La Persitència de la Memòria

8,027 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
8,027
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,080
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La Persitència de la Memòria

 1. 1. 1931 Surrealisme Salvador Dalí (1904 - 1989) La Persistència de la Memòria Museum of Modern Art. Nova York
 2. 2. Hugo Ball i Tristan Tzara foren els seus impulsors. Moviment provocador i crític que denunciava i es burlava de la societat. Neguen l’art. És un moviment antiartístic que té com a lema “la destrucció també és creació”. Dadaisme (1916-1922) Neix l’any 1916 a Zuric (Suïssa) durant la Primera Guerra Mundial. El nom “dadà” va ser escollit a l’atzar en una reunió al cafè Voltaire de Zuric.
 3. 3. HUGO BALL Recitant un poema fonètic “ Gadgi beri bimba” al cabaret Voltaire de Zurich , 1916 Els Dadaistes ho qüestionen tot: el llenguatge, la sintaxi, substitueixen paraules per crits, sorolls, sons. Hugo Ball el dia de la lectura del poema “ Gadgi beri bima” davant de dos faristols. El seu aspecte era de sacerdot o de robot, quasi sense poder-se moure. Ball vestia un barret alt amb ratlles blaves i blanques, a les cames portava tubs de cartró, les espatlles eren cobertes per un enorme coll de cartró de color daurat a l’exterior i violat en el seu interior Hugo Ball inventor de la antipoesia gadji beri bimba glandridi laula lonni cadori gadjama gramma berida bimbala glandri galassassa laulitalomini gadji beri bin blassa glassala lalula lonni cadorsu sassala bim gadjama tuffm i zimzalla binban gligla wowolimai bin beri ban o katalominai rhinozerossola hopsamen laulitalomini hoooo gadjama rhinozerossolola hopsamen bluku terullala blaulala loooo …………… .
 4. 4. “ Prou d'acadèmies cubistes i futuristes, laboritoris d'idees formals!” T. Tzara Per fer un poema dadaista: Agafeu un diari. Agafeu unes tisores. Escolliu en el diari un article que tingui la longitud que voldríeu que tingués el poema. Retalleu l’article. Retalleu curosament d’una manera immediata cadascuna de les paraules que formen l’article, i fiqueu-les totes dins una bossa. Agiteu-la suaument. Ara, agafeu els retalls un per un. Copieu-los atentament en l’ordre que hauran sortit de la bossa. Ara sou uns escriptors infinitament originals i d’una sensibilitat encisadora, tot i que incompresos per la massa. Tristan Tzara Portades de la revista DADA La seva difusió fou per mitjà la revista DADA, gràcies a ella, el moviment es va estendre per Alemanya, París , New York...
 5. 5. MARCEL DUCHAMP L.H.O.O.Q. , 1919 dit lletra a lletra en francès crea una frase obscena: “ Elle a chaud au cul” L’any 1919 Marcel DUCHAMP es mofà de l’art tradicional pintant un bigoti i una barbeta a aquesta còpia de La Gioconda. Pintar els bigotis era el símbol de la ruptura amb un art que no era expressió de les autèntiques preocupacions humanes. Desestimen la idea de l'artista com un ésser singular, privilegiat i dotat de grans facultats. Pel dadaisme l'artista era un home sense cap tipus d'aptituds especials i calia considerar-lo com a tal.
 6. 6. És un collage d’objectes trobats. Utilitzava escombraries tretes de papereres: bitllets, etiquetes, trossos de fusta, trossos de ferro, botons de camisa, etc. Els objectes importen poc, el més important és la manipulació imaginativa d’aquest fins a convertir-los en Obra d’Art. Els Dadaistes donen valor als objectes trobats i a les deixalles. KURT SCHWITTERS “ La constel·lació” 1920 Dadà-Hannover
 7. 7. KURT SCHWITTERS “ Merzbau“ 1932-1943 És una combinació d’arquitectura, escultura i collage. Era una gran cova fantàstica feta a la seva casa de Hannover. Era una construcció amb cartró i encalat de blanc, en la qual anava col·locant-hi elements que li recordessin els seus amics (burilles de cigarretes, cabells, bitllets d'autobús...) Una perfecta simbiosi entre art i vida
 8. 8. MARCEL DUCHAMP Ready made titulat: “Fontain” presentada en el Saló dels Independents de New York, 1917 Un READY-MADE és un objecte quotidià, tret de context, que ha sofert un petit canvi, i s’ha convertir en obra d’art. Vulgar urinari masculí, comprat en una botiga, al qual l’artista després de posar-lo al revés va afegir la firma “R. Mutt”. La “R” al·ludeix al nom anglès de “Richart”, que coincideix fonèticament amb “rich art”=art ric.També Richart Mutt és el nom d’un fabricant de sanitaris americà. El que veritablement compta, en aquesta obra d’art, és que l’artista l’ha escollit i, l’ha exposat, ha fet desaparèixer la seva funció, i li ha donat un nou sentit. A més, els entesos d’art han apreciat les seves qualitats estètiques, valorant-lo com a mitjà de llenguatge d’una època. Té possibilitats artístiques (Obra d’Art) un objecte comú?
