Water distribution system wds

15,914 views

Published on

0 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
15,914
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
494
Comments
0
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Water distribution system wds

 1. 1. WATER DISTRIBUTIONSYSTEM (WDS)CHAPTER 4
 2. 2. WATER STORAGE ANDDISTRIBUTION
 3. 3. WATER DISTRIBUTION SYSTEM Matlamat sistem agihan air adalah untuk membekalkan air yang boleh diminum pada tekanan dan kuantiti yang mencukupi. Kuantiti dan tekanan dianggap mencukupi apabila ianya menepati keperluan semua kegunaan air termasuk untuk tujuan pemadaman kebakaran. Sekiranya berlaku kekurangan air, ia nya perlu tidak melebihi kadar minima 15 %. Keseluruhan sistem mestilah ekonomik, tahan lama dan senang untuk selenggara.
 4. 4. COMPONENT OF WDS Komponen sistem agihan terdiri dari : a) Paip hantaran (delivery main) b) Paip agihan (distribution pipe) c) Paip retikulasi (reticulation pipe) d) Pili air (hydrant) e) Meter f) Pam g) Tangki simpanan (storage reservoir) h) injap (valves)
 5. 5. a)Paip hantaran – paip yang membawa air terawat dari loji rawatan atau dari rumah pam ke tangki atau pun dari satu tangki ke satu tangki yang lain.b)Paip agihan – paip yang mengagihkan air ke paip-paip retikulasi dari tangki/kolam perkhidmatan, loji rawatan atau dari stesen pam penggalak ( booster pump )c)Paip retikulasi – paip yang mengagihkan air terawat ke kawasan bekalan.d)Pili air atau pili bomba – pili yang bertujuan untuk menyalurkan air keluar dari sistem bekalan terutamanya untuk pemadaman kebakaran.e)Meter air – komponen pelengkap yang digunakan untuk mengukur kuantiti air yang telah mengalir melaluinyaf) Penyambung paip – digunakan untuk tujuan yang pelbagaig)Tangki/Kolam – pada umumnya digunakan untuk menstabilkan bekalan pada permintaan yang berubah-ubah.
 6. 6. SISTEM GRAVITISISTEM PAMSISTEM GABUNGAN GRAVITI DAN PAMTYPES OF WDS
 7. 7. SISTEM GRAVITI Sistem graviti dapat digunakan hanya sekiranya air disalurkan dari tempat yang tinggi ke tempat rendah dengan menggunakan daya graviti. Keadaan ini dapat diadakan dengan membina loji olahan di atas tapak yang arasnya terletak lebih tinggi dari pengguna. Tekanan perlu dikawal supaya tidak terlalu tinggi sehingga dapat merosakkan sistem agihan atau terlalu rendah sehingga menyusahkan pengguna. Fizikal tangki simpanan yang tinggi memberi tekanan kepada air menggunakan daya graviti untuk di salurkan ke premis pelanggan.
 8. 8. SISTEM PAM Sistem pam digunakan jika turus tekanan pengguna rendah atau pengguna berada di tempat yang lebih tinggi daripada sumber air yang telah diolah . Di dalam sistem ini, air yang telah diolah di pam terus ke dalam paip utama tanpa storan . Kurang digunakan untuk mengagihkan air ke pengguna. Digunakan di kawasan tanah rata atau tanah rendah Air terawat dipam dari loji rawatan air ke tangki simpanan menggunakan pam penggalak. Air terawat dari tangki simpanan dipam ke premis pelanggan.
