Mediawijsheid voor ouders 19 december 2013

293 views

Published on

ouderavond mediawijsheid

Published in: Social Media
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
293
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mediawijsheid voor ouders 19 december 2013

 1. 1. MediaWijshei d voor Ouders
 2. 2. Welkom in ouderavond donderdag 19 december 2013
 3. 3. Mediawijsheid ? Bewust, kritisch, actief, veilig en verantwoord kunnen deelnemen aan en bijdragen tot de wereld van vandaag en morgen waarin media een hoofdrol spelen. Kennis: Computer, smartphone, browser, zoekmachine, emailprogramma,… Vaardigheden: Zoeken op het internet, beoordelen van informatie, mailen,… Mentaliteit: Veilig surfen, respect voor medesurfers, veilige wachtwoorden,…
 4. 4. De “nieuwe” media ? Web 1.0 De gebruiker kan alleen informatie zien en zelf niets toevoegen, reageren of oordelen. Web 2.0 Het Web zoals we dat nu kennen: interactief, geïntegreerd in het dagelijks leven, groots, minder privacy, gebruiksvriendelijker, mobiel en overal aanwezig = Sociale Media.
 5. 5. Sociale Media ? Sociale media gaat over het delen van informatie en standpunten via online middelen. Sociale media hebben veel invloed.. Sociale Media zijn meestal gratis en worden sterk gesponsord door reclame. Voorbeelden sociale media zijn: Sociale Netwerken zoals Facebook, LinkedIn, Netlog en Twitter Weblogs zoals Blogger en Tumblr
 6. 6. Mediawijsheid en jongeren ? Internet is voor veel jongeren een deel van hun leven met positieve en soms ook minder positieve toepassingen. Het is een fantastisch medium voor jongeren, een enorme verrijking op het vlak van communicatie en het delen van informatie. Onvermijdelijk is er soms ook een keerzijde aan de medaille wanneer jongeren geconfronteerd worden met beelden, informatie of ongepast gedrag van
 7. 7. Wat doen we op school ? In de lessen ICT en GASV leren we… Inzicht hebben in medialisering van de samenleving. Begrijpen hoe media worden gemaakt. Zien hoe media de werkelijkheid kleuren. Apparaten, software en toepassingen gebruiken. Gericht zoeken binnen mediaomgevingen. Informatie vinden en verwerken. Inhoud creëren. Deelnemen aan sociale netwerken. Nadenken over het eigen mediagebruik. Doelen realiseren met media.
 8. 8. Werkgroep Mediawijsheid
 9. 9. Wat kunnen ouders doen ?
 10. 10. Praten Praten Praat met kinderen over het gebruik van de computer, over wat ze doen en meemaken op internet en hoe ze dat vinden. Op die manier laat u weten dat u open staat voor hun ervaringen en bouwt u wederzijds vertrouwen op. Ze zullen dan eerder naar u toekomen als er een probleem is. Probeer dit gesprek zo open, positief en constructief mogelijk te houden.
 11. 11. Afspraken Afspraken Maak afspraken over computergebruik. Hoeveel tijd mag uw kind aan de computer spenderen en waarvoor? Wanneer kan dat? Stel eventueel na discussie een contract op dat naast de computer opgehangen wordt.
 12. 12. Plaats van de pc Plaats van de pc Laat uw kind zo veel mogelijk zelfstandig internetten, maar zet de pc wel in een gemeenschappelijke ruimte of op een goed zichtbare plaats. Zo heb u meer zicht op internetgedrag van uw kind(eren). U bent ook in de buurt om te helpen als er iets vervelends gebeurt.
 13. 13. Kritisch Kritisch Kinderen gaan er vaak vanuit dat alles wat op internet staat waar is. Maak ze ervan bewust dat niet alle informatie even betrouwbaar is en dat je altijd kritisch moet blijven.
 14. 14. Online = Offline Online = Offline Maak bij discussies over computergebruik steeds de vergelijking met de 'echte' wereld. Wat ze in de werkelijke wereld als ongepast beschouwen, moeten ze ook niet op internet doen. Internet geeft een vals gevoel van anonimiteit en jongeren durven dan meer omdat ze geen reacties zien.
 15. 15. Risico’s Kinderen en jongeren vinden het internet fantastisch. Ze chatten, gamen en surfen. Ouders maken zich vaak zorgen en zijn soms bang voor de
 16. 16. Surfen
 17. 17. chat ten
 18. 18. Online Pesten = Cyberpesten
 19. 19. Games
 20. 20. Verslaafd ? 1. Gamers gebruiken het gamen om rustig te worden, om met problemen om te gaan of om een kick te krijgen. 2. Als gamers niet kunnen spelen voelen ze zich zeer onprettig. 3. Gamers zijn in gedachten en vaak ook praktisch (forums en nieuws bijhouden) voortdurend met hun game bezig, ook als ze niet spelen. 4. Gamen leidt tot conflicten met de omgeving, met zichzelf en met andere activiteiten (werk, school, andere hobby’s). 5. De gamer wil minderen maar dit lukt (herhaaldelijk) niet. 6. De gamer gaat steeds meer gamen of steeds hogere
 21. 21. Downloaden
 22. 22. Privacy
 23. 23. Facebook tips Het kan moeilijk zijn om de technologie bij te benen. Wees niet bang om je kinderen om uitleg te vragen. Als je nog geen lid bent van Facebook, kun je een lidmaatschap overwegen. Dan zul je begrijpen waar het allemaal om draait! Maak een Facebook-groep voor je familie zodat je een aparte ruimte hebt om foto's te delen en contact te houden. Leer je tieners de basisprincipes van veiligheid op internet zodat ze hun Facebook-tijdlijn (en andere onlineaccounts) privé en veilig kunnen houden. Praat op dezelfde manier over veiligheid en technologie als je over veiligheid tijdens autorijden of sporten praat.
 24. 24. Privacyinstellingen
 25. 25. Privacyinstellingen
 26. 26. Tijdlijn en Taggen
 27. 27. Blokkeren
 28. 28. Af te raden…
 29. 29. www.clicksafe.be
 30. 30. www.veiligonline.be
 31. 31. www.mijnkindonline.be
 32. 32. www.saferinternet.be
 33. 33. www.digibewust.nl
 34. 34. www.terzee.be

×