Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Federalists vs. Republicans

18,212 views

Published on

An indepth study of these two groups with compare and contrast slides as well as practice test questions. Well worth a look for those studying this time period. From a National Hall of Fame Teacher.

Published in: Education
  • Want to preview some of our plans? You can get 50 Woodworking Plans and a 440-Page "The Art of Woodworking" Book... Absolutely FREE ●●● http://tinyurl.com/y3hc8gpw
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • You can now be your own boss and get yourself a very generous daily income. START FREE...●●● https://tinyurl.com/realmoneystreams2019
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Want to preview some of our plans? You can get 50 Woodworking Plans and a 440-Page "The Art of Woodworking" Book... Absolutely FREE ♥♥♥ http://tinyurl.com/yy9yh8fu
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • You can now be your own boss and get yourself a very generous daily income. START FREE...◆◆◆ https://tinyurl.com/realmoneystreams2019
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Hamilton was a federalist while Jefferson was a republican
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Be the first to like this

Federalists vs. Republicans

  1. 1. Federalists vs.Federalists vs. RepublicansRepublicans An indepth presentationAn indepth presentation
  2. 2. OutlineOutline This powerpoint, based on the Federalist and Republican Party, reflects the different points of view from both sides. In addition to learning about the Federalists and the Republicans, you will learn about the formation of the two, and how it effected our lives today. You will also learn about a national debate from Hamilton and Jefferson and what happened before and after. You will learn back from the Federalist Papers to today. Lastly, you’ll learn about our leaders’ lives, their differences and similarities, and the summary of the political parties.
  3. 3. Table of ContentsTable of Contents 1. Title Page 2. Outline 3. Table of Contents 4. Summary of Party 5. Federalists vs. Anti- federalists 6. Federalists and Republicans 7. How Federalists Were Formed 8. How Republicans Were Formed 9. Biography of Thomas Jefferson 10. Biography of Alexander Hamilton 11. Venn Diagram 12. Federalists Papers Info. 13. Concept Map 14. Table of Contents 15. Matching Game 16. Answers to Game 17. 20 Question Test 18. 20 Question Test (cont.) 19. Photos 20. Resources 21. Made By.
  4. 4. Summary of PartySummary of Party In the party, Federalists vs. Republicans, two groups of people try to prove that their way of government is the right way. The leader of the Federalists was Thomas Jefferson and the leader of the Republicans was Alexander Hamilton. The Federalists wanted a strong central government and a loose interpretation of the Constitution. The Republicans favored states' rights more than a central government and they had a strict interpretation of the Constitution. Another big difference was that the Federalists encouraged commerce and manufacturing. While the Republicans preferred agriculture. These two sides had totally different points of view of how the country should be run. What do you think would be best for the time era 1780-1801?
  5. 5. Federalists/Anti-FederalistsFederalists/Anti-Federalists Federalist Arguments Anti-Federalist Arguments •A listing of rights can be a dangerous thing. If the national government were to protect specific listed rights, what would stop it from violating rights other than the listed ones? Since we can’t list all the rights, the Federalists argued that it’s better to list none at all. •The separation of powers into three independent branches protected the rights of the people. Each branch represents a different aspect of the people, and because all three branches are equal, no one group can assume control over another. •The Constitution gave too much power to the national government at the expense of the state governments. •There was no Bill of Rights. •The national government could maintain an army in peacetime •Congress, because of the “necessary and proper clause,” wielded too much power. •The executive branch held too much power.
  6. 6. Federalists & RepublicansFederalists & Republicans Federalists Republicans •Favored strong central government. •“Loose” interpretation of the Constitution •Encouragement of commerce and manufacturing. •Strongest in Northeast. •Favored close ties with Britain. •Emphasized order and stability. •Emphasized states’ rights. •“Strict” interpretation of the Constitution. •Preference for agriculture and rural life. •Strength in South and West. •Foreign policy sympathized with France. •Stressed civil liberties and trust in the people.
  7. 7. How the Federalist PartyHow the Federalist Party was Formedwas Formed • The Federalist Party appeared during George Washington’s 2nd term as President as a result of the Jay Treaty • The Federalist Party wasn’t started because of the differences between Jefferson and Hamilton, but Hamilton’s views did strengthen the party. • The Northeast states and New Jersey, Delaware, and Maryland supported the Federalist Party because they were dominated with commercial interests. • When John Adams was elected, he let George Washington’s Cabinet stay as his Cabinet. The Cabinet members were strong Federalists.