 9. 9. SISTEM GABUNGAN GRAVITI DANPAM Dalam sistem ini, air yang telah dirawat dipamkan naik pada kadar yang tetap untuk disimpan di dalam storan air diparas yang tinggi . Seterusnya pengagihan air ke pengguna dari kolam simpanan tadi dibuat melalui daya graviti . Sistem ini paling kerap digunakan kerana faktor keberkesanannya dan kos yang rendah. Digunakan di kawasan yang mempunyai kepelbagaian permukaan muka bumi. Pam penggalak digunakan untuk mengepam air terawat dari tanah rendah untuk disalurkan ke tangki simpanan. Kedudukan tangki simpanan di kawasan tinggi memberi tekanan pada air untuk disalurkan ke premis pelanggan di kawasan rendah.
 10. 10. LAYOUT OFDISTRIBUTIONNETWORK SYSTEM
 11. 11.  Jalanraya merupakan media yang sesuai bagi menyusunatur paip bekalan air dan biasanya di tanam di dalam tanah mengikut susunatur jalanraya Didalam kawasan bandar, terdapat beberapa sistem rangkaian agihan paip yang digunakan mengikut keperluan dan kesesuaian. Pada amnya terdapat empat sistem jenis rangkaian atau susunatur paip agihan iaitu: a) Sistem hujung mati b) Sistem grid c) Sistem bulatan atau gelang d) Sistem jejarian
 12. 12. Sistem hujung mati Biasanya terdapat di bandar-bandar yang lama yang tidak dirancang sepenuhnya. Sistem ini berkembang mengikut pembangunan bandar, oleh itu sesuai digunakan untuk bandar yang berkembang secara tidak teratur atau untuk skim perumahan. Sesuai untuk skim perumahan kerana kosnya rendah dan senang untuk pembangunan seterusnya.
 13. 13. Sistem grid Didalam sistem ini, paip-paip retikulasi dan pencawangnya dihubungkan diantara satu sama lain Rangkaian paip ini biasanya digunakan dikawasan bandar-bandar yang terancang. Walaubagaimanapun, tidak semua paip retikulasi bersambungan diantara satu sama lain.
 14. 14. Sistem bulatan atau gelang Lebih kurang sama seperti sistem grid Perbezaannya, ia mempunyai satu gelang sama ada berbentuk bulat atau segiempat yang disediakan di sekitar kawasan yang memerlukan bekalan air dengan paip utama mengelilingi kawasan bekalan. Sistem ini sesuai digunakan bagi bandar yang mempunyai sistem jalanraya yang teratur dan lurus Biasanya digunakan terutama untuk membekalkan air kepada satu kawasan yang berpendudukan padat supaya kawasan tersebut mempunyai tekanan air yang tinggi.
 15. 15. Sistem jejarian Sesuai digunakan untuk bandar atau skim perumahan yang mempunyai susunatur jalanraya berbentuk jejari.
 16. 16. FUNCTIONS OF VARIES TYPES OFVALVES Injap pada paip adalah digunakan untuk memberhentikan aliran, memisahkan aliran, memulakan aliran atau mengawal aliran. Fungsi-fungsi injap: a) Membuka atau menutup aliran sesuatu bendalir. b) Boleh dilaraskan untuk kesesuaian halaju aliran. c) Hanya membenarkan aliran pada satu arah sahaja. d) Mengeluarkan bendalir daripada sistem. e) Melepaskan udara dari dalam paip dan membolehkan udara masuk kedalam paip apabila paip kosong. f) Melegakan tekanan dari dalam paip. g) Mengurangkan tekanan air. h) Membuang kotoran dari dalam paip air.
 17. 17.  Jenis-jenis injap seperti berikut: a) Injap berhenti/ pintu ◦ digunakan untuk mengawal kadar aliran serta tekanan dan menghentikan aliran air. ◦ Injap yang bersaiz kecil ( < 100 mm ) adalah dari jenis ‘stop cock’ dan yang >100 mm adalah dari jenis injap sluis. b) Injap kupu-kupu ◦ digunakan untuk mengawal kadar aliran air sahaja pada paip- paip yang bersaiz melebihi 450 mm c) Injap keruk ◦ adalah injap sluis yang digunakan untuk kerja mengeruk. ◦ Saiz paip mengeruk adalah 1/3 dari saiz paip utama.
