Perdorimi i teknologjise ne popullsite urbane

7,580 views

Published on

Powerpoint i nje studimi mbi perdorimin e teknologjise ne popullsite urbane

Published in: Education, Travel, Business
0 Comments
6 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,580
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
99
Comments
0
Likes
6
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Perdorimi i teknologjise ne popullsite urbane

 1. 1. Punoi  : Irena Gjoni Pranoi  : Jozef Bushati Universiteti ‘ Luigj Gurakuqi’ Shkoder me 21.06.10 Fakulteti i Gjuheve te Huaja Dega Anglisht Master i Nivelit te Pare . PERDORIMI I TEKNOLOGJISE NE POPULLSITE URBANE Studim
 2. 2. PERDORIMI I TEKNOLOGJISE NE POPULLSITE URBANE. ÇESHTJET, PROBLEMET, DHE DISKUTIMET PER SHKOLLAT
 3. 3. <ul><li>HYRJE </li></ul><ul><li>Integrimi i mikrokopjuterave ne klasa gjate 1980 u konsiderua nje risi ne arsimin amerikan. U diskutua qe teknologjia ka nje fuqi thelbesore ne transformimin e te nxenit dhe mesidhenies, por resultoi se me e lehte ishte qe keto institucione te paiseshin me Hardware e Software sesa te kuptonin potencialin e mirfillte te teknologjise. </li></ul>
 4. 4. <ul><li>Studiuesit jane te shqetesuar per faktin se si kjo teknologji konceptohet e perdoret sepse shoqeria urbane po behet pre e saj duke e pare ate si nje paisje per te shtyre kohen apo si nje mjet per te permbysur influencen historike te varferise, diskriminimin dhe si nje shans per me shume mundesi. </li></ul>
 5. 5. Edhe pas 25 vjetesh qe kompjuteri eshte integruar ne shoqeri shume nga objektivat e saj kane mbetur te parealizuara. Nje nga faktoret qe kane ndikuar eshte gjendja ekomomiko- sociale. Nje nder objektivat kryesore te saj mbetet angazhimi i studenteve ne aktivitetet kuptimplota arsimore qe lidhen me teknologjine.
 6. 6. <ul><li>Çeshtjet Ekonomiko – Sociale te Teknologjise ne Zonat Urbane </li></ul>
 7. 7. <ul><li>Ndarja digjitale eshte bere nje drejtues i ceshtjeve ekonomike dhe te drejtave qytetare te perdoruesve te kopjuterave,Internetit dhe informacioneve te tjera teknologjike te lidhura me sherbimet e multimedias se infomacionit dhe komunikimit. </li></ul><ul><li>Kjo ndarje verehet kryesisht mes atyre qe e kane mundesine e perdorimit dhe atyre qe gjendja ekonomike i pengon te zhvillohen ne kete drejtim </li></ul>
 8. 8. <ul><li>Veçanerisht ne shoqerine amerikane spikasin nga mungesa e zhivillimit te teknologjise Hispaniket Amerikane, Afro Amerikanet te cilet i perkasin klases punetore, skane as shkollen e mesme, familje te varfera, ose vijne nga familjet me nje prind dhe te tjere qe jane residente te qyteteve te vogla dhe zonave rurale pershire dhe te moshuarit. </li></ul>
 9. 9. <ul><li>Nga agjensite e studimit vetetohet qe pervec vendeve te punes vendet e tjera me te frekuentuara jane institucionet edukative qe iu japin mundesine njerezve te kene akses Interneti. Dhe meqe shoqeria ne vetvete akoma nuk ka njohurite e duhura mbi teknologjine per ta kaluar tek komuniteti apo femijet dhe prandaj jane institucionet arsimore qe duhet ta pergatisin komunitetin amerikan drejte moshes se teknologjise </li></ul>
 10. 10. <ul><li>Administrata Kombetare e Telekomunikacionit dhe Informacionit ka percaktuar 5 raporte per te shqytuar kete problem. Ky raport quhet ‘ Falling through the net’. Ky boshllek ne ndajen digjitale eshte rritur ne pegjithesi mbi bazen e kategorive te edukimit, te ardhurave e racave. </li></ul>a) Te ardhurat Ndajet digjitale ne multimedia diferencohen ne baze te kategorise se Edukimit, te ardhurave dhe minoriteteve. Ndarjet digjitale me te theksuara jane tek ato qe kane te ardhura me te medha sesa tek ato qe kane me pak te ardhura.
 11. 11. b) Asimimi Diferencat e medha ne boten e teknologjise i gjejme tek nivelet e arsimore te familjeve nga vijne. Ajo qe verejme eshte nje njohuri edhe perdorim me i madh i teknologjise tek familjet me arsim me te larte ne krahasim me ata qe nuk kane as gjimnazin. Dhe ky raport eshte me i madh se 20% . . Ku dallojme qe raporti mes popullesise me nivel te larte arsimor eshte 57.5 raporti i pajisjeve teknologjike qe ata perdorin ne kahasim me 30.75 porhuajse nje ndarje digjitale prej 20% diference tek personat e nivel te mesem arsimor, dhe krejt i ulet eshte perdorimi i teknologjise tek njerezit e pa asimuar ne zonat urbane.
 12. 12. <ul><li>c) Minoritetet </li></ul><ul><li>Pothuajse e njejta gje ndodh dhe nqs bejme krahasimin e perdoimit te teknologjise ne minoritete te ndyshme do te shohim nje raporte jo ekuivalent mes perdorimit te teknologjise nga etnicitetet qe ndodhen ne USA. Krahasimi i grupeve kerkimore eshte bere duke studiuar 3 grupe te ndryshme per ta bere me te qarte konceptin e ndarjes digjitale. </li></ul><ul><li>Kjo varet dhe nga veshtiresite pe te ardhurat dhe mos aftesia e te gjithe fmiljeve per tu integruar totalisht ne shoqeri. Por verejme qe pjeset me te perdorur te teknologjise ne shoqeine Ametikane Interneti dhe Kompjuterat personal. </li></ul><ul><li>Ne grafikun e meposhtem verejme dhe diferencen e theksuar mes minoriteteve dhe ndrajet digjitale qe shkaktohen ng keto boshlleqe shoqerore. </li></ul>
 13. 13. Perdorimi i teknologjise ne shkollat Urbane Termi Teknologji eshte shpesh sinonim i fjles kompjuter. Por perfshihen pervec Pc dhe video- kamerat, Cd-rooms, Dvd, Interneti, Websitet, Softwaret, dhe pjisjet digjitale si Mp3, Ipod.
 14. 14. Arritjet Akademike Arritjet akademike jane te dokumentuara. Cdo shkolle dhet te portoje cdo vite rritjet e studentve te saj. Por vitet e fundit eshte keku qe ky raport te behet i ndare sipas gjendjes ekonomike, racave dhe etnive. Me pare Teknologjia ishte objekt studimi kurse sot ndihmon ne procesin e te nxenit dhe mesimdhenies. Mesuesit duhet te gjejne mundesine qe ti pedoin keto pajisje sidomos ne shkollat urbne ne menyre qe te rijme ne nje nivel akademik me standarte te larta.
 15. 15. Perkufiimi i nxenesit Urban Nxenesi urban pershkruhet si nje student qe eshte aktiv ne ambjentet edukative. Tendenc kyesore e ketyre nxenesve eshte te bien pre e gjendjes ekonomike po kulturve fmiljre te trashegurar , etniciteteve te ndryshme dhe varferise ku nje pjese e tyre jetojne.Prandaj duhet punur shume qe te kemi me shume nderhyrje teknologjike dhe ne menyen e jeteses se ketyre personave.
 16. 16. Perdorimi i Teknologjise ne shkollat Urbane Cdo vit shohim njeitje te konsideueshme te teknologjise ne shkolla. Ne USA nje sistem i rateizimit te Pc ne menyre qe cdo studente te kete mundesine te kete nje te tille.Ne kete program eshte promovur dhe nje progrm per specilizimin e instruktoreve ne aspektin teknologjik, ne mesimdhenie. E gjithe kjo sepse verehet qe shkollat tipike urbane kane pajisje te vjetera teknologjike dhe nuk ndihmojne ne perdoimn e tyre neper klasa.
