Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Romànic

2,749 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Romànic

 1. 1. Romànic
 2. 2. Por a lany 1000Obscura profecia delApocalipsi de Sant Joan que deiaque en l’any 1000 acabaria el món.
 3. 3. PelegrinatgesViatges sants.Al llarg de l’Edat Mitjana, es vanconfigurar camins de pelegrinació allocs sants, amb l’esperança o bé deguarir-se d’una malaltia, o bé perquèl’església prometia la salvació eternade les ànimes dels pelegrins.Les rutes de pelegrinació cristianamés prestigioses eren : •Jerusalem •Roma •Santiago de Compostel·la Així doncs, al llarg dels camins de pelegrinatge es va anar construint edificacions i a poc a poc el romànic sestengué per tota lEuropa Occidental.
 4. 4. El monestir
 5. 5. Les formes arquitectòniques del romànic són senzilles i austeres.Hem de saber L’esglésiaUna ESGLÉSIA és un templecristià construït específicamentper al culte religiós. Conté unaltar, on se celebra leucaristia Les formes arquitectòniques són senzilles i austeresper part del sacerdot i un espaiper als fidels.Tipus desglésies:• CATEDRALS: si és la seu dunbisbe, usualment en gransciutats.• BASÍLIQUES: església de gransdimensions on se celebrencerimònies especials, és un títolatorgat pel Papa. Els murs de pedra són massissos i de poca alçada
 6. 6. Les formes arquitectòniques del romànic són senzilles i austeres.L’ornamentació és sòbria. En molts casos consisteix en lesenes o faixes llombardesi arquets cecs. Arquets cecs Cantàbria Lesenes o faixes llombardes
 7. 7. Arquets cecsLesenes o faixes llombardes L’ornamentació és sòbria. En molts casos consisteix en lesenes o faixes llombardes i arquets cecs.
 8. 8. L’arc de mig punt Arc de mig puntVolta de canó Les cobertes són la volta de canó, la volta de canó amb arcs faixons i la volta d’aresta. contrafortsVolta de canó amb arcs faixonsVolta d’aresta
 9. 9. Absis i absidioles La capçalera o zona de laltar, labsis i les absidioles és situada a lest, on surt el sol. La primera llum del dia entra per lespitllera i és identificada en Jesucrist. Finestres d’espitllera Pilar robustosPlanta de creu llatina Les façanes de les esglésies romàniques estan situades a l’oest -lloc d’on a l’Edat Mitjana es creia que procedien les Porta atrompetades tenebres i tots els mals.
 10. 10. arquivoltes Porta atrompetades amb arquivoltes
 11. 11. Finestres d’espitllera
 12. 12. L’element de suport per la seva robustesa és perpilar. robustesa és el pilar. L’element de suport el la seva
 13. 13. Els absis i absidioles semicirculars se situen a les capçaleres de les esglésies.
 14. 14. La torre campanar, un prismarectangular d’alçada considerable
 15. 15. Campanar d’espadanya, paret o cadireta, consisteix en un mur que sobresurt de la cobertaamb un o més forats on s’allotgen les campanes
 16. 16. MAJESTAT BATLLÓMitjan segle XII. Feta en fusta de xiprer i castanyer policromada.Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
 17. 17. Marededéus
 18. 18. MARE DE DÉU DE GER Tots dos personatges van vestits amb túniques, iSegona meitat del segle XII. Talla en fusta policromada. han perdut les coronesProcedeix de l’església parroquial de Santa Coloma de Ger originals(Baixa Cerdanya). Expressió hieràtica i senseEs conserva al MNAC. cap mena d’interrelació entre Mare i Fill Les dues figures son totalment frontals i gairebé simètriques Beneeix al seu davant amb la mà dreta, mentre a La figura del Nen no l’esquerra sosté un llibre on correspon a un nen, sinó pot llegir-se Ego sum. que és un adult de petita mida ja que es vol remarcar l’ imatge de Crist jutge i un nen semblaria massa dolç.
 19. 19. MARE DE DÉU DE NÚRIA Deixa al descobert cabells i orelles, un tret no gaire comú a la Segle XII o XIII. Talla en fusta imatgeria romànica catalana. policromada. Santa Maria de Núria, Queralbs (Ripollès) Els rostres són esquemàtics amb uns grans ulls ametllats que miren fixament i un lleu somriure en els llavis. Porta un a túnica blava i La mà esquerra de la un mantell, roig amb Marededéu posada a estels daurats, cordat al lespatlla de lInfant, coll que li cau per sobre suposa una les espatlles. humanització de les figures.La Marededéu amb la màdreta agafa i també sostél’Infant, trets Asseguda molt poc damunt d’un freqüents en tron flanquejat les imatges per uns pilars romàniques. coronats amb un pom de bola. La Marededéu de Núria, obra romànica del segle XII o XIII, és una talla en fusta LInfant, no policromada que conserva la pintura en porta corona i perfecte estat. vesteix amb túnica i Es presenta asseguda amb l’Infant a la mantell. falda en actitud de beneir. El seu posat Beneeix amb la mà dreta i és hieràtic i la seva aparença força amb la mà primitiva. esquerra Mesura 58 cm d’alçada i es localitza al aguanta el Llibre de la santuari de Santa Maria de Núria a Llei. Queralbs (Ripollès).