 18. 18. d) Injap udara ◦ terdiri dari dua jenis injap iaitu injap udara orifis tunggal dan injap udara berorifis kembar ◦ Injap udara orifis tunggal digunakan untuk mengeluarkan udara terkumpul dalam paip ◦ Injap udara orifis berkembar pula digunakan untuk mengeluarkan udara terkumpul dan membenarkan udara masuk dalam paip. ◦ Kesemua paip agihan, paip retikulasi dan paip hantaran mempunyai injap udara.e) Injap sehala ◦ berfungsi hanya untuk membenarkan aliran sehala sahaja.
 19. 19. f) Injap bebola ◦ digunakan untuk membenarkan air berada pada paras tertentu sahaja.g) Injap pengurang/ pelega tekanan ◦ bertujuan untuk merendahkan tekanan terutamanya bagi zon-zon yang boleh berlaku kerosakan paip disebabkan tekanan tinggi.h) Injap tekanan menanggung ◦ digunakan untuk mengekalkan tekanan pada tahap tertentu.i) Injap aliran malar  digunakan untuk menetapkan kadar aliran air
 20. 20. VALVE:BUTTERFLY VALVE
 21. 21. VALVE:GATE VALVE
 22. 22. VALVE: BALL VALVE
 23. 23. VALVE: ONE WAY VALVE
 24. 24. VALVE:PRESURE VALVE
 25. 25. VALVE:
 26. 26. VALVE: AIR VALVE
 27. 27. VALVE: FIRE HYDRANT VALVE
 28. 28. SOURCE OF NON-RETURNED WATER(NRW)
 29. 29. Punca-punca utama NRWa) Kebocoran 15% - 35%b) Meter Underegistered 3% - 10%c) Kecurian 2% - 10%d) Faktor lain 5% - 10% Klasifikasi punca-punca NRW  Kebocoran di reservoir/tangki simpanan  Kebocoran dalam sistem rangkaian paip  Meter tidak berfungsi  Bacaan meter rendah  Kegunaan operasi (Flushing, Cuci Filter, Cuci Tangki)  Kegunaan bomba semasa kecemasan  Premis yang diberi pengecualian bil air terhad (Surau, Masjid, Pusat Kebajikan)  Sambungan Haram-Kegiatan Curi Air dan setinggan  Kerosakan pada peralatan paip
 30. 30. i. Paip Agihan  Kebocoran boleh berlaku di mana-mana dalam system agihan. Ia mungkin disebabkan oleh paip utama pecah, kerugian sebab injap terbuka, ferrule bocor, paip penghantaran, penyendal injap sluis, injap berhenti atau pili bomba yang rosak. Kebanyakan keocoran berlaku dalam sistem agihan.ii. Paip Utama  Air selalunya bocor atau terlepas melalui paip pecah, pembukaan injap dan penyendal injap sluis, pili bomba dan sambungan yang rosak.  Kebocoran adalah kebiasaannya kecil dan tidak bergantung kepada garis pusat paip.Pada lazimnya, paip lama akan mengalami kebocoran yang lebih banyak daripada paip yang baru.
 31. 31. iii. Kerugian Kolam Air  Kerugian adalah disebabkan limpahan akibat tiada atau kerosakan alat kawalan paras kolamair yang lama mempunyai tahap kebocoran yang lebih tinggi daripada yang baru. Pengawasan yang kerap untuk mengesan kebocoran jarang dilakukan disebabkan tahap kebocoran adalah terlalu kecil. Namun, pengawasan untuk keselamatan struktur dan kualiti air adalah penting dan selalu dilakukan.iv. Penggunaan Haram dan Setinggan  Penggunaan haram dan setinggan adalah kerugian disebabkan penggunaan tak bermeter terutamanya dalam kawasan penduduk padat. Penghuni setinggan terpaksa mengambil air dengan membuka injap atau hidran, membuat penyambungan haram atau menghadapi kerenah pengurusan untuk mendapat bekalan.
