Budisme 12 13

3,388 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Budisme 12 13

 1. 1. Budisme Una gran filosofia
 2. 2. Localitzat principalment en els països Sud-est asiàtic: L’Índia, la Xina i el Japó.
 3. 3. Siddhartha GautamaNaixement
 4. 4. Infància, adolescènciai joventut
 5. 5. El gran canvi
 6. 6. La recerca
 7. 7. El Despertar o Il·luminació
 8. 8. Difusió de les ensenyances
 9. 9. Nirvana final
 10. 10. Tres Grans Joies del Budisme • El Buda • El Dharma • La Sangha
 11. 11. El DharmaEnsenyances de Buda El Camí Intermedi o Camí Perfecte
 12. 12. DharmaLes Quatre Nobles VeritatsPrimera veritat: Podem dir que és la constatació. • Tot és dolor i sofriment.Segona veritat: Podem dir que és la reflexió. • La causa que genera el patiment és el desig.Tercera veritat: Podem dir que és la solució. • Si eliminem el desig eliminem el sofriment.Quarta veritat: Podem dir que és la mètode. • El camí que condueix al nirvana és el Noble camí o Sendera òctuple dels vuit passos.
 13. 13. DharmaSendera òctuple dels vuit passos 1) Veure les coses de manera apropiada. 2) Raonar de manera apropiada. 3) Parlar de manera apropiada. 4) Obrar de manera apropiada. 5) Guanyar-se la vida de manera apropiada. 6) Esforçar-se de manera apropiada. 7) Mantenir latenció mental de manera apropiada. 8) Meditar de manera apropiada.
 14. 14. Nirvana La paraula “Nirvana” deriva d’un verb que significa “bufar fora”. El seu significat literal és el d’extinció. És la meta de qualsevol persona religiosa budista. S’utilitza per expressar l’estat en el que ja no es pateix el desig. El Nirvana no és la desaparició de la vida, l’única cosa que pretén és eliminar les passions negatives, que només condueixen al dolor i la sofriment.Pot experimentar-se en vida mitjançant lameditació, però és després de la mort quehom pot arribar, entrar en el nirvana iacabar amb els cicles de mort ireencarnació.
 15. 15. La SanghaPersones que es dediquen a estudiar, practicar i transmetre el dharma
 16. 16. Branques del Budisme: Budisme TheravadTambé anomenat Petit Vehicle, s’ha estès a Sri Lanka, a Birmània, a Tailàndia, a Cambotja ia Laos. És la branca conservadora i més primitiva del budisme. Diuen que tenen els textos sagrats més antics (llengua pali) i més propers al que el Buda va predicar. Donen una gran importància als monjos. Els monjos fidels a les tradicions vesteixen túniques de color safrà, recordant el color de la llum, romanen solters i tenen unes regles de disciplina molt estrictes, com no fer més que un àpat al dia abans de migdia. El monjo estudia, treballa i medita. Els laics li proporcionen menjar, refugi i roba; a canvi, ells els ofereixen el millor que tenen: la possibilitat de guanyar dharma per a la propera reencarnació.
 17. 17. Branques del Budisme: Budisme MahaianaTambé anomenat Gran Vehicle. És la branca majoritària del Budisme i es practica a la Xina, elTibet, el Japó, a Corea, a Taiwan i a Vietnam. Creuen que tothom amb esforç pot arribar al despertar, a la il·luminació a ser buda i sense haver de ser monjos. Però lideal principal del budisme Mahaiana és el bodhisattva “esser de saviesa”, una persona que pot ser un monjo o no, però que, tot i poder haver entrat en el nirvana després dhaver assolit el despertar, decideix tornar al món per ajudar els éssers vius, mogut per lamor i la compassió cap als altres.
 18. 18. Branques del Budisme: Budisme TàntricAproximadament cap alsegle V dC, a l’Índia, vaaparèixer aquest tipus debudisme, també anomenatVajraiana.De fet aquest budisme noés més que el BudismeMahaina al qual s’afegeixuna nova tècnica peraconseguir la il·luminació:el Tantra.El Tantra són escrits que contenen les tècniques per arribar a la il·luminació.El tantrisme comprèn una sèrie de creences i pràctiques que els mestres, anomenatsgurus, expert en l’ús de les escriptures, transmeten als seus deixebles, de manera quenomés aquestes persones poden comprendre.Els tantres utilitzen mantres (fòrmules sagrades amb un significat profund), mandales(dibuixos, pintures amb simbolisme religiós determinat) i mudres (gestos simbòlics).