  8. 8. How the Republican PartyHow the Republican Party was Formedwas Formed Madison started the party among Congressmen in Philadelphia as the Republican Party. Then he, Jefferson, and others reached out to include state and local leaders around the country, especially New York and the South. The precise date of founding is undecided, but around 1792 is a reasonable estimate; some time in the early 1790s is certain. The new party set up newspapers that made withering critiques of Hamilton’s ideas, extolled the yeomen farmer, argued for strict construction of the Constitution, supported neutral relations with European powers, and called for stronger state governments than the Federalist Party was proposing.
  9. 9. Biography of ThomasBiography of Thomas JeffersonJefferson Year Public Private 1735 Peter Jefferson buys Monticello 1743 Thomas Jefferson born. 1757 Peter Jefferson dies. 1760-62 Thomas goes to College. 1762 Began law studies. 1764 Came into inheritance at 21. 1767 Practices law before General Court. 1768 Elected to House of Burgesses Leveling of Monticello begins
  10. 10. Biography (cont.)Biography (cont.) 1770 Construction begins @ Monticello 1772 Marries Martha. Daughter born. 1773 Graveyard @ Monticello established 1774 Wrote A Summary View of the Rights of British America Retired from legal practice. 1775 Elected to Continental Congress Daughter Jane died. 1776 Wrote Declaration of Independence Mother Jane died. 1777 Virginia Statue passed Son born and died. 1778 Drafted an education bill. Daughter Mary born. 1779 Elected as governor 180 Daughter Lucy born.
  11. 11. Biography Cont.Biography Cont. 1781 Daughter died. 1782 Wife died. 1783 Elected to Congress 1801 Elected as U.S. President 1803 Louisiana Purchase, Lewis and Clark out. 1826 Death.
  12. 12. Biography of AlexanderBiography of Alexander HamiltonHamilton Alexander Hamilton, an individual with strong thoughts about a central government, had a tremendous influence on the first political party. He was born in 1757 on the island of Nexis, British West Indies to a poor Scottish merchant. His mother provided for his education and that's how he learned to speak French. Hamilton had an ambition and urge for intelligence, especially government. At fifteen years old he attended Barber's Academy at Elizabethtown and met William Livingston, who would later become a signer of the Constitution. In the year of 1773, while Hamilton was at King's College, the Revolution put his studies to a halt. During this time he wrote several pro- Whig pamphlets and fought in principal campaigns. Then he join George Washington's staff as a secretary. In 1780, Alexander Hamilton married New Yorker Elizabeth Schuyler. In 1782-83, he was elected to the Continental Congress because of his interests in strengthening the central government. Since he wanted a successful campaign, he got together with John Jay and James Madison to write the Federalist Papers in 1787. As a result, his work paid off and he won the position of Secretary of the Treasury. While he was at this position he began to organize the country's finances into a powerful, industrial nation. He did this by establishing a national bank, funding the national debt, and encouraged manufacturing. Hamilton's policies brought him into conflict with Jefferson and Madison. They were against his pro-business economic program, sympathy for Great Britain, and disdain for the common man. This was the start of the Federalists against Democratic-Republicans. In 1795, Hamilton had to leave his office for family and financial needs. Hamilton wanted to prevent John Adams from winning the presidential election in 1796, but he failed. In the next presidential debate, between Aaron Burr and Jefferson, Hamilton supported Jefferson. Burr challenged Hamilton to a duel held in Weehawken, New Jersey. On July twelfth, Hamilton died from severe injuries.
  13. 13. Federalist Papers Info.Federalist Papers Info. • The Federalist Papers are a series of 85 articles supporting the ratification of the United States Constitution. Seventy-seven of the essays were published in The Independent Journal and The New York Packet between October 1787 and August 1788 . A compilation of these and eight others, called The Federalist, was published in 1788 by J. and A. McLean. • The Federalist Papers serve as a primary source for interpretation of the Constitution, as they outline the philosophy and motivation of the proposed system of government. The authors of the Federalist Papers wanted to both influence the votes in favor of ratification and form future interpretations of the Constitution.
  14. 14. Venn DiagramVenn Diagram Jefferson Hamilton •Supported agricultural nation. •Power in the South •Supported state rights •Favored strict interpretation of the Constitution •Wanted low tariffs on import goods to keep prices cheap •Depended on Farmers since they were the most independent voters •Believed that National Bank gave Federalists too much power •Feared tyranny & thought in terms of freedom. •Supported by Bonnie Greet •Worked to move the nation’s capital •They were both members of Cabinet •They both signed the U.S. Constitution •Supported a national bank •Supported strong central government •Power in Northeast •Wanted U.S industrialization •Wanted high tariffs on import goods so U.S. could become self-sufficient •Wanted national money produced by the government •Wanted federal government to pay off war debts •Favored the rich •Feared anarchy & thought in terms of order •Supported by John Redwood
  15. 15. Concept MapConcept Map George Washington Wrote the Farewell Address Though the people did the exact opposite Arguments over Ratification Of the Constitution Two sides Federalist Republican Believed in Strong Central government Supporter Alexander Hamilton Supporter Thomas Jefferson Believed in State rights
  16. 16. Linking PageLinking Page Republicans and Federalist Parties Different Points of View Jefferson and Hamilton Federalists and Anti-Federalists 1st Presidents Cabinet George Washington Farewell Address Statement of staying away from political parties Hamilton vs. Mason Anti-Federalists’ Bill of Rights Ratifying of the Constitution
