Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Revista 0. La nostra revista. Residència Alta Ribagorça

240 views

Published on

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Revista 0. La nostra revista. Residència Alta Ribagorça

 1. 1. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 NÚMERO 0. MARÇ 2013, PONT DE SUERT
 2. 2. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 2 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 ÍNDEX 1. PRESENTACIÓ ABD .............3 2. PRESENTACIÓ EQUIP HUMÀ I PROFESSIONAL .....................4 3. MOSTRA D’ACTIVITATS.........5 PRESENTACIÓ DE LA MASCOTA DELS SKY-GAMMES ........................6 CELEBREM SANT JOAN...................7 DIA DE LA FAMÍLIA........................7 VISITA DEL HONORABLE CONSELLER DE BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA .....................................10 ELS QUASI CENT...........................10 FESTA MAJOR DEL PONT DE SUERT 9,10,11,12 D’AGOST.....................11 FESTA XICA DEL PONT DE SUERT 8 I 9 DE SETEMBRE .........................12 FIRA DE LA GIRELLA 21 D’OCTUBRE ...................................13 EXPOSICIÓ D'EINES ANTIGUES DEL CAMP A LA COFRARIA NOVA 13 BIORUTA PONT DE SUERT Ruta Camí de l’Aigua.............................15 CELEBREM LA CASTANYADA........16 FOTO DE FAMÍLIA ........................17 NADAL...........................................17 4. US PRESENTEM A LA NOSTRA PSICÒLOGA ...................... 20 5. “ENTRETENIMENTS” ........ 21 EDITORIAL A les vostres mans teniu la revista número 0, la primera, que hem editat de la nostra residència de l’Alta Ribagorça. Aquesta revista neix amb la il·lusió de transmetre-us una petita part del nostre dia a dia, perquè així puguem gaudir tots plegats de les celebracions i activitats que realitzem i ens omplen diàriament d’alegria, felicitat i salut. La nostre principal missió és oferir un ampli servei a disposició de tothom, on no només busquem un benestar físic sinó que també el benestar psicosocial. ABD fa possible la nostre feina amb la qual fomentem i promocionem la salut col·lectiva i convivència de tots plegats que enriqueix les nostres vides. Us donem la benvinguda i us convidem a participar. Fins la pròxima!!
 3. 3. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 3 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 1. PRESENTACIÓ ABD ABD és una ONG declarada d’Utilitat Pública, que té els seus orígens a la dècada dels anys vuitanta. Volem una societat que minimitzi o eradiqui les desigualtats i l’exclusió, i treballem per aconseguir-ho. Desenvolupem més de 65 serveis i programes on donem resposta a tots aquells processos que generen situacions de vulnerabilitat o d’exclusió social. Ens dediquem a l’atenció de les persones en les seves trajectòries vitals, prevenim situacions de fragilitat socials i atenem les seves necessitats i les del seu entorn. La nostra missió és la gestió de processos centrats en les persones i les comunitats per promoure i enfortir la seva autonomia i convivència amb eficàcia, ètica, qualitat i sostenibilitat contrastada. A tots els serveis de la Unitat es treballa per fomentar l’autonomia de les persones grans, propiciar espais d’interrelació entre persones de diferents edats, fomentar la participació social de les persones grans i afavorir una imatge positiva de aquesta etapa vital. Gestionem Residències Assistides, Centres de Dia, Habitatges amb serveis per a gent gran, Serveis de primera Atenció per a la Gent Gran, Serveis de suport a l’autonomia a la pròpia llar i altres accions de treball comunitari a diversos territoris.
 4. 4. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 4 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 2. PRESENTACIÓ EQUIP HUMÀ I PROFESSIONAL El nostre centre compta amb un equip de professionals altament qualificats que treballem coordinadament per poder oferir una atenció integral als nostres usuaris. L’equip interdisciplinari, format per: auxiliars de geriatria, fisioterapeuta, psicòloga, infermera, metge i treballadora social, treballa conjuntament i cerca la implicació i el consentiment de l’usuari i/o família a l’hora de prendre decisions per tal de millorar o mantenir la qualitat de vida de l’usuari. També no cal oblidar-nos de l’equip de manteniment, cuina, bugaderia, neteja, administració... i una petita mostra en imatges!! I tots plegats estan dirigits per la directora, Neus M. que es complau en presentar-vos aquesta 1ra. Edició de la Revista semestral de la Residència de l’Alta Ribagorça i desitja que us agradi i sigui del vostre interès.
