Hinduisme 12 13

3,735 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,735
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
998
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Hinduisme 12 13

 1. 1. HinduismeUna manera d’entendre la vida
 2. 2. NamasteSalutació de benvinguda i de comiat freqüent a lÍndia.La paraula sol anar acompanyada dun gest de les manspalmell contra palmell situades davant del pit i, escompleta, amb una lleugera inclinació del cap.Significa, "et saludo“, "minclino davant teu", "et faig unareverència“.
 3. 3. L’ull per l’anima Tilak i Bindi Dibuixos o punt en el front o just a sobre de la zona de lentrecella. Poden representar un estat civil, un símbol religiós o una simple declaració de moda. El hindús diuen que Déu ens va donar dos ulls amb els quals poder veure el món físic, i un tercer, invisible, amb el qual poder veure el món eteri. Làrea on es col·loca el tilak i el bindi, és un importantíssim centre denergia i centre nerviós en el cos humà. Es diu que el tilak i el bindi guarda lenergia i enforteix la concentració. És l’Ull Espiritual o Tercer Ull, l’ull per l’anima. Segons els antics savis hindús, la pols de plom vermell i la pasta de sàndal tenen propietats refrescants i, per tant, fer servir aquestes substàncies en el front calma la ment.
 4. 4. Bindi 7 abril 2011 | Autor És un punt de color vermell a la part central del front. Actualment també pot ser substituït per un ornament autoadhesiu amb forma de gota. Nhi ha de feltre, de plàstic, amb incrustacions de cristalls i, fins i tot, dor o brillants. En molt casos és senyal de que la dona és casada.
 5. 5. TilakEl tilak és utilitzat pels homesen celebracions de caràcterreligiós. La seva formadependrà del Déu a quiprofessin devoció.El color del pigment del tilak potser vermell, groc, safrà, blanc,gris o negre, en funció delmaterial amb què està fet. Els devots de Vixnu, porten una marca blanca en forma dU o V amb una línia vermella en el seu interior. Els devots al déu Xiva fa tres línies horitzontals blanques al front amb uns punts vermells al mig.
 6. 6. Com els hindús anomenen la seva religió?“sanatana dharma”Sanatana = significa “etern”Dharma = pot tenir significats com ara “doctrina”, “honradesa”, “conductemoral”, “deure sagrat”... Per tant, “el camí etern de la conducta”
 7. 7. Símbol de l’hinduisme Segons la FILOSOFIA HINDÚ, la vida humana és cíclica: després de morir, lànima deixa el cos i reneix en el cos duna altra persona, animal, vegetal o mineral. Aquest incessant procés sanomena "SAMSARA ". Per l’hindú el temps és cíclic, és infinit, és etern Roda = El seu moviment simbolitza els cicles còsmics del naixement, lamaduresa, la decadència, la mort i el tornar a néixer de tot ésser viu i de l’Univers.
 8. 8. Símbol de l’hinduisme Brahman = “AUM” La doctrina hinduista parteix de l’existència de BRAHMAN. Brahman és l’Universal, l’Absolut, l’Ànima del món. Brahman es representa pel so universal “om”, el qual està format per tres lletres “AUM”. Aquestes tres lletres, en sànscrit signifiquen “El que no té principi ni fi” i simbolitzen els tres estats naturals de l’ésser: existència, consciència i felicitat.
 9. 9. Quins són els orígens de l’Hinduisme? És fruit de lencreuament de lantigaDRÀVIDES civilització de lIndus (DRÀVIDES)Civilització que ocupava la vall del riu Indus cap amb la dels invasors (ARIS).als 3.500 anys a.C. Era una civilització de pellfosca que adorava representacions de la deessamare i diverses divinitats animals. ARIS Cultura que penetra per Afganistan cap l’any 1500 a.C. Era un poble nòmada de pell clara i de constitució alta i forta. La seva llengua era el sànscrit i la seva religió s’anomenava VÈDICA (Veda=saber). Donava molta importància a les forces de la naturalesa. Donaven molta importància al foc i l’utilitzaven pels seus sacrificis. S’organitzaven amb tribus i cada tribu estava dividida en CASTES.
