Fitxa1[1]

614 views

Published on

Published in: Travel, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
614
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fitxa1[1]

  1. 1. La por és el que mou el món La Gran Enciclopèdia Catalana defineix la por com un torbament de l’ànim, com un sentiment d’inquietud i de commoció física i psicològica que s’experimenta davant d’un perill concret, sigui aquest real o simplement pensat, imaginat. Però la por també pot ser un fet que s’imposa irresistiblement a la voluntat d’una persona i la impulsa a executar un delicte, el mal del qual és igual o inferior a l’amenaça rebuda. Els éssers humans, des de sempre, han sentit por, una por que duta al màxim exponent es converteix en horror. La literatura, com a fidel reflex de la història de la humanitat, ens ha donat i continua donant moltes pàgines que ens permeten viure els sentiments de por, de terror, d’angoixa i de follia de molts individus, pàgines de ficció que fins i tot, en moltes circumstàncies, es veuen superades per la realitat. 1. LA POR: SIGNIFICAT 1. Abans d’entrar en matèria, fixarem el camp semàntic que es desenvolupa a partir de la definició de l’accepció de por que acaben de veure. Busqueu en el Diccionari les diferents subaccepcions del mot por i ompliu el quadre següent: Subaccepcions Exemples 1 Aprensió que hom té que li esdevingui No veníem perquè teníem por de molestar- algun mal, que s'esdevingui alguna cosa vos. contrària a allò que desitja. 2de por de (o per por de) A causa de la por No ho ha fet per por de rebre. d'alguna cosa. 3ésser de por. Ésser molt entremaliat, Aquest nen és de por; no para de fer indòcil. dolenteries. 4 fer por. Ésser una cosa extraordinària. Hi havia una gentada que feia por. 2. Les paraules següents estan relacionades amb el mot por: espant, audàcia, ànsia, temor, valentia, pànic, basarda, gosadia, atreviment i fòbia. Classifiqueu-les segons si són sinònimes o antònimes de por:
  2. 2. Sinònims de por: Espant, basarda, fòbia, pànic, temor, ànsia. Antònims de por: Atreviment, valentia, audàcia, gosadia. . 2. TERROR I AVENTURA A través de la literatura, els lectors podem experimentar la sensació de la por extrema i de l’horror posant-nos en la pell d’uns personatges –la majoria de ficció– que viuen sota l’amenaça del perill, un perill real o desconegut que els turmenta i que els va transformant el comportament. Viure així no deixa de ser una aventura, un risc que hauran de córrer sense saber mai si se’n sortiran positivament. 1. Busqueu informació dels escriptors Robert L. Stevenson, Joseph Conrad, Howard Phillips Lovecraft, Edgar Allan Poe i Rudyard Kipling, i ompliu una fitxa com la del model que us reproduïm: (podeu repartir-vos la recerca) Nom: Robert L. Stevenson Lloc i any de naixement: Edimburg, 13 de novembre de 1850. Any de la mort: 3 de desembre de 1894. Fets més destacats de la seva vida: - Fins als 8 anys fos completament analfabet. - Va provar d’estudiar d’enginyer y d’advocat però no se li donava bé i el seu interès fos cap a l’estudi de la llengua. - Va publicar el seu primer llibre l'any 1878. - Va caure malalt amb tuberculosi que al cap del temps va empitjorar y va morir d’un atac cerebral. - Un any abans, va relatar en una carta: quot;Durant catorze anys no he conegut un sol dia efectiu de salut. He escrit amb hemorràgies, he escrit malalt, entre raneres de tos, he escrit amb el cap donant tombsquot;. Tret més destacat de la seva narrativa: Històries fantàstiques i d'aventures més populars com L'illa del tresor i L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde.
