El còmic
És una estructura narrativa formada per la
seqüència progressiva de pictogrames, en
els quals poden integrar-se e...
L’origen del còmic
Té l’origen en els acudits gràfics del segle XIX que apareixien en publicacions periòdiques. Els primer...
La vinyeta
Una vinyeta és cada un dels diferents requadres en què
es divideix una historieta gràfica. Dins de cada requadr...
La bafarada
La bafarada o globus és l’espai de la vinyeta on hi ha el
text. Serveix per posar
les paraules en boca dels pe...
L’onomatopeia
Les onomatopeies són representacions textuals de crits,
sorolls, veus d’animals i qualsevol altre so, com ti...
Les línies cinètiques
Són línies que ens donen informació sobre els
moviments dels personatges o dels objectes. Aquestes
l...
Els personatges i l’expressió corporal
La definició dels personatges és molt important a l’hora
de preparar la història. É...
L’enquadrament
L’enquadrament seria la composició dins de la
vinyeta i es classificaria igual que en el cinema
en:
Pla gen...
I a més a més
guió

• El
és el primer i fonamental. Si no hi ha un mínim
d’interés en la història, no servirà de molt esforçar-se en el ...
El

tintat

La tinta és la part més delicada, perquè podem tirar per terra el treball o aconseguir un bon
acabat, equilibr...
El retolat és important que siga net, llegible. Generalment, en la historieta, s’usen tipografies de "pal sec".
Convé que ...
Alguns

exemples
Referències
Como hacer un comic
Sonia Andrés Alzola

Lectura de la imatge
Àmbit de la Comunicació
http://sepiensa.org.mx/c...
XIV
Certamen Compitàlia
“Fídias”:
Còmic sobre el tractament “periodístic” d’un mite o fet històric grecoromà,
enfocat com ...
Exemples d'anys anteriors
Certamen Compitàlia
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Comic
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Comic

528 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
528
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Comic

 1. 1. El còmic És una estructura narrativa formada per la seqüència progressiva de pictogrames, en els quals poden integrar-se elements d’escriptura fonètica. — És un gènere narratiu perquè explica una història. — La llengua escrita imita o representa la llengua oral espontània. — Registre de llengua informal: estàndard i col·loquial. — Té com a funció l’entreteniment. — Llenguatge propi: vinyetes, globus, onomatopeies i altres signes.
 2. 2. L’origen del còmic Té l’origen en els acudits gràfics del segle XIX que apareixien en publicacions periòdiques. Els primers còmics van aparèixer als Estats Units i s’editaven als diaris. Altres cò mics americans són Tarzan, Dick Tracy o Flash Gordon, dels quals se n’han fet versions cinematogràfiques. També els superherois com Superman, Spiderman, els Quatre Fantàstics, etc., han tingut molt èxit al llarg de la història i s’han convertit en personatges coneguts per tothom gràcies primer al còmic i després al cinema.
 3. 3. La vinyeta Una vinyeta és cada un dels diferents requadres en què es divideix una historieta gràfica. Dins de cada requadre apareix el dibuix amb els personatges o l’acció on queda definit un espai i un temps determinats. La llum, la proporció i els colors dels dibuixos poden anar canviant per donar èmfasi a alguns aspectes del lloc representat, dels objectes o dels personatges.
 4. 4. La bafarada La bafarada o globus és l’espai de la vinyeta on hi ha el text. Serveix per posar les paraules en boca dels personatges: què diu cadascú, com ho diu o bé expressar què en pensa. Contenen les paraules justes per facilitar la seua lectura.
 5. 5. L’onomatopeia Les onomatopeies són representacions textuals de crits, sorolls, veus d’animals i qualsevol altre so, com timbres, telèfons o cops. Les paraules que representen les onomatopeies tenen també un fort component visual, ja que segons com estiguen escrites o dibuixades les lletres representaran més o menys intensitat del so en qüestió. Les onomatopeies omplen sovint tota la bafarada, són coneguts pels lectors de còmics i estalvien moltes explicacions.
 6. 6. Les línies cinètiques Són línies que ens donen informació sobre els moviments dels personatges o dels objectes. Aquestes línies són molt utilitzades en el còmic japonès.
 7. 7. Els personatges i l’expressió corporal La definició dels personatges és molt important a l’hora de preparar la història. És convenient fer dibuixos en diferents possicions del personatge i en moviment.
 8. 8. L’enquadrament L’enquadrament seria la composició dins de la vinyeta i es classificaria igual que en el cinema en: Pla general: informació global de l'escena. Pla de conjunt: els personatges de l’escena. Pla sencer: un personatge de cap a peus. Pla americà: acosta els objectes o els personatges a l'espectador. Originari de les pel·lícules western i que curta des d'on comencen les pistoles. . Pla mitjà: el personatge des de la cadera. Primer pla: registre amb detall, pot mostrar el bust o el rostre de la figura. Primeríssim pla: un plànol de detall.
 9. 9. I a més a més
 10. 10. guió • El és el primer i fonamental. Si no hi ha un mínim d’interés en la història, no servirà de molt esforçar-se en el dibuix. documentació • La és important si volem acostar-nos en major o menor grau a la realitat. llapis • Amb el farem un plantejament del que serà la pàgina tintada. Fins ací no hi ha problema per a rectificar qualsevol descuit. tintat • El és, tal vegada, la part més delicada de tot el procés. Un pols ferm és indispensable. trames són un recurs expressiu més que podem • Les utilitzar. color • El , encara que no és imprescindible, ajuda a reforçar l’ambientació. Ben tractat pot considerar-se com un element narratiu més. retolat maquetació • El i la és la part final. Inserirem els diàlegs del guió en les bafarades i ens els fragments narratius de les cartel·les.
 11. 11. El tintat La tinta és la part més delicada, perquè podem tirar per terra el treball o aconseguir un bon acabat, equilibrant les masses de clar i foscos. Una història a color haurà de tintar-se amb menys taca de negre per a poder treballar la il·luminació amb el color. Hem de crear contrastos entre negres i blancs per a donar més varietat i riquesa a la imatge. L’organització de contrastos ha de ser estudiada per a aconseguir
 12. 12. El retolat és important que siga net, llegible. Generalment, en la historieta, s’usen tipografies de "pal sec". Convé que no s’ajusten en excés al contorn del globus o bafarada. Si es va a retolar infogràficament haurem d’escanejar les pàgines pintades i incloure els diàlegs en els seus corresponents entrepans en qualsevol programa de maquetació, ajustant el cos del text perquè no quede excessivament estret en els globus.
 13. 13. Alguns exemples
 14. 14. Referències Como hacer un comic Sonia Andrés Alzola Lectura de la imatge Àmbit de la Comunicació http://sepiensa.org.mx/contenidos/l_landart/home.html http://www.christojeanneclaude.net/um.shtml http://www.robertsmithson.com/index_.htm http://plataformadearte-factoryart.blogspot.com
 15. 15. XIV Certamen Compitàlia “Fídias”: Còmic sobre el tractament “periodístic” d’un mite o fet històric grecoromà, enfocat com a crítica social, investigació policíaca, crònica parlamentaria, crònica de successos, relat esportiu, festivitat religiosa o social, etc. desenvolupat en imatges; haurà de tenir una extensió màxima de 4 pàgines en DIN A4. El treball pot ser obra d’un o dos autors. http://www.culturaclasica.net/teatro/index.php?option=com_content&view=article&id=133&Itemid=92
 16. 16. Exemples d'anys anteriors Certamen Compitàlia

×