Bina hubungan

2,090 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,090
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
63
Actions
Shares
0
Downloads
50
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bina hubungan

 1. 1. Bab 3SOALAN : PERMULAAN PERHUBUNGANKEMAHIRAN MENGGUNAKAN TEKNIK MENYOAL
 2. 2. Kaedah menyoal boleh membantu kaunselormenyoal siasat kaunselee bagi mendapatkanmaklumat dengan cara dan gaya tersendiri.Teknik dan strategi menyoal juga, memudahcarakanproses berkomunikasi di antara kaunselor dankaunselee. Kadang – kadang , teknik menyoal bolehmenggangu proses membina hubungan. Klien engganmemberi tindak balas.Berikut adalah beberapa isu berkaitan denganpenggunaan soalan. Terdapat lapan isu yang utama :1.Soalan membantu kaunselor memulakan temubual.
 3. 3.  Soalan terbuka memudahkan berlakunya perbincangan secara bebas dan memberi ruang kepada kaunselee untuk menyatakan atau meluahkan isu – isu yang mengganggu dirinya. Mewujudkan hubungan yang selesa.
 4. 4.  Beberapa contoh soalan ; Hari ini anda ingin bercakap tentang apa? Boleh anda beritahu saya, tujuan anda ingin berjumpa dengan saya? Kali terakhir berjumpa, kita bercakap tentang rancangan anda untuk berdepan dan berbincang dengan pasangan anda tentang isu –isu seksual. Bagaimana pula minggu ini?
 5. 5.  Tiga contoh soalan terbuka di atas memberi peluang kepada klien bercakap tentang apa –apa jua yang diinginkan. Tetapi soalan ke empat memberi tumpuan kepada beberapa sesi dan ada kaitan dengan minggu yang sebelumnya.
 6. 6. Bukti penyelidikan soalan kotak 3-1Daniels,2003;Tamase,Torisu,& Ikawa,1991Hasil penyelidikan membuktikan soalanterbuka mambantu klien yang agak pemalu, bertindak balas dengan lebih lama.Sternberg dan lain – lain( 1996)pula mendapati kajian menunjukkanpenggunaan soalan terbuka yang berkesan,sesuai untuk kanak – kanak dan membantumengelakan kanak –kanak daripada memberikankenyataan palsu, seperti yang berlaku dalamkes– kes forensik.
 7. 7. Hill(1999,p.113) penyelidik mendapatisoalan terbuka dapat membantu klienbercakap tentang perasaan ,apabila ditanyakepada mereka.Soalan ini menggambarkan perasaan danmenyebabkan klien bertindak balas terhadapsoalan yang dikemukakan.Tamase(1991) melaporkan keputusan yangsama.
 8. 8. MenurutIvery,Pedersen,&Ivery,2001;Sherrard,1993,Penyelidikan mengenai kumpulan pemimpin mendapatipemimpin yang berpusatkan orang cenderung menggunakansoalan yang sedikit manakala 40% daripada pemimpinmenggunakan soalan untuk menyelesaikan masalah.Terapi tingkahlaku kognitif ( CBT) memerlukan penggunaansoalan yang banyak.Sementara model yang berpusatkanorang menggunakan soalan yang sangat sedikit. Banyaksoalan terbuka digunakan kepada klien yang kurangbercakap. Ia sangat baik dan sesuai untuk memulakan sesidengan perbualan yang tidak formal. Secara tidak langsungklien akan menjadi selesa dan kaunselor kemudiannya bolehberalih kepada isu-isu untuk sesi yang berikutnya.
 9. 9. 2. Soalan terbuka membantu menghurai dan memperkayakan penerokaan terhadap klien. Kaunselor sering mengemukakan beberapa soalan bagi proses temu bual sebelum sesi seterusnya bermula. Pertanyaan seperti;a. Bolehkah kamu beritahu saya dengan lebih lanjut lagi?a. Bagaimana perasaan awak apabila kejadian itu berlaku?a. Terangkan apa yang anda maksudkan , bagaimana penyelesaian anda terhadap masalah ini?