  3. 3. Gèneres literaris practicats: històries fantàstiques i d'aventures, obres clàssiques Obres que va escriure: Nom: Edgar Allan Poe Lloc i any de naixement: 19 de gener de 1809. Any de la mort: 7 d'octubre de 1849 Fets més destacats de la seva vida: Va escriure poesia, novel·la i relats curts. Conegut sobretot pels seus relats de temes fantàstics i d'horror. Va ser un precursor del relat detectivesc i de la literatura de ciència ficció i renovador de l'anomenada novel·la gòtica. Va exercir una gran influència en la literatura simbolista francesa. Tret més destacat de la seva narrativa: Els seus relats curts són destacables la seva factura equilibrada i l'elevat nivell artístic. Dotat d'una gran intel·ligència i d'una poderosa imaginació Gèneres literaris practicats: La seva contribució més important a la història de la literatura la constitueixen els relats curts de tot gènere. Obres que va escriure: Les seves obres més importants són:  El gat negre  L'escarabat d'or  La bóta d'amontillado  El pou i el pèndol  Una davallada al Maelström  La caiguda de la Casa Usher  El misteri de Marie Rogêt  Els crims del carrer Morgue  El Corb  William Wilson  Annabel Lee  El cor delator  El dimoni del pervers Nom: Joseph Conrad Lloc i any de naixement: Ucraïna, 3 de desembre de 1857. Any de la mort: Anglaterra, 3 d’agost de 1924), Fets més destacats de la seva vida:
  4. 4. - El seu nom real en Polac Józef Teodor Konrad Nałęcz-Korzeniowski. - Conrad va ser educat per el seu oncle. - Va intentar suïcidar-se. - Va visitar África l’any 1889. Tret més destacat de la seva narrativa: Gran part de les obres de Conrad es centren en la vida dels mariners i en el mar. Gèneres literaris practicats: Algunes de les seves obres s’han etiquetat com romàntiques encara que Conrad parlava del realisme. Obres que va escriure:  La locura de Almayer (Almayer's Folly) (1895)  Un vagabundo de las islas (An Outcast of the Islands) (1896)  El negro del Narciso (The Nigger of the 'Narcisus') (1897)  El corazón de las tinieblas (Heart of Darkness) (1899)  Lord Jim (1900)  Los herederos (The Inheritors) (1901), con Ford Madox Ford.  Tifón (Typhoon) (començat en 1899 y publicat en Pall Mall Magazine en 1902)  Romance (1903), con Ford Madox Ford.  Nostromo (1904). Publicado por Verticales de Bolsillo, Editorial Belacqva, 2007.  Gaspar Ruiz en 1906;  El duelo (1907) Nom: Robert L. Stevenson Lloc i any de naixement: Edimburg, 13 de novembre de 1850. Any de la mort: 3 de desembre de 1894. Fets més destacats de la seva vida: - Fins als 8 anys fos completament analfabet. - Va provar d’estudiar d’enginyer y d’advocat però no se li donava bé i el seu interès fos cap a l’estudi de la llengua. - Va publicar el seu primer llibre l'any 1878. - Va caure malalt amb tuberculosi que al cap del temps va empitjorar y va morir d’un atac cerebral.
  5. 5. - Un any abans, va relatar en una carta: quot;Durant catorze anys no he conegut un sol dia efectiu de salut. He escrit amb hemorràgies, he escrit malalt, entre raneres de tos, he escrit amb el cap donant tombsquot;. Tret més destacat de la seva narrativa: Històries fantàstiques i d'aventures més populars com L'illa del tresor i L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde. Gèneres literaris practicats: històries fantàstiques i d'aventures, obres clàssiques Obres que va escriure: (Un viaje al continente, Estudios familiares del hombre y los libros...) Nom: Howard Phillips Lovecraft Lloc i any de naixement: 20 d’agost de 1890 Fets més destacats de la seva vida: va escriure alguns relats de ficció, però des de 1908 fins a 1913, principalment va tractar la poesia, mentre vivia com un ermità i tenint tot just contacte amb el món exterior, llevat de la seva mare. Tret més destacat de la seva narrativa: La seva prosa és antiquada, i freqüentment usava vocabulari arcaic o ortografia en desús, així com