 5. 5. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 5 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 3. MOSTRA D’ACTIVITATS La vida activa consisteix en dotar al cos d’algunes de les virtuts més fortes de l’ànima: l’energia, l’alegria i la paciència. Per aquest motiu, amb les activitats que oferim pretenem que els padrins/es que conviuen en el nostre centre, se sentin realitzades, puguin relacionar-se amb els altres i connectar-se amb la realitat actual, malgrat presentin una disminució de la seva autoestima. Amb les activitats del dia a dia, la conversa amb la prensa del dia, la rehabilitació, l’estimulació cognitiva, la musicoteràpia, les manualitats, etc... en definitiva, volem millorar la qualitat de vida dels nostres padrins. La millor medicina és una ànima feliç, volem millorar els sentiments d’utilitat i d’alegria!
 6. 6. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 6 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Alguns dels nostres padrins participen amb regularitat a les activitats que s’ofereix a l’Espai Social del Pont de Suert: informàtica, tallers de cuina, pintura, ball, gimnàstica de manteniment, taller de la memòria etc... “PRESENTACIÓ DE LA MASCOTA DELS SKY-GAMMES” Del 29 de juny al 8 de juliol a la comarca de l’ Alta Ribagorça va tindre lloc una competició multidisciplinària que va congregar diferents modalitats esportives de muntanya en altura en les que hi van participar grans especialistes mundials de cada disciplina. Per tal que els nostres padrins fossin partícips i sabentadors d’aquest esdeveniment tant important que es faria al seu entorn més immediat,representants de l’ Associació de la Ribagorça Romànica, encarregats de l’organització d’aquests jocs, varen venir a presentar-nos els jocs i a GYPA, un trencalòs, la seva mascota.
 7. 7. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 7 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “CELEBREM SANT JOAN” I va arribar la nit més llarga i màgica de totes, la revetlla de Sant Joan. El dia 23 de juny, vam celebrar la festivitat de Sant Joan menjant un bon tall de coca i una copeta de cava. No hi podia faltar tampoc la música, el ball i els petards! Una gran participació de tots els familiars, residents i professionals del centre. “DIA DE LA FAMÍLIA” Com cada any CELEBREM el dia de la família i aprofitem el bon temps per fer-ho al pati. Hi participen usuaris, familiars, amics, representants polítics del municipi i comarca, representant de la nova empresa gestora del centre i treballadors del centre. Aprofitem l’esdeveniment per: fer la presentació oficial als usuaris, familiars i tots els presents, de l’empresa que gestiona el centre des de l’1 de juny: ABD (Associació Benestar i Desenvolupament) que hem fet la presentació al principi de aquest numero i un homenatge als usuaris més antics: Sr. Campo, Sr. Millón, Sr. Jordana, Sr. R. Peiró i Sra. Peremartí. Se’ls hi ha fet entrega d’un trofeu. Per acabar, oferim un piscolabis per tots els assistents.
 8. 8. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 8 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 DIA DE LA FAMÍLIA 29 DE JUNY DE 2012 Escrit per la Commemoració dels 10Anys de Residència, antics Habitatges Tutelats: Benvolguts/es: Un any més ens retrobem tots celebrant el vostre dia juntament amb familiars i amics. Porteu ja uns dies preparant-ho tot per donar la benvinguda als vostres essers volguts amb il·lusió i ganes de que tot surti bé amb la Soli i la Irene, que sempre estan al vostre costat preparant les activitats i manualitats que feu durant tot l’any, tampoc oblidar-nos de Marta, Fanny, Mònica, Elena, Cari, Eli, Asun, Marga, Esperanza i Saddia que diàriament durant el dia sempre vigilen les vostres necessitats al igual que per la nit vetllen els vostres somnis amb molta dolçor, Carmen e Isabel i Lurdes amb Carmen. Per mantenir tot net i de tant en tant també vos donen algun que altre “achuchon” Susanna i Pili, sempre incansables perquè tot ho tingueu net i recollit, i panxa, la panxa que desprès tots nosaltres gaudirem del art culinari de Marga, Tanya, Merche i Emma amb les seves receptes que moltes vegades vosaltres, les senyores els hi dieu algun que altre secret. Però que polits i planxadets que aneu !!! ben segur que Elena de chinast i té alguna cosa a veure i el pentinat tant ben acabat i sense cap grenya, aquesta Loli és una màquina amb els rul·los. També tindreu ocasió de fer un ballet al llarg del dia sense pensar amb aquells ulls de poll que tan molesten i que Carme vos ha alleugerat en un plis plas. Però no vos preocupeu per la música que no es senti bé, ja que Eloi ho té tot ben preparat i com podeu veure molt ben guarnit, lo seu li ha costat ara amunt ara a baix. Ai demà, que pot passar dema?, jo si crec que pot passar, pobre Àlex, anireu tots dient: “tinc un dolor al braç, jo a la cuixa, sembla que tinc un tiron al peu...” es clar avui no parareu i ell mans a l’obra per tornar a posar tot al lloc. Però la feina que li queda a Antonio? que si tinc acides, que no sé que hem passa, que estic cansat.. mal de cap, bueno, bueno ell traurà la pastilleta màgica i fins la propera. No atabaleu a l’Andrea que ella sempre vos té apunt la medicació i vigila que no vos passeu de la ratlla amb la dieta, igual avui no vos vigilarà gaire. Ja vos donarà l’ Almax!!
