Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ioga

1,125 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ioga

  1. 1. El camí del iogaExisteixen moltes escoles de ioga diferents (Hatha, Raja, Jap, Naad,Swara, Bhakti, karma, Tàntric, etc.) però la pràctica que realitzarems’inscriu en l’art del Kundalini ioga.Què és el Kundalini ioga?El Kundalini ioga és una tècnica desenvolupada fa més de cinc milanys per savis de la Índia i el Tibet, els quals provaren iperfeccionaren de forma sistemàtica els moviments, postures, sonsi la respiració precisos que activen diferents parts del cos i el cervellper així produir resultats específics. Aquestes ensenyances sagradesfins fa poc temps eren secretes però van ser divulgades a Occidentl’any 1969 de la mà de Yogui Bhajan.Segons Yogui Bhajan, el kundalini ioga és la ciència, l’art i latecnologia que permeten que hom pugui accedir i utilitzar el seupropi poder creatiu per a elevar la pròpia consciència, per a lapròpia curació i per altres fins més enllà de la reproducció. Aquestpoder creatiu, anomenat Shakti, roman adormit a la base de lacolumna vertebral, i sovint es representa com una serp adormida ienrotllada (de fet, Kundalini significa enrotllada) fins que homdesperta a través de tècniques iòguiques i s’alça per unir-se al’Energia Universal.
  2. 2. Què són els xacres?Els xacres són els centres energètics del cos.Existeixen set xacres principals i un que els abarca atots. Sis dels xacres es troben al llarg de la columnavertebral i el setè es troba a la part superior delcrani. El vuitè és l’aura o el camp electromagènticque embolcalla el cos.Cada xacra es correspon a un determinat nivell deconsciència i es troba associat a certes estructurespsicofísiques.El triangle inferior: Els tres primers xacres tenen aveure amb les necessitats físiques i bàsiques de lavida.El triangle superior: Mentre que el cinquè, el sisè iel setè, es relacionen amb aspectes més espiritualsdel ser.El centre: El quart xacra, el cor, és el punt d’equilibrientre els dos triangles energètics.El kundalini ioga pretén elevar l’energia libidinal deltriangle inferior cap al triangles superior
  3. 3. La respiracióLa respiració (prové d’un terme grec que significa alè o ànima) és l’únicafunció fisiològica que, a més de ser involuntària o mecànica també pot sercontrolada i conscient.En el ioga aquesta pràctica conscient de la respiració s’anomena Pranayama,una paraula que deriva del sànscrit “prana” (“pra”: primera unitat i “na”:energia) i “yama” (controlar i extendre, manifestació o expansió).El pranayama o respiració conscient és una de les claus del ioga ja que esconsidera que la respiració és la porta d’accés a la purificació del cos i lament.En el kundalini ioga existeixen molts tipus de respiració, els dos mésimportants: - llarga i profunda: és una respiració lenta, cal inhalar pel nas profundament portant l’aire cap a la base de la columna i poc a poc sentir com s’omple el ventre, l’abdomen, el pit fins als extrems de la clavícula. Per a l’exhalació cal buidar completament tot l’aire fent el camí invers. - de foc: és una respiració ràpida i vigorosa, cal inhalar pel nas portant l’atenció al melic i després bombejar-lo durant l’exhalació.
  4. 4. MudraEls mudres són els gests, normalment de les mans, que atrapen i guien el fluxd’energia i reflexos al cervell. Doblegant, creuant, estirant i tocant els dits i lesmans, podem parlar amb el cos i la ment, en tant que cada àrea de la mà estàrelacionada amb certa part de la ment o el cos.Existeixen molts mudres, els més importants: Guyan Mudra Actiu: El primer nus del dit índex està doblegat sota del primer nus del polze, activa el coneixement. Clau de Venus: S’entrellacen els dits de la mà. Ajuda a la consentració.
  5. 5. Mudra de pregària: Les palmes de les mans estan apretades i juntes, neutralitzant i equilibrant el cos i la ment, serveix per centrar-se. Buddha mudra: una mà descansa sobre l’altra, les palmes s’orienten cap amunt, les puntes dels polzes es toquen, és un gest receptiu.Pany d’arrel o Mul bhandaÉs el pany més freqüent. Primer es contrau anus i esfíntes, empenyentcap endins i cap amunt, a més amés es contrauen els òrgans sexuals capamunt i es fica el melic cap endins, cap a la columna vertebral. Aquestpany s’aplica amb la retenció de la respiració, bé inhalant o exhalant.Serveix per elevar l’energia des de la base de la columna fins al setèxacra.
  6. 6. Els mantres de kundalini iogaPer començar: “Ong Namo Guru Dev Namo” que sincronitza el llinatgede la saviesa que va ensenyar Yogui Bhajan. És una crida al mestreinterior.Per acabar: Sat nam: és el Mantra llavor. Sat vol dir veritat i Nam vol diridentitat. Cantar aquest mantra significa despertar la vertaderaidentitat, la pròpia ànima abandonant l’ego.
  7. 7. Què és una Kriya?Una Kriya és una sèrie d’exercicis que genera un impacte total més gran que la suma deles seves parts.La kriya que treballarem a classe és una de les sèries bàsiques del Kundalini ioga. Treballasistemàticament la columna des de la seva base fins a la part més alta. Les 26 vèrtebresreben estimulació i tots els xacres reben energia. Diuen que practicar sovint aquesta kriyaaugmenta la circulació del fluït espinal i, per tant, contribueix a una major claredatmental, a l’hora que dóna vitalitat i redueix tensions. 1 2 3 4
  8. 8. 5 6 7 8 12 10 9 11 13 14 16 15

×