 32. 32. v. Pemadaman Kebakaran Air untuk pemadaman kebakaran bagi harta industri dan perdagangan selalunya mempunyai meter sendiri terutamanya bagi harta yang membuat pemasangan ‘sprinkler system’. Tetapi penggunaan air untuk tujuan pemadaman kebakaran dari pili bomba tepi jalan adalah termasuk dalam NRW.vi. Kegunaan Operasi Kegunaan ini adalah untuk kerja pembersihan dan pengerukan paip atau kolam berjadual, yang selalunya menggunakan air kuantiti yang terlalu kecil.
 33. 33. vii. Meter-under-registration (MUR) MUR mungkin disebabkan oleh pembacaan meter yang rosak atau pencatatan bacaan meter yang salah. 3 faktor lain MUR adalah:- a. under recording of flow, dimana meter aliran beroperasi dibawah bacaan tubir tepat (threshold of accurate registration) b. kemerosotan ketepatan mengikut masa, komponen gear yang haus akan memperlahankan meter dan memberi bacaan ‘under recording’. c. kesan butiran bendasing dalam air yang akan menyumbatkan penapis atau pemancit dalam meter, atau dalam meter yang besar melalui bahagian bergerak meter.
 34. 34. UNDERSTAND THEIMPORTANT MATTERSRELATED TO LEAKINGPIPES
 35. 35. FAKTOR-FAKTOR YANGMEMPENGARUHI KEBOCORAN Tekanan Pergerakkan tanah Keratan pada paip Mutu bahan dan kerja yang kurang baik Ciri tanah Beban lalulintas Usia paip
 36. 36. Tekanan Tekanan mempengaruhi kerugian dalam beberapa cara: i. Kadar kebocoran ii. Kekerapan pecah iii. Pusuan iv. Turun naik tekanan
 37. 37. Pergerakan tanah Pergerakan Tanah yang dimaksudkan di sini adalah pergerakan yang kecil iaitu disebabkan oleh perubahan kandungan lembapan di dalam tanah. Apabila tanah kering, ia mengecut dan apabila tanah menepu dengan kelembapan ia akan mengembang. Pengembangan dan pengecutan tanah yang silih berganti boleh menyebabkan paip gagal dan bocor. Begitulah juga kesannya apabila berlaku tanah runtuh yang menyebabkan tegangan pada paip.
 38. 38. Karatan pada paip Karatan berlaku akibat tindakbalas kimia yang mengakibatkan pergerakan arus elektrik. Akibat dari pergerakan itu, anod yang lebih reaktif akan mengalami karatan galvanik. Ada dua cara karatan galvanik menyerang paip iaitu dalaman atau secara luaran. Karatan dalaman adalah disebabkan air yang agresif. Biasanya air yang lebih keasidannya adalah agresif. Begitu juga jika kandungan klorida atau sulfat didapati tinggi dalam air. Manakala, karatan luaran adalah disebabkan oleh perbezaan dalam kandungan air tanah sepanjang paip berkenaan. Serangan karatan secara anaerobik boleh berlaku apabila logam itu sentiasa ditenggelami air. Karatan luaran juga boleh berlaku disebabkan oleh penyambungan dua bahan logam yang berbeza.
 39. 39. Mutu bahan dan kerja yang kurangbaik Mutu bahan yang tidak memnuhi spesifikasi serta kerja yang tidak diawasi dengan sempurna akan menghasilkan sistem bekalan air yang mempunyai kadar kebocoran yang tinggi.