 9. 9. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 9 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Penso que no m’he deixat a ningú, perdoneu falta Mònica, mi Mònica, la vostra Mònica, sempre apunt a l’espera del que demaneu, del bon dia, del com esteu, del no sortiu que fa fred o si porteu paraigües que pot ploure. Tot això ha estat un petit recull i reconeixement a tot el personal de la vostra casa que sense ells no seria possible el dia a dia i menys sense vosaltres que ens enriquiu amb la vostra saviesa, que de tant en tant també ens enfadem però desprès es passa; donar-vos les gràcies per fer de la nostra feina una continuïtat a la nostra vida. Mai he fet un parlament així però el dia ho requeria, per això vos desitjo un dia molt feliç al costat dels vostres familiars i amics. GRÀCIES. Amenitzen la jornada, com a voluntaris, estudiants de l’Escola de Música d’El Pont de Suert.
 10. 10. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 10 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Com cada mes, durant la primera setmana celebrem els aniversaris i sants del mes anterior: Al juny van fer anys: la Teresa R., l’Antonio P., la Flora J. i el Ramón P.. I van ser els Sants dels: Antònios, Joans i de la Consuelo. “VISITA DEL HONORABLE CONSELLER DE BENESTAR SOCIAL I FAMÍLIA” “ELS QUASI CENT” Rebem la visita del molt honorable Conseller de Benestar i Família. Fem el homenatge “QUASI 100” dedicat als usuaris més grans de la residència: Sra. Barreiro (96a), Sra. Caballero (95a), Sra. Martínez (95a) i Sra. Peremartí (98a). Se’ls hi fa entrega d’un ram de flors acompanyat d’un tríptic amb fotos antigues i recents d’elles. Com cada últim dimarts del mes rebem la visita de Rosa Masana, voluntària del centre, que ens explica a tots contes i llegendes.
 11. 11. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 11 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Celebrem els aniversaris i sants del mes de JULIOL. Van fer anys: Sebastià P., Jaume P., Isabel V., Maria C., Núria P., i Victoria C. I van ser els Sants dels: Jaumes, Carmens i Isabels. “FESTA MAJOR DEL PONT DE SUERT 9,10,11,12 D’AGOST” Durant aquesta setmana es va celebrar la Festa Major d’ El Pont de Suert . El dia 10 per la tarda ens visiten les pubilles i hereus en companyia de la xaranga. Oferim un piscolabis per a tots els assistents. Hi participen tots els padrins/es del centre i algun que altre familiar. Celebrem els aniversaris i sants de l’AGOST. Van fer anys: Nati J. i Carmeta P. I van ser els Sants dels: Ramons i les Maries.
 12. 12. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 12 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “FESTA XICA DEL PONT DE SUERT 8 I 9 DE SETEMBRE” El diumenge dia 9, la Comissió de Festes, com cada any, en homenatge a la gent gran de la comarca, va oferir un suculent aperitiu a tots els padrins al carrer Major. I als nostres padrins, com sempre, ens el van baixar al centre. No hi faltava de res!!!! Durant aquest mes vam tenir a la Mar Moliné, educadora social del Consell Comarcal, que està realitzant la carrera de psicologia i va realitzar les pràctiques al nostre centre. Celebrem els aniversaris i sants del SETEMBRE: Van fer anys: Gabriela O., Ramón J. i Pilar Ll..
 13. 13. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 13 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “FIRA DE LA GIRELLA 21 D’OCTUBRE” Com cada any, els organitzadors de la fira serveixen al centre girella per tots els padrins/es per tal que en facin la degustació. A més visitem l’EXPOSICIÓ D’EINES ANTIGUES DEL CAMP a la Confraria nova, amb un grup de padrins, doncs el temps no ha acompanyat gaire. “EXPOSICIÓ D'EINES ANTIGUES DEL CAMP A LA COFRARIA NOVA” Tornem a l’exposició aprofitant el bon dia i agraint que la organització ha mantingut l’exposició oberta un dia més per diversos col·lectius del poble. En Joan Farré, resident del centre, va ser el nostre guia i ens va explicar a la perfecció la servitud del les eines del camp.
