Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Lucia-perinnettä Pohjois-
Pohjanmaalla
vuosina 1990-2013
Taustaa, historiaa, valokuvia, piirroksia ja videoita
Limingasta,...
Lucian päivän historiaa Limingassa
1990-luvulta alkaen
● Limingan Kirkonkylän koulussa alkoi Lucianpäivän vietto 1990-luvu...
Limingan Kirkonkylän koulu
● Nykyisen Liminganlahden yhtenäiskoulun, Linnukan, alakoululaisten
kuoro on esiintynyt Lucian ...
Linnukan koulu ja Liminganlahden
yhtenäiskoulu
● Koulu muutti nimensä Linnukan kouluksi, viimeisin nimi on
Liminganlahden ...
Limingan kirkko Lucian päivän aamuna 2010
Valokuvia, lehtileikkeitä ja videoita
● Lucia-esitysten valokuvia, lehtileikkeitä ja videoita on arkistoissa.
● Sanomaleht...
Lucian asu
● Lucian puku on valkoinen, pitkä, lakanakankaasta ommeltu puuvillapuku ja siinä on punainen,
pitkä silkkivyö. ...
Neitojen asu
● Muutamalla esiintyjällä on elävä kynttilä, jotka sytytetään esityksen aikana.
● Esiintyjillä on kädessään k...
Muistoja esiintymisistä
● Helena Tornbergin käsikirjoituksesta alkunsa saaneita säkeitä on esitetty lähes sellaisenaan
vuo...
Perinnettä Oulunsalossa, Kempeleessä ja
Oulussa
● Oulun Ruotsalaisen koulun oppilaat ovat olleet luomassa suomenruotsalais...
Perinteen kerääminen jatkuu
● Lucia-perinne on vakiinnuttanut asemansa Rantalakeudelle.
● Kyseessä on diasarjan ensimmäine...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lucia-perinne Pohjois-Pohjanmaalla

741 views

Published on

Lucia-perinne on hieno joulunajan perinne, jonka vietto on jatkunut ja kehittynyt. Lapset laulavat innokkaasti kuorossa.
Tähän diasarjaan toivotaan omia kuvia ja muistoja, valokuvia, piirroksia ja videoita. Myös piirrokset ovat tervetulleita.
Diasarjaa päivitetään. Toivottavasti jouluksi 2014 on tähän tullut paljon uutta.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lucia-perinne Pohjois-Pohjanmaalla

