5 Idees + una, sobre l'aprenentatge (... i les competències)

1,364 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,364
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
225
Actions
Shares
0
Downloads
33
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

5 Idees + una, sobre l'aprenentatge (... i les competències)

 1. 1. 5 preguntes + una, pensant en l’aprenentatge (… i en les competències). Ramon Grau
 2. 2. Primera
 3. 3. Primera És possible contextualitzar els aprenentatges? Podem emmarcar els aprenentatges en situacions reals o versemblants, a partir d’un problema o una qüestió rellevant, una situació d’actualitat, un conflicte, una polèmica social, un encàrrec?
 4. 4. Primera És possible contextualitzar els aprenentatges? Podem emmarcar els aprenentatges en situacions reals o versemblants, a partir d’un problema o una qüestió rellevant, una situació d’actualitat, un conflicte, una polèmica social, un encàrrec? Els continguts prendran sentit per tal de resoldre el problema, trobar una resposta, formar criteris per opinar o situar-se. Els aprenentatges no es limiten a simples abstraccions de significats. En tant que els problemes, els conflictes provenen de l’entorn real, l’institut s’ajusta a la vida, a la societat, l’aprenentatge deixa de ser acadèmic i es torna funcional.
 5. 5. Seg ona
 6. 6. Seg ona Com estimular la cooperació, com dinamitzar l’activitat de grups de treball, on es doni un diàleg entre iguals, on hi hagi dubtes i debat, on es reclami al professor per superar obstacles, on el professor pugui plantejar noves preguntes? Es pot augmentar la inte racció entre l’alumnat?
 7. 7. Seg ona Com estimular la cooperació, com dinamitzar l’activitat de grups de treball, on es doni un diàleg entre iguals, on hi hagi dubtes i debat, on es reclami al professor per superar obstacles, on el professor pugui plantejar noves preguntes? S’hauria de fer servir menys el diàleg basat en pregunta-resposta i organitzar més temps de classe per a preguntes dels alumnes, informes individuals i confeccionats en grup, diàleg veritable, discussió general i, sobre tot, treball en petits grups. Els alumnes han d’escriure més durant la classe, i han de discutir oralment sobre els temes, prendre consciència del que saben a traves de la verbalització. Però també han de col·laborar, saber escoltar-se i enriquir-se amb la feina dels demés, contribuint ells mateixos a l’aprenentatge dels demés. Es pot augmentar la inte racció entre l’alumnat?
 8. 8. Tercera
 9. 9. Tercera Podem orientar la feina cap a l’auton omia de l’alumnat? Com cedir gradualment a l’alumnat certs graus de llibertat, com desenvolupar la capacitat de planificar processos, de decidir en relació als recursos i a les accions que cal fer per aprendre? Pot opinar l’alumnat sobre el que vol aprendre?
 10. 10. Tercera Podem orientar la feina cap a l’auton omia de l’alumnat? Com cedir gradualment a l’alumnat certs graus de llibertat, com desenvolupar la capacitat de planificar processos, de decidir en relació als recursos i a les accions que cal fer per aprendre? Pot opinar l’alumnat sobre el que vol aprendre? L’alumnat hauria d’assumir algunes de les responsabilitats que tradicionalment han correspost al professorat. Planificar recerques, escollir fonts d’informació, superar obstacles imprevistos, decidir sobre el format dels productes finals … Tot això lligat a aspectes reflexius sobre el contingut (què faig, perquè) i el procés (què se’m demana, què necessito, què he de fer, on puc trobar el que em fa falta).
 11. 11. Quarta
 12. 12. Quarta És possible tr ansformar l’avaluació? Com anar més enllà de la qualificació? Com fer prendre consciència als nois i noies del que saben? Com reflexionar conjuntament amb ells sobre els aprenentatges, com transferir als alumnes la capacitat d’analitzar les dificultats, de situar-se en elles i superar-les?
 13. 13. Quarta És possible tr ansformar l’avaluació? Com anar més enllà de la qualificació? Com fer prendre consciència als nois i noies del que saben? Com reflexionar conjuntament amb ells sobre els aprenentatges, com transferir als alumnes la capacitat d’analitzar les dificultats, de situar-se en elles i superar-les? Hauríem de poder debatre sobre els punts de vista inicials en relació al problema, conflicte o situació, hauríem de tenir presents, i compartir al llarg de la unitat, els objectius d’aprenentatge. Hauríem de compartir els objectes i criteris d’avaluació i vetllar perquè l’alumnat els faci seus, hauríem de promoure reflexions sobre graus d’aprenentatge i dificultats en el seu procés.
 14. 14. Cinquena
 15. 15. Cinquena Es poden projectar els aprenentages, es poden fer servir? Com aplicar el que sap i ha aprés l’alumne per trobar respostes a problemes o entendre noves situacions, com connectar els aprenentatges amb la presa de decisions o la creativitat?
 16. 16. Cinquena Es poden projectar els aprenentages, es poden fer servir? Com aplicar el que sap i ha aprés l’alumne per trobar respostes a problemes o entendre noves situacions, com connectar els aprenentatges amb la presa de decisions o la creativitat? Cal fomentar l’abstracció conceptual, sens dubte és un procés clau de l’aprenentatge. Però és igual d’important l’aplicació d’aquest conceptes per usar-los, manipular-los en noves situacions. Cal una aplicació reflexiva del que s’ha aprés per tal d’ajustar i posar a prova l’aprenentatge. És senzillament una forma de fer-nos destres en el seu maneig.
 17. 17. + una
 18. 18. + una Es possible incloure totes les respostes en un context altament tecnificat? Com introduir l’alumnat als entorns de treball virtuals? Quin ús farem de la xarxa com a font d’informació i com afavorirem la transformació en coneixement? Com usarem els entorns digitals i els aplicatius multimèdia per promoure aprenentatges?
 19. 19. + una El nostre alumnat es troba immers en un context saturat de tecnologies de la informació comunicació: missatgeria instantània, videojocs, vídeos a la xarxa, xats, telèfons cel·lulars ... elements absolutament absents a les aules. Caldria evitar la dissociació entre la vida i l’escola. Estem formant els nois i noies en les competències que necessitaran per viure (o sobreviure) en aquest segle?.” Es possible incloure totes les respostes en un context altament tecnificat? Com introduir l’alumnat als entorns de treball virtuals? Quin ús farem de la xarxa com a font d’informació i com afavorirem la transformació en coneixement? Com usarem els entorns digitals i els aplicatius multimèdia per promoure aprenentatges?

×