 10. 10. la paraula en sànscrit per definirCastes = classes socials Casta és “Varna” que vol dir color BRAMANS Castes pures KSATRIYA VAISHYA Posteriorment a aquestes Castes s’hi afegí el grup de persones serves SUDRA que era la PARIES o INTOCABLES no pertanyen a cap formada per la població Casta i són considerats impurs. A aquest grup indígena de pell fosca. pertanyen els assassins de Bramans o de vaques, els escombriaires, els escorxadors, els enterramorts...
 11. 11. Per als hindús creients, la Casta no és un fet socialni econòmic, sinó el resultat d’una reencarnació. Esneix dins d’una Casta, superior o inferior, segons laconducta de la vida anterior. En la propera vida lapersona tornarà a néixer en una Casta alta o baixa,en funció de la seva actuació en la vida present. L’hindú mai no es revela per la seva situació social, ells suporten resignadament la seva sort, perquè saben que és provisional.
 12. 12. Creences La TRANSMIGRACIÓ (pas de l’ànima “ATMAN” del qui mor a un altre cos) i, per tant, en la REENCARNACIÓ. La qualitat de la REENCARNACIÓ ve determinada pel mèrit o la falta de mèrits que hagi acumulat cada persona com a resultat del seu actuar o KARMA, del que lànima hagi realitzat en la seva vida o vides passades. Per l’hindú la vida com una feixuga càrrega de la que s’ha d’alliberar per aconseguir el MOKSA i, així, trencar el cicle de les REENCARNACIONS. El destí de cada ATMAN consisteix en arribar al BRAHMAN, unir-se amb ell, unir- se al Gran Tot.
 13. 13. L’Hinduisme és una religió politeista? Brahman = únic i diversBRAHMAN, no només ésúnic com allò Absolut,sinó també és divers.Divers perquè esmanifesta en cadaATMAN individual delséssers vius. El destí de cada ATMAN consisteix en arribar al BRAHMAN, unir-se al Gran Tot. MOKSA és el moment en què l’ésser és realment conscient que el seu propi esperit està lligat a tot l’Univers. És el moment en què s’arriba al coneixement de la veritat suprema.
 14. 14. Moksa = unió al BrahmanTres camins que permeten alliberar-se delcicle de naixements per arribar al GranTot:camí de la devocióÉs el camí de la bondat i l’adoració aun déu personal.camí de l’acció (karma)Implica fer el bé desinteressadament i complir els deures de cada Casta i dels diferentsestats o situacions que les persones han de passar al llarg de la vida. camí del coneixement Reservat als Bramans i comporta el descobriment de l’Absolut. També s’accepta una altra via o camí, que és el IOGA.
 15. 15. Quines són les principals divinitats hindús?El Trimurti o Trinitatés l’agrupació de les tresdivinitats considerades aspectesdel BRAHMAN Qui crea = Brahma Qui conserva = Vishnu o Vixnu Qui destrueix = Shiva o Xiva
 16. 16. És el creador, el senyor de les criatures, Brahma l’ordenador del món.quatre caps i quatre té quatre braçosboques que, segonsdiuen, varen recitar els les Vedes (símbolquatre llibres dels del coneixement)Vedes una flor de lotus (símbol de puresa)sovint és representat sobreuna oca (símbol del una gerra d’aigua (símbolconeixement). que l’univers ve de l’aigua) divinitat masculina d’aire pacífic i tranquil
 17. 17. darrere del seu cap i com si fos un barret, surt la cobra amb molts Vixnu caps És qui conserva. Roda dentada representat de (símbol de la color blau intel·ligència universal)divinitat masculina té quatre braços Cargol marí (símbol de l’origen de l’univers) divinitat masculina Flor de lotus Mall (símbol de puresa) (símbol del poder)
 18. 18. divinitat dual: destrueix però a la vegada també genera Xiva té tres ulls, el tercer al cabells llargs, crispats front, i és quasi sempre i, recollits en una mena riu lluna creixent tancat de monyo Ganges forca tamborportar serpsal coll, al cap ials braçosmà en posicióvertical amb elsdits mirantamunt (símbolde protecció) pell de tigre mà amb els dits avall (símbol de generositat) divinitat masculina amb dos o quatre braços
 19. 19. Xiva = NatarajaEn la mitologia hindú es diu queXiva pren forma de cos femení i vaamb Vixnu a enamorar uns santsque feien meditació i abstinència albosc. Davant la actitud provocadorade les divinitats, els sants es vanenfadar i varen fer sortir del foc untigre per tal que els ataqués. Xiva vamatar el tigre i després d’arrencar-lila pell se la va posar com a vestit. Acontinuació, els sants li van enviaruna serp verinosa i Xiva li va xuclarel verí i se la va posar de collaret.Després li van enviar altres animals itambé els va vèncer i va ballar ladansa còsmica damunt dels cossosdels animals vençuts. Llavors, elssants s’adonaren que la ballarina eraXiva i es convertiren en devots seus.
