Curs2

230 views

Published on

curs calculator

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
230
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Curs2

  1. 1. Software pentru sisteme informationale - Curs 2 Pag. 1/4 SOFTWARE PENTRU SISTEMELE INFORMATIONALE 1. Introducere În ultimul sfert de veac s-a acordat o atentie sporitã progreselor tehnologice realizate înhardware (componentele constructive ale calculatorului). Dar fãrã existenta programeler de calculator,adicã a software-ului, toate aceste progrese nu ar fi fost palpabile, ar fi constituit doar o naturã moartã.Argumentãm ce le spuse prin enumerarea câtorva functii pe care software-ul le îndeplineste într-unsistem de calcul modern: - gestioneazã resursele hardware; - dezvoltã instrumente care sã poatã fi folosite de utilizatorul uman pentru a beneficia deresursele hardware; - este un intermediar între informatia memoratã în calculator si organizatiile (oamenii) careproduc si folosesc aceastã informatie. Un program de calculator este format dintr-o secventã de instructiuni executabile, memorate înmemoria calculatorului împreunã cu datele pe care le prelucreazã. Dupã ce se terminã executia unuiprogram, resursele calculatorului devin disponibile pentru încãrcarea si executia altui program Procesulde concepere, scriere, codificare a programelor se numeste programare, iar specialistii care realizeazãacest lucru se numesc programatori. 2. Tipurile principale de produse software Enumerãm principalele tipuri de produse software, fiecare cu trãsãturi distincte:• software de sistem• software de aplicatii• software end-user (soft pentru publicul larg) SOFT END-USER SOFT DE APLICATIE SOFT DE SISTEM HARDWARE
  2. 2. Software pentru sisteme informationale - Curs 2 Pag. 2/4 2.1. Softul de sistem are ca sarcinã gestiunea resurselor hardware ale calculatorului si anume:timpul de prelucrare, memoria internã si externã , dispozitivele periferice, legãturile de comunicatie. Elcuprinde urmãtoarele categorii de programe:• Sistemul de operare• Programele translatoare• Programele utilitare• Programele de comunicatii 2.1.1. Sistemul de operare al unui calculator cuprinde un set de programe care oferãutilizatorilor posibilitatea de a folosi (împreunã sau separat) eficient resursele sistemului de calcul.Functiile pe care le executã vizeazã: planificarea lucrãrilor, alocarea resurselor hardware, monitorizareaevenimentelor care apar în timpul executiei programelor, asigurarea interactiunii cu utilizatorul.Primele douã generatii de calculatoare nu au avut sisteme de operare. Toate functiile erau îndeplinite deoperatorii umani. Începând cu G III de calculatoare au apãrut sistemele de operare, care au rezolvat laînceput sarcina cea mai importantã privind automatizarea planificãrii-lucrãrilor. Sistemul de operare, în ansamblul sãu, se gãseste memorat pe hard disc (memoria externã). Lapornirea calculatorului, se initiazã un program special (boot), care verificã configuratia calculatorului,testeazã componentele, le initializeazã si apoi încarcã în memoria internã supervizorul. Din acestmoment calculatorul este operational. Din punct de vedere al folosirii resurselor calculatorului, sistemele de operare lucreazã în regimmonouser (monoutilizator = un singur utilizator foloseste sistemul de calcul la un moment dat) simultiuser (multiutilizator =la un moment dat au acces la sistem mai multi utilizatori). Din punct devedere al gestionãrii memoriei interne si al accesului la unitatea centralã sistemul de operare cuprindeurmãtoarele metode de prelucrare a executiei programelor :• multiprogramarea (în memoria internã existã la un moment dat mai multe programe, care se executã concurent )• folosirea memoriei virtuale (se bazeazã pe faptul cã la un moment dat, din programul aflat în memoria internã se executã numai câteva instructiuni; deci programul se împarte în pagini, la un moment dat se aflã în memoria internã doar pagina curentã a fiecãrui program, iar celelalte pagini se aflã pe hard disk, într-o zonã specialã; când executia paginii curente se terminã sau se face trimitere la o instructiune dintr-o altã paginã, atunci pagina referitã se va încãrca în memoria internã, iar cea curentã este trecutã pe disc). Este un mare avantaj pentru cã în memoria internã se pot încãrca un numãr mare de programe, din fiecare aflându-se la un moment dat doar câte o paginã.