 9. 9. Breton, Eluard i Tzara Guillaume Apollinaire <ul><li>INICI I FORMACIÓ </li></ul><ul><li>Guillaume Apollinaire (crític, poeta, col·leccionista i promotor de les avantguardes). </li></ul><ul><li>A finals de 1919 després de la clausura de Cabaret Voltaire per les queixes de la burgesia, Tristan Tzara marxa a París i es posa en contacte amb les avantguardes tot organitzant algunes &quot;manifestacions Dadà&quot; . Neix l’amistat de Tzara amb André Breton. </li></ul><ul><li>Ruptura, l’any 1922, de l’amistat Tzara-Breton (any de finals del DADA). </li></ul><ul><li>1924 Breton redacta el MANIFEST SURREALISTA. </li></ul>Surrealisme (1924-1944)
 10. 10. 1924 André Breton redacta el “Manifest Surrealista” SURREALISME: Automatisme psíquic pur, per mitjà del qual s’intenta expressar, verbalment, per escrit o de qualsevol altra manera, el funcionament real del pensament&quot;
 11. 11. Teories de Breton <ul><li>AUTOMATISME </li></ul><ul><li>Coneixement de la Psicoanàlisi de Sigmund Freud. El 10 octubre de 1921 visita a Freud a casa seva. </li></ul><ul><li>La teoria psicoanalítica es basa en l’associació lliure d’idees i defensa l’AUTOMATISME. </li></ul><ul><li>Breton ja havia tingut ocasió d’experimentar amb tècniques derivades de les investigacions de Freud quan treballava d’auxiliar en un hospital, durant la Primera Guerra Mundial. </li></ul><ul><li>Practica a partir de 1921 l’AUTOMATISME (sessions d’escriptura automàtica) i escriu “ELS CAMPS MAGNÈTICS ”. </li></ul><ul><li>SOMNI </li></ul><ul><li>Coneixement de “La interpretació dels somnis” de Freud, publicat l’any 1900 </li></ul><ul><li>Importància del somni per evadir-se de la raó. </li></ul>Hem de saber: El gust estètic de Sigmund Freud era molt tradicional: Freud mai no acceptà l’obra dels artistes surrealistes, només li interessà una mica la pintura de Salvador Dalí, que el visità a Londres durant la Segona Guerra Mundial.
 12. 12. André Masson &quot;pintures de sorra&quot; Figura, 1926-27, Nova York, Museu d’Art Modern Automatisme Tècnica emprada pels surrealistes que consistia a deixar la ment en blanc, intentant evitar qualsevol pensament coordinat i escriure les paraules que anaven sorgint de manera espontània, sense cap premeditació. En pintura aquesta tècnica s’emprava deixant que la mà tracés els gargots i les línies que volgués, sense guiar-la i cercant després en la imatge resultant formes que suggerissin elements reconeixibles. Segons André Breton, fundador del moviment surrealista, aquesta tècnica, en suprimir el control conscient de la ment i tota preocupació estètica o moral, permetia fer aflorar l’inconscient amb els elements psíquics que conformen la realitat més profunda de l’ésser humà. Masson realitzà aquest quadre preparant la tela amb cola de manera irregular i deixant caure sorra i pintura al damunt.
 13. 13. Cadàver exquisit
 14. 14. Salvador Dalí i Domènech 11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989
 15. 15. Un pallasso? Un farsant? Un estafador?
 16. 16. Un dels pocs artistes alhora populars i significatius del segle XX. Un artista polifacètic!