 17. 17. Teknologjia arsimore ndikon ne performancen akademike te studenteve Kerkimet e fundit ne Teknologjine Arsimore ,qw perdorimi afektiv i teknologjise ne shkolla ndodh atehere kur aplikohet/ ndikon direkt ne : Mbeshtet objektivat e vendosura. Krijon mundesine e oportuniteteve per studentet,ne bashkepunime, ne pune grupi dhe ne pune te ndryshme etj. Eshte e pershtshme per te garantuar nje feedback si per studentet ashtu edhe per mesuesit. Ben integrimin e mesuesit te ri. Perdoret ne mjedise ku drejtuesit mbeshtesin inovacionet teknologjike. Perdoret nga studentet per te zgjidhur problemet e lendeve te ndryshme dhe per te perdorur teknologjine ne prezantime dhe pubblikime te projekteve te tyre.
 18. 18. <ul><li>Teknologji ne arsim mund te permiresoje motivimin sjelljen dhe interesin ndaj mesimit </li></ul><ul><li>Rrite deshiren e studenteve per suksese </li></ul><ul><li>Ndihmon te ndje punen me te tjeret </li></ul><ul><li>Eshte sfiduese </li></ul><ul><li>Mund te ndjek kurse te ndryshme online </li></ul><ul><li>Aftesi me e madhe vetjake </li></ul>
 19. 19. <ul><li>Teknologji mund te perbeje rrezik ne peformncen e studenteve </li></ul><ul><li>Duhet patur shume kujdes ne pershtatjen e teknologjise sips niveleve te studenteve.Keto projekte duhet te drejtohen nga instruktore te specilizuar dhe qe njohin nxenesit e tyre si nga ana psikologjike ashtu dhe nga ana socio- ekonomike. Ne menyre qe te nderhyjne per te permiresur nepermjet teknologjise problemet qe ata kane ne te folur, ne anen emocionale shqiptm apo punen ne grup. </li></ul>
 20. 20. <ul><li>Mbyllja </li></ul><ul><li>Eshte e qarte nevoja per pemiresim te vazhueshem ne nivelin akademik. </li></ul><ul><li>K nje nevoje te vzhdueshme per nje nderhyrje teknologjike ne menye qe te motivojme studentet nxisim deshien e tyre per te punur me teper dhe te rrisim dhe performancen e tyre ne shkolla. Duhet nje pune shume e madhe dhe bashkpunuese me te gjithe hallkat e shoqerise qe zvogelojme boshllekun shoqeror teknologjik. </li></ul><ul><li>Mgja gjithcka qe ne realitet teknologjia ka rritur ne USA eshte rateizimi i Pc per studentet. Synimi i teknologjise dhe projektet ne vazhdim do te jene per te thelluar : </li></ul><ul><li>Bashkpunimin mesues nxenes </li></ul><ul><li>Te kuptojne potencialin e teknologjise </li></ul><ul><li>Te bejme integrimin e suksesshem te saj </li></ul><ul><li>Te motivojme studentet me ane te teknologjise </li></ul><ul><li>Te rrise nivelin akademik shkollor </li></ul><ul><li>Keto projekte do vhdojne te integrohen gjithmone e me teper ne sistemin arsimor American . </li></ul>
 21. 21. <ul><li>Fjale kyçe : </li></ul><ul><li>Ndarja Digjitale - eshte nje term qe pershkruan rritjen e boshllekut nga njeri brez tek tjetri. </li></ul><ul><li>Teknologji arsimore – Eshte nje proçes kompleks qe perfshin shume njerez, ide, pajisje, mjete per te analizur perparimin e sistemit akademik. </li></ul><ul><li>ICT – Teknologjia e Informcionit dhe Komunikimit </li></ul><ul><li>Nxenes Urban – Student qe ben pjese ne arsimin dhe mjedisin urban </li></ul><ul><li>Ekonomiko – shoqerore – Nje studim qe ben lidhjen mes aktiviteteve ekonomike dhe jetes shoqeore. </li></ul>
 22. 22. THANK YOU !

×