 20. 20. MARE DE DÉU DE MONTSERRAT –LA MORENETA-Segle XII . Talla en fusta policromada.Basílica de Montserrat La Mare de Déu estén la mà dreta, amb la qual sosté l’orbe esfèric, que significa tot el cosmos La mà esquerra la Mare de Déu fa el gest de posar-la sobre l’espatlla de l’Infant L’Infant amb la mà dreta beneeix, i amb l’esquerra, sosté una pinya, un signe de fecunditat i de vida perenne. L’any 1881 la Mare de Déu de Montserrat fou proclamada Patrona de Catalunya pel papa Lleó XIII. Des del 1947 està entronitzada en un retaule d’argent, sufragat per subscripció popular, a la part superior de l’absis de la basílica de Montserrat
 21. 21. PORTALADA DE SANTA MARIA DE RIPOLL
 22. 22. La portalada de Ripoll, obra del segle XII, és la millor part de tot el Monestir i l’única que no ha sofert cap tipus de reconstrucció.Està greument deteriorada pel mal de la pedra, malgrat les mesures de protecció que intenten aïllar-la dels efectes de la pol·lució. Esva esculpir sobre terra sorrenca, que es deteriora molt fàcilment amb els canvis de temperatura i d’humitat. És per aquest motiu ques’ha protegit amb vidres el porxo i s’ha climatitzat per evitar que hi hagi modificacions de les condicions atmosfèriques en aquestrecinte. En el fris superior trobem la figura del Pantocràtor envoltat d’àngels i els vint-i- quatre Ancians, que representen els vint- i-quatre llibres de l’Antic Testament. En aquests registres trobem esculpides diferents escenes bíbliques inspirades en les miniatures de la famosa Bíblia de Ripoll, una meravella del segle XI, que es conserva en la Biblioteca Vaticana. Cinc arcs de mig punt en cada costat de la porta. Dins dels arcs poder reconèixer a Crist, a David, a Moisès.. En la part inferior o sòcol i podem veure uns grans animals barallant-se sota elsA dalt de tot i al centre que trobem uns medallons que tenenapareix l’Omnipotent, Déu esculpits animals feréstecs en el costatjusticier o (1) Pantocràtor, dret, i condemnats rebent les penes en elassegut al tron i adorat per costat esquerre.dos àngels i, aclamat pels La porta està formada per set arquivoltes.vint-i-quatre ancians del’Apocalipsi. EL Pantocràtor està flanquejat per les figures del Tetramorfs, els quatre evangelistes: (2) Mateu-àngel, (3) Joan- àguila, (4) Marc-lleó i (5) Lluc-brau. Sant Pau (7) i Sant Pere (6) estan representats en les columnes-estàtua on es recolza la tercera arquivolta. Les dues escultures es presenten decapitades.
 23. 23. SANT CLIMENT DETAÜLL
 24. 24. Lesglésia de Sant Climent de Taüll a la Vall de Boí, Alta Ribagorça,data del segles XI.És un edifici de planta rectangular de tres naus, separades per columnescilíndriques, amb coberta de fusta i tres absis semicirculars decorats, al’exterior, per arc cecs i faixes llombardes. Adossat a l’església se situa unesvelt campanar de torre, de planta quadrada. Però Sant Climent de Taüll és coneguda sobretot per les pintures del seu absis, realitzades amb la tècnica del fresc, cap a l’any 1123. A l’església hi ha una rèplica i les originals es troben al MNAC, a Barcelona, des de l’any 1923. La figura central del absis és el Pantocràtor, envoltat d’una màndorla i acompanyat pel tetramorf. El Pantocràtor mostra actitud de beneir, mentre que amb la mà esquerra aguanta el Llibre obert en el que es pot llegir la frase “Ego sum lux mundi”, o el que és el mateix, “Jo sóc la llum del món”. Just a sota del Pantocràtor, i sempre respectant la simetria, hi ha les figures de la Verge Maria, vestida amb una toga blanca i un mantó blau, i alguns apòstols.
 25. 25. Tetramorf
 26. 26. SANTA MARIA DE TAÜLL
 27. 27. Santa Maria de Taüll es troba en el centre del nucli vell de la localitat de Taüll, i apocs metres de lesglésia de Sant Climent. Lesglésia va ser consagrada el dia 11 dedesembre del 1123.És una església destil llombard amb arcs cecs i faixes llombardes. Té plantarectangular amb tres naus separades per columnes i capçada amb un absissemicircular i dues absidioles . Un alt campanar torre s’alça dins la nau lateral sud.Linterior del temple estava completament decorat amb pintures murals, arrencadesentre el 1919 i 1923 i que avui dia es conserven al MNAC.La volta de forn de l’absis espresidida per la Marededéu MaiestasMariae, asseguda en un tron ienvoltada duna màndorla, sosté elnen Jesús a la falda. L’Infant, portaun pergamí a la mà esquerra i aixecalaltra en senyal de benedicció. Mariaté la mirada fixa, hieràtic, cap alespectador, mentre que Jesúsdirigeix la seva atenció cap al reiMelcior. Els Reis Mags envolten laVerge entronitzada, a lesquerraMelcior (MELHOR) i a la dreta Gaspar(GASPAS) i Baltasar (BALDASAR). Els Reis Mags apareixen representats segons la tradició literària com a representants de les tres edats de la vida de lhome, de manera que un dells és imberbe, laltre una persona madura i lúltim un ancià.
 28. 28. Epifania
 29. 29. Tapís de la Creació. GironaSegona meitat del segle XI o començament del segle XII.Catedral de Girona. Aquest brodat mesura 4,55 m de llarg x 3,45 m d’alt. Dintre d’un gran cercle, presidit per la imatge del Crist Apocalíptic, com a Pantocràtor, apareixen representades escenes de la creació amb text del Gènesi, fins a la creació d’Eva. Aquest brodat mesura 4,55 m de llarg x 3,45 m d’alt.

×