Presentació de PHP

183 views

Published on

Presentació del llenguatge PHP.

Més manuals a: http://www.exabyteinformatica.com

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
183
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació de PHP

  1. 1. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/Presentació de PHPConcepteDefinim PHP com un llenguatge de codi obert molt popular, adequat per desenvolupar web ique pot ser incrustat en HTML. És popular perquè un gran nombre de pàgines i portals webestan creades amb PHP. Codi obert significa que és dús lliure i gratuït per a tots elsprogramadors que vulguin fer-ho servir. Incrustat en HTML significa que en un mateix arxiupodem combinar codi PHP amb codi HTML, seguint unes regles.PHP sutilitza per generar pàgines web dinàmiques. Recordeu que anomenem pàgina estàtica aaquella en la que els continguts de la mateix romanen sempre igual, mentre que anomenempàgines dinàmiques a aquelles en les que el seu contingut no és el mateix sempre. Perexemple, els continguts poden canviar sobre la base dels canvis que hi hagi en una base dedades, de cerques, aportacions dels usuaris, etc.Com treballa PHP?El llenguatge PHP es processa en servidors, que són potents ordinadors amb un programari imaquinari especial. Quan sescriu una adreça tipushttp://www.exabyteinformatica.com/index.php en un navegador web com a Internet Explorer,Firefox o Chrome, què succeeix? Senvien les dades de la petició al servidor que els processa,recopila les dades (per això diem que és un procés dinàmic) i el servidor retorna una pàginaHTML com si fos estàtica.Metodologia de procésPetició de pàgina web al servidor: El servidor rep la petició, reuneix la informació necessàriaconsultant la base de dades o a altres pàgines web, d’altres servidors, etc. Després, el servidorrespon enviant una pàgina web estàtica però la creació de la qual ha estat dinàmica (realitzantprocessos de manera que la pàgina web retornada no sempre és igual).ConclusióEn un lloc dinàmic, la informació generalment està emmagatzemada en una base de dades.Cada vegada que volem mostrar la pàgina, com per exemple una pàgina de esports, busquema la base de dades les últimes notícies que tenim enregistrades per posteriorment, mostrar-lesen el navegador del usuari visitant. Ara bé, com saconsegueix que la pàgina vagi mostrantnotícies noves? Simplement tivant les dades de les mateixes bases de dades, per exemple, através dun formulari que emplena una persona i que una vegada informat, quan prem enviar,implica que el que hagi escrit es gravi en la nostra base de dades. Daquesta manera, quan
  2. 2. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/sol·licitem la pàgina web i el servidor consulta la base de dades, trobarà aquesta novainformació i mostrarà la nostra pàgina de forma diferent (de dinàmica a estàtica) com veiemanteriorment.Per regla general aquest tipus de llenguatge sol ser utilitzat per crear contingut dinàmic i poderinteractuar amb lusuari.Per tant les pàgines PHP contenen HTML amb codi PHP inclòs en elles per fer un procés (enaquest cas, mostrar dades. El codi PHP està comprès entre etiquetes de començament i finalespecials.Exemple:<?php echo “Benvingut/da a Exabyte Informàtica!”; ?>Aquestes etiquetes especials ens permetran entrar i sortir del llenguatge PHP. Serveixenperquè el servidor web sàpiga que ha dinterpretar el codi inclòs entre aquestes etiquetes comsentències PHP.El que distingeix a PHP de Javascript és que el codi és executat en el servidor (server side) igenerant codi HTML per després enviar-lo al client com si fos una pàgina web estàtica. El clientrebrà els resultats que el servidor retorna després dinterpretar el codi PHP, sense cappossibilitat de determinar el codi que ha produït el resultat rebut. És a dir, a través del nostrenavegador podríem veure el codi HTML, però mai el codi PHP que ha generat el resultat enHTML. El servidor web es pot configurar fins i tot perquè els usuaris no puguin saber si estàs ono utilitzant PHP.El millor de fer servir PHP és que és extremadament simple per al principiant, però a la vegada,ofereix moltes característiques avançades per als programadors professionals i més avançats.Amb PHP pots processar la informació de formularis, generar pàgines amb contingutsdinàmics, o enviar i rebre cookies, entre moltes més coses. PHP ho utilitzen des de petitespàgines web fins a grans empreses. Moltes aplicacions web estan construïdes usant PHP. Compodrien ser Joomla, Drupal, Wordpress, Contao, Presta shop i un llarg etcètera (gestors decontingut de pàgines web en el fons o CMS o bé botigues on-line per a comerç electrònic),phpBB i SMF (sistemes de fòrums per a pàgines web), Moodle (plataforma educativa per aeducació on-line), etcètera...Entre les habilitats de PHP sinclou la creació dimatges a partir de dades. Per exemple,suposem que tenim una acadèmia amb 30 alumnes matriculats en un curs dinformàtica, 80alumnes matriculats en un curs de matemàtiques i 60 alumnes matriculats en un curs dequímica.PHP també pot utilitzar i presentar resultats en altres estàndards de dades o llenguatges propisdels desenvolupaments web, com XHTML i qualsevol altre tipus de fitxers XML. PHP pot autogenerar aquests arxius i emmagatzemar-los en el sistema darxius en comptes de presentar-losen la pantalla, utilitzant aquests fitxers per generar contingut dinàmic. És a dir, el contingutdinàmic pot sorgir daltres llocs a més a més de les bases de dades.
  3. 3. Más manuales en: http://www.exabyteinformatica.com/manuales-y-apuntes-freeware© Roger Casadejús Pérez | http://www.exabyteinformatica.com/tienda/També es pot interactuar amb d’altres servidors fent servir qualsevol protocol. Finalment, PHPpot enllaçar-se amb altres llenguatges molt potents com Java, Ajax, jQuery o javascript.

×