La castanyeta

1,646 views

Published on

 • Be the first to comment

La castanyeta

 1. 1. La castanyeta
 2. 2. Fa molts i molts anys, hi havia una castanya molt entremeliada, que
 3. 3. -I aquest home que dius, es passarà tota aquesta nit tocant les campanes?.- li va preguntar la castanyeta amoïnada – Amb el que pesa? vols dir que no es cansarà molt? -És ben cert això, petita, però i què podríem fer nosaltres?- es va preocupar l’avi.
 4. 4. podríem ajudar!! M’han dit a l’escola que nosaltres som un fruit amb molt valor energètic i vitamines, -va exclamar la castanyeta. - Sí, és veritat!
 5. 5. - He pensat que podríem anar al poble i ajudar-lo amb tota la nostra energia!!- va dir entusiasmada. -Bé, castanyeta tot això està molt bé, però... com penses arribar al
 6. 6. En aquell mateix moment va apareixer una dona amb unes faldilles i uns mitjons molt gruixuts, una camisa i un mocador al cap amb una cistelleta i un bastó, que venia a buscar bolets.
 7. 7. -Avi, avi!! I si li demanem a aquella dona que ens ajudi? -Doncs, no és mala idea- va respondre l’avi. Totes les castanyes de l’arbre es van començar a moure amb molta energia per tal de cridar l’atenció d’aquella dona.
 8. 8. La dona que es deia Maria va veure com l’arbre es movia tot i que no feia vent. Es va apropar i les va veure tan boniques allà dalt que va començar a picar una branca d’aquell arbre amb el seu bastó, i van començar a caure castanyes dins del seu cistell.
 9. 9. havia un ametller i la Maria va decidir agafar un grapat d’ametlles per acabar d’omplir el cistell.
 10. 10. va baixar al poble i es va trobar al veï que aquella nit havia d’estar repicant les campanes. -Bona tarda tingui, senyora. Què potser a anat al bosc?- Li va preguntar el veï.
 11. 11. castanyes que potser calentetes ens poden anar bé per passar la nit. -Quina sort que té!! Diuen que les castanyes son molt energètiques, i calentetes li ajudaràn a passar el fred millor. Jo aquesta nit he d’anar a tocar les campanes, i
 12. 12. potser podria compartir les castanyes amb el seu veï. -Bé, si vosté vol, jo li puc calentar unes quantes i portar-li al campanar aquesta nit.- li va oferir la dona.
 13. 13. -De debó?- es va assombrar l’home. - I tant que sí, li diré a la meva amiga i al seu marit que m’acompanyin i li portarem, així ens quedarem una estoneta amb vostè i li farem també companyia. -Molt bé, doncs, ens veiem aquesta nit!- li va respondre el veí tot
 14. 14. acceptar el convit, i veient que portava un bon grapat d’ametlles, es va oferir a perparar uns panellets amb aquets fruits. L’ametlleta es va ficar molt contenta perquè li semblava molt bona idea convertir-se en un deliciós panellet.
 15. 15. Així doncs, aquella mateixa nit la dona i la seva amiga van agafar amb molt bon propòsit les castanyes torrades i els panellets i van anar cap a la plaça de l’església a celebrar la nit de Tots Sants.
 16. 16. Vet aquí, que un veí del poble les va veure, i els hi va preguntar què feien tan tard a la plaça del poble. I quan li van explicar, li va semblar tan bona idea, que va anar correns a totes les cases del poble a veure qui volia participar.
 17. 17. Tot el poble es va unir a la festa, i des d’aleshores, a la dona li van dir “la Castanyera”, i cada nit de Tots Sants, tots els pobles es van copiar aquella bona idea i, per aquesta raó, mengem canstanyes torrades i panellets ben bons acompanyats de bons amics i familiars.
 18. 18. Fi

×