 14. 14. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 14 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Aquest cop hi anem amb un grup de quinze persones, entre les quals hi havien usuaris, personal, familiars. Aprofitem per agrair la col·laboració del transport adaptat del Consell Comarcal.
 15. 15. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 15 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “BIORUTA PONT DE SUERT” Ruta Camí de l’Aigua Realitzem la nostra primera BIORUTA, el 30 d’octubre, activitat oberta a tothom amb la intenció de promoure l’esport i les relacions intergeneracionals. PARTICIPANTS: 38 PERSONES 1R. ESO INSTITUT ALTA RIBAGORÇA AMB UN PROFE DE GIMNÀSTICA D’ACOMPANYANT (17) GRUP DE DONES AMB LA SEVA MONITORA GERLINDE USUARIS (6) PROFESSIONALS (4) D’ALTRA GENT DEL TERRITORI (7) VOLUNTARIS (1) AMIC (1) D’ALTRES PROFESSIONALS (2) A l’acabar la caminada compartim amb tots els participants un refresc i valorem l’activitat en comú. Es passa enquesta de satisfacció de l’activitat, cal dir que tothom va quedar encantat i amb ganes de repetir.
 16. 16. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 16 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “CELEBREM LA CASTANYADA” Panellets, castanyes, moniatos, cava i sucs a dojo. Assisteixen tots els usuaris del centre, familiars i amics. Celebrem els aniversaris i sants de l’OCTUBRE: Van fer anys: Rosario T., Isabel G. i Carmen F. I van ser els Sants de: Pilar L. i Teresa R.. Celebrem els aniversaris i sants del NOVEMBRE: Van fer anys: Fina P. i Lluïsa G.. I van ser els Sants de: Flora J. i Saturní S..
 17. 17. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 17 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 “FOTO DE FAMÍLIA” Ens reunim usuaris i treballadors del centre a la pl. Baixa per fer la foto de grup que il·lustrarà la felicitació d’aquest Nadal. “NADAL” Mòssen Casildo ens ofereix una missa amb motiu de les festes de Nadal. Seguim la tradició fent cagar la tronca i cantem nadales, torrons i beures per tots els assistents: participen tots els usuaris, familiars, voluntaris i professionals. El dia de nit bona varen venir l’alcalde del poble i el president del Consell Comarcal, per desitjar un per un, unes Bones Festes!!!!!!!! En aquests dies de festa hi ha usuaris que marxen amb la seva família, la resta gaudim tots plegats d’aquets dies d’alegria i esbarjo amb les visites de familiars i amics inclòs el nebot d’una usuària del centre que ens va oferir un petit concert de viola.
 18. 18. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 18 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 El Grup d’Acordionistes Ribatònics de l’Alta Ribagorça van fer gaudir de valent a tot els padrins amb la seva actuació musical, als quals els hi volem dedicar des d’aquestes línies un fort agraïment. GRÀCIES!
 19. 19. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 19 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 Arriba la nit més esperada per tots!!!!!!!!!! Els reis Mags d‘Orient ens visiten a la residència i ens porten regalets per tots, aquest any unes fabuloses mantes perquè no passem gens de fred, familiars i amics gaudeixen de l’acte.
 20. 20. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 20 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 4. US PRESENTEM A LA NOSTRA PSICÒLOGA Hola a tothom! Sóc la Lorena, psicòloga de la Residència de Gent Gran de l’Alta Ribagorça. La meva feina a la residència consisteix en estimular i preservar les capacitats mentals i de relació afectiva dels usuaris mitjançant diferents activitats individuals i grupals com la musicoteràpia. Amb la meva intervenció pretenc, entre d’altres coses, millorar l’autoestima dels padrins, els seus vincles afectius amb els demés i vivenciar experiències gratificants. Com a valoració personal m’atreveixo a dir que es tracta d’un enriquiment mutu perquè sento que els usuaris també em donen molt a mí. No deixa de ser una trobada intergeneracional en que el vehicle és la MÚSICA. I la MÚSICA és... allò amb lo que l’Alzheimer no pot... és allò quelcom intel·ligent que se sent... que ens porta records...que ens uneix amb els altres...que ens activa i desperta... que ens commou només per ser éssers humans. Lorena Febrer, 2013
 21. 21. Generalitat de Catalunya Institut Català d’Assistència i Serveis Socials Residència i Centre de Dia “Alta Ribagorça” 21 Residència Assistida i Centre de Dia “ALTA RIBAGORÇA” Març 2013 5. “ENTRETENIMENTS” Pa Api Porro Cogombre All Rave Pastanaga Ceba

×