Femte budet:
Du skall inte dräpa
Vad betyder det?
Svar:
Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte skadar
vår nästa till hans liv eller vållar hoom lida...
Livet är Guds gåva
●  Gud är livets källa
●  En människas liv är det dyrbaraste hon äger på
  jorden


  Av var och ...
Vi är inte bara kropp
●  Människan har en kropp,
  en själ och en ande.  Femte budet förbjuder att man skadar ell...
Man bryter mot budet...
●  Om man dödar, skadar, föraktar eller hatar en person
●  Kroppen förstörs genom att döda eller...
Man uppfyller budet...
●  När man älskar sin nästa som sig själv
   ●  Skyddar andras liv.
   ●  Ger mat, kläder oc...
Två olika slags mord
●  Grovt mord             ●  Finare mord
   ●  Att mörda med egen hand,      ...
Bibeln om femte budet
Jesus sade: ”Ni har hört att det är sagt till fäderna: Du skall inte
mörda.Den som mördar är skyldig...
Att fundera på
●  Luther och bondeupproret. Luther gav till slut sitt stöd till furstarna att
  slå ner upproret med sv...
Låt oss be
Käre Gud, Fader, Son och Helig Ande. Du är livets källa. Du har
gett oss livet som en gåva för att tjäna dig nä...
Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som
rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därfö...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

5 budet

478 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
478
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

5 budet

 1. 1. Femte budet: Du skall inte dräpa
 2. 2. Vad betyder det? Svar: Vi skall frukta och älska Gud, så att vi inte skadar vår nästa till hans liv eller vållar hoom lidande, utan hjälper och bistår honom i alla livssituationer. Luthers lilla katekes
 3. 3. Livet är Guds gåva ● Gud är livets källa ● En människas liv är det dyrbaraste hon äger på jorden Av var och en som dödar sin broder skall jag utkräva den människans liv. Den som utgjuter människoblod, hans blod skall utgjutas av människor, ty Gud har gjort människan till sin avbild. 1. Mos. 9:5-6.
 4. 4. Vi är inte bara kropp ● Människan har en kropp, en själ och en ande. Femte budet förbjuder att man skadar eller dödar något som berör människans ”treenighet”.
 5. 5. Man bryter mot budet... ● Om man dödar, skadar, föraktar eller hatar en person ● Kroppen förstörs genom att döda eller skada ● Själen eller anden förstörs ● Om man genom att plåga eller tortera försöker bryta ner en människas vilja eller själ, så att människan inte kan fungera fritt och självständigt. ● Genom att mobba på gården, i skolan, arbetsplatsen eller i församlingen Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare har evigt liv i sig. (1. Joh. 3:15)
 6. 6. Man uppfyller budet... ● När man älskar sin nästa som sig själv ● Skyddar andras liv. ● Ger mat, kläder och beskydd. ● Ger andra råd och tröst. ● Är vänlig och talar gott om medmänniskorna. Samhället bär svärdet för att minska det onda och skydda livet. ”överheten bär inte svärdet förgäves. Den är en Guds tjänare, en hämnare som straffar den som gör det onda.” Rom. 13:4 Lägg bort all bitterhet, häftighet och vrede, allt skrikande och smädande och all annan ondska. Var i stället goda och barmhärtiga mot varandra och förlåt varandra, liksom Gud i Kristus har förlåtit er. Ef. 4:31-32
 7. 7. Två olika slags mord ● Grovt mord ● Finare mord ● Att mörda med egen hand, ● Låta en person få problem som Kain och Abel, 1 Mos. 4:8 kan leda ett kortare eller ● Att mörda genom en annan: bittrare liv. Josefs bröder, 1 David och Uuria, 2 Sam. Mos. 37. 11:15. Även Herodes, Judas, ● Skada en annans kropp. Saulus. Petrus slog lös Malkus öra ● Genom att inte bry sig och med svärd. Matt. 26:51. låta någon bli dödad: 2 Mos. ● Låta bli att hjälpa någon som 21:29, 5 Mos. 22:8. är i behov av kroppslig eller ● Självmord, Judas. själslig hjälp. Prästen och leviten, Luk. 10:31.
 8. 8. Bibeln om femte budet Jesus sade: ”Ni har hört att det är sagt till fäderna: Du skall inte mörda.Den som mördar är skyldig inför domstolen. Jag säger er: Den som är vred på sin broder är skyldig inför domstolen, och den som säger till sin broder: Ditt dumhuvud, är skyldig inför Stora rådet, och den som säger: Din dåre, är skyldig och döms till det brinnande Gehenna. ” Matt. 5:21-22 Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: Min är hämnden, jag skall utkräva den, säger Herren. Rom. 12:19 Kärleken gör inte något ont mot sin nästa. Alltså är kärleken lagens uppfyllelse. Rom. 13:10
 9. 9. Att fundera på ● Luther och bondeupproret. Luther gav till slut sitt stöd till furstarna att slå ner upproret med svärd eftersom inte förhandlingar längre hjälpte. Ungefär 30 000 bönder dog. Vilken sida använde grovt våld. ● Vad skall man göra om en främmande makt anfaller vårt land?
 10. 10. Låt oss be Käre Gud, Fader, Son och Helig Ande. Du är livets källa. Du har gett oss livet som en gåva för att tjäna dig när vi tjänar varandra. Ge oss kraft att älska våra medmänniskor såväl vänner som fiender. Vi ser mycket nöd i världen. Låt oss lindra den genom att använda det du har gett oss. Ge oss kraft att föra din kärlek och ditt ords ljus dit där man förföljer, där kärleken har upphört och man trampar ner rättvisan, där man retar, föraktar och talar illa om varandra, dit där man dödar. Gör oss till budbärare om din frid och kärlek. I Jesu namn. Amen.
 11. 11. Alla har syndat och saknar härligheten från Gud, och de står som rättfärdiga utan att ha förtjänat det, av hans nåd, därför att Kristus Jesus har friköpt dem. Rom. 3:23-24

×