 17. 17. Aquest fet el va traumatitzar i li creà una gran inestabilitat emocional. Amb el mateix nom que el seu germà mort Un noi insegur, acomplexat i ple de pors Com explica en la seva biografia, de petit havia de portar flors la tomba que tenia el seu nom.
 18. 18. Estableix gran amistat amb el poeta Federico García Lorca i el cineasta Luis Buñuel. Luís Buñuel Lorca i Dalí Als 17 anys, el 1922, va començar els estudis de Belles Arts a Madrid. Un chien andalou Acadèmia de Belles Arts de Madrid Residència de Estudiantes
 19. 19. Va néixer a Kazan (Rússia) l'any 1894. El 1913, malalta de tuberculosi, va ser enviada per la seva família al sanatori suís de Clavadel, on va conèixer el poeta francès Paul Éluard. L'any 1917 es van casar i, sota el guiatge del seu marit i dels seus amics André Breton, Louis Aragon i Max Ernst, va irrompre en l'efervescent moviment surrealista parisenc . Gala ( Helena Ivanovna Diakonova) Troba la “musa”
 20. 20. A l'estiu de 1929, Dalí i Gala a Portlligat es van enamorar i ella va prendre una decisió ferma: &quot;Ja no ens separarem mai més&quot; El gran masturbador 1929 Amor etern
 21. 21. Leda atòmica Galatea de les esferes Esposa-mare que l’ajudarà afrontar els seus fantasmes Galarina
 22. 22. Gala amb dues costelles de xai en equilibri damunt l’espatlla (1933) “ Me gustan las chuletas y me gusta mi mujer, no veo ninguna razón para no pintarlas juntas ”
 23. 23. Atret pel surrealisme Moviment iniciat a França l’any 1924. Basat en el rebuig de tot ordre establert i tot judici raonat. Proposen alliberar l’ésser humà a través de l’automatisme, de l’absurd i del somni. Els seus artistes tenien una clara posició política d’esquerres. Expulsat del surrealisme El 1934 fou jutjat i expulsat del moviment surrealista. Fou acusat de traïdor per simpatitzar amb les dretes. L’enigma de Guillem Tell 1933 Paul Eluard i André Breton
 24. 24. L’enigma de Guillem Tell 1933. Exposat l’any 1934 en el Saló dels Independents. París Expulsió de Dalí del grup surrealista 5 de febrer de 1934 Guillem Tell (el pare) té un nen en els braços (Dalí). La nou representa a Gala apunt de ser aixafada pel pare. Guillem Tell és representat amb la cara de Lenin per simbolitzar la seva actitud tirànica.
 25. 25. Algunes de les obres que el convertirien en un dels màxims representants del surrealisme, com: L'espectre del sex-appeal 1934 La persistència de la memòria 1931
 26. 26. Aventura nord-americana Abandona Europa durant la Segona Guerra Mundial i es va establir a Estats Units, on va residir del 1940 al 1948 una autèntica passió pel cinema el porta a treballar amb Hitchcock o Walt Disney Organitzà festes amb el nom de &quot;moments paranoicocrítics&quot;. Decorats per Spellbound, 1945 &quot;moments paranoicocrítics&quot;
 27. 27. La casa-museu està situada a la badia de Portlligat, al nord de Cadaqués. La casa està formada per un conjunt de barraques de pescadors, comprades en diferents moments. Casa-Museu Salvador Dalí. Portlligat
 28. 28. Casa-Museu Castell Gala Dalí . Púbol El castell medieval de Púbol. Durant els anys setanta va ser la residència de l'esposa del pintor i a principi dels anys vuitanta la seva pròpia.
 29. 29. Teatre-Museu Dalí de Figueres. El Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974, va ser construït sobre les restes de l'antic teatre de Figueres. Torre Galatea
 30. 30. El Pati Aquest espai és el cor del Teatre-Museu i està dividit en dos parts: Pati de Butaques Pati Interior
 31. 31. El Pati Interior Sota la cúpula es troba la cripta on reposa el cos embalsamat de Salvador Dalí. Un tità de cos foradat vetlla el descans etern del seu creador i no pot evitar que li caigui una llàgrima amb forma de xiprer. L’escenari de l’antic teatre es va convertir en un pati interior. Coronat per una nova cúpula de l’any 1998.
