Presentació d'Owncloud

231 views

Published on

Presentació d'Owncloud.

Més manuals a: http://www.exabyteinformatica.com

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
231
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació d'Owncloud

  1. 1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Presentació d’OwnCloud (Servidor núvol)OwnCloud és un fantàstic programari lliure que ens permet una sincronització flexible. Éspossible d’utilitzar a través dun dispositiu mòbil, estació de treball o client web. Es tractaduna suite de programari que proporciona un àrea demmagatzematge independent de laubicació de les dades (emmagatzematge en el núvol). El projecte es va iniciar al gener de 2010pel desenvolupador de KDE Frank Karlitschek per crear una alternativa lliure als proveïdors decloud comercials. A diferència dels serveis demmagatzematge comercial, OwnCloud es potinstal·lar en un servidor privat sense cost addicional.Guia dInstal·lacióUs mostrarem pas a pas el procés dinstal·lació d’OwnCloud que ens permetrà emmagatzemarels teus arxius, carpetes, contactes, galeries de fotos, calendaris i molt més, en el teu servidorlocal. Accedeix ala carpeta del teu dispositiu mòbil, lescriptori,o un navegador web. Accedeix ales teves dades des de qualsevol lloc,quan ho necessitis. Podeu descarregar aquest programarides de https://owncloud.com/download.En ser programari lliure, OwnCloud ha rebut latenció de diverses empresesdemmagatzematge, i el seu desenvolupament no ha parat en cap moment, des que es veiés laseva primera versió al 2010. El més interessant d’OwnCloud és que és un programari quesadapta a moltes situacions, i a més a més daquesta adaptabilitat, és possible instal·lar-ho enqualsevol proveïdor de hosting, amb els únics requisits de PHP 5 i la base de dades.El procés dinstal·lació d’OwnCloud és extremadament senzill, però per dur a terme la sevainstal·lació, necessitem per exemple un servidor web com Xampp. Una vegada descarregat elprogramari, ho descomprimirem i copiarem la carpeta íntegra al directori htdocs del nostreservidor Xampp.Una vegada copiada la carpeta, aquest programari ja es troba pràcticament configurat,entrarem en http://localhost/owncloud/ o si hem canviat el nom de la carpeta en copiar-ho alrepositori web, canviarem owncloud pel nom de la carpeta.Ara accedirem al portal OwnCloud.Només haurem d’introduir el nom dusuari i contrasenya (la primera vegada, posarem el quevulguem) i prémer sobre el botó de "Completar la instal·lació".Ara ja hem accedit al nostre cloud particular.
  2. 2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Configuració d’OwnCloudPer configurar el programari, premem en la roda dentada de la part inferior esquerra. Ensdesplegarà diverses opcions, com a Personal, Usuaris, Aplicacions, Administrador i Ajuda.En lopció de Personal. Configurarem tot el referent al nostre usuari daccés, idioma, calendari,etc.. aquest últim, el calendari, podrà ser sincronitzat amb Calendar CalDAV i amb el de iOS/OSX, igual que els contactes. La ruta daccés, la teniu en aquesta mateixa pantalla de configuració.En lopció dUsuaris, gestionarem les altes, baixes i modificacions dels usuaris que vulguem queaccedeixin al nostre cloud. Podrem crear grups prement el botó desplegable de grups, i siemplenem el quadre Nom i Contrasenya i posteriorment premem a Crear, afegirem un nouusuari a OwnCloud.En lopció dAplicacions, podrem afegir/habilitar funcionalitats al nostre OwnCloud. Algunesaplicacions de tercers, hem vist que no funcionen correctament.En l’opció dAdministrador, gestionarem la configuració de la grandària màxima darxius apujar, si volem que es guardin les diferents versions dun arxiu, si desitgem que tot escomparteixi de forma general, etc..Si volem que es comparteixi la informació/documentació amb tots els usuaris, marcaremlopció de Enable sharing with everyone (Habilitar compartir amb tothom).Com pujar documentsPujar documents és una tasca realment senzilla, seleccionarem