 20. 20. Normalment se’l representa dret, vestitRama de guerrer, malgrat era un rei. Té dos braços i amb una mà aguanta l’arc i Esposa de Rama,Setenareencarnació amb l’altre porta les fletxes. Sita porta una flor de lotus a la màde VixnuHeroi delRamayana, una deles (història èpicamés importants ipopulars hindú) Hanuman (mig home i mig mico) És el fidel servidor de Rama. Déu que salva de totes les dificultats i problemes.
 21. 21. El Ramayana és el poema méscurt que el Mahabharata (poemaèpic més llarg del món, elconformen uns 200.000 versos)Diu el Ramayana que Rama, casat ambSita (deessa de la fertilitats de la terra),governava el seu regne. En aquell temps,el rei tenia l’obligació de garantir que lesseves terres fossin fèrtils i capaces deproduir suficient com per alimentar lapoblació. El germà del rei, que volia elpoder, el va enviar a l’exili al bosc. Sitava insistir en acompanyar-lo malgrat queell volia que es quedés. Al bosc, Sita vaser segrestada pel dimoni Ravana que sela va endur i la va amagar. Finalment,Rama aconsegueix trobar-la i, enrecuperar la deessa de la fertilitat,recupera la productivitat de les terres.Rama es converteix en l’heroi i en elmodel perfecte de déu, de rei, d’home id’espòs.
 22. 22. KrishnaVuitenareencarnació deVixnu Krishna neix per matar el rei Kansa, germà del pare de Krishna. Kansa s’assabenta que un fill del seu germà l’havia de matar. Per aquesta raó l’empresona amb la seva dona per poder-los tenir més controlats. Cada cop que tenien un fill o una filla, Kansa els feia matar. La nit que va néixer Krishna hi havia una tempesta molt forta i els guàrdies de la presóEs presenta tocant es varen adormir. Lesla flauta. portes es van obrir pelSovint al seu vent i després de néixercostat hi ha una el varen poder treure devaca, perquè, hem la presó. El van deixarde saber que amb una família desegons la pastors i d’aquestamitologia hindú, manera el van salvar deell era pastor. la mort.
 23. 23. molt bonica i deSaraswati pell molt blanca quatre braços Esposa de BrahmaÉs la deessa delconeixement, de la assegudaciència, de la paraula i de a propla veritat. És rosari d’un riul’encarregada del’aprenentatge, de lesbelles arts i de la música sari blanc (senyal de puresa) llibre toca un instrument de el seu vehicle corda anomenat és un cigne Veena blanc Brahma i Saraswati representen la totes les ofrenes que se li facin han de unió entre el ser blanques poder i la intel·ligència.
 24. 24. Parvati Durga Quan s’enfada es manifesta com Durga. Durga és una de Esposa de Xiva i les deesses amb seguidors. mare de Ganesh Va néixer de les energies negatives de tots els déus masculins. Quan els déus es veien impotents per vèncer els dimonis, que pretenien destruir l’equilibri del món. Curiosament, els déus masculins varen necessitar una dona per vèncer. Kali Quan la seva força no és suficient i deessa benevolent, però a la està molt enfadada del seu front surtvegada pot ser molt destructora Kali, la deessa negra d’aspecte terrorífic i llengua vermella. Kali per vèncer els seus enemics, es beu la seva sang i es menja la seva carn fresca.
