, depinzand de o multime de factori ce nu pot fi urmariti. O cantitate prea mica de insulina nu rezolva problema hiperglicemiei, in schimb, o cantitate prea mare duce la efectul invers numit hypoglicemie ce are efecte devastatoare pentru organism.
 • In principiu un pacient poate sa-si controleze in mod eficient diabetul prin impunerea unei disciplini in ce priveste mesele luate in timpul zilei, activitatea fizica desfasurata sau modul de viata. Dar riscul accidentelor ramane ridicat!
 • Ideea principala este ca pacientul sa fie alertat in timp util sa-si injecteze o cantitate de insulina atunci cand se estimeaza ca acesta intra in starea de hiperglicemie
 • In acest scop s-a implementat proiectul Diadvisor ce-si propune sa colecteze continuu datele despre starea pacientului si sa calculeze anumite predictii referitoare la evolutia viitoare a acesteia
 • Sistemul a fost testat in diverse spitale din Europa, datele culese au fost de asemenea trimise pe un server FTP de unde pot fi downloadate si analizate de echipele de matematicieni din cadrul consortiului.
 • Aceasta este imaginea afisata de aplicatie pe telefonul mobil al pacientului indicand valoarea glicemiei in ultima perioada, precum si predictia acestei valori pentru perioada viitoare. In caz de pericol de hiperglicemie, pacientul este alertat sa-si injecteze o cantitate calculata de insulina
 • Toate datele culese sunt salvate intr-o baza de date unica la care se conecteaza doctorul in vederea analizei evolutiei pacientului. Doctorul selecteaza un anumit pacient din baza de date si aplicatia afiseaza toate informatiile specifice acelui pacient ce-l ajuta pe doctor sa-si formeze o imagine corecta despre starea pacientului.
 • Prin utilizarea aplicatiei Diadvisor viata pacientului devine mult mai simpla, stresul asociat cu urmarirea si prevenirea hiperglicemiei este minim, pacientul avand un instrument de incredere care sa-l sfatuiasca zilnic in legatura cu gestionarea situatiei data de aceasta afectiune. Iar RomSoft este mandra sa va anunte ca este implicata in acest proiect european ce are drept scop imbunatatirea vietii pacientilor si a noastra in general.
 • Rom soft - Diadvisor presentation - CodeCamp 10 march 2012

  1. 1. DIAdvisorPersonal Glucose Predictive Diabetes Advisor Jens Ulrik Poulsen (Novo Nordisk, DK) Lucian Nita (Romsoft, RO) Eric Renard (CHU Montpellier, F) Take 2 IU of insulin Lucian Nita RomSoft, On Behalf of the DIAdvisor Consortium, EU Funded by FP7, European Commission
  2. 2. The consortium9 countries13 partners3 Universities3 Hospitals4 SME’s2 Large enterprises1 NGO 1. Dept. Information Eng. 2. Dept. of clin. and Exp. Med.
  3. 3. About DIAbetes • What? Chronic hyperglycemia • When? Constant, for life • Why? Loss of insulin secretion by pancreatic islets • How? Insulin therapy • Risks? Severe vascular damages and hypoglycemic events• In Europe: • 22.5 Millions persons affected (WH0, 2002) • > 50% undiagnosed => 60 M (IDF, 2004)
  4. 4. Insulin-treated Diabetes Mellitus: What do we Aim at ? BASAL BOLUS
  5. 5. Why is it so Difficult to Reach this Goal ? Blood Glucose Variability in Insulin-treated Patients !
  6. 6. Glucose Variability is Manageable by ‘Thoroughly Instructed and Driven’ Insulin-treated Diabetic Patients Education THE MISSING + Modern insulin delivery LINK: + Tight glucose A monitoring DIABETES ADVISOR ON EXPECTED + Advice providers CHANGES But unexpected events may occur…
  7. 7. DIAdvisor conceptGlucose Prediction Ad v som ise: e in take sul in Time Now
  8. 8. DIAdvisor concept VITAL SIGNS
  9. 9. DIAdvisor system
  10. 10. DIAdvisor system – Patient Interface
  11. 11. DIAdvisor system – Clinician Interface
  12. 12. DIAdvisor is expected to make Life with Diabetes Easier RomSoft www.rms.ro

  ×