 10. 10. 3. Soalan yang membantu kepada permasalahan klien yang khusus dengan lebih jelas .Model soalan “ boleh anda berikan saya satu contohyang khusus?”Soalan terbuka paling banyak digunakankaunselor bagi mengumpul data-data dan bagimengelakkan klien memberi maklumat yang kurangjelas.Soalan tertutup juga boleh digunakan untuk tujuanseperti di atas.
 11. 11. 4. Soalan yang kritikal dalam penilaian.George Kelly ,merupakan ahli teori personalitimencadangkan untuk mendiagnosis masalaham, perlu menggunakan soalan seperti siapa,apa, bila, di mana, bagaimana dan mengapa.Soalan seperti ini sering digunakan olehwartawan bagi mendapatkan lebih banyakmaklumat. Ianya menggalakkan keterbukaan klien untuk menjawab soalan.
 12. 12. 5.Soalan terbuka mengawal isu yang akan dibincangkankan. Soalan apa, paling kerap membawa kepada perbincangan tentang fakta. Contoh “Apa yang berlaku?”, “Apa yang akan anda lakukan?” Soalan bagaimana membawa kepada perbincangan mengenai proses, urutan atau perasaan. Contoh , “ Bagaimana ia boleh dijelaskan?” Soalan mengapa membawa kepada sebab. Contoh, “mengapa anda membenarkan ia berlaku?” Kadang – kadang soalan seperti ini menyebabkan klien terkeluar daripada isu yang dibincangkan. Klien juga terbawa – bawa dengan pengalaman lalu. Soalan boleh dianggap maksima terbuka dan mengandungi beberapa kelebihan. Contoh,”Bolehkah kamu berikan saya contoh?”
 13. 13. 6.Soalan yang berpotensi menimbulkan masalah.i. Terlalu banyak mencungkil, menyebabkan klien lebih banyak mempertahankan diri mereka.ii. Mengemukakan terlalu banyak soalan menyebabkan klien berasa seperti kaunselor terlalu mendesak.iii. Soalan yang berupa kenyataaniv. Perbezaan budaya. Untuk mengemukakan soalan, kaunselor perlu menyesuaikan dengan keadaan. Jika tidak klien susah hendak memberi kepercayaan kepada kaunselor. Penyelidikan mendedahkan lelaki lebih gemar menggunakan soalan berbanding wanita.v. Soalan mengapa. Elakkan penggunaan kepada kanak – kanak kerana , mereka merasakan seperti dituduh.
 14. 14. vi.Soalan berupa kawalan. Biasanya soalan di kemukakan bagi mengawal situasi. Penggunaan soalan yang berlebihan boleh memusnahkan hubungan yang dibina.7.Silang budaya Pengalaman dan cara hidup yang berbeza boleh menimbulkan masalah. Penggunaan soalan yang kurang sesuai boleh mewujudkan rasa tidak percaya klien terhadap kaunselor. Kepercayaan senang timbul sekiranya kaunselor dan kaunselee datang dari budaya yang serupa.
 15. 15. 8. Soalan terbuka boleh digunakan untuk membantu klien berubah. Menjadi pendengar yang baik, tidak menghukum, terima klien seadanya. Memandang kekuatan dan potensi diri individu untuk proses berubah. Antara contoh – contoh1. Inventori kekuatan peribadi -Boleh anda beritahu saya tentang kejayaan di masa lalu. -Apakah perkara yang telah membanggakan anda?
 16. 16. 2. Budaya/jantina/kekuatan inventori keluarga . Disini klien perlu disokong dengan memberi contoh yang hampir sama dengan kes klien. Mengambil contoh sejarah etnik ,yang mana boleh di kenal pasti kekuatan dan kelemahan.
 17. 17. 4. Maklum balas yang di tambah pula dengan soalan – soalan yang positif. Penggunaan soalan apa, memberi peluang kepada pelanggan untuk menambah lebih banyak kekuatan dan sumber – sumber maklum balas. Biasanya klien tidak dapat memastikan kekuatan mereka. Kaunselor juga perlu mengimbangi di antara kekuatan dan kelemahan kliennya dalam mengemukakan soalan yang sesuai.

×