 40. 40. Ciri tanah Adalah jelas bahawa jenis tanah berbeza mempunyai ciri-ciri mengakis yang berlainan. Sesetengah tanah hampir tidak mempengaruhi keadaan paip, tetapi bagi tanah liat Lias (Lias Clay) atau alluvium adalah amat agresif. Hakisan luaran ini menyebabkan ketebalan paip berkurangan dan keupayaan daya tahannya terhadap daya luar juga berkurangan.Titik kelemahan ini akan menjadi tempat kebocoran sekiranya pembaikan tidak dilakukan. Selain itu, keadaan berasid juga menggalakkan proses pengoksidaan, lalu proses pengaratan juga senang berlaku.
 41. 41. Beban lalu lintas Sistem bekalan air harus ditanam di bawah tanah mengikut kedalaman yang mencukupi. Sekiranya ia ditanam pada kedalaman yang kurang, getaran daripada lalu lintas di atasnya akan memecahkan paip bekalan air. Air yang meresap keluar bukan sahaja menyumbang kepada tahap NRW tetapi juga merosakkan struktur jalan. Adalah dicadangkan bahawa paip ditanam di bawah kedalaman dalam lingkungan 0.8m hingga 1.2m.
 42. 42. Usia paip Kemerosotan struktur dan kelesuan sistem paip meningkatkan kebocoran berlaku. Peningkatan usia paip menambahkan kadar kebocoran berlaku. Proses ‘penuaan’ ini tidak dapat dihentikan, maka penggantian struktur paip baru adalah perlu dalam proses pengawalan kebocoran. Pemilihan penggunaan paip perlu dirancang dengan teliti agar jangka hayat paip yang digunakan boleh dimaksimumkan.
 43. 43. PROSEDUR MENGUKURKEBOCORAN Punca kebocoran dikategorikan dalam tiga bahagian:- i. kolam air ii. paip utama iii. paip agihan Dari kajian, kebocoran dari kolam air dan paip utama adalah kecil dan jika ianya wujud, ia akan dapat dikesan dengan mudah. Manakala, kebocoran paip agihan adalah tinggi dan sukar untuk dikesan. Terdapat dua cara untuk menganggarkan tahap kebocoran: (i) secara terus, dan (ii) secara tidak langsung.
 44. 44. SECARA TERUS
 45. 45. Kebocoran kolam air Bagi menentukan kadar kebocoran dari kolam air, penurunan aras air dalam kolam diukur dengan menggunakan penderia ke dalaman (depth sensor) dengan menutup semua injap keluar. Terlebih dahulu, injap-injap ini perlu diuji bagi memastikan bahawa ianya tidak bocor. Pengukuran dilakukan selama 6 hingga 24 jam.
 46. 46. Kebocoran paip utama Pengukuran kadar kebocoran dari paip utama adalah berbeza dengan kebocoran pada paip agihan. Ini adalah kerana paip utama tidak melibatkan banyak penyambungan. Sebelum ujian kebocoran dijalankan, setiap injap penyambungan antara 2 hujung paip yang perlu diuji ditutup. Bacaan diambil pada tolok yang diletakkan diantara dua hujung yang ditutup. Bacaan yang ditunjukkan pada meter adalah kebocoran bagi paip utama tersebut. Masa Bacaan Isipadu Meter 1017 0.036 0.125 Jadual: Data Kebocoran Paip Utama 1027 0.0161 0.108 1037 0.269 0.110 Kadar Bocor 0.106 m3/10min
 47. 47. Kebocoran dari paip agihan Kebocoran dari paip agihan dapat ditentukan dengan mendapat aliran air minima (selalunya di sebelah malam) bagi sesuatu kawasan yang telah dipisahkan dari kawasan lain atau hanya memperolehi bekalan air melalui meter sahaja. Kaedah ini dinamakan kaedah ‘waste meter metering’.