adjectius d'estrany ús (*gibosa, *ciclópeo, atàvic) i intents de transcriure dialectes, que han estat qualificats d'imprecisos. El seu treball, al ser (Lovecraft un anglófilo), està plasmat d'un anglès britànic utilitzant comunament escriptura anacrònica. Gèneres literaris practicats: Ciència ficció, aventura i poesia. Obres que va escriure: Arthur Jermyn, Astrophobos, Autobiografía Nom: Rudyard Kipling Lloc i any de naixement: 30 de desembre de 1865 –Any de la mort: 18 de gener de 1936) Fets més destacats de la seva vida: - Kipling va ser un dels escriptors en llengua anglesa més populars. - L'any 1907, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura. - Entre d'altres honors, li va ser oferint el quot;British poet laureateshipquot; i el rang de cavaller, refusant ambdues distincions. Tret més destacat de la seva narrativa: Tanmateix, al final de la seua vida Kipling va arribar a ser considerat un quot;profeta de l'imperialisme britànic” Gèneres literaris practicats: Llibres infantils Obres que va escriure: Cuarteto 1884 Poema Cantinelas departamentales 1886 Poema satírico
  6. 6. Cuentos de las colinas 1888 Cuento 1. Robert L. Stevenson 3. L’ombra sobre Innsmouth 2. Joseph Conrad 5. L’estigma de la bèstia Soldiers Three, ThePhillips the Gadsbys, In Black and White aventures d’Arthur Gordon Pym 3. Howard Story of Lovecraft 4. Les 1888 Cuentos 4. Edgar Allan Poe 1. L’estranya història del Dr. Jekyll i Mr. Hyde 5. Rudyard Kipling 2. El cor de les tenebres Under the Deodars, The Phantom Rickshaw, Wee Willie Winkie 1888 Cuentos De un mar a otro 1889 Artículo Naulahka 1891 Novela Life's Handicap 1891 Historias cortas La luz que se apaga 1891 Novela Mandalay 1892 Poema Gunga Din 1892 Poema Muchas invenciones 1893 Cuento El libro de la selva 1894 Cuento de ficción El segundo libro de la jungla 1895 Cuento de ficción 2. Uniu amb fletxes cada autor amb la seva obra:
  7. 7. 3. Trieu un llibre dels citats anteriorment. Busqueu-ne informació i redacteu una sinopsi que expliqui l’argument. Després, la llegirem per a tots. L’ombra sobre Innsmouth En el primer dels cinc capítols el narrador descriu cóm el Govern de Estats Units va tomar el poble de Innsmouth la denuncia dels fets que ell va presenciar allí. Narra cóm va descobrir la existència del poble m’entres esperava un autobús en Arkham, cóm va començar a interessar-se en el per raons culturals. El segon capítol es centra en la descripció del poble, des de el autobús en el que viatja, com un lloc de carrers desèrtics El tercer capítol narra la conversació del protagonista-narrador con Zadok Allen. El vell Zadok relata una al·lucinant historia del poble, centrant la atenció sobre uns sers meitat humans meitat peixos, anomenats Profundos, que habiten en el proper Arrecife del Diablo i visiten el poble conforme a un pacte: aquets tornen prosperitat al poble en forma de pesca abundant i peces de or però, a canvi, han de rebre certs sacrificis i es deu permetin-se-les procrear amb els habitants humans. El quart capítol transcorre ix durant la nit, que el protagonista es veu forcat a passar en el poble perquè l’autobús en el que va arribar tenint problemes suposadament, degut a quedar-se en el únic hotel. Ja en la habitació intenta dormir sin èxit degut al seus estat d’alerta. Passat una estona comença a escoltar inquietants moviments i veus procedents del passadís i les habitacions. El cinquè capítol comença al dia següent, amb el despertar del protagonista, il·lès i la seva marxa fins un poble cercà. Desprès d’uns anys comença a investigar el seu arbre genealògic, descobrint que es descendent de Obed Marsh. Al poc temps comença a tenir sons estranys i a transformar-se físicament en un dels sers que va veure Innsmouth.

×