laparador arxius iseleccionarem el botó de color verd marcat amb una fletxa apuntant cap amunt just a sota de"Nou", on podrem pujar els nostres arxius. També podrem crear nous documents des del propiCloud, prement el botó verd "Nou", on podrem crear, arxius de text, carpetes o des duna url,etcètera.Si pugem un arxiu dàudio, podrem reproduir-ho en línia, des de qualsevol navegador i des dequalsevol lloc, prement simplement en Musica i el botó de Play.Nota: Si volem publicar aquesta aplicació a internet, simplement haurem dobrir el port 80(web) de lequip o servidor on tinguem instal·lat OwnCloud.Guia avançada dinstal·lacióQuan volem seleccionar un altre nom de la base de dades per algun problema que ens poguéssorgir, haurem de realitzar una instal·lació avançada. Per a això, en la instal·lació,seleccionarem el desplegable de "Avançat".
  3. 3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Ara podrem seleccionar els paràmetres de la base de dades de forma manual. Però abans, ambel PhpMyAdmin per exemple, crearem una base de dades de nom owncloud i seleccionarem ella codificació de utf8_spanish i li donarem a Crear.Una vegada que ja disposem de la nostra nova base de dades, continuarem amb la instal·laciód’OwnCloud de forma avançada. Veiem que podem triar el tipus de base de dades, si SQlite oMySQL, en el nostre cas, seleccionarem MySQL.I completarem de forma manual els valors de la base de dades, és a dir, lusuari, password,base de dades, etcètera...i ara premerem a Completar instal·lació.En principi ja no hauríem de tenir problemes i ja ho tenim!Personalització d’OwnCloudLestructura de carpetes dun tema és exactament la mateixa que lestructura d’OwnCloud.Podrem substituir .js, imatges i plantilles amb versions pròpies.Canvi de logoLa forma més fàcil de canvi dimatge en OwnCloud és el logo. En obrir el navegador veurem ellogo de OwnCloud. Aquesta imatge la podem substituir per una nostra més apropiada. El fitxeren qüestió s’anomena Logo.png (Aquest és el logotip corresponent a la pantalla depresentació), que apareix damunt de la pàgina dinici de sessió de la instància OwnCloud téuna grandària de: 250x118 píxels. Si canviem les dimensions podria ser que el nou logo noencaixi correctament.Larxiu logo-wide.svg correspon al petit logo que apareix en la part superior esquerrad’OwnCloud (IVS es pot crear amb Adobe Illustrator amb una prova gratuïta de 30 dies), o ambinkscape). Té una grandària de píxels de 140x32. Si modifiquem aquesta grandària, el panell denavegació i es veurà horrible. Lample, no obstant això, pot ser més gran o més petit, el quenecessitem per satisfer les nostres necessitats.Per canviar qualsevol daquests logotips, nhi ha prou amb crear el seu arxiu de logotip propidaquestes característiques, aquests arxius podrem trobar-los en ..owncloudcoreimg.Com canviar els colorsNomés cal crear de nou o modificar el fitxer style.css situat en la carpeta ../core/css. Podremcanviar els colors de la barra dencapçalament en la pantalla dinici de sessió i navegacióprincipal (Zona marcada de color taronja).Els valors 35537a i 1d242 corresponen al degradat blau de OwnCloud per defecte. Si volemcanviar els colors modificarem aquests valors indicats.
  4. 4. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Una vegada canviats, obrirem la nostra web de login d’OwnCloud i veurem que els colors hancanviat.OwnCloud és la opció perfecte per a poder disposar en la nostra empresa o en la dels clients,d’un servidor tipus Dropbox però a nivell local, en un PC o servidor instal·lat en el mateix espaifísic on roman l’empresa. D’aquesta manera, si disposem d’un servidor propi amb grancapacitat d’emmagatzematge d’arxius, podríem arribar a encapsular, tots els arxius corporatiusnostres o dels nostres clients i poder oferir a tota la infraestructura, la disponibilitat d’aquestsarxius així com calendari compartit, contactes de l’empresa, etc. I el millor de tot, ambsoftware freeware GNU que no ens costarà ni un cèntim! :)

×