Resum

3,467 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,467
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
266
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Resum

 1. 1. SECTORS PRIMARI, SECUNDARI, TERCIARI A la classe de socials aquest trimestre,hem treballat d’una forma un poc diferent i ens ha agradat força. Hem estat estudiant els sectors primari, secundari i terciari i cada alumne de la classe ens hem especialitzat en un apartat diferent segons les nostres preferències. Hem agut de buscar informació del tema que ens ha tocat i explicar-ho a la resta de la classe. Ens han quedat unes exposicions molt originals.
 2. 2. SECTOR PRIMARI El primer que varem treballar fou el sector primari , aquest és el que obté els recursos de la natura. Les activitats d’aquest sector són: <ul><li>Agricultura : que és la base de la nostra alimentació </li></ul><ul><li>i depèn del relleu, l’aigua i el clima. </li></ul><ul><li>També ens interessa saber les tècniques </li></ul><ul><li>de conreus </li></ul><ul><li>i les tècniques de cultiu. </li></ul>
 3. 3. La ramaderia enriqueix la nostra alimentació i ens proveeix de productes per calçar o vestir. El tipus de bestiar és boví, oví, caprí, porcí, avícola i també cunicultura i apicultura. Ens varem assabentar de com havien canviat les tècniques de cria d’abans i d’ara. .
 4. 4. Al parlar de la pesca no varem poder evitar tractar un tema que preocupa força i és la contaminació de les aigües: fàbriques, petroli, aigües residuals, deixalles... També varem saber que era una llotja, una subhasta i varem conèixer diferents tipus de peixos que s’extrauen de les aigües catalanes als principals ports
 5. 5. <ul><li>Productes del bosc . Ens ofereixen varietat de </li></ul><ul><li>productes com la fusta, el suro, la resina, </li></ul><ul><li>fruits silvestres, pinyons, bolets, plantes aromàtiques </li></ul><ul><li>i medicinals. Varem obrir un debat sobre la caça i ens varem </li></ul><ul><li>inventar una poesia per a que la gent sàpiga </li></ul><ul><li>respectar la natura quan va </li></ul><ul><li>al bosc. </li></ul><ul><li>Si escolteu i veureu </li></ul><ul><li>que diu: </li></ul>
 6. 6. Si el bosc No vols veure cremat Incendis no has de provocar. Amb el cotxe no has d’anar I al camí l’has de deixar Intentant no molestar Val la pena caminar I gaudir del bosc al passejar Per tenir un bosc ben net La brossa t’has d’emportar I en els seus contenidors L’has de llançar Per últim recordar Que gran soroll No has de fer I que la natura has d’estimar I aprendre a respectar.
 7. 7. La mineria s’encarrega d’extraure primeres matèries minerals del sòl i el subsòl a les pedreres, mines, pous i salines. Alguns minerals que varem observar són: pissarra, marbre, ferro, plom, lignit, talc i guix.
 8. 8. L’obtenció d’energia de recursos naturals com el vent, el Sol, l’aigua, el carbó, el gas natural i l’urani. La força del vent produeix energia eòlica Les plaques solars reben i emmagatzemen l’energia produïda pel sol. L’aigua produeix electricitat a les centrals hidroelèctriques Es carbó origina electricitat a les centrals tèrmiques El petroli és la font d’energia més utilitzada El gas natural s’usa a les cases i finalment L’urani que s’utilitza a les centrals nuclears.
 9. 9. Per a completar aquest treball ens varen fer un experiment sobre l’energia estàtica. Sabíeu que si freguem una pinta o un globus a la roba després s’enganxen a ella tots els paperets que troba?
 10. 10. SECTOR SECUNDARI Són les activitats que s’ocupen de transformar les primeres matèries en productes elaborats. L’artesania, la industria i la construcció. En l’activitat artesanal , els productes s’elaboren manualment en tallers amb l’ajut d’eines senzilles. En la seva elaboració i participen poques persones. Ben al contrari, en l’activitat industrial la feina es duu a terme a fàbriques, on solen treballar moltes persones que disposen de màquines. A les fàbriques els objectes es produeixen en sèrie i cada treballador intervé en una apart del procés de producció. El resultat és que tots els productes són iguals.
 11. 11. La construcció s’encarrega de fer habitatges, hospitals, carreteres, aeroports... De l’artesania a Catalunya ens van parlar d’una forma molt divertida, varem fer un teatre en el que una entrevistadora viatjava al passat per saber com treballaven artesanalment la ceràmica, el tèxtil, el ferro forjat i l’ebenisteria. De la industria catalana varem fer seccions segons a que es dedicava cada fàbrica: agroalimentària, metal·lúrgia, automoció, tèxtil, químic i electrònic.
 12. 12. Sobre la construcció sabien molt ja que molts pares de la classe treballen en aquest sector. Ens van ensenyar eines, fotos de construccions, van fer una entrevista a un paleta i inclús varem saber un poc més sobre la biografia de Bofill i Calatrava, dos arquitectes de la terra. Al final de l’explicació i per a que quedara clar van fer un muntatge en cadena ficant cada membre del grup una peça a un boli fins deixar-lo llest per vendre.
 13. 13. SECTOR TERCIARI Per a acabar sols ens queda parlar del sector terciari i dir que aquest és el que ens ofereix serveis per al benestar de la població, pertanyen al sector terciari: els mitjans de comunicació, el comerç, el transport, el turisme (que formen el sector dels serveis), la sanitat, l’educació, els cossos de seguretat ( que formen els serveis socials) i les finances, els bancs i el comerç que son alguns dels del sector econòmic.
 14. 14. La comunicació és l’activitat relacionada amb l’intercanvi d’informació. Les cadenes de televisió, els diaris, la ràdio, les pàgines web, el telèfon. El comerç és la compra i la venda dels productes que ofereixen el sector primari i secundari. El comerç d’exterior és l’intercanvi de productes entre diversos països. Exportació i importació.
 15. 15. Els transport pot ser terrestre, marítim i aeri. Ho varem veure molt clar amb una maqueta que ens va preparar aquest grup de trens, vaixells, avions, camions cotxes...
 16. 16. El turisme pot ser molt divers segons el que la gent prefereix fer en el seu temps lliure pots trobar turisme cultural, esportiu, de sol, de platja, de neu, rural... Aquesta ha segut la nostra aportació per a la ràdio de l’escola Lluís Viñas i Viñoles, esperem que vos haja quedat un poc clar els sectors en que es divideix el treball.

×