Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Delictes contra l'honor i la
intimitat de les persones a
la xarxa
LAW. HONOR & INTIMACY PARTNERSHIPS
1er Semestre Curs 201...
PRESENTACIÓ
. CONCEPTE DELICTE INFORMÁTIC.
. TIPOLOGÍA.
. ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (I). TIPO...
CONCEPTE DELICTE INFORMÀTIC
Per delicte informàtic entenem aquelles operacions il·lícites
realitzades a través d’Internet ...
TIPOLOGÍA
. Estafes.
. Compres fraudulentes a través de l’obtenció de dades personals.
. Infraccions contra la propietat i...
Estudi especial delictes contra
l’honor i la intimitat (I): Tipologia.
-Ciber-assetjament: entre persones adultes de maner...
Estudi especial delictes contra l’honor i
la intimitat (II): Delinqüent- Víctima.
Característiques principals:
Delinqüent:...
Responsabilitat legal
Normes Jurídiques:
.
.
.
.

Art. 18 CE
Títol X i XI CP
Llei 15/1999, protecció de dades. (Estatal).
...
Mesures de prevenció
A tenir en compte principalment:
. Direcció d‘ e-mail neutre.
. No facilitar cap tipus d’informació p...
CONCLUSIONS
. Augment significatiu en els darrers anys d’aquesta classe de
delictes.
. Qualsevol persona pot ser víctima p...
Preguntes per a la reflexió
. S’haurien d’elaborar lleis amb penes més dures per
aquests tipus de delictes ja que malgrat ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació del projecte

534 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Presentació del projecte

 1. 1. Delictes contra l'honor i la intimitat de les persones a la xarxa LAW. HONOR & INTIMACY PARTNERSHIPS 1er Semestre Curs 2013/14 Ús i aplicació de les TIC. Aula 3 Temàtica del projecte: "L'auge dels delictes a Internet: estudi especial del dret a l'honor i a la intimitat" Grup 8: Esmeralda Raya – Jana Fontanilla – Marc Recasens – Mari Carmen González 1
 2. 2. PRESENTACIÓ . CONCEPTE DELICTE INFORMÁTIC. . TIPOLOGÍA. . ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (I). TIPOLOGIA. . ESTUDI ESPECIAL DELICTES CONTRA L’HONOR I LA INTIMITAT (II). VÍCTIMA – DELINQÜENT. . RESPONSABILITAT LEGAL. . JURISPRUDÈNCIA. . MESURES DE PREVENCIÓ. . CONSLUSIONS. . PREGUNTES PER AL DEBAT.
 3. 3. CONCEPTE DELICTE INFORMÀTIC Per delicte informàtic entenem aquelles operacions il·lícites realitzades a través d’Internet que tenen com a objectiu d’una banda destruir i danyar ordinadors, mitjans electrònics i xarxes d’Internet i d’altra vulnerar els drets fonamentals de les persones.
 4. 4. TIPOLOGÍA . Estafes. . Compres fraudulentes a través de l’obtenció de dades personals. . Infraccions contra la propietat intel·lectual. . Sabotatges informàtics. . Amenaces, calumnies i/o injuries. . Assetjament. . Pornografia infantil.
 5. 5. Estudi especial delictes contra l’honor i la intimitat (I): Tipologia. -Ciber-assetjament: entre persones adultes de manera anònima o bé perquè l'assetjador coneix prèviament la víctima per haver mantingut una relació sentimental o laboral. Finalitat: causar un dany o treure'n un benefici de la víctima. -Ciber-bullyng: entre menors i adolescents. L'assetjador utilitza les xarxes socials o dispositius mòbils ( sms, "whattsup" ) Finalitat: causar un dany a la víctima provocar les burles dels companys de classe. -Grooming: entre un adult i un menor d'edat. És la manera que tenen d'actuar els pedòfils a la xarxa amb la creació d’un perfil fals. Finalitat d'obtenir una satisfacció sexual mitjançant l'enviament d'imatges eròtiques del/a menor. -Sexting: entre adults i augmentat els casos entre adolescents. Finalitat:l'intercanvi de continguts de caràcter sexual, principalment fotos o vídeos, a través de telèfons mòbils. Particularitat: el contingut ha sigut creat per la pròpia víctima la qual es converteix en tal pel seu desconeixement sobre el fet que les fotos i vídeos dels mòbils poden sortir d'aquests de moltes formes: robatori, confiança innocent de la persona a qui se l'envia, etc...
 6. 6. Estudi especial delictes contra l’honor i la intimitat (II): Delinqüent- Víctima. Característiques principals: Delinqüent: . . . . Personalitat freda i calculadora. Actuació sota anonimat o amb identitat pròpia. Busca treure un benefici. Es mou per gelosia o venjança. Simple gaudi de veure patir. Víctima: . Susceptible qualsevol persona. . Importants trastorns: angoixa, humiliació, etc...
 7. 7. Responsabilitat legal Normes Jurídiques: . . . . Art. 18 CE Títol X i XI CP Llei 15/1999, protecció de dades. (Estatal). Llei 5/2002, Agència Catalana de protecció de dades (autonòmica). Jurisprudència: Ex: Sentència a favor del dret a l'honor Sentencia Audiencia Provincial Granada núm. 144/2006 (Sección 4), de 7 abril http://documentostics.com/component/option,com_docman/task,doc_view/gid,1 255/
 8. 8. Mesures de prevenció A tenir en compte principalment: . Direcció d‘ e-mail neutre. . No facilitar cap tipus d’informació personal. . Utilitzar contrasenyes segures. . No realitzar fotos o vídeos comprometedors. -Entrevista d’un Agent dels Mossos d’Esquadra en la qual informa dels delictes informàtics així com de les mesures de seguretat per prevenirlos: http://www.catradio.cat/audio/275332/Delictes-informatics-i-seguretat-a-laxarxa -On adreçar-se en cas de denúncia: -Brigada de Investigació Tecnològica de la Policia Nacional http://www.policia.es/org_central/judicial/udef/bit_quienes_somos.html - Grup de Delictes Telemàtics de la Guardia Civil. https://www.gdt.guardiacivil.es/webgdt/home_alerta.php.
 9. 9. CONCLUSIONS . Augment significatiu en els darrers anys d’aquesta classe de delictes. . Qualsevol persona pot ser víctima però les dones i els menors ho són principalment. . Molt important és prendre les mesures de prevenció oportunes. . L’avenç imparable del desenvolupament de les noves tecnologies i la navegació a la xarxa provoca l’aparició de nous delictes els quals escapen de la legislació existent. . No tenir por i denunciar.
 10. 10. Preguntes per a la reflexió . S’haurien d’elaborar lleis amb penes més dures per aquests tipus de delictes ja que malgrat les mesures de prevenció i la legislació existent els ciberdelinqüents no disminueixen la seva activitat? . Som realment conscients dels perills de la xarxa? Adoptem les mesures oportunes? . Podem afirmar que els ciberdelictes han substituït les formes tradicionals de delinquir donat l’auge d’aquests en els darrers anys?

×