Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Egipte

7,555 views

Published on

Published in: Education

Egipte

 1. 1. Egipte
 2. 2. Mite de lacreació deessa de l’aigua
 3. 3. Divinitats egípcies Osiris IsisÉs el déu de l’ordre, de lafertilitat i del més enllà.És representat amb elceptre i el flagell. Seth Neftis Se’l representa com un animal poc especificat, una espècie de gos amb cua corbada i orelles retallades. Senyor de les terres estèrils, de les tempestes, déu del mal i la violència.
 4. 4. Divinitats egípcies Es representa com un falcó o com a un home amb cap de falcó. Senyor del Cel. El faraó ceptre era l’Horus vivent en la flagell Horus terra. Déu de la reialesa. Harpòcrates Fill d’Isis iOsiris Osiris. De petit s’anomenaÉs el déu de Harpòcrates il’ordre, de la d’adult Horus.fertilitat i del mésenllà.És representatamb el ceptre i elflagell. Isis Seth Se’l representa com un Deessa de l’amor, de la animal poc especificat, una fecunditat, de lalegria i de la espècie de gos amb cua feminitat triomfant. Personifica corbada i orelles retallades. la màgia, la fidelitat en la parella Senyor de les terres i a la gran mare. Simbolitza la estèrils, de les tempestes, mare perfecta. déu del mal i la violència.
 5. 5. Ba i Ka BA És l’ànima i es representa com un ocell amb cop de persona. KA Un bessó invisible de la persona que representava la força vital. Els braços alçats tenien la funció de protegir el difunt de les forces malignes. Segons les seves creences, quan una persona moria, el seu BA i el seu KA, continuaven vivint en íntima relació dins el cos. El BA mantenia contacte amb la família i els amics vius del mort. A la nit, el BA tornava a la mòmia. El KA anava i venia entre el cos i laltre món, tot viatjant amb una barca.
 6. 6. El difunt s’havia de disculpar dels pecats enumerats enel “Llibre dels Morts” per poder salvar-se. Osiris Anubis acompanya el difunt. Anubis pesa el cor del Thot (cap d’ibis), difunt davant a la ploma déu de la saviesa, Horus (cap de falcó) de la Veritat. el porta davant apunta el resultat d’Osiris. Si el mort ha mentit, el cor pesarà més i no superarà la prova final. El seu cor serà llançat a Amemet judici d’Osiris (cos d’hipopòtam, cabellera de lleó i cap de cocodril).
 7. 7. Momificació Era el camí per assolir l’eternitat i era realitzada pels sacerdots Lembalsamament dun cos durava aproximadament setanta dies Es cobria el cadàver amb natró, i esEs netejava deixava què el suc que degotava el el cos i esperfumava. cadàver caigués en un vas a mesura que sassecava el cos. 4 1 Es feia un tall en un dels costats 5 Quaranta dies després, es treia del cos mort per poder el natró del cos; el cos sec i extreuren els òrgans interns. arrugat es netejava amb esponges i suntava amb olis, Els òrgans interns es ungüents, espècies i resina. momificaven per separat del cos i es col·locaven al propi vas 2 canopi. Es farcien les òrbites oculars, 6 es tapaven els narius amb cera i es cobrien amb làmines dor les ungles dels peus i de les mans. Sadornava amb joies dor i pedres precioses i sembolcallava el cos amb3 llargues i estretes tires de lli;Després, un cop buit, entre les capes de bena esomplien el cos amb ficaven amulets màgicsfarcellets de natró. “ushebtis” (el que respon).
 8. 8. momificació d’animals Anubis Representat com un home amb cap de xacal. Ajudà a Isis a fer Osiris la primera mòmia. És el patró dels embalsamadors.El darrer pas de la momificació consistia en fixar la mòmia dinsdun taüt petit. El tapaven i el col·locaven en un segon taüt queposteriorment era introduït en un altre taüt més gran. Elconjunt dels tres taüts era col·locat en un taüt de pedraanomenat sarcòfag.
 9. 9. Amulets Llibre dels Escarabeus morts Col·lecció dencanteris que senterrava amb la mòmia i servien perUll Protector dHorus ajudar el mort a trobar la vida eterna. Ushebtis Ankh Vasos canopis els budells Estris utilitzats per a l’extracció de les vísceres en el procés de momificació. lestómac els pulmons el fetge
 10. 10. Mastabes accéssalesd’ofrenes i era unaobjectes del accés tomba dedifunt forma piramidal tallada i planta rectangular cambra subterrània del sarcòfag a les mastabes enterraven, després dembalsamar-los, personatges Les parets interiors de notables, les mastabes estaven sacerdots, nobles i decorades amb relleus faraons de les i pintures. primeres dinasties.
 11. 11. Les figures se’ns presenten amb la cara de perfil, els ulls de front,la llei de frontalitat les espatlles també de front, la pelvis de tres quarts, i els braços i les cames de perfil. colors plans i perfils detallats amb un traç negre
