Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Importanta si Structura
Rares Pascut
Importanta
 Planul de afaceri este probabil cel mai important

document al unei afaceri aflate in stadiul de start-up
ant...
Structura
1. O pagina introductiva
 Numele afacerii;
 Natura afacerii;
 Adresa afacerii si alte date de contact;

 Alt...
Structura
2. Sumarul executiv
 Un rezumat al planului de afaceri care trebuie redactat

la sfarsitul planului, chiar daca...
Structura
3. Analiza pietei si a industriei
 O analiza cat mai clara (si scurta in acelasi timp) a

pietei si a industrie...
Structura
4. Descrierea afacerii
 Se descrie afacerea/proiectul;
 Se vorbeste despre echipa;
 Sunt descrise resursele u...
Structura
5. Planul de productie si/sau de
operatiuni
 Un plan de productie este indicat doar in cazul unei

afaceri impl...
Structura
6. Planul de marketing
 Trebuie analizata activitatea companiei in ceea ce

priveste: produsele, preturile, dis...
Structura
7. Planul organizational
 Se stabilesc regulile cu privire la detinerea

companiei, cum ar fi actionarii, nivel...
Structura
8. Evaluarea riscurilor
 Cea mai mare greseala pe care o poate face un

antreprenor este sa nu vada niciun risc...
Structura
9. Planul financiar
 Trebuie sa plece de la niste presupuneri cat mai

realiste, care sa fie bine documentate;
...
Structura
10. Anexe, materiale suplimentare
 In masura in care orice informatii pot fi de interes

pentru cei care studia...
Sunteti la un click distanta!
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Planul de afaceri - importanta si structura

9,934 views

Published on

Planul de afaceri, importanta acestuia. Structura unui plan de afaceri. Descrierea pe scurt a fiecarui capitol din planul de afaceri.

Published in: Business
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/39mQKz3 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/39mQKz3 ❤❤❤
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Planul de afaceri - importanta si structura

 1. 1. Importanta si Structura Rares Pascut
 2. 2. Importanta  Planul de afaceri este probabil cel mai important document al unei afaceri aflate in stadiul de start-up antreprenorial;  Un business-plan bine facut este modul cel mai eficient de a determina viabilitatea unei afaceri si alti indicatori importanti, precum cifrele de afaceri, profitabilitatea, etc;  Planificarea afacerii NU se termina niciodata, chiar daca am pus pe hartie cel mai bun plan de afaceri posibil la ora actuala.
 3. 3. Structura 1. O pagina introductiva  Numele afacerii;  Natura afacerii;  Adresa afacerii si alte date de contact;  Alte informatii de acest gen pe care cititorul sa le vada inainte de a intra in continut.
 4. 4. Structura 2. Sumarul executiv  Un rezumat al planului de afaceri care trebuie redactat la sfarsitul planului, chiar daca e introdus la inceput;  Are o importanta majora, deoarece multi cititori (investitori) nu vor trece de acest rezumat;  Aici se observa capacitatea de sinteza a antreprenorului ( care trebuie sa aleaga cele mai importante informatii ).
 5. 5. Structura 3. Analiza pietei si a industriei  O analiza cat mai clara (si scurta in acelasi timp) a pietei si a industriei relevante;  Cine nu cunoaste la inceput absolut nimic despre industria respectiva, ar trebui ca dupa acest capitol sa aiba o idee generala, dar cat mai clara;  Trebuie indicata starea actuala a pietei, segmentele de piata, competitorii directi, jucatorii majori si nu in ultimul rand, tendintele de crestere ale industriei respective
 6. 6. Structura 4. Descrierea afacerii  Se descrie afacerea/proiectul;  Se vorbeste despre echipa;  Sunt descrise resursele utilizate;  E descris modul cum functioneaza in prezent afacerea;  Este indicata descrierea modului in care va functiona afacerea in momentul in care va fi functionala.
 7. 7. Structura 5. Planul de productie si/sau de operatiuni  Un plan de productie este indicat doar in cazul unei afaceri implicate in activitati specifice de productie;  Pe de alta parte, o afacere din comert/servicii sau alte domenii de activitate va oferi detalii cu privire la operatiuni, exemplu: asamblare, impachetare, livrare, etc;  Se vor descrie furnizorii, materiile prime/marfurile utilizate, procesele de lucru, tehnologii utilizate, etc.
 8. 8. Structura 6. Planul de marketing  Trebuie analizata activitatea companiei in ceea ce priveste: produsele, preturile, distributia si promovarea;  Se face dupa “Analiza industriei si a competitiei” (vezi pasul 3);  Se determina punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si pericolele in urma unei analize de tip SWOT ( Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats).
 9. 9. Structura 7. Planul organizational  Se stabilesc regulile cu privire la detinerea companiei, cum ar fi actionarii, nivelurile de autoritate, echipa de management, angajatii si asezarea lor in schema;  Se stabilesc rolurile si responsabilitatile tuturor celor implicati in companie.
 10. 10. Structura 8. Evaluarea riscurilor  Cea mai mare greseala pe care o poate face un antreprenor este sa nu vada niciun risc in afacerea sa;  Trebuie definite solutii de rezerva pentru aceste riscuri, asa numitele “Plan B” ( acestea nu sunt alte planuri de afaceri, ci doar solutionarea problemelor respective );  Un investitor va spune NU la un proiect de investitii ce prezinta mai multe riscuri pentru care nu exista control.
 11. 11. Structura 9. Planul financiar  Trebuie sa plece de la niste presupuneri cat mai realiste, care sa fie bine documentate;  Calcularea profitului si a pierderii “P & L”, calculul bilantului “BalanceSheet”, determinarea punctului de “break-even” (punctul in care nu se mai pierd bani);  Este foarte importanta planificarea fluxurilor de numerar ( “cash-flows” ) – o companie poate functiona cu profituri negative, dar nu poate functiona daca nu mai sunt bani de platit facturile sau angajatii!
 12. 12. Structura 10. Anexe, materiale suplimentare  In masura in care orice informatii pot fi de interes pentru cei care studiaza planul de afaceri, acestea trebuie adaugate la sfarsit sub forma unor anexe;  Aici se pot adauga CV’uri, studii de piata, referinte, liste de preturi, copii dupa contracte, etc.
 13. 13. Sunteti la un click distanta!

×