Les primeres formes artístiques

1,938 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,938
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
952
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les primeres formes artístiques

 1. 1. Les primeres formes artístiques
 2. 2. Art mobiliari Finalitat màgica Època prehistòrica Eren ídols o fetitxes- paleolític superior - que asseguraven una bona fertilitat o una bona caça. Art diminut format L’home d’aquell moment era nòmada per petits i el feia petits per objectes poder ser transportables. transportat d’un lloc a un altre.
 3. 3. Venus de Willendorf(Àustria) cabell rinxolat braços Les “Venus” són sense estatuetes femenines de esquifits petites dimensions faccions (de 4 a 22 centímetres) treballades en pedra, ivori, os, etc. pits prominents Escultura exempta o deventregran i volum rodóamplesmalucs ESTEATOPÍGIA exageració dels caràcters no tenen peus sexuals femenins
 4. 4. Venus de Savignano(Itàlia) La seva finalitat màgica era la de donar culte a la fecunditat. Venus de Lespugue (França)
 5. 5. sense carael braç dret aguantauna banya de bisó,símbol de lafecunditatmasculina el braç esquerre descansa sobre el ventre i és molt curt Esteatopígia (trets femenins exageradament relleu esculpit destacats) en una petita plaqueta de pedra calcària Venus de Laussel no tenen peus (França)
 6. 6. L’altre tema esculpit en l’art mobiliari és la fauna de l’èpocaFigureta moltNATURALISTA La seva finalitat màgica pretén assegurar una bona caça.
 7. 7. Què sentén per art rupestre?Què sentén per art rupestre?Saps el què és una balma?
 8. 8. Art rupestre pigments Combinació triturada de terres de diferents tonalitats, carbons vegetals i elements orgànics. Finalitat màgica L’home primitiu feia invocacions i conjurs; ballava al voltant de les pintures i llançava llances simulant la caça i reproduint la mort simbòlica dels animals. aglutinants Resines, greixos, sang i moll d’os.estrisPinzells fets amb pèls d’animals, els dits, tampons(esponges o materials impregnats de color), i la tècnica debufar través d’una canya.
 9. 9. Escola francocantàbricaCova d’AltamiraSantillana del Mar. Santander Cantàbria Descoberta l’any 1869 per l’enginyer santanderí Marcelino Sanz de Sautuola i la seva filla Maria, a dos quilòmetres de Santillana del Mar.
 10. 10. Cova d’AltamiraSantillana del Mar. Santander Sala de les Pintures L’animal més reproduït és el bisó. La Cova d’Altamira té N’hi ha 19 d’una extraordinària grandària. una longitud de 270 m. Apareixen amb les formes i les actituds més diverses: en repòs, en moviment, de perfil....
 11. 11. Efecte tridimensional S’aprofiten les deformacions de la roca per donar més sensació de relleu. Grans dimensions NaturalismeVersemblança en la representació del’animal i de la seva actitud. Policromia. Els colors són el negre, obtingut del carbó i minerals magnèsics, el gro, el taronja, els rogencs.
 12. 12. “Neocueva” d’Altamira A causa del deteriorament, ocasionat per l’excés de gas carbònic a l’aire provocat per la respiració dels visitants, es tanca la Cova al públic i l’any 2000 s’ inaugurar un facsímil.
 13. 13. Escola del Litoral mediterrani Les pintures es troben localitzades en balmes o abrigalls naturals. Pinten l’home en actituds molt diverses.Esquemàtiques ide petitagrandàriaLes petites figuresrepresentades esredueixen a siluetespoc realistes. Monocromes o Moviment bicromàtiques Escenes plenes de El roig amb totes les seves diverses dinamisme. tonalitats i en menor escala, el negre.
 14. 14. Roca dels Moros a CogulLleida (Les Garrigues)Escola del Litoral mediterrani Dansa de la iniciacióSón 42 figures pintades, executades apartir de dues gammes de color(vermell-castany i negre). Esquematisme Dinamisme - moviment - Fifures de mida petita Bicromia
 15. 15. Art megalíticEl terme megalític es compon de dues paraulesd’origen grec; «mégas», que vol dir gran, i«líthos», que vol dir pedra. Després de tallar la pedra de la pedrera i arrossegar-la amb trineus per una pista lliscant, es feia un petit pou a terra i sempenyia la llosa per mitjà de palanques.
 16. 16. Art megalític Dolmen = taula de pedra Construcció utilitzada com a tombes dinhumació, format per diverses lloses disposades en sentit vertical, i una o vàries que formen la coberta, en sentit horitzontal.MenhirsMonòlits de pedra Alineamentscol·locats verticalment. són menhirs col·locats l’un al costat de l’altre, en filera.Podien tenir una funciómàgica o simplementdelimitar un territori. Cromlecs són menhirs disposats en cercle.
 17. 17. Dolmen de la Pedra Gentil. Vallgorguina (Vallés Oriental)Diu la tradició que aquest dolmen era lloc de trobada de bruixes.Els pescadors del Maresme creien que les bruixes s’aplegaven alseu entorn, on havien de donar compte de la seva conductabruixesca, i la que no havia fet prou malifetes era penjada de lapedra superior del dolmen. Perquè els no iniciats no poguessinveure el sacrifici, desencadenaven una gran ventisca en totesdireccions acompanyada d’una forta tempesta.
 18. 18. Menhir de LocmariaquerBretanya francesa Avui dia es presenta dividit en quatre trossos. Pesava 350 tones i mesurava 20 metres dalçada, tot i que, 4 metres d’aquests estaven amagats sota terra. foto-reconstrucció del menhir de Locmariaquer.
 19. 19. Cromlec de StonehengePlana de Salisbury. Gran Bretanya Temple per adorar el Sol i la Lluna. Calendari que permetia de predir larribada de les estacions (solstici d’estiu i d’hivern). Lloc sagrat i lloc de ritus funeraris com ho confirmen les diverses restes desenterrades en diferents llocs del recinte.
 20. 20. Alguns li van atribuir poders curatius, entre ells el poder de fer fèrtil qualsevol parella que dormís en els seus terrenys.pedra de laltar Algunes exòtiques agrupacions de presumptes bruixes arribaren a celebrar akelarres a les rodalies. Una persona al peu de la "pedra de laltar", mirant cap a la "pedra taló" podia observar amb gran exactitud el lloc per on surt el Sol durant el solstici pedra taló destiu, el 21 de juny.

×