 12. 12. Piràmide esglaonada de SaqqaraA la lll Dinastia, pels volts de lany 2700 a. C., esconstrueix la piràmide esglaonada de Djoser a Saqqara.
 13. 13. També, durant, la IV Dinastia esPiràmides de Guiza construeixen les grans piràmides de Guiza (Keops, Kefrén i Micerí), o piràmides perfectes, aixecades cap al 2500 a.C. Micerí amida 62 m.Esfinx Kefrén té 143,5 m. d’alçada Keops és la més alta amb 146,6 m.
 14. 14. El recinte de les piràmides de Guiza és una de les set meravelles del món antic i l’única que ha sobreviscut al pas del temps
 15. 15. La piràmide de Keops amida Cambra del faraó Piràmide de Keops 146,6 metres d’alçada vestíbul entrada cambra de la reina Tota l’estructura era revestida amb una capa de cambra subterrània o fals sepulcre pedra polida i molt blanca. Es calcula que per construir la piràmide de Keops van caldre 2,5 milions dePiràmide de Kefrén carreus de pedra calcària cadascun dels quals Piràmide de Micerí pesa 2,5 tones.
 16. 16. Esfinx Amb cos de lleó i bust humà fou esculpida sobre un afloramentnatural rocallós en època de Kefrén. Tenia una doble funció: d’una banda, recordar el faraó, i de l’altra, amb la seva mirada vigilant, protegir la tomba de possibles atacs.
 17. 17. Necròpolis del Vall dels ReisPer evitar el pillatge, a partir de l’any2000 aC. els faraons van decidirexcavar les seves tombes alspenya-segats de la Vall dels Reis.El primer faraó que allí va fixar la sevatomba fou Thutmosis I (XVIII Dinastia). La tomba més famosa és laLes excavacions han permès KV 62 i pertany al faraólocalitzar 62 tombes conegudes, a Tutankhamon.més d’altres inacabades.
 18. 18. El tresor de Tutankhamon el 4 de novembre de 1922 larqueòleg Howard Carter amb Lord Carnarvon descobreixen, l’única tomba intacta de la Vall dels Reis. Milers danys abans, Tutankhamon, un jove faraó de la XVIII Dinastia, era enterrat en aquesta petita tomba amb un ric aixovar per poder fer el viatge a leternitat.     Els més de 3000 tresors trobats sexposen actualment al Museu Egipci dEl Caire.
 19. 19. Nemes Màscara feta d’or de 22 quilatsmocador Ureu amb incrustacions de pedresajustat al cobra, símbol de semiprecioses i el faraó té unafront, del protecció expressió trista però serena.qual pengendos plecs alscostats És considerada com el retrat més bell d’orfebreria de l’historia. Barba trenada d’Osiris signe de la dignitat reial Fill d’Akhenaton, va ascendir al tron i va regnar fins que vaLa màscara de Tutankhamon morir, quan tenia disset o divuit anys.
 20. 20. Akhenaton i Nefertiti Amenofis IV (Akhenaton) XVIII DINASTIA Tut-anj-Aton a Tutankhamon fill d’Akhenaton i Kiya (esposa menor)Akhenaton, Nefertiti i les sevestres filles protegits per Aton Nefertiti “La Bella”
 21. 21. Monoteisme d’Amenofis IV – Akhenaton Akhenaton canviar les creences d’Egipte i introduir el monoteisme amb l’adoració a Àton, el déu Sol. Bust de la Reina Nefertiti, esposa d’Akhenaton, actualment al Museu egipci de Berlín
 22. 22. Temple Els temples s’han definit com les cases del déu. Era un lloc on ell habitava, on se’l mantenia, se’l vestia, se li donava el coratge perquè pogués continuar regint tot el mecanisme de la creació. Piló Cambra del déu Obelisc Pati Sala hipòstila o de columnesPasseig (dromos) amb esfinx
 23. 23. Temple Els temples s’han definit com les cases del déu. Era un lloc on ell habitava, onse’l mantenia, se’l vestia, seli donava el coratge perquè pogués continuar regint totel mecanisme de la creació.
 24. 24. Speos-Abu Simbel- Situat a la riba occidental del Nil, consta de dos temples excavats a la roca.Van ser construïts al llarg del regnat de Ramsès II (1304-1237). El gran va ser consagrat als déus Amon, i el petit fou dedicat a la deessa Hathor. Gràcies a la intervenció de la UNESCO ambdós foren salvats de les aigües del Nil (1963-1966) quan, degut a la construcció de la resclosa dAswan, van ser traslladats en blocs, a uns 60 metres més amunt on foren reconstruïts.
 25. 25. corona blanca posició dempeus,hieratisme estàtica i plena de de lAlt Egipte solemnitat manca d’expressió en el rostre barba trenada rigidesa en la manera de dOsiris lligada doblegar les articulacions amb unes cintes posició sedent, tors nu estàtica i plena de solemnitat faldilla fins a mitja cama Ureu Nemes Ceptre corona de lAlt i Baix Egipte Flagell
 26. 26. Pedra Rosetta14 línies deJeroglífic L’egiptòleg francès Jean François Champollion,,en va 22 línies en desxifrar-ne l’escriptura jeroglífica Demòtic (forma simplificada de lantiga escriptura egípcia hieràtica) 54 línies en Pedra de granit negre, trobada a Grec Rosetta, prop d’Alexandria l’any 1799 pels soldats de Napoleó

×