 32. 32. Les parets de l’antic Pati de butaques contenen jeroglífics de l’era moderna: lavabos i maniquins hieràtics, monstres de pedra, fanals modernistes i esquelets d’animals. L’heura s’enfila pels murs com si fos la selva amazònica. El Pati de butaques
 33. 33. Curiosa instal·lació escultòrica on la barca de Gala s’alça gloriosa cap als núvols protegida per un paraigües i sostinguda per una columna de pneumàtics. Carro naval 1978 Sota la seva proa, el Cadillac Plujós junt amb l’escultura opulenta de la reina Esther d'Ernst Fuchs.
 34. 34. Cara de Mae West utilitzable com apartament 1934 Mae West (1892-1980) Actriu nord-americana. Dona molt vistosa y provocativa que es va acomiadar de la gran pantalla per la porta gran amb 85 anys i explotant, encara, la imatge de símbol sexual.
 35. 35. El 1934 Dalí torna a França on pinta “Cara de Mae West utilitzable com apartament” on una foto promocional de la cara de Mae West es converteix en una habitació. Cara de Mae West utilitzable com apartament
 36. 36. Sala Mae West 1974 Perruca (cortines) feta per Lluís Llongueras Sofà dissenyat per Salvador Dalí Quadres d’edificis com a ulls Llar de foc com a nas Parquet com a forma de la cara Instal·lació feta per l’arquitecte Òscar Tusquets amb la supervisió de Dalí.
 37. 37. Gala d'esquena mirant la Mediterrània 1974 -1976 252,2 x 191,9 cm
 38. 38. Pintat a partir del petit retrat d'Abraham Lincoln (president nord-americà del 1861 al 1865) que apareix als bitllets de cinc dòlars. Allunyant-nos mica a mica de la imatge (20 metres) es va recomponent la silueta d'Abraham Lincoln, formada pels rectangles geomètrics multicolors. . Gala d'esquena mirant la Mediterrània
 39. 40. Venus de Milo amb calaixos 1936 (1964) Al obrir-los, un pot trobar el que busca de si mateix. La Venus amb calaixos en el cos i en el cap
 40. 41. LA PERSISTÈNCIA DE LA MEMÒRIA. 1931 Oli/llenç - 54 x 33 cm Museum of Modern Art. Nova York Conegut també amb el nom de “Rellotges tous”, fou exposat per primer cop a la Galeria Pierre Colle de París, del 3 al 15 de juny de 1931.   Deurien ser les sis, quats de set, potser les set... Jo que sé! Perdo la memòria, sap? I clar, amb l’incendi, tot cremat, caratsus!, que no es veia ni un bri verd enlloc. Si no era allí, lluuuuuny, a la punta de Port Lligat, que era l’únic penyot que aguantava ferm enmig d’aquella desolació que ho fonia tot, tant, que fins l’aigua es marfonia. La pedra no, eh? Que la pedra és la pedra... Però a vosté tant se li en dóna, és clar, dels meus records. A veure, què li deia? Ah, sí (perdo la memòria, ja li ho he dit)! Doncs cap allà les sis... Les set, diu? No devia ser més, no....Quina calor, oi? Quina hora té, vosté?
 41. 42. Rellotge / es Com si Dalí fos presoner del seu temps i manipulant els rellotges pogués aconseguir controlar el temps –doblegar el temps- Cap híbrid (autorretrat de Dalí) Interpretació del home com a tou, efímer, passatger que es desfà Home tou, amb un gran nas, ulls tancat i enormes pestanyes. Està dormint en la sorra de la platja Estrany coll que es perd en l’obscuritat Carnosa i llarga llengua Rellotge tous Símbol del temps –la relativitat del temps- Són el contrapunt a la duresa dels penya-segats. És el triomf de tot allò irracional, perquè l'inconscient i els somnis està fora de tot temps i de tot espai. Per a Salvador Dalí els elements tous signifiquen tot allò que és bàsic, digerible, substancial però que no dura sempre i, per tant, té un valor efímer; en contraposició amb els elements durs, que representen tot allò sòlid, impenetrable, etern i perdurable com el veritable coneixement . Al·legoria a la subjectivitat del temps i a la diferencia entre el temps de rellotge i el temps biològic o subjectiu Paisatge mediterrani Port-Lligat. Paisatge deshabitat, mort, amb un arbre trencat i una branca sense fulles Moralitat: ALFINAL LA MEMÒRIA DE LES NOSTRES VIVÈNCIES I RECORDS SOBREVIU PER DAMUNT DEL TEMPS Mosca -obsesió L’obsessió per les mosques està relacionada amb el miracle de Sant Narcís (s III), Sant patró de Girona. Dalí l’anomenava el “Sant de les mosques”. Segons la tradició, Sant Narcís protegia la ciutat atacant l’enemic amb mosques. El miracle es produí durant la Guerra del Francès quan els soldats napoleònics, que tenien la intenció d’ocupar Girona i saquejar l’església, varen ser atacats per una plaga de mosques que s’aplegaren entorn del sepulcre del Sant. Formigues -símbol de putrefacció- Constant en la seva producció i com elles, representen l’angoixa i l’horror paralitzant que sempre li havien provocat aquests animals .
