Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
OBJEK SENI MASYARAKAT
PRIBUMI CWT3182
ANYAMAN (MENGKUANG)

MOHD FAIZAL B. AB. OSMAN C07A182

MOHD ZAIM B. IBRAHIM C07A123
Pengenalan
Seni anyaman ialah milik masyarakat Melayu
yang masih dikagumi dan digemari sehingga
hari ini. Kegiatan seni an...
Latar Blakang Kajian
 Pengkaji telah membuat kajian tentang
anyaman mengkuang ini di Kampung
Talang yang bertempat di Dae...
Masalah Kajian
 Dalam membuat kajian anyaman ini
pengkaji mempunyai beberapa masalah
seperti mencari kedudukan kampung
ke...
Objektif Kajian
 Kajian ini dijalankan untuk
mendedahkan tentang seni anyaman
dan untuk mengetengahkan kepada
semua masya...
Kepentingan Kajian
 mengetengahkan kepada masyarakat
tentang cara-cara pembuatan seni ini,
sejarah,jenis-jenis kelarai, k...
Kaedah Kajian
 Pemerhatian, Pemerhatian awal
dilakukan untuk tujuan tinjauan tentang
konteks kajian seperti keadaan
perse...
Btasan Kajian
 Pengkaji membuat kajian seni anyaman
ini hanya di Kawasan Kelantan sekitar
Daerah Tumpat.
 Hanya mengkaji...
Definisi Konsep
 Proses menganyam disebut juga sebagai "menaja".
Anyaman merupakan satu proses menjalin atau
menjaring-ja...
Sejarah
 Pada zaman dahulu, kegiatan anyaman dilakukan
oleh kaum wanita untuk mengisi masa lapang dan
bukan sebagai mata ...
Sorotan Kajian
 Dayang Asiah bt. Awang Husin dari
Sabah(pencipta kelarai bunga kelabutan):
“Setiap anyaman yang dihasilka...
Pengiat Seni Anyaman
 Cik Limah bt. Mamat dari Kelantan.
 Esah bt. Said dari Kelantan.
 Cik Siah bt. Jumaat dari Tereng...
Analisis dan Perbincangan
 Warisan seni tradisional di kalangan orang Melayu
disampaikan secara lisan dari generasi kepad...
Bahan dan Alatan
 Pewarna dariapada tumbuhan seperti:
 Kunyit
 Buah kesumba India
 Daun mengkudu.
 Alatan.
 Parang (...
Proses dan Pembuatan
 Daun yang diambik akan dilayur di atas bara api sehingga kekuning-
kuningan supaya daun lembut dan ...
Teknik dan proses anyaman
 Lagang, Dikenali sebagai proses manaja, Lagang
ialah tulang sesuatu ciptaan
 Menganyam, Setia...
Kelarai Anyaman
 Kelarai ialah corak atau motif pada
anyaman
 Anyaman yang lengkap harus dihiasi
dengan kelarai
Jenis Kelarai
 Kelarai berakar
 Kelarai beras patah
 Kelarai bunga ator
 Kelarai bunga berembang
 Kelarai beras patah...
Pengaruh Keindahan Alam
Terhadap Kelarai
 Ianya berasal dari pengamatan masyarakat
Melayu yang mendalam terhadap alam yan...
Kepupusan
 Generasi muda sekarang kurang berminat
untuk meneruskan kegiatan kraftangan
tradisional yang diwarisi sejak tu...
Komersil
 Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia,
organisasi ini mempopular, dan memasarkan
hasil seni anyaman.
 Muzium...
Rumusan
 Apa yang dapat dirumuskan dalam
kajian ini,setelah membuat penelitian
tentang seni warisan tradisional ini,
peng...
Cadangan dan Pandagan
 Seni anyaman wajar dijadikan komponen aktiviti
kokurikulum di sekolah atau institusi pengajian tin...
Kesimpulan
 Sikap Genarasi hari ini perlu diubah
supaya timbulnya kesedaran betapa
pentingnya seni warisan agar terus
mem...

LAMPIRAN
Memproses Daun
 Alat jangka Mewarna
 Menjemur Melurut
Proses Menganyam.
 Anyaman tengah
 Mengepai
 Daun diselang-selikan
 Anyaman sudut
kelarai
 Kelarai Cik
Kedah Berakar
 Kelarai Cik
Kedah Bersila
 Kelarai tapak anjing Kelarai mata berkait
 Kelarai jari kedidi Kelarai bunga cina
Kelarai beras patah Kelarai bunga durian
Kelarai bunga mempelas kelarai pucuk rebung
 Kelarai bunga berembang Kelarai tampuk jantung
 Kelarai ling koak kelarai pucuk jala
 Kelarai cik kedah ketapang kelarai mak mek
 Kelarai bunga api kelarai berkaki
Hasil Anyaman
 Bakul
 Bayung
Kipas
 Kolobon
Hasil Anyaman
 Rombong
 Timpak
 Layar tong padi
 Tikar
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kuliah objek seni anyaman mgkuang

anyaman mengkuang

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Kuliah objek seni anyaman mgkuang

 1. 1. OBJEK SENI MASYARAKAT PRIBUMI CWT3182 ANYAMAN (MENGKUANG)  MOHD FAIZAL B. AB. OSMAN C07A182  MOHD ZAIM B. IBRAHIM C07A123
 2. 2. Pengenalan Seni anyaman ialah milik masyarakat Melayu yang masih dikagumi dan digemari sehingga hari ini. Kegiatan seni anyaman ini telah bermula sejak zaman dahulu lagi. Ini boleh dilihat pada rumah-rumah masyarakat zaman dahulu di mana dinding rumah mereka dianyam dengan buluh dan kehalusan seni anyaman itu masih bertahan sehingga ke hari ini.
 3. 3. Latar Blakang Kajian  Pengkaji telah membuat kajian tentang anyaman mengkuang ini di Kampung Talang yang bertempat di Daerah Tumpat,Kota Bharu, Kelantan.
 4. 4. Masalah Kajian  Dalam membuat kajian anyaman ini pengkaji mempunyai beberapa masalah seperti mencari kedudukan kampung kerana kedudukan terlalu terlalu pedalaman.  Sudah tidak ramai pengerak seni anyaman yang masih wujud di kelantan
 5. 5. Objektif Kajian  Kajian ini dijalankan untuk mendedahkan tentang seni anyaman dan untuk mengetengahkan kepada semua masyarakat tentang cara-cara pembuatan seni ini, sejarah,jenis-jenis kelarai, kegunaan anyaman dan lain- lain lagi.
 6. 6. Kepentingan Kajian  mengetengahkan kepada masyarakat tentang cara-cara pembuatan seni ini, sejarah,jenis-jenis kelarai, kegunaan anyaman.  Pendedahan seni ini kepada pelajar difikirkan dapat memberikan manfaat tentang budaya dan unsur pewarnaan setempat yang yang boleh membantu pelajar mengenali budaya masyarakat Malaysia yang pelbagai.
 7. 7. Kaedah Kajian  Pemerhatian, Pemerhatian awal dilakukan untuk tujuan tinjauan tentang konteks kajian seperti keadaan persekitaran masyarakat,  Temu Bual, bertujuan untuk melengkapi dan mengesahkan data terhadