Ibn miskawayh

916 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
916
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
56
Actions
Shares
0
Downloads
20
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ibn miskawayh

  1. 1. KUMPULAN 5RIDZUAN BIN MAHMUD
  2. 2. SEJARAHRINGKAS
  3. 3. 1. Nama sebenarnya ialah Abu Ali Ahmad ibn Muhammad ibn Yakub ibn Miskawayh. Dilahirkan pada 932 CE di Parsi.2. Merupakan seorang tokoh falsafah, ahli sains, penyair, dan sejarahwan.3. Berasal dari daerah Ray, Iran. Merupakan seorang ahlli politik yang sangat aktif pada zaman Buwayid4. Merupakan bangsa Parsi dan beragama Parsi dan akhirnya memeluk agama Islam. Fasih berbahasa Farsi Tengah.5. Bekerja sebagai seorang setiausaha dan ahli perpustakaan untuk Adud al-Dawlah. Banyak hasil kerjanya sangat di kagumi.6. Beliau juga merupakan ahli falsafah Islam yang amat mengambil berat berkaitan dengan isu etika. Beliau juga merupakan penulis utama dalam kerja-kerja Islam yang berkaitan dengan etika-etika falsafah, dengan terbitan buku yang berjudul Tadhib al-akhlaq(Penerangan Etika), yang khusus memberi fokus terhadap praktikal etika, konduk dan penyempurnaan watak. Beliau turut memisahkan etika peribadi daripada ranah awam, dan menjernihkan sifat membebaskan alasan dengan penipuan dan hasutan alam.
  4. 4. Cuba anda beri pendapat ?
  5. 5. Kata Hamka," Hendaklah adab sopan anak-anak itu dibentuksejak kecil kerana ketika kecil mudah membentuk danmengasuhnya.Belum dirosakkan oleh adat kebiasaan yangsukar ditinggalkan.(Hamka).
  6. 6. Al-Bukhari telah meriwatkan daripada Abu Hurairah r.a.“Rasulullah s.a.w. telah mencium Al-Hassan bin Ali dan di waktu Al-Ara’bin HabisDuduk bersamanya. Maka berkata Al-Aqra’: Sesungguhnya sayamemppunyaiSepuluh orang anak, dan saya tidak pernah mencium seorang pun diantara mereka. Rasulullah s.a.w. menoleh kepadanya, seraya bersabda:Siapa yang tidakMembelasi (orang lain) nescayalah dia tidak akan dibelasi”
  7. 7. A FATHER

×