 48. 48. SECARA TIDAKLANGSUNG
 49. 49. Pengukuran secara tidak langsung Pengukuran secara tidak langsung boleh merangkumi ketiga-tiga lokasi kebocoran atau sebahagian daripadanya mengikut sempadan kawasan yang hendak dikaji. Ianya melibatkan penyukatan kadar aliran masuk dan keluar dari kawasan tersebut dan penyukatan atau anggaran komponen penggunaan air yang selain dari kebocoran. Komponen penggunaan air yang selain daripada kebocoran adalah seperti:- ◦ penggunaan bermeter, M ◦ Aliran di bawah rekod (flow under recording), U ◦ Penggunaan yang dibenarkan tetapi tidak dimeter seperti penggunaan bomba atau kebakaran dan kerja pergerakan bagi tujuan penyenggaraan, D ◦ Penggunaan tanpa kebocoran, I Rumusan untuk mendapatkan nilai kebocoran adalah:- Kebocoran = Aliran masuk-Aliran keluar- (M+U+D+I)
 50. 50. KAEDAH MENGESANKEBOCORAN Visual inspection Sounding inspection Leak noise sounding conductor usage Gas tracer
 51. 51. KAEDAH PENGAWALAN Kaedah pengawalan merangkumi pelbagai sudut baik dari segi pengawasan dan juga peralatan. Kaedah pengawalan dilakukan adalah untuk mengetahui jumlah air yang sebenar yang telah digunakan oleh pengguna dengan kuantiti air yang dikeluarkan sebenar selepas dirawat dan bertujuan untuk mengurangkan kadar kehilangan bagi mengatasi kerugian yang ditanggung oleh pihak pengeluar dari masa kesemasa. i. Kawalan tekanan ii. Kawalan pasif iii. Pemerun rutin iv. Pemeteran air terbuang v. Distric metering vi. Pemeteran bergabung
 52. 52. Kawalan Tekanan Kajian tekanan dijalankan untuk mendapatkan perbezaan tekanan air di sesebuah kawasan. Data logger dipasang untuk mengenalpasti corak tekanan di kawasan tersebut.Kawalan Pasif Teknik kawalan ini dilakukan dengan membaiki kebocoran apabila ada laporan daripada orang awam.Pemerun rutin (Regular Sounding) Teknik ini memerlukan pekerja menjalankan sounding secara sistematik pada sistem retikulasi. Proses sounding dijalankan untuk mengesan kebocoran melalui bunyi yang dihasilkan.
 53. 53. Pemeteran air terbuang (Waste Metering)  Kaedah yang melibatkan kawasan yang kecil.  Air akan masuk melalui satu punca paip sahaja dan paip dipasang bulkmeter.Distric Metering Meter dipasang dikesemua paip masuk dan keluar untuk kawasan sistem retikulasi. Melalui pembacaan meter, penggunaan air untuk kawasan kawalan dapat ditentukan. Penggunaan air yang jauh berlebihan dari penggunaan normal menunjukkan kebocoran dalam kawasan tersebut.Pemeteran Bergabung (Combined Metering) Teknik ini menggabungkan teknik waste metering dan distric metering
 54. 54. UNDERSTAND THECHARACTERISTICS OFTHE STORAGE ANDBALANCING RESERVOIR
 55. 55. FUNGSI UTAMA TANGKI ATAUKOLAM SIMPANAN ADALAH: Untuk menyediakan simpanan air terawat bagi meminimumkan gangguan bekalan semasa berlaku kerosakkan paip. Untuk menyediakan simpanan air terawat bagi menghadapi permintaan yang turun-naik disebabkan oleh perubahan kadar permintaan dan kadar bekalan. Berfungsi sebagai tangki pemecah tekanan dimana julat perbezaan paras di kawasan bekalan dibahagikan kepada zon-zon. Untuk menyediakan simpanan air bagi tujuan memadam kebakaran. Jumlah simpanan kecemasan yang diperlukan menetukan saiz tangki. Untuk menyamakan kadar pengepaman harian.
