Basmul popular

1,135 views

Published on

caracteristici

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,135
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Basmul popular

 1. 1. BASMUL POPULARPRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR
 2. 2. “Basmul este oglindirea vieţii în moduri fabuloase.” George Călinescu•Basmul este o creaţie populară străveche ,apărută ca o expresie a dorinţei oamenilorsimpli de a evada într-o lume mirifică,în careîmplinirea oricărui vis este posibilă şi în care•abaterile de la moralitate sunt aspru pedepsite.•Basmul “Prâslea cel Voinic şi merele de aur”este cules de Petre Ispirescu de la tatăl său.A fost publicat în 1882 în volumul “Legendeleşi basmele românilor”.
 3. 3. Titlul basmului• Este alcătuit din substantivul propriu compus“Prâslea celVoinic “ evidenţiază destoinicia personajului şisubstantivele “merele de aur” numesc elementelefantastice datorită cărora va intra într-o lumefabuloasă. Prâslea,cel de-al treilea fiu alîmpăratului ,deşi cel mai mic , este cel mai isteţ şi celmai voinic.•Basmul urmăreşte strădania împlinirii unei dorinţeimposibile în lumea reală. De-a lungul acţiunii seprezintă lupta dintre BINE şi RĂU, din care iesebiruitor BINELE.
 4. 4. SĂ DESCOPERIM ÎMPREUNĂ !M 1.Un împărat are un măr care face mere de aur,dar ele suntO furate imediat ce se pârguiesc.M 2.Încercările repetate de a prinde pe hoţii merelor dau greş.E 3.Prâslea se pregăteşte să-şi încerce şi el norocul. 4.El reuşeşte să-l rănească pe hoţ şi îi duce tatălui mereleN dorite.T 5.Împreună cu fraţii săi pleacă în căutarea hoţului. 6.Prâslea ajunge pe tărâmul celălalt ,se luptă cu cei trei zmei,E eliberează fetele de împărat şi transformă palatele zmeilor înL mere fermecate.ESubiectului
 5. 5. SĂ DESCOPERIM ÎMPREUNĂ! M O M 7.Fraţii,din răutate şi invidie,vor să-l piardă pe voinic. E 8.Prâslea este adus pe pământ de zgripsoroaică, drept mulţumire că i-a scăpat puii de la moarte. N 9.Voinicul intră ucenic la un argintar şi face podoabele cerute T de fata cea mică de împărat. E 10.Dragostea fetei îl salvează. 11.Dreptatea divină pedepseşte pe fraţii cei mari, Prâslea se L căsătoreşte cu fata cea mică şi moşteneşte împărăţia. E ?Subiectului
 6. 6. CARACTERISTICILE BASMULUI În fiecare moment al subiectului se regăseşte cel puţin o trăsătură a basmului. Astfel, expoziţiunea are ca prim enunţ FORMULA INIŢIALĂ :“ A fost odată ca niciodată...”, ce are rolul de a introduce cititorul în lumea fantastică. Când Prâslea pleacă împreună cu fraţii săi pe dâra de sânge,drumul este marcat de o FORMULĂ MEDIANĂ: “Se luară deci după dâra sângelui şi merse, merse...”. Basmul se încheie cum a început, tot cu o FORMULĂ: “Şi încălecai pe-o şa...” de data aceasta FINALĂ, care are rolul de a-l readuce pe cititor în lumea reală, anunţându-l că povestea a luat sfârşit. •În basme există CIFRE FATIDICE : 3,7,9...  Prâslea se luptă cu trei zmei, salvează trei fete ...
 7. 7. CARACTERISTICI ALE BASMULUI•În basm,timpul este nedefinit ,iar spaţiulîntâmplărilor narate este vag delimitat.•Găseşte şi transcrie structuri din textul basmuluiîn care se prezintă: a)timpul când au loc întâmplările narate; b)spaţiul în care se desfăşoară acestea.Exemple:”A fost odată ca niciodată” –timpul “...avea pe lângă palaturile sale...” “În fundul grădinii avea...” _ spaţiul
