Advertisement
Advertisement

More Related Content

More from Ritzo ten Cate(20)

Advertisement

Rechtspraak, sociale media, een ontdekking op jaarlijkse vergadering van rechters Rechtbank Noord-Nederland

 1. @ritzotencate rechtspraak Rechtbank Noord-Nederland sociale media een ontdekking permanent-ß Rechtspraak, Sociale Media, het begin van een gezamenlijke ontdekking op de jaarlijkse vergadering van rechters van de rechtbank Noord-Nederland. In permanent beta. Ik beloof: wat sociale media geweld, mijn kijk op de toekomst van de rechtspraak en een dilemma.
 2. vragen? Zijn er op voorhand vragen?
 3. Brainstorm - kinderseries van vroeger op Youtube, zoals Swiebertje, de smurfen, etc. etc.
 4. bizarre cultfilms om te lachen Dezelfde oefening heb ik iets later ook gedaan met bizarre cultfilms om te lachen - toen niet met 70 man in een zaal, maar online met mijn twitter-vrienden.
 5. Het resultaat: https://spreadsheets.google.com/ccc? key=0ArdlRjWJ9bPTdE0wcXExTEQyYk1RaG5zdHNSMlloYlE&hl=nl
 6. 2,5 uur 565 co-editors 79 films (incl torrent link)
 7. Wat nou als niet ik deze vraag had gesteld, maar Marco Derksen of Carice van Houten of Justin Timberlake?
 8. Wat nou als niet ik deze vraag had gesteld, maar Marco Derksen of Carice van Houten of Justin Timberlake?
 9. Wat nou als niet ik deze vraag had gesteld, maar Marco Derksen of Carice van Houten of Justin Timberlake?
 10. Wat nou als niet ik deze vraag had gesteld, maar Marco Derksen of Carice van Houten of Justin Timberlake?
 11. * FAKE Tweet. Door mij verzonnen!
 12. * FAKE Tweet. Door mij verzonnen!
 13. * FAKE Tweet. Door mij verzonnen!
 14. Zoeken in Wikileaks
 15. * FAKE Tweet. Door mij verzonnen!
 16. Merthe Weustheus organiseert een haar verjaarsfeestje.
 17. Frank S, Jesse Hobson en Ibe derFührer ‘kapen’ het feestje en organiseren ‘Project X Haren’
 18. Allerlei mensen helpen meepromoten.
 19. DjAfrojack
 20. 220.000 mensen aanwezig!
 21. Ontspoord - dat kan ook gebeuren met de kracht van de massa als je er het verkeerde kiemetje in poot.
 22. http://voormees.nl/over-mees/
 23. * FAKE Tweet. Door mij verzonnen! - echte casus
 24. binnen een week! En inmiddels staat de teller op 58000 euro!
 25. Twitter verbindt mensen met elkaar. Twitter (en social media in het algemeen) verbindt de breinen van mensen. En dat resulteert in een soort van collectief mega-groot-super-snel denkend brein waar je op in kunt prikken.. en wat je voor en tegen je kunt laten werken.
 26. Ook rechters kunnen iets met sociale media. Bijvoorbeeld samenwerken in Google Docs.
 27. Vragen stellen via Twitter of Yammer. Open of gesloten. Dit soort onbenullige vragen of groter. Al dan niet gekoppeld aan een weblog.
 28. Een antwoord op die vraag is snel gegeven.
 29. Strafzaken volgen via Twitter - op een presenteerblaadje. https://twitter.com/ritzotencate/ strafzaken050/members
 30. Waarheidsvinding Screenshots van Project X Haren. Publicy / privacy. Heel veel is zomaar toegankelijk, als je de weg een beetje kent. ‘Alle specifieke omstandigheden van het geval meewegend’.
 31. Voeling en je weg Waarom lees je wel de Volkskrant en de NRC maar niet de Twitter of de 9Gag? In de Volkskrant vind je nauwelijks iets over jongerenculturen. Daarvoor moet je de Dumpert lezen. Denk aan Project X Haren. Het OM liet daar serieuze steken vallen, omdat ze niet voldoende capaciteit had om onderzoek te doen. Haal je internet experts de rechtszaal in of heb je aan ‘thuis-kennis’ - zoals je ook een krant kunt lezen - voldoende? Wat er in de krant staat beslaat maar zo’n beperkt deel van de samenleving! En denk eens aan Antiliaanse subculturen of Oost-Groningers. Hoe hou je voeling met hoe zij leven?