  17. 17. TestTest Directions: Choose the best answer, and write it on aDirections: Choose the best answer, and write it on a separate sheet of paper.separate sheet of paper. 1. Which political party favored a strong central government? a) Federalist b) Whigs c) Anti federalist 2. Which political party was strong in the Northeast? a) Federalist b) Republican c) Anti federalist 3. Thomas Jefferson is know for being a strong ________ leader. a) Federalist b) Republican c) Whig 4. Alexander Hamilton a known Federalist, supported: a) State rights b) Agriculture and rural life c) A national bank and mint 5. Where was Thomas Jefferson born? a) New Hampshire b) New York c) Virginia d) South Carolina 6. Republicans want to establish a weak central government, just live the_______. a) Bill of Rights b) Articles of Confederation c) English Bill of Rights d) Magna Carta
  18. 18. Test continued…Test continued… 7. Federalist emphasized on ________. a) Order and stability b) Foreign policy with France c) Civil liberties d) Foreign policy with Spain 8. Who Wrote the Federalist Papers? a) Alexander Hamilton, John Jay, and Thomas Jefferson b) Henry Clay, John Jay, and James Madison c) Alexander Hamilton, James Madison, and George Washington d) Alexander Hamilton, John Jay, and James Madison 9. Who tried to organize a national bank and mint? a) George Washington b) James Madison c) Alexander Hamilton d) Thomas Jefferson 10. Republican such as ______, used ______ interpretations of the Constitution. a) Jefferson, “Loose” b) Hamilton; “strict” c) Clay; “strict” d) Jefferson; “Strict” 11. How long did the Federalist and Republican parties approximately last? a) 1700s-1800s b) 1780s-1801 c) 1750s-1810 d) 1785-1803
  19. 19. Test Continued…Test Continued… 12. What document created the arguments of the Federalist Party and Republican Party?  Articles of Confederation  Constitution  Declaration of Independence  The Olive Branch Petition 13. What is the name of the country’s first national bank?  Bank of United States  Bank of America  Wells Fargo  National Bank 14. Where was the Republican party strong? a) South and Northeast b) Northeast c) South d) South and West 15. What did Hamilton have in mind in paying off state war debts?  Create a national bank  Make sates pay for their debts  Make the federal government pay for state debs  None of the above 16. What did the Anti-Federalist demand to be in the Constitution before they ratified it?  Bill of Rights  Elastic Cause  Powers of the Presidency  The Senate
  20. 20. Test Continued…Test Continued… State if the sentence is true or false. 17. Federalists, including Alexander Hamilton, encouragement of commerce and manufacturing. 18. The Federalist and Republican party formed before George Washington’s term as president. Essay Question: Answer the following questions in several sentences to get full credit, and with as much detail as possible. 19. What did George Washington warn the people about in his Farwell Address, when leaving his office for presidency? 20. Why did the Federalist write the Federalist Papers? Explain.
  21. 21. Answer KeyAnswer Key 1. A 2. A 3. B 4. C 5. C 6. B 7. A 8. D 9. C 10. D 11. B 12. B 13. A 14. D 15. C 16. A 17. True 18. False
  22. 22. Answer Key Continued…Answer Key Continued… Essay Questions: Answer should be similar or along the lines of this prompted answer to be counted correct. 19. George Washington warns the people a number of things not to do, which include the dangers of political parties. He states, “ …[to] warn you in the most solemn manner against the baneful effects of the spirit of party, generally.” Wahington worried about growing political conflicts that were within the nation. He believed that conflicts between political parties weakened the government and did no help it. Washington thought political unity was the key to a successful nation, and warned the nation to work out its differences and protect its independence. Besides warning the people about political parties, he also warned them about not to make permanent contracts between foreign nations as for it could cause a war based on taking sides, and to avoid too much public debt and borrowing money. George Washington’s advice is proved to be a logical way to run a country. 20. The Federalist Papers, written by Alexander Hamilton, James Madison, and John Jay, wrote the Federalist Papers in order to convince the public to support the Constitution, as well as the Federalist Papers. It was one of the most important defenses toward the Constitution during the ratification process. For the Constitution to be ratified nine states had to approve of it, so as a result the Federalist Papers helped convey the public to ratify the Constitution. Finally, Madison, along with several other federalists, were able to convince Virginia to ratify the Constitution.
  23. 23. Photos: Thomas JeffersonPhotos: Thomas Jefferson
  24. 24. Pictures: AlexanderPictures: Alexander HamiltonHamilton
  25. 25. Pictures: Lewis and ClarkPictures: Lewis and Clark
  26. 26. Pictures: Sacagawea andPictures: Sacagawea and YorkYork
  27. 27. Pictures: GeorgePictures: George WashingtonWashington
  28. 28. ResourcesResources • http://www.monticello.org/ • http://memory.loc.gov/ammem/collections/jeffers • http://www.federalunion.org.uk/blog/2006/01/tho • http://library.thinkquest.org/11572/creation/fram • http://countrystudies.us/united-states/history-41
  29. 29. Thank You!Thank You! By Joanne , Carmina , Ben ,By Joanne , Carmina , Ben , Brandon, Ayisha, ChesleyBrandon, Ayisha, Chesley

×