 25. 25. Ganeshfill de Xiva i Parvati déu més popular de l’India cap d’elefant i cos d’infant ullal esquerre trencat i la trompa es cargola cap a l’esquerra és de color vermell, carbassa o groc té quatre o deu braços, una bona panxa i és molt rialler el seu vehicle és un ratolíA l’entrada dels temples, de lesbotigues i de les cases semprecol·loquen la seva simpàtica imatgecom a símbol d’èxit, prosperitat ipau
 26. 26. La llegenda explica que, Xiva, desprésd’un llarg temps de meditació, torna acasa amb la seva esposa Parvati. Enarribar, la troba dormint amb un infant.Ple de gelosia, i sense adonar-se que erael seu propi fill, el déu li talla el cap.Parvati, en despertar, queda horroritzadai obliga el seu marit a portar el cap delprimer ésser viu que trobi al bosc perposar-la al seu fill. Curiosament, elprimer ésser viu va resultar ser unelefant.
 27. 27. Quins són els llibres sagrats de l’Hinduisme? Vedes ( El terme “ Veda” en sànscrit significa “saber” o “coneixement” ) En són quatre i formen elEn són quatre i formen el que s’anomena els quatre Vedes que s’anomena els quatre Vedes: Rig Veda Yajur Veda Sama Veda Atharva Veda
 28. 28. Mahabharata / Bhagavad-Gita És el poema èpic més llarg del món. El conformen uns 200.000 versos ·Krishna es fa conseller d’Arjuna, un dels germans, queen el camp de batalla té dubtes i refusa el combat ambels seus parents i amics.
 29. 29. Història èpica més importants i populars hindú.Ramayana Explica la història del déu Rama, reencarnació de Vixnu. era un rei i se’l representa vestit de guerrer Sita, la seva esposa, porta una flor de lotus arc i fletxesdéu Hanuman (mighome i mig mico) Rama i Sita va ser lluitant amb el dimoni Ravana
 30. 30. Sadhu Són ascetes errants o persones santes de l‘Hinduisme que han renunciat a tot per consagrar-se a la recerca de lalliberament espiritual o moksa. Sestima que actualment hi ha almenys quatre milions de sadhus a lÍndia que segueixen les mateixes regles: la pràctica espiritual, lausteritat, lestudi de les escriptures, la lloança als seus déus i la vida pacífica.
 31. 31. Els sadhus en general sagrupen en dues classesprincipals: els devots del déu Xiva, i els seguidors del déuVixnu i dels seus reencarnacions, que inclouen els déusRama i Krishna.
 32. 32. GuruEls gurus sónmestres delconeixementreligiós.El mot es componde:gu = obscuritat,ignorància .ru = llum,coneixença,.Aquell qui ajuda apassar de laignorància alconeixement.
 33. 33. PujaActe d’adoració a la divinitat.En aquest acte se saluda a la divinitat ambencens i flors i li ofereixen menjar quedesprés, i amb categoria de menjar beneït,ells consumiran.
 34. 34. Ganges Neix a l’Himàlaia i és venerat com la deessa Ganga, que segons la mitologia hindú va baixar a la terra i amb les seves aigües purifica els pecats de qualsevol que s’hi banyi
 35. 35. Benarés - Varanasi - Espais sagratsciutat religiosa per excel·lència i gran centre de l’hinduisme. els hindús van a Varanasi en peregrinació per visitar els seus temples i per prendre el bany de purificació
 36. 36. Els graons s’anomenen, Gaths, i en ells és freqüentEls graons trobar un gran nombre de s’anomenen, Gaths, i en ells persones baixant iés freqüent trobar un gran nombre de endinsant-se a l’aiguapersones baixant i endinsant-se a l’aiguasagrada. sagrada.