 32. Voeling en je weg Waarom lees je wel de Volkskrant en de NRC maar niet de Twitter of de 9Gag? In de Volkskrant vind je nauwelijks iets over jongerenculturen. Daarvoor moet je de Dumpert lezen. Denk aan Project X Haren. Het OM liet daar serieuze steken vallen, omdat ze niet voldoende capaciteit had om onderzoek te doen. Haal je internet experts de rechtszaal in of heb je aan ‘thuis-kennis’ - zoals je ook een krant kunt lezen - voldoende? Wat er in de krant staat beslaat maar zo’n beperkt deel van de samenleving! En denk eens aan Antiliaanse subculturen of Oost-Groningers. Hoe hou je voeling met hoe zij leven?
 33. Veroordeling 2.0 sociale media is ook van invloed op de rechtspraak. Verdachten al veroordeeld voordat de rechter zijn toga kon aantrekken.
 34. Brent L met naam en toenaam vereeuwigd. De rechtbank veroordeeld. Nog niet met naam en toenaam van de rechter.
 35. Het volk - doorsnede Geenstijl - klaagt en vraagt om alternatieve rechtspraak.
 36. rechtszaal - binnenzaal Mijn toekomstbeeld voor de rechtbank. De rechtszaal is duidelijk: daar is de rechter heer en meester. Maar hoe zit dat in de voor- buiten en nazaal? Vooral als burgers los gaan is dat ongrijpbaar. Zeker als ze zich achter een Tor-browser verschuilen.
 37. rechtszaal - binnenzaal voorzaal, buitenzaal, nazaal Mijn toekomstbeeld voor de rechtbank. De rechtszaal is duidelijk: daar is de rechter heer en meester. Maar hoe zit dat in de voor- buiten en nazaal? Vooral als burgers los gaan is dat ongrijpbaar. Zeker als ze zich achter een Tor-browser verschuilen.
 38. rechtszaal - binnenzaal voorzaal, buitenzaal, nazaal het balkon het kelderarchief Mijn toekomstbeeld voor de rechtbank. De rechtszaal is duidelijk: daar is de rechter heer en meester. Maar hoe zit dat in de voor- buiten en nazaal? Vooral als burgers los gaan is dat ongrijpbaar. Zeker als ze zich achter een Tor-browser verschuilen.
 39. het balkon voorzaal nazaal Rechtszaal / binnenzaal buitenzaal de archiefkelder
 40. voor, buiten, na • aantasting van waarheidsvinding • belemmering van het proces door niet vrij durven spreken • poging tot beïnvloeding rechter(s) • nevenveroordeling • ...
 41. Als mensen buiten de rechtszaal een Tor-browser gebruiken zijn ze helemaal ongrijpbaar.
 42. het balkon • roepen naar rechters en rechterlijke macht • voor de lol of voor aantasting macht • (in)directe aantasting legitimiteit • ...
 43. de archiefkelder • what happens on the web, stays on the web... • toga’s uit, balkjes weg, iedereen een gezicht • een iens.nl voor rechters • voedingsbodem voor wrakingsverzoeken
 44. altijd wel 100 twitteraars in alle zalen, op het balkon en in de kelder - ze hebben geen richtlijnen. - ze hebben ook / wel impact. - Straatvechten / guerrilla stylee / op de man spelen mag.
 45. You Be The Judge - for real Waar kan dit naartoe gaan? Afkijken bij andere sectoren? De oplossing? Lekenrechtspraak? Hof van Joosten? Juryrechtspraak? Co-creatie leidt tot begrip. Google Plus met Twitter als backchanel? Rustigaan beginnen met een keukencase en ooit richting strafzaken? ‘Civil society’ denken. Sorry voor mijn naïviteit.
 46. Een prachtboek als je meer wilt lezen over wat sociale media met de wereld doet.
 47. vragen? Zijn er nog vragen?
Advertisement