Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
JENIS PENILAIAN BAHASA
Disediakan oleh,
CHUE XIANG LING
PSIMP 5F
 Definisi Ujian Kefasihan :
Ujian Kefasihan merupakan sejenis ujian yang
diberi setelah kursus tamat bagi menilai sesuatu...
CIRI-CIRI
 Dapat mengetahui penguasaan kemahiran Bahasa
Malaysia secara menyeluruh.
 Dapat menempatkan murid mengikut ku...
KITERIA PERMAKAHAN UJIAN LISAN BAHASA
MELAYU
 Penyebutan dan pengucapan dengan betul dan
jelas.
 Intonasi dan nada yang betul.
 Pemilihan ungkapan yang betul.
 Mim...
 Ujian ini dilakukan bagi menentukan setakat mana
murid mengetahui dan menguasai sesuatu bahasa
secara keseluruhan.
 Ia ...
Contoh Teks Pidato Untuk Ujian Kefasihan
 Ujian Kemajuan juga dikenali sebagai pentaksiran
autentik.
 Ujian Kemajuan digunakan di dalam bilik darjah
dan hanya di...
 Setiap ujian kemajuan yang digunakan dalam bilik
darjah adalah khusus bagi sesuatu darjah dan
hanya sesuai dinilai oleh ...
RUJUKAN
 Azizi Ahmad. (2009). Pengukuran dan Penilaian
dalam Pendidikan. Serdang : Meteor Doc.
Sdn. Bhd.
 Azizi Ahmad (2...
Ujian kefasihan dan ujian kemajuan
Ujian kefasihan dan ujian kemajuan
Ujian kefasihan dan ujian kemajuan
Ujian kefasihan dan ujian kemajuan
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Ujian kefasihan dan ujian kemajuan

BMM3033E

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ujian kefasihan dan ujian kemajuan

 1. 1. JENIS PENILAIAN BAHASA Disediakan oleh, CHUE XIANG LING PSIMP 5F
 2. 2.  Definisi Ujian Kefasihan : Ujian Kefasihan merupakan sejenis ujian yang diberi setelah kursus tamat bagi menilai sesuatu penghasilan. TUJUA PELAKSANAAN  Menentukan setakat mana murid boleh kuasai kemahiran dan bahan isi pelajaran yang telah dipelajari.  Berfungsi untuk uji kebolehan umum berbahasa seseorang murid.
 3. 3. CIRI-CIRI  Dapat mengetahui penguasaan kemahiran Bahasa Malaysia secara menyeluruh.  Dapat menempatkan murid mengikut kumpulan dan tahap pengetahuan murid.  Digunakan dalam sesi temu duga ( sektor awam dan swasta ) ALAT PENILAIAN UJIAN KEFASIHAN  Skema Pemarkahan Analisis Bagi Ujian Kemahiran Lisan Bahasa Melayu Sekolah Rendah
 4. 4. KITERIA PERMAKAHAN UJIAN LISAN BAHASA MELAYU
 5. 5.  Penyebutan dan pengucapan dengan betul dan jelas.  Intonasi dan nada yang betul.  Pemilihan ungkapan yang betul.  Mimik muka yang tepat sesuai untuk membayangkan sesuatu maksud dengan jelas.  Posisi tubuh yang betul.  Pergerakan mata (mata pembaca yang lemah akan berhenti untuk menyerap perkataan). Ujian Kefasihan dinilai dari segi :
 6. 6.  Ujian ini dilakukan bagi menentukan setakat mana murid mengetahui dan menguasai sesuatu bahasa secara keseluruhan.  Ia berbeza dengan ujian pencapaian kerana ujian kefasihan tidak berdasarkan kepada sesuatu isi pelajaran sebaliknya menilai kebolehan global (umum) pada bahasa yang dipelajari murid terbabit.  Ujian ini sering digunakan bagi menempatkan seseorang dalam kumpulan pembelajaran yang sesuai dengan kebolehannnya.
 7. 7. Contoh Teks Pidato Untuk Ujian Kefasihan
 8. 8.  Ujian Kemajuan juga dikenali sebagai pentaksiran autentik.  Ujian Kemajuan digunakan di dalam bilik darjah dan hanya dinilai oleh guru kelas.  Ujian kemajuan bertujuan untuk mengukur dan menilai setakat mana pelajar-pelajar telah menguasai bahan atau perkara-perkara yang diajar tentang satu-satu tajuk tertentu.
 9. 9.  Setiap ujian kemajuan yang digunakan dalam bilik darjah adalah khusus bagi sesuatu darjah dan hanya sesuai dinilai oleh guru kelas sahaja.  Ia juga hendaklah berasaskan kepada objektif pengajaran, program pembelajaran yang telah diikuti oleh murid dan pengetahuan yang ingin diuji.  Hasil daripada ujian kemajuan membolehkan guru mengetahui dengan lebih jelas tentang kemajuan setiap murid dan juga kemajuan darjahnya secara keseluruhan Ciri-ciri Ujian Kemajuan
 10. 10. RUJUKAN  Azizi Ahmad. (2009). Pengukuran dan Penilaian dalam Pendidikan. Serdang : Meteor Doc. Sdn. Bhd.  Azizi Ahmad (2010). Pentaksiran Pembelajaran DBP: Kuala Lumpur.  Mok Soon Sang. (2003). Ilmu Pendidikan untuk KPLI. Subang Jaya : Kumpulan Budiman Sdn. Bhd.  Tuan Jah Tuan Yusof PhD, Faridah Nazir PhD. (2014). Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah. Puchong, Selangor Darul Ehsan: Penerbitan Multimedia Sdn. Bhd.

×