 37. 37. Allà esperarà la mort, i desitjarà trencaramb el cicle de naixement i renaixement iunir-se a Brahman.
 38. 38. Ghats crematorispira funerària amb el cadàver d’un homecobert amb teles blanques
 39. 39. PushkarEspais sagrats Un dels centres de peregrinacions hindús més important on trobem l’únic temple dedicat al déu Brahma.
 40. 40. Kumbh Mela Kumbh Mela és la peregrinació sagrada, un dels esdeveniments més sagrats a lÍndia. Kumbh (atuell, recipient) Mela (reunió). Es porta a terme en quatre llocs diferents de lÍndia: Allahabad Haridwar Ujjian Nashik Segons els astròlegs, quan el planeta Júpiter entra en Aquari i el Sol entra en Àries, Kumbh Mela comença el Kumbh Mela. Es creu que durant aquest període, el pas entre la Terra i altres planetes superiors està obert, i lànima pot arribar al món celestial. Així, per banyar-se al riu sagrat, els pecats passats es renten i lànima arriba al Moksa.
 41. 41. Mite: Kumbh MelaDiu el mite hindú que enels orígens del temps, elsdéus i els dimonis van feruna aliança provisionalper treballar junts enlelaboració del nèctar dela immortalitat.No obstant això, quan vaaparèixer els déus amb elcàntir que contenia elnèctar, els dimonis el vanagafar i van fugir lluny,perseguits pels déus.Durant dotze dies i dotzenits divines (lequivalenta dotze anys humans),els déus i els dimonisvan combatre al cel per lapossessió del càntir.Durant la batalla, algunesgotes van caure en lesquatre ciutats.Convertint-les en les méssagrades de l’Índia.
 42. 42. Ritus del naixementPoc després del naixement, es renta al nen hindú i se li escriua la llengua la paraula "Om" amb una ploma dor mullada en mel.Deu dies més tard se li posa nom en una cerimònia anomenada Namakarana.
 43. 43. Ritus de la majoria d’edatEntre els vuit i els dotze anys, elsnens hindús participen en lacerimònia del Upanayana,Un sacerdot beneeixun llarg cordó de cotó blanc, quepassa per lespatllaesquerra i sota el braç dret del nen.El cordó té tres fils,que recorden el seu deute davantDéu, els seusavantpassats i el seu mestreespiritual. Tambérepresenten als déus Brahma, Vixnú iXiva.El nen duu elcordó sagrat tota la seva vida.
 44. 44. Ritus del matrimoni En general, els pares solen concertar el matrimoni dels fills. La cerimònia de casament arriba a durar dotze dies i pot celebrar-se en qualsevol lloc. Els nuvis realitzen rituals guiats per un sacerdot i fan promesa de lleialtat i de compartir les seves possessions davant un foc sagrat que representa la divinitat. El sari vermell (símbol de passió i fortuna) de la núvia es lliga al vestit del nuvi per a simbolitzar la seva unió. Després la parella camina entorn del foc entonant himnes i oracions.
 45. 45. Ritus funerari i de cremacióEn el funeral hindú només participen els homes.Després d’haver rentat, perfumat i vestit amb honorel cos del difunt, el dipositen en una llitera feta decanya de bambú í el cobreixen amb una tela blanca.Posteriorment el cadàver es condueix fins alcrematori, que normalment és a la vora d’un riusagrat. Es creu que morir prop del riu Ganges potevitar moltes reencarnacions i per tant acostar-sela seva moksa. Si una persona no pot arribar al riuGanges per a morir, se li acostuma a donar aiguadaquest riu.El cadàver del difunt es col·loca en un munt dellenya o pira funerària on el fill gran encén el foc.Mentre crema, els familiars entonen cants i himnessagrats.Tres dies després, la família aplega les cendres iles envia riu avall.
 46. 46. Vaques sagradesL’hindúl’anomenamare odeessa Krishna Quan es construeix una casa, la població hindú practica un ritual sagrat en el qual el propietari es purifica amb una preparació a base de cinc elements que provenen de la vaca, llet, iogurt, mantega, orina i fems

×