 19. 19. MantresParaula o conjunt deparaules que tenen unavibració especial i queindueixen a un estat deconsciencia deferent enla persona que el recita.Els mantres s’utilitzengeneralment en lameditació. Escrita Om Mani Padme Humnormalment en sànscrit En budisme tibetà es pensa que recitant aquest mantra de Chenrezig, “Omo en tibetà, encara que Mani Padme Hum” , ja sigui a viva veu o mentalment per a un mateix,també podem utilitzar invoca la poderosa i benvolent atenció de Chenrezig, lexpressió de lamantres en el nostre compassió de Buda. Es diu que veure el mantra escrit té el mateix efecte.propi idioma. Es diudels mantres que Om Orgulldissolen les impureses Ma Enveja / Luxúria por el entretenimenti aporten llum. Ni Passió / desig Ped Estupidesa / prejudici Me Pobresa / desig de posseir Hun Agressió / odi
 20. 20. Mandala
 21. 21. Mudres Mudra significa “gest”. Tant en el budisme com en l‘hinduisme els gestos de les mans serveixen per simbolitzar moviments de lesperit i per tant són cabdals per expressar el significat del dharma. La majoria daquests gestos de les mans -mudra- poden observar-se en representacions de Buda.• El polze i l’índex simbolitzen la roda i per tant el mateix dharma.• Les mans cap a dalt i obertes signifiquen lensenyament de la doctrina.• Les mans obertes assenyalant cap a baix són un gest de generositat i donació.• Les mans recollides damunt la falda indiquen meditació.
 22. 22. Els mudres del ioga poden tenir efectes de gran abast, tant en la curació, i lequilibri,la nostra ment i cos, i també ampliar la nostra consciència espiritual. Es diu que aquest mudra és bo Es diu que aquest mudra per ser beneficiós per per reduir el pes corporal i el als dolors corporals derivats dels músculs, colesterol. ossos, articulacions.
 23. 23. Branques del Budisme: Budisme TibetàEl Budisme Tàntric va penetrar al Nepal, la Xinai el Japó, però las seva màxima expressió vatenir lloc al Tibet i és conegut amb el nom deBudisme Tibetà o Lamaisme. Els budistes tibetans creuen que certes persones amb un gran desenvolupament espiritual poden tornar després de morir i escollir la seva reencarnació. Sels reconeix perquè sen recorden de la seva vida passada i identifiquen objectes que van ser abans seus. El cap visible d’aquest budistes és el Dalai Lama expressió que significa “oceà superior de saviesa”. Actualment és la branque més extesa en l’occident.
 24. 24. Dalai Lama“El més sorprenent del’home occidental és queperd la salut per guanyardiners i desprès perd elsdiners per guanyar salut.Al pensar ansiosamenten el futur no gaudeixdel present, i no viu ni elpresent ni el futur.”
 25. 25. Textos sagrats Són la recopilació dels ensenyaments directes del Buda. Es divideixen en tres grups, que reben el nom de Tripitaka ‘tres Sutra cistells’ i recullen els tres ensinistraments o ensenyaments principals del budisme: l’ètica, la concentració i la saviesa. Shastra Són els comentaris dels textos del Buda fets pels seus deixebles.
 26. 26. StupesSón edificis de culte que contenen quecontenen objectes que han estat delBuda, relíquies d’una persona venerable ien algun cas hi ha stupes quecommemorar algun fet important.Té forma semiesfèrica o de campana.Des del seu centre, s’aixeca un eix quesuporta una sèrie de disc superposatscom ombrel·les. Generalment apareixdins un recinte emmurallat.La stupa simbolitza la volta del cel quegira al voltant de l’eix del món.L’ombrel·la o sèrie de discs que s’alcenen el cim són símbol del poder del Buda ila seva doctrina.La circumval·lació de la stupa ésconsiderada com una ajuda en la oració.
 27. 27. Pagoda Pagoda A la Xina i a L’Extrem Orient l’stupa va augmentar la seva altura i esveltesa, incloent-hi diverses taulades, i va agafar el nom de pagoda. Conegudes especialment a la Xina i al Japó. Tenen forma d’una gran torre de pisos. A més de servir per guardar-hi relíquies o fins i tot, com a tombes de algun mestre budista, es pensa que les pagodes a la Xina protegeixen la comarca en la qual han estat construïdes, i el seu emplaçament s’escollia amb una gran minuciositat.
 28. 28. Simbols del Budisme: la rodaLa roda és un emblema del Dharma(ensenyances de el Buda). Ésrepresentat com una roda de carrode vuit radis que representen laSendera òctuple dels vuit passos,també, es pot representar, per uncercle format per les puntes delpolze i de líndex juntes, que significala perfecció, que no té ni principi nifi.
 29. 29. Simbols del Budisme: Buda El Buda coronat Les imatges del Buda tenen, al llarg dels temps, atributs especials: allargament cranial per indicar poder espiritual i mental superior . El Buda assegut i meditantEl Buda es troba assegut en les postures demeditació o dIl·luminació. Les seves mansresten unides, els palmells davant del cos i laseva expressió és de pau suprema.

×