GROUP 18
STADIUM SULTAN MIZAN ZAINALABIDIN
RUNTUH
AHLI KUMPULAN:
• MOHAMMAD ISHRAUF BIN ILYAS
• MUHAMMAD AIMAN BIN ABU ABD...
Pada 3
Julai, 2009, sebahagian
besar daripada pembinaan
bumbung stadium pelbagai
guna yang baru di Kuala
Terengganu, Malay...
Sultan Mizan Zainal Abidin adalah
nama stadium pelbagai guna baru
di Kuala Terengganu, Malaysia, yang
dibina oleh firma Ko...
Stadium Runtuh
Pada 3 Julai, 2009, sebahagian besar
daripada pembinaan bumbung runtuh di
bawah keadaan cuaca yang
normal, ...
Punca utama
keruntuhan bumbung
telah dikenal pasti
bahawa kegagalan
reka bentuk dan
bahan yang
digunakan.
Kesan
Zon terjejas adalah
pintu masuk
utama, podium
diraja dan kawasan
tempat duduk
awam.
Kerosakan
keseluruhan
dianggarka...
Runtuhan bumbung tersebut telah menimbulkan
banyak maklumbalas kontroversi mengenai kelulusan
Certificated of Fitness(CF) ...
Bahagian Stadium yang runtuh
Maklumbalas etika
Membawa kepada siasatan oleh Suruhanjaya
Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Institut Keselamatan dan Kes...
Suatu jawatankuasa penyiasatan telah ditubuhkan
dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Kerja
Raya untuk menentukan punca s...
BERITA DAN ARTIKEL
Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin
Lokasi Gong Badak, Kuala Terengganu
Koordinat 5°22′22″U 103°6′23″TKoordinat: 5°22′22″U
...
Kesimpulan
• Melakukan sesuatu kerja haruslah mengikut etika kerja
yang positif iaitu melakukan sesuatu kerja dengan amana...
Presntation etika
Presntation etika
Presntation etika
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presntation etika

874 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
874
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presntation etika

 1. 1. GROUP 18 STADIUM SULTAN MIZAN ZAINALABIDIN RUNTUH AHLI KUMPULAN: • MOHAMMAD ISHRAUF BIN ILYAS • MUHAMMAD AIMAN BIN ABU ABDUL TALIB • SHARIL IRUWAN BIN JUSOH
 2. 2. Pada 3 Julai, 2009, sebahagian besar daripada pembinaan bumbung stadium pelbagai guna yang baru di Kuala Terengganu, Malaysia telah dibina oleh firma pembinaan Korea Selatan runtuh di bawah keadaan cuaca yang normal.
 3. 3. Sultan Mizan Zainal Abidin adalah nama stadium pelbagai guna baru di Kuala Terengganu, Malaysia, yang dibina oleh firma Korea Selatan. Stadium ini boleh menampung sehingga 50 000 orang. Ia adalah stadium terbesar di kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Stadium ini dibina untuk menjadi tuan rumah Sukma 2008 dan telah dibuka pada tahun 2008.
 4. 4. Stadium Runtuh Pada 3 Julai, 2009, sebahagian besar daripada pembinaan bumbung runtuh di bawah keadaan cuaca yang normal, termasuk bahagian atas pentas diraja. Ia hanya setahun dibuka secara rasmi. 60 peratus daripada bumbung di stadium yang dibina dengan kos RM270 juta telah runtuh
 5. 5. Punca utama keruntuhan bumbung telah dikenal pasti bahawa kegagalan reka bentuk dan bahan yang digunakan.
 6. 6. Kesan Zon terjejas adalah pintu masuk utama, podium diraja dan kawasan tempat duduk awam. Kerosakan keseluruhan dianggarkan sebanyak RM35juta. Tiada siapa dilaporkan cedera tetapi sebuah motorsikal dan tiga buah kereta yang berada berhampiran dengan kawasan runtuh telah rosak. Walaupun tiada nyawa yang hilang, namun bumbung yang runtuh telah meninggalkan kesan yang buruk kepada negeri ini.
 7. 7. Runtuhan bumbung tersebut telah menimbulkan banyak maklumbalas kontroversi mengenai kelulusan Certificated of Fitness(CF) stadium yang melibatkan pertubuhan-pertubuhan seperti Jabatan Kerja Raya serta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) Insiden ini telah memalukan serta mencemarkan imej negara.
 8. 8. Bahagian Stadium yang runtuh
 9. 9. Maklumbalas etika Membawa kepada siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (NIOSH) menggesa kerajaan untuk menubuhkan sebuah suruhanjaya siasatan untuk menyiasat keruntuhan.
 10. 10. Suatu jawatankuasa penyiasatan telah ditubuhkan dan dipertanggungjawabkan oleh Jabatan Kerja Raya untuk menentukan punca stadium runtuh bumbung. Jawatankuasa itu melaporkan bahawa kelemahan yang serius dalam kejuruteraan, kemahiran yang kurang bermutu, bahan-bahan yang lebih rendah dan kekurangan kepakaran dalam pasukan pengurusan projek utama telah didapati menjadi faktor utama yang menyumbang di sebalik keruntuhan bumbung ssmza.
 11. 11. BERITA DAN ARTIKEL
 12. 12. Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin Lokasi Gong Badak, Kuala Terengganu Koordinat 5°22′22″U 103°6′23″TKoordinat: 5°22′22″U 103°6′23″T Dibina 2006 Dibuka 2008 Pemilik Kerajaan Negeri Terengganu Kos pembinaan RM 270 juta Arkitek Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Kapasiti 50,000 Penyewa Terengganu (Liga Super)
 13. 13. Kesimpulan • Melakukan sesuatu kerja haruslah mengikut etika kerja yang positif iaitu melakukan sesuatu kerja dengan amanah dan telus. Sebagai contoh pembinaan, mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh JKR(JABATAN KERJARAYA) dan mendapat perakuan kelayakan(Certificate Of Fitness) supaya sesuatu binaan dapat dijamin kualiti dan tahan lama. • Melakukan sesuatu kerja bukan untuk kepentingan diri sendiri semata-mata dan tergesa-gesa bagi mengelakkan projek yang dibina mudah runtuh tidak berkualiti kerana manusia mudah melakukan kesilapan dalam keadaan yang tergesa-gesa.Oleh itu, tidak menggunakan bahan binaan yang tidak memenuhi kriteria keselamatan kerana bahan binaan yang kukuh menjamin keselamatan pengguna.

×