 1. 1. Lucia-perinnettä Pohjois- Pohjanmaalla vuosina 1990-2013 Taustaa, historiaa, valokuvia, piirroksia ja videoita Limingasta, Kempeleestä, Oulunsalosta ja Oulusta Ritva Rundgren 2014
 2. 2. Lucian päivän historiaa Limingassa 1990-luvulta alkaen ● Limingan Kirkonkylän koulussa alkoi Lucianpäivän vietto 1990-luvun alussa. ● Limingan partiolaiset kulkivat hevosella Lucian päivänä, 13.12. kirkkoon. ● Limingan kansanopistossa vietettiin Lucian päivää jo rehtori Viesti Siilasvuon aikana. ● Henkinen ilmapiiri oli mitä suotuisin lasten kuorolaululle ja Luciaperinteen siirtämiseen alakoululaisten kerhotoiminnaksi. ● Oulunsalolainen luokanopettaja Leena Hekkanen rohkaisi ohjelmantekoon. Hänen mukaansa siitä tulisi hieno. ● Limingan ruustinna Helena Tornberg teki käsikirjoituksen kirkossa esitettävään Lucia-joulujuhlaan.
 3. 3. Limingan Kirkonkylän koulu ● Nykyisen Liminganlahden yhtenäiskoulun, Linnukan, alakoululaisten kuoro on esiintynyt Lucian päivänä parikymmentä vuotta 1990-luvun alusta asti. ● Kuoro on esiintynyt myös vanhuksille Limingan terveyskeskuksen vuodeosastolla ja seurakuntatalolla ja Kotikololla. ● Alkuvuosina Lucia neitoineen asteli Kirkonkylän koulun pimeillä käytävillä hämärään juhlasaliin. Tytöillä oli elävät kynttilät kädessä, josta koitui pientä jännitystä. ● Koulussa oli silloin reilut kaksisataa oppilasta. Esitys oli tunnelmallinen, mutta muutamat vähäiset palovammat tulivat valuvasta kynttiläntalista, kun foliolla päällystetty heltainen pahvimansetti falskasi. ● Opettajalla oli varalta muovikassissa märkä pyyheliina.
 4. 4. Linnukan koulu ja Liminganlahden yhtenäiskoulu ● Koulu muutti nimensä Linnukan kouluksi, viimeisin nimi on Liminganlahden yhtenäiskoulu ja oppilasmäära kasvoi yhä. ● Kuoron esiintyminen Lucianpäivänä vakiintui, koska jokainen vuosikerta toi laulajia kuoroon ja uudet musiikkia opettavat luokanopettajat tarttuivat haasteeseen. ● Eniten laulajia lienee ollut toistasataa vuonna 2012, mutta pienimmät eivät mahtuneet vuoden 2013 kuoroon. ● Pienten oppilaiden pukeminen ja esiintymisen organisointi on kiireistä puuhaa kenelle tahansa tuhattaituri-opettajalle.
 5. 5. Limingan kirkko Lucian päivän aamuna 2010
 6. 6. Valokuvia, lehtileikkeitä ja videoita ● Lucia-esitysten valokuvia, lehtileikkeitä ja videoita on arkistoissa. ● Sanomalehti Rantalakeus on kirjoittanut Lucia-tytöistä, samoin Kaleva. ● YouTuben videoita on vuodelta 2012 ja vuodelta 2013 ● Flickrissä on valokuvia vuodelta 2012. ● Allekirjoittaneen arkistoista on saatavissa henkilökohtaisempia digitaalisessa muodossa olevia kuvia, joita ei ole julkisella sivulla.
 7. 7. Lucian asu ● Lucian puku on valkoinen, pitkä, lakanakankaasta ommeltu puuvillapuku ja siinä on punainen, pitkä silkkivyö. Valkoinen on viattomuuden symboli, punainen tarkoittaa verta ja uhrikuolemaa, jonka Lucia-neito kohtasi roomalaisen sotilaan rakastettuna. ● Päässään neidolla on (sähkö)kynttiläkruunu, jonka ympärillä on puolukkakoriste. ● Neito kantaa käsivarrellaan kauralyhdettä, ruokaa linnuille. ● Luciaksi on valittu koululainen, joka on jollain tavalla ollut esimerkillinen, vastuuntuntoinen ja halukas esiintymään monessa paikassa. Kaikki halukkaat olisivat kyllä sopineet Lucian osaan, mutta joskus on myös arpa ratkaissut ja - laulutaito. Kaksikin Luciaa on joskus valittu. ● Asuun kuuluu valkoisen puvun alle valkoista, valkoiset kengät, punaiset tai valkoiset sukat.
 8. 8. Neitojen asu ● Muutamalla esiintyjällä on elävä kynttilä, jotka sytytetään esityksen aikana. ● Esiintyjillä on kädessään kansio, johon on kirjoitettu esityksen sanat. Opettaja Minna Maikkola tekstasi persoonallisella tavallaan kirjoitukset. Tekstausperinne jatkuu. ● Laulujen sanat on myöskin jaettu jokaiselle kuorolaiselle omaan kansioon. ● Kulkueessa on ollut alkujaan kaksitoista neitoa, mutta aikojen kuluessa yhä useampi koulutyttö on halunnut mukaan esitykseen, joten pukuja on pitänyt ommella vähitellen yhteensä yli sadalle tytölle. Kotien kätköissä lienee nytkin joukko pukuja, kun pitäjä on kasvanut. ● Kaikilla on hiuksissaan joulukuusennauha ja kädessään kynttilä. Enää ei ole eläviä kynttilöitä, vaan batterilla toimiva pieni punainen kynttilä. ● Puvun helman alta saattaa vilahtaa paksut talvikengät ja tytöt vaihtavat asut nopeasti ja vuosien tuomalla rutiinilla. Pienemmät oppilaat oppivat isommilta pukukoodin.
 9. 9. Muistoja esiintymisistä ● Helena Tornbergin käsikirjoituksesta alkunsa saaneita säkeitä on esitetty lähes sellaisenaan vuodesta toiseen. ● Airi Aalto antoi valmiin käsikirjoituksen lauluineen. ● Santa Lucia-laulu suomeksi, yksi säkeistö ruotsiksi ja italiaksi. ● Esiintymissanat oli kirjoitettu valkoiselle rullalle, joka ympäröitiin joulukuusennauhalla. Rullaa avattaessa tunnelma oli odottava. ● Joululauluja yksi- tai kaksiäänisesti pianon, urkujen, viulunsoiton, rumpujen tai muiden lyömäsoitinten säestyksellä ● Runoja ja kertomus Lucian kohtalosta. ● Kuoron koreografia on vaihdellut vuosien varrella. ● Siihen on tullut osaksi esiintymispaikasta (kirkko, koulun käytävät, juhlasali, seurakuntasali, vanhainkoti, hoivaosasto, kauppakeskus, päiväkoti, kaupat) riippuvaisia tekijöitä. ● Opettajat ovat olleet kekseliäitä luomaan yhä hienompia koreografioita. ● Koulun väki on tottunut odottamaan esitystä hiirenhiljaa. Usein Lucia-päivänavauksen paikkana on ollut Limingan kirkko.
 10. 10. Perinnettä Oulunsalossa, Kempeleessä ja Oulussa ● Oulun Ruotsalaisen koulun oppilaat ovat olleet luomassa suomenruotsalaista Lucia-perinnettä. ● Ruotsalaisen koulun opettaja Airi Aalto antoi hyviä ohjeita myös Limingan perinteeseen sen alkuaikoina. ● Oulunsalon yläasteella on vietetty ruotsinkielistä Lucianpäivää. ● Kempeleessäkin on laulettu Lucia-lauluja koulujen esityksissä. ● Ruotsinopettajat ovat pääasiassa huolehtineet esityksistä. ● Kuvassa Oulun yliopiston ruotsinopiskelijat esiintyvät yliopistolla Lucianpäivänä 2013.
 11. 11. Perinteen kerääminen jatkuu ● Lucia-perinne on vakiinnuttanut asemansa Rantalakeudelle. ● Kyseessä on diasarjan ensimmäinen versio. ● Aineistoa voi toimittaa Luciamammalle, ja lisään sen tähän. ● Valokuvat, piirrokset, omat kirjoitukset sekä videot ovat oikein tervetulleita. ● Voit myös soittaa ja kertoa kokemuksistasi. ● Olisi mukava kerätä kokoon osallistujienkin aineistoa seuraavaa Lucianpäivää varten.

×