 56. 56. FUNGSI UTAMA TANGKIPENGIMBANG ADALAH: Untuk menerima air terawat secara berpam dan mengagihkannya ke beberapa tangki perkhidmatan dan biasanya dibina berdekatan dengan loji Sekiranya berlaku pengurangan isipadu pada mana-mana tangki perkhidmatan, air akan mengalir masuk dari tangki pengimbang. Dengan adanya tangki ini, kadar alir ke tangki perkhidmatan dapat dikekalkan turusnya di antara dua tangki.
 57. 57. FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHIPEMILIHAN BAHAN-BAHAN PEMBINAANNYAADALAH: Jangka hayat bahan dan kebaikkannya Jumalah kapasiti yang diperlukan Kekuatan struktur bahan Lokasi dan keadaan persekitaran Rintangan terhadap kakisan dan lelasan dalaman dan luaran.
 58. 58. JENIS-JENIS BAHAN PEMBINAANKOLAM/TANGKI AIR SIMPANAN Kolam konkrit bertetulang Kolam konkrit pra-tegasan Tangki keluli tertekan bergalvani (GPS) Tangki kekaca gentian bertetulang poliestar (FRP) Tangki keluli terlakur dengan kekaca (SFG)
 59. 59. Kolam konkrit bertetulang Lebih digemari kerana penyelenggaraan yang murah dan hayat kegunaan yang menjimatkan. Boleh dibina atas tanah atau ternaik mengikut keperluan tekanan dan keadaan tapak. Bentuk kolam boleh dibuat sama ada bentuk bulat atau segiempat. Bentuk bulat lebih murah dari bentuk segiempat terutamanya jika isipadu kolam kurang dari 13,500 m3 disebabkan oleh penjimatan rekabentuk struktur dan geometri. Bentuk segiempat digunakan apabila pembinaan kolam bulat adalah tidak menjimatkan atau ketiadaan ruang didapati. Tangki ternaik dipilih apabila tiada terdapat tanah tinggi untuk mencapai keperluaan tekanan. Tangki ternaik adalah lebih mahal di samping aspek astetik yang perlu diambil kira. Pembinaan tangki perlulah mematuhi BS 5337.
 60. 60. Kolam konkrit pra-tegasan Di Malaysia, pembinaan tangki/kolam menggunakan konkrit prategasan hanyalah melibatkan pembinaan di atas tanah sahaja dan tidak bagi pembinaan tangki ternaik. Kolam/tangki yang > 13,500 m3 selalunya dibina dalam bentuk segiempat.
 61. 61. Tangki keluli tertekan bergalvani(GPS) Tangki keluli tertekan selalu digunakan sebagai tangki simpanan dan boleh dibina dalam masa yang singkat. Jarang sekali terbina di atas tanah dan selalunya ternaik dan bergalvani. Panel keluli tertekan boleh didapati dalam pasaran dan pembinaannya bersama-sama struktur keluli penyokong boleh disiapkan dengan cepat. Kos pembinaannya adalah murah dengan hayat yang lebih pendek serta memerlukan kos penyenggaraan yang lebih mahal. Bagi mengurangkan kekaratan, keluli tertekan adalah bergalvani dengan nat dan bol dari bahan keluli tahan karat atau keluli lembut bergalvani. Jenis tangki ini adalah kurang sesuai dibina dilokasi persisiran pantai yang mana persekitarannya adalah merupakan penggalak kepada berlakunya pengaratan.
 62. 62. Tangki kekaca gentian bertetulangpoliestar (FRP) Tangki FRP mempunyai bentuk dan dibina sama seperti tangki keluli tertekan. Ia mempunyai panel FRP dan mampu menerima antara 1 m3 hingga 2300 m3 air. Bahan panel ini adalah dari gabungan unsaturated polyster resin dan fibreglass. Kelebihan FRP adalah penyenggaraan yang minima disebabkan panel tangki yang tahan karat, tangki yang mudah dan cepat untuk dibina dalam berbagai saiz dan disebabkan tangki ini ringan maka struktur penyokong tangki boleh direkabentuk supaya ianya murah.
