Retrat eqüestre de marc aureli

12,182 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Retrat eqüestre de marc aureli

 1. 1. Palazzo dei Conservatori, Museus Capitolins, Roma.
 2. 2. D’autor és desconegut, data de l’any 175 dC Escultura exempta de bronze daurat amb una alçada de 4,24 m.
 3. 3. Exaltació del emperador com a gran sobirà Durant el seu regnat es va veure obligat a fer guerres sense cessar per preservar l’Imperi del perill dels bàrbars. Emperador des del 161 al 180 El fet de que vagi a cavall indica que és un líder militar victoriós .
 4. 4. Exaltació del emperador com a gran home i filòsof Amb una excel·lent formació grecollatina i filosòfica, compagina les armes amb les lletres. Rostre ple de realisme reflecteix molt bé la humanitat de l’emperador Parpelles caigudes Barba i cabell arrissat No vesteix armadura, porta una túnica curta i capot de general “paludamentum” Calçat amb botes de patrici Escriu les “ Meditacions” 12 volums de reflexions personals sobre el món i sobre l’home..
 5. 5. Rostre ple de realisme reflecteix molt bé la humanitat de l’emperador.
 6. 6. El gest d’estendre la mà dreta està carregat d’una gran força expressiva Gest de la crida d’atenció abans de començar l’arenga a les tropes Gest de reconeixement i benedicció a les multituds que l’aclamen. Gest de clemència sobre l’enemic derrotat. Una guia medieval del segle XII “Marabilia urbis Romae” diu que sota la pota davantera aixecada hi havia un bàrbar suplicant.
 7. 7. El cavall és representat com un animal potent Venes voluminoses i plecs a la pell El coll del cavall és extraordinàriament gros
 8. 8. Il Colleoni de Verrocchio Condottiero Gattamelata de Donatello
 9. 9. Meditacions Marc Aureli diu que el bé suprem de l’home consisteix a viure en harmonia amb si mateix, amb els altres i amb la natura- També deixa clar a les seves “Meditacions” que s’ha de procurar donar un sentit a la vida, seguir la raó i desprendre’s de la idea del temps i, per tant, no témer els canvis. “La teva vida està circumscrita a un període de temps limitat. Si no aprofites aquesta oportunitat per asserenar-te, passarà i tu també passaràs i ja no n’hi haurà cap altra“ “Cadascú viu exclusivament el present, l’instant fugaç. La resta, o ja s’ha viscut o és incert; insignificant és, per tant, la vida de cadascú i insignificant també el racó de la terra on viu “ “Tot és efímer: el record i l’objecte recordat“ “Perseguir el que és impossible és propi de bojos; però és impossible que els necis deixin de fer algunes necieses“ “És terrible, en efecte, que la ignorància i l’excessiva complaença siguin més poderoses que la saviesa“ “La millor manera de venjar-se d’un enemic és no assemblar-s’hi“
 10. 10. Columna de Marc Aureli Piazza Colonna, Roma, Itàlia

×