  3. 3. Software pentru sisteme informationale - Curs 2 Pag. 3/4• multiprelucrarea (aceasta poate sã însemne: - un calculator cu mai multe CPU coordonate de un program central ; - un calculator cu un singur CPU care are mai multe canale ). Fiecare microcalculator posedã propriul sãu sistem de operare, care nu va functiona pe uncalculator care este diferit construit (are alt tip de microprocesor). În tabelul urmãtor prezentãm câtevadintre sistemele de operare uzuale pe microcalculatoare: Sistemul de operare Caracteristici OS/2 Destinat familiei de calculatoare IBM Personal System/2 UNIX Dezvoltat pentru statii de lucru si microcalculatoare performante; permite interfatã graficã utilizator MultiFinder Se foloseste pe calculatoarele Macintosh; permite interfatã graficã utilizator PC-DOS Se foloseste pe calculatoarele IBM PC; are interfatã text cu utilizatorul MS-DOS Sistem de operare pe calculatoare compatibile IBM-PC (care nu sunt produse de IBM); are aceleasi caracteristici cu PC-DOS WINDOWS Lansat de Microsoft pentru calculatoarele IBM PC si compatibile; posedã interfatã graficã utilizator (GUI); se utilizeazã versiunile 3.1, 3.11, W95, W98, WNT, W2000, Wmilenium. Utilizatorii pot comunica cu sistemul de operare al calculatorului folosind interfata text sauinterfata grafica. In interfata text utilizatorul introduce de la tastatura o comanda specifica pentru aexecuta o anumita operatie. Aceasta comanda este preluata de un program special al sistemului deoperare, numit interpretor de comenzi, care o analizeaza si: - daca comanda este corecta, o executa - daca comanda este incorecta, emite un mesaj de eroare.Pentru a folosi eficient interfata text utilizatorul, trebuie sa cunoasca limbajul de comenzi si sa aibaindemanare in folosirea tastaturii. Interfata grafica cu utilizatorul (GUI = Graphical user interface) a devenit o componentadominanta a sistemelor de operare ale microcalculatoarelor. GUI foloseste in locul comenzilor: ferestre,pictograme (iconuri), meniuri si dispozitive de punctare (mouse). Ecranul monitorului TV esteconsiderat masa de lucru - birou (desktop). Pe birou se gasesc mai multe foi de hartie, reprezentate peecran sub forma de ferestre, care se pot muta, redimensiona sau sterge. Utilizatorul da comenzilefolosind pictogramele si meniurile, pe care le acceseaza fie cu mouse-ul, fie cu tastatura. Prin utilizareaacestor instrumente introducerea comenzilor este mai simplu de invatat, mai rapida (cere mai putineoperatii) si nu produce atatea greseli ca interfata text. Din aceste motive, utilizatorii incepatori preferainterfetele grafice celor text.
  4. 4. Software pentru sisteme informationale - Curs 2 Pag. 4/4 2.1.2.. Programele translatoare sunt componente ale softului de sistem care efectueazãtraducerea în limbaj masinã a programelor scrise în limbaje de programare. Conceptual vorbind, existatrei tipuri de programe translatoare: • asambloarele, care realizeaza traducerea din limbaje de asamblare in limbaj masina; • compilatoarele, care realizeaza traducerea din limbaje de programare de nivel inalt in limbaj masina; • interpretoarele, care realizeaza traducerea si executia programului, instructiune cu instructiune. 2.1.3. Programele utilitare sunt componente ale softului de sistem care realizeaza gestiuneadatelor (crearea si intretinerea fisierelor) si operatiile de rutina cu acestea (sortare, afisare, listare). 2.1.4. Programele de comunicatii realizează comunicatiile atat intre unitatea centrala siperifericele sistemului de calcul cat si intre calculatorul respectiv si alte calculatoare sau alti utilizatoriaflati la distanta. Sarcina acestor programe este asigurarea transferului de date intre unitatea centrala acalculatorului si mediul extern acestuia. 2.2. Softul de aplicatii cuprinde programe scrise pentru a realiza o anumita sarcina binedefinita (calcul de salarii, gestiunea personalului, gestiune contabila, gestiunea marfurilor, calculultraiectoriilor navelor interplanetare, controlul reactiilor nucleare intr-o centrala atomo-electrica,comertul prin Internet s.a.). Aceste programe de aplicatii sunt destinate folosirii propriu-zise acalculatorului. Ele sunt scrise folosind limbajele de programare, care au evoluat de la limbaje deasamblare (specifice fiecarei masini), la limbajele de programare de nivel inalt (FORTRAN, COBOL,BASIC, PASCAL, ADA, C, C++, JAVA) si apoi limbaje de generatia a IV-a (4 GL). 2.3. Softul end-user (pentru publicul larg) este specific microcalculatoarelor si este destinatautomatizarii unor activitati uzuale si unei game mult mai largi de utilizatori. Includem aici: • editoarele de texte (Microsoft Word) • prelucrari de tabele (LOTUS 1-2-3, Microsoft Excel) • programe de gestiune a datelor (dBase, Paradox, FoxPro) • programe stiintifice (statistice - StatPack, proiectare - AutoCAD, desktop publishing - Ventura, Corel Draw)

×