Gòtic

963 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
963
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
11
Actions
Shares
0
Downloads
35
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gòtic

 1. 1. Gòtic
 2. 2. Arc ogivalL’arc ogival també s’anomena apuntat o ametllat Arc ogival
 3. 3. Volta de creueria clau de volta nervis arc ogival pilars Estructura esquelètica formada per quatre pilars units a quatre arcs ogivals i dos arcsVolta de creueria ogivals que es creuen en diagonal, anomenats nervis. El punt on es creuen els nervis és la clau de volta..
 4. 4. Multiplicació dels nervis de la volta de creueria finsaconseguir voltes de creueria estrellades.
 5. 5. El gòtic és un art urbà, gremial, artesanal i burgès.La història explicada per IldefonsoFalcones, se situa a Barcelona, al segleXIV. En un dels moments de màximesplendor de la Corona Aragonesa.Sestà construint lesglésia oficial (lactualCatedral de Barcelona) i al barri marítimtambé hi ha una construcció dun templereligiós, Santa Maria del Mar. A diferènciade la Catedral és un temple fetdirectament pel poble.Bernat Estanyol, serf dels senyors deBellera a Navarcles (Bages) fuig, l’any1320, amb el seu fill Arnau, acabat denéixer, cap a Barcelona. Van a cercar lallibertat i deixar de ser serfs (és a dir, deser virtualment esclaus a ser ciutadansd’aquella gran ciutat).Arnau Estanyol, serà el protagonistacentral de la història. Inicialment, com anoi, viu al Palau dels Puig i despréstreballarà com a palafrener, bastaix, soldati canvista fins aconseguir, per gràcia delRei Pere III el Cerimoniós, un títol nobiliari.També es nomenat Cònsol del Mar deBarcelona.
 6. 6. Reforma del CisterA meitats del segle XII, neix un moviment de renovació monàstica impulsatper Sant Bernat (monjo benedictí). Aquest moviment es mostrava encontra de la riquesa i de cert refinament de vida que havien adquirit algunsmonestirs. La necessitat de recuperar la figura del monjo com a personadedicada a l’oració, al treball i a l’acolliment de pelegrins desembocà en elnaixement de l’Orde del Cister. Els cistercencs, dits monjos blancs a diferència dels negres obenedictins, construeixen temples amb un sistema constructiu completamentnou, basats en l’arc ogival i la volta de creueria.
 7. 7. PobletPoblet és el monestir cistercenc habitat més gran. Foufundat l’any 1150 sota el regnat d’Alfons II el Cast .
 8. 8. Santes Creus Fou fundat l’any 1153.
 9. 9. Vallbona de les Monges Fou fundat l’any 1150.
 10. 10. Va néixer a França Expansió del gòtic Alemanya ho Als regnes va fer més hispànics i tard. Anglaterra el van acceptar amb facilitat Itàlia que l’acceptà a contracor, l’abandonarà ràpidament per fer el Renaixement. Catedral d’Orvieto ItàliaLa catedral o Duomo de Milà, és la construcció gòtica més genuïna de tot Itàlia.
 11. 11. Catedral de SienaItàlia
 12. 12. Arcs boterells o arcbotants Volta de creueria Pinacles Arc ogivalSistema constructiu Pilar
 13. 13. Volta de creueriaDiferents moments de la construcció de la volta de creueria.
 14. 14. Catedral de Reimssegle XIII Torres campanars Rosassa Triple portal atrompetat Catedral
 15. 15. Catedral Pinacle Absis Arc boterell o arcbotants Catedral de Reims segle XIII
 16. 16. Absis amb capellesCatedral disposades radialment Planta de greu llatinaCatedral de Reimssegle XIII Girola o deambulatori Presbiteri Nau central i naus laterals Volta de creueria i pilars Vitralls
 17. 17. Catedral de Notre Dame de Parísfinals segle XII
 18. 18. Catedral de Notre Dame de Parísfinals segle XII
 19. 19. Arcs boterells de Notre Dame de París
 20. 20. Gàrgoles de Notre Dame de París
 21. 21. Catedral de Chartressegle XIII Cantàbria Catedral d’Amiens segle XIII
 22. 22. Catedral de Lleó segle XIIICatedral de Burgossegle XIII
 23. 23. Gòtic catalàConstruccions més netes, més austera, amb menyspunxes i sense adorns superflus.Menys verticalitat.Augment de la superfície dels murs i reducció del’espai dedicat als grans finestrals plens de vitralls.Quasi ni han arcbotants.
 24. 24. Santa Maria del Marsegle XIV
 25. 25. Catedral de Gironasegle XIV
 26. 26. Planta de Saló Planta amb tres naus, totes quasi, amb la amb la mateixa alçada, aconseguint un espai diàfan. També s’ha que la distància entre els pilars que separen les naus, és major que en la resta de catedrals europees.Santa Maria del Marsegle XIV
 27. 27. Catedral de Gironasegle XIV En la catedral de Girona destacar-hi la supressió total dels pilars amb la construcció d’una sola i àmplia nau.
 28. 28. Planta de SalóCatedral de Reimssegle XIII Santa Maria del Mar segle XIV
 29. 29. Vitralls
 30. 30. Marededéu de Boixadors (Anoia)XIVMuseu Episcopal de Vic Marededéu de Besalú XV Col·legiata de santa Maria de Besalú Marededéu de Sallent de Sanaüja (Segarra) XIV MNAC
 31. 31. Marededéu de Ger Segona meitat del segle XII MNACMarededéu de Sallent de Sanaüja (Segarra) XIV MNAC
 32. 32. Crucifix de GiottoMuseu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)(mitjan segle XII) Majestat Batlló Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) (mitjan segle XII)
 33. 33. Retaules àtic guardapols carrers lateralsbancal carrer central
 34. 34. Retaule de la Mare de Déu dels ConsellersXVLluís Dalmautremp i oli sobre taulaMNAC
 35. 35. Retaule de la Mare de Déu dels Consellers (XV)Lluís Dalmautremp i oli sobre taulaMNAC Absis de Santa Maria de Taüll XII fresc MNAC

×