 42. 43. Segons explica el mateix Dalí aquesta obra popularment anomenada Els rellotges tous la va pintar un vespre en què es va quedar sol (mentre Gala anava al cinema amb uns amics), ja que sentia un estrany maldecap i un malestar general. Sembla ser que durant el sopar havien degustat un excel·lent formatge de Camenbert i Dalí es va entretenir reflexionant filosòficament sobre allò que l'inspirava la imatge del formatge tot desfent-se. Abans d'anar a dormir, com era el seu costum, va anar a donar una última ullada a l'estudi per veure com estava l'obra en la qual últimament treballava. El quadre que en aquells moments estava pintant, representava un paisatge dels voltants de Port lligat il·luminat per una especial llum del capvespre; i en un primer pla s'hi trobava una olivera amb les branques tallades i sense fulles. Aquest paisatge havia de servir de fons per alguna idea genial, però per més que hi havia pensat no se li acudia cap imatge sorprenent. Quan ja anava a apagar la llum li va venir la inspiració: dibuixaria dos rellotges tous, fonent-se com el formatge, i un dels quals penjaria de la branca d'olivera. Tot i el mal de cap va preparar la paleta i va començar a pintar... Dues hores després quan va arribar Gala del cinema, un dels seus quadres més coneguts ja estava del tot acabat. Dalí conta que Gala va exclamar sorpresa: Oh! estimat, qualsevol que observi aquesta obra ja no la podrà oblidar mai més .
 43. 44. El gran masturbador Salvador Dalí Centre Nacional d’Art Reina Sofia. Madrid 1929 Surrealisme Oli sobre tela 110 x 150 cm.
 44. 45. realisme gairebé fotogràfic dibuix molt precís. quasi hiperrealista. Els colors brillants I lluminosos. Tonalitats càlides, colors típics del Mediterrani. focus lumínic situat a la dreta fou presentat juntament amb altres quadres de l’autor a la seva primera exposició parisenca, l’any 1929
 45. 46. <ul><li>Dalí el pinta l’estiu de 1929. </li></ul><ul><li>En aquest any realitzà un segon viatge a París. El motiu rodar la pel·lícula </li></ul><ul><li>“ Un Chien andalou” amb Luís Buñuel. </li></ul><ul><li>Retorn a l’estiu a Cadaqués i rep la visita del matrimoni Magritte </li></ul><ul><li>i de Paul Eluard i la seva esposa Gala. </li></ul><ul><li>Dalí s’enamora de Gala però, Gala retorna amb P. Eluard a París. </li></ul><ul><li>El record de l’amor, d’aquells passeig amb Gala perla platja i la seva absència, encenen les fantasies eròtiques de Dalí i l’estimulen a la masturbació </li></ul>Cal saber
 46. 47. René Magritte Paul Eluard i Gala ( Helena Ivanovna Diakonova) A l'estiu de 1929, Dalí i Gala a Portlligat es van enamorar i ella va prendre una decisió ferma: &quot;Ja no ens separarem mai més&quot;.
 47. 48. llagosta formigues lleó pedres i petxines Ham amb corda trencada parella d’enamorats lliri Gala genolls esgarrinxat figura sola autorretrat
 48. 49. El fet de trobar aquesta mena de rostre és molt freqüent en l'obra de Dalí. L’artista juga a seduir l'ull i confondre la ment de l'espectador, per tal que la seva obra mai el deixi indiferent i l'obligui a realitzar diverses mirades des de punts de vista i perspectives diferents. Retrat de Paul Eluard (1929) L'enigma del desig: la meva mare, la meva mare, la meva mare (1929) Estrany rostre

×