 8. 8. CARACTERISTICI ALE BASMULUI • În basm există întâmplări ,personaje şi obiecte fantastice.Notează cu R elementele reale şi cu F elementelefantastice:__ existenţa împăratului şi a fiilor săi;__ dorinţa feciorilor de a-i prinde pe hoţi;__ existenţa mărului cu mere de aur;__ furtul merelor de aur de către zmei;__ existenţa tărâmului celuilalt;__ lupta lui Prâslea cu zmeii;__ transformarea lui Prâslea şi a zmeului în focuri;__ salvarea lui Prâslea de către zgripsoroaică;__ convorbirea dintre Prâslea şi corb;__ furca fermecată care toarce singură.
 9. 9. CARACTERISTICI • La acţiune participă un număr mare de personaje care reprezintă binele sau răul.Grupează personajele enumerate în cele douăcategorii de mai sus:Prâslea,fraţii cei mari, împăratul, zmeii,fetele deîmpărat ,balaurul, zgripsoroaica,puii dezgripsor,argintarul, corbul.Grupează aceleaşi personaje în personaje reale,obişnuite şi personaje cu puteri fantastice (supranaturale).
 10. 10. PERSONAJELEPersonajul principal este Prâslea;fraţii,fetele,zgripsoroaica şi zmeii sunt personaje secundare, iar împăratul şi argintarul sunt personaje episodice.
 11. 11. CARACTERIZAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL În centrul acţiunii basmului se află Prâslea, unpersonaj complex, înzestrat de autorul popularanonim atât cu trăsături omeneşti, cât şi cuînsuşiri supranaturale. Din punct de vedere fizic lui Prâslea nu i se facenici o descriere, dar, se subînţelege că, fiindpersonaj ce întruchipează binele,este tânăr şifrumos. Trăsătura sa dominantă, după cum seprecizează încă din titlu, este voinicia, la care seadaugă şi alte calităţi.
 12. 12. CARACTERIZAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL La început ,dorinţa eroului de a încerca săprindă hoţul este privită cu multă neîncredere deîmpărat ,din cauza tinereţii şi a lipsei deexperienţă . De aceea tatăl, întâi îl refuză ,caracterizându-l în mod direct:”Fugi d-acinesocotitule!”,”...tocmai tu,un mucos ca tine, osă izbutească?” În ciuda cuvintelor împăratului, Prâslea,ambiţios,păzeşte mărul, dar nu înainte de a-şiface un plan cum să prindă hoţul, ceea cesugerează şi isteţimea. După ce răneştevinovatul, pleacă împreună cu fraţii săi pe dâra desânge lăsată de acesta şi se va caracteriza încontinuare , îndeosebi indirect, prin fapte.
 13. 13. Continuă caracterizarea personajuluifolosindu-te de următoarele sugestii: Însuşiri omeneşti 1.Dovedeşte voinţă şi tenacitate în atingerea scopului propus. 2.Este curajos şi viteaz. 3.Bun la suflet,sare în ajutorul celor aflaţi în dificultate. 4.Este corect,cinstit şi generos. Însuşiri supraomeneşti 1.Este înzestrat cu forţă mai mare decât a zmeilor. 2.Poate să comunice cu făpturile de pe celălalt tărâm. 3.Săvârşeşte fapte imposibile oamenilor obişnuiţi.
 14. 14. CONCLUZII“Prâslea cel Voinic şi merele de aur” este un basm,fiindcă se narează o întâmplare despre confruntareaforţelor binelui cu forţele răului ,în care binele ieseînvingător; întâmplarea se petrece atât în spaţiullocuit de fiinţe umane, cât şi în spaţiul locuit de fiinţefantastice. Protagonistul are trăsături umane şisupraumane şi este ajutat de personaje fantastice. “Prâslea cel Voinic şi merele de aur” este un basmpopular, fiindcă autorul este anonim. Basmul circulă oral în variante, ceea ce evidenţiazăcaracterul colectiv.
 15. 15. F:(Tudor Gheorghe) Toamna primava

×