Stoppen. En opnieuw beginnen. Op Cultuur en Ondernemen in De Melkfabriek Bunne

8,695 views

Published on

Op donderdag 13 december gaf ik een lezing over radicale innovatie in de cultuursector. Mijn boodschap: stop er maar mee. Overpeins het twee maanden. En begin opnieuw. Of niet.

De wereld is veranderd en daar moet je wat mee. Incrementeel innoveren is niet voldoende. Je moet een quantum leap maken. Ik liet grotere gedachten vallen en gaf wat handvatten. Onder andere over het bouwen van verdienmodellen en het denken in dozen.

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,695
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6,492
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Stoppen. En opnieuw beginnen. Op Cultuur en Ondernemen in De Melkfabriek Bunne

 1. 1. [versie 1.0a] stoppen en opnieuw beginnen @ritzotencate [social engineer - radical innovator - ondernemer]intro en programMijn naam is Ritzo ten Cate. Ik ben 35, geboren in Assen, opgegroeid in Drenthe in Ees bijBorger. En ik woon in Groningen. Kortom: ik voel me goed op mijn plek hier in Bunne.Volgens het programma ga ik het hebben over verdienmodellen. Dat klopt, maar uiteindelijkis dat maar een deel van het verhaal. Mijn verhaal gaat eigenlijk over stoppen en opnieuwbeginnen.Ik werk als ZZP-er. Op allerlei plekken. Tot voor kort onder andere bij het Noord NederlandsToneel. Ola noemde me social engineer. Ko noemde me radical innovator. En van huis uit benik ondernemer. En dat is al met al een aardige beschrijving van wat ik dagelijks doe.Daarnaast ben ik ook blogger, heb ik samen met Ronald Mulder een boek overondernemerschap geschreven en doe ik aan praatjes zoals deze.In Groningen ben ik denk ik vooral bekend van het Rabobank Stadspark Open, de Makerfaireen mijn onderzoek naar Project X Haren.De afgelopen anderhalf jaar heb ik bij een aantal mooie grote bedrijven mogen binnenkijken- soms van binnen, soms van buiten. Ik heb, zoals gezegd, veel voor het NNT gewerkt, maarik heb ook veel met de vrienden van het Dagblad, de politie en de Hanzehogeschool gewerkt.En op al die plekken heb ik hetzelfde grapje gemaakt: Stop er maar mee. Voor twee maanden.En begin dan opnieuw. En dan niet met wat je hebt, maar aan de kant van wie je waarmee blijwilt maken.En dat is ook eigenlijk mijn grote suggestie van vandaag bij jullie. Stop er maar mee. En beginmaar opnieuw.Programma - 2 uur vullen
 2. 2. vragen?Zijn er op voorhand vragen?
 3. 3. Jeff Jarvis. Tech goeroe. Ziener van deze tijd. Hij werd een tijdje terug geïnterviewd door dehelden van Tegenlicht en toen riep hij iets over de impact van het internet en social media opde wereld. Volgens hem is de uitvinding van het internet te vergelijken met de grootsteuitvinden die de mensheid ooit heeft ondergaan. Groter dan de boekdrukkunst of kernfysica.Meer in de buurt van spraak of het meester zijn van vuur. Dus dat.Het heeft de wereld kleiner gemaakt. En dus groter. Iedereen is verbonden met iedereen.Iedereen kan spreken. Iedereen heeft een stem. En alles is beschikbaar.Het gevolg: een sneller draaiende wereld, kritischer wereldburgers, en ego-centrisme.
 4. 4. Easyjet - low cost airlines. Heeft de wereld ook kleiner en dus groter gemaakt.We gaan tegenwoordig niet meer naar de Hortus in Haren, maar vliegen gewoon zelf evennaar een tropisch regenwoud om vanuit daar een plantje te scoren voor in de achtertuin. Hetgevolg: een sneller draaiende wereld, kritischer wereldburgers, en ego-centrisme.
 5. 5. Een Chinese meneer en een Braziliaanse mevrouw: het economisch zwaartepunt van de aardeverspreidt en verschuift. Staten en consumenten in Europa worden armer. Iedereen moetbezuinigen. Tering en nering zijn schering en inslag.
 6. 6. Lege zalen. Het einde van Theater met een grote T.
 7. 7. Lege colleges. Einde van Universiteiten met een grote U.
 8. 8. Lege kranten. Het einde van Journalistiek met een grote J.
 9. 9. Je krant online zetten en wat gaan twitteren is niet voldoende. Lezers aantallen lopen nogsteeds terug. En steeds minder mensen zijn bereid te betalen.
 10. 10. Het moet anders. Radicaal anders. Without boundaries. Game changing. En ja, dat gaat pijndoen bij de oudjes.
 11. 11. :-)Uiteindelijk is maar één ding belangrijk: wie wordt waar blij van?
 12. 12. Waarom ga je naar de Coffee Company? Precies. Voor het gezelschap, voor de wifi, voor dekranten en tsja ook voor die goede ristretto :-)
 13. 13. Hamlet meets Lentis, meets real world...
 14. 14. Pleinvrees: wij brengen nieuw publiek in aanraken met Theater met een grote T.Verdienmodel richting Schouwburgen en VSB-fonds. http://omsk.nl/pleinvrees
 15. 15. Noorder Dierenpark in Almere of Ruhrgebied? Een begin van een verdienmodel richtinggemeente Emmen en provincie :-)
 16. 16. “Ondernemen gaat over andere mensen blij maken. Als jij in staat bent anderen blij te maken,zijn ze vaak ook wel bereid iets voor jou terug te doen, bijvoorbeeld in de vorm van geld.”
 17. 17. “Ondernemen gaat over andere mensen blij maken. Als jij in staat bent anderen blij te maken, zijn ze vaak ook wel bereid iets voor jou terug te doen, bijvoorbeeld in de vorm van geld.”1. blij maken / waarde creëren2. waarde expliciet maken3. afhandelen / cashen :-)
 18. 18. Alexander Osterwalder’s Business Model Canvas uit Business Model Generation (2010)
 19. 19. [interne analyse] wieben je wat heb je zoal te bieden enwaar toe ben je op aard’?
 20. 20. [‘externe analyse’] wiewil jewaarmee blij maken?
 21. 21. [proposities - denken in dozen]inhoudverpakkingstrikprijskaartjeper bedrijf zijn meer dozen mogelijk ;-) per klant-groep tenminste één doos
 22. 22. beter (passende)productenco-creatie klant als ambassadeurco-creatie leidt tot beter (passende) producten en dikke ambassadeurs. Ergo: laat ze lekkermeedenken en -doen. Bovendien gaan je kosten daar ook nog’ns van onderuit.
 23. 23. paradigmshiftook een handig trucje. Paradigma’s benoemen, ranken en omklappen of simpelwegweggooien.
 24. 24. vragen?Zijn er nog vragen?
 25. 25. wie wieben je waarmee wil je wat heb je zoal te bieden en blij maken?waar toe ben je op aard’? dozen
 26. 26. @ritzotencate ritzotencate@gmail.com 06 519 10 598[social engineer - radical innovator - ondernemer]

×