Renesansa u Francuskoj

1,059 views

Published on

Kostim XVI veka u Francuskoj

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,059
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Renesansa u Francuskoj

  1. 1. Francuska
  2. 2. Moda u Francuskoj se više puta menja pod uticajem različitih vladara i događaja. Tokom vladavine Fransoa I (1515-1547) Francuska postaje centar kulture i umetnosti, a moda je pod uticaje Italije. U doba Anrija II (1547-1559) se povećava raskoš u odnosu na prethodni period, ali već polovinom veka se prihvata španski uticaj, koji se ogleda u strogim formama i tamnim bojama. Doba Anrija III (1574-1589), opet donosi više slobode i čudne, preterane oblike. Muškarci se u raskoši takmiče sa ženama. U tome prednjače njegovi dvorani, ljubimci i telesna straža, tzv. minjoni. Francuska nikad nije potpuno prihvatila strogi karakter španske mode i, mada su u drugoj polovini veka oblici neprirodniji, a boje umerenije, uvek se ispoljavala francuska težnja za slobodom i ležernošću.
  3. 3. Početkom veka muški kostim se sastoji od košulje, grudnjaka, donjih i gornjih čakšira i ogrtača. Košulja je nabrana uzicom oko vrata, a ponegde se javlja i jednostavna kragna, koju sredinom veka zamenjuje kolir. Grudnjak, purpoint, je u početku uzan i bez peševa, a kasnije plemići nose kratke, a građani duge peševe. Pod španskim uticajem vatiraju se grudi i trbuh (penseron), kao i rukavi, a na ramenima se pojavljuju obavezna krila. Krajem veka grudnjak se otvara oko vrata, tako da košulja sve više dolazi do izražaja.
  4. 4. Tokom veka najviše promena trpe čakšire. •Na samom početku veka još uvek su mi-parti. •U vreme vladavine Fransoa I postaju šire rasečene na vertikalne pruge, kroz koje se vidi postava. •Tokom španskog uticaja postaju krute, vatirane, kratke i prosecane, mada u mnogo manjoj meri nego u Španiji. Krajem veka ovaj oblik biva zamenjen širim i ležernijim čakširama koje se vezuju ispod kolena. U to vreme nestaje brageta i javlja se preklopljen šlic sličan današnjem. •Od 1590. godine u modu ulaze pletene donje nogavice (čarape).
  5. 5. Ženski kostim trpi iste promene i uticaje kao i muški, ali uvek sa pristojnom dozom ležernosti. Osnovni delovi nošnje su i dalje grudnjak, suknja i rukavi. U drugoj polovini veka špic na grudnjaku postaje sve duži i špicastiji. Košulja jedno vreme pokriva vratni izrez ili se on završava kolirom, koji u Francuskoj nije dugog veka. Umesto kolira koristi se tanka kragna od čipke i veza, koja se na leđima uspravlja u vidu lepeze. Na ramenima su često krila. Omiljeni su široki, vatirani rukavi i oni prosečeni celom dužinom. Suknja se proseca napred kako bi se videla donja suknja.Vertigaden u početku zateže suknju u obliku zvona, a kasnije en tambour, u obliku bureta.

×