 63. 63. Tangki keluli terlakur dengankekaca (SFG) Tangki ini dibentuk dengan panel sama seperti FRP dan GPS dari bahan ‘steel fussed with glass’ untuk menghasilkan permukaan licin, geseran rendah, keras dan kedap air. Kerja penyenggaraan tangki ini adalah minima dan dibina kedua- duanya di atas tanah dan ternaik di atas struktur keluli dan konkrit bertetulang.
 64. 64. STEEL TANK
 65. 65. ELEVATED CIRCULAR TANK
 66. 66. GROUND CIRCULAR TANK
 67. 67. MUSHROOM TANK
 68. 68. KOMPONEN UMUM KOLAM /TANGKI AIR Paip masuk Paip keluar Paip limpah Paip keruk Pengalihudara Lurang Tangga Penunjuk paras air Perparitan
 69. 69. Paip masuk Saiz paip air masuk dipilih untuk memastikan aliran masuk sentiasa mencukupi. Untuk aliran graviti, injap bebola sehingga saiz 400 mm digunakan untuk menghentikan aliran apabila air dalam kolam mencapai paras tertentu.
 70. 70. Paip keluar Paip air keluar disambung pada paras yang rendah iaitu 3” hingga 1’ dari lantai kolam dan terletak serenjang dengan kedudukan paip air masuk. Penutup saring yang diperbuat dari sama ada besi tuang, aluminium atau keluli tahan karat akan dipasang pada paip bersama-sama dengan injap sluis. Pada lazimnya, lebih dari satu paip keluar akan dipasang bagi satu- satu kolam.
 71. 71. Paip limpah Ianya digunakan untuk menyalirkan air limpah sekiranya paip air keluar mengalami kerosakan. Saiz paip air limpah adalah lebih besar daripada paip air masuk.
 72. 72. Paip keruk/cuci Paip air keruk atau paip air buang diletakkan dibahagian yang terendah pada lantai tangki/kolam dan disambung kepada injap sluis dalam kebuk yang sama dengan paip air limpah. Saiz paip mestilah cukup besar untuk mengosongkan tangki dalam masa tidak lebih dari 6 jam.
 73. 73. Pengalihudara Keperluan kepada bolong air adalah untuk membenarkan udara keluar dan masuk secara bebas dari kolam atau tangki. Jaring serangga dan binatang juga perlu dipasang untuk mengelakkan pencemaran berlaku pada air dalam kolam.
 74. 74. Lurang Digunakan bagi tujuan pemeriksaan dan peyenggaraan di bahagian dalam. Biasanya dibina pada bumbung dan mempunyai saiz lubang yang secukupnya supaya pekerja dapat masuk ke dalamnya tanpa halangan. Mestilah sentiasa dalam keadaan tertutup dan kalis air supaya air hujan dan sampah sarap seperti daun kering tidak boleh memasuki tangki.
 75. 75. Tangga Bagi menghubungkan aras bawah ke bahagian atas iaitu bumbung tangki atau kolam simpanan bagi tujuan pemeriksaan dan penyenggaraan yang dijalankan dari semasa ke semasa. Ada juga tangga disediakan di bahagian dalam tangki bagi memudahkan seseorang turun dan naik didalam tangki.
 76. 76. Penunjuk paras air Digunakan untuk mengetahui paras air didalam tangki tanpa membuka penutup lurang untuk mengetahui paras air di dalamnya. Seseorang hanya melihat pada penunjuk ini untuk mengetahui paras air didalam tangki. Ia terletak dibahagian luar tangki atau kolam simpanan dengan senggatan didalam meter atau kaki. Kadangkala penunjuk ini digunakan untuk menguji kebocoran pada tangki.
 77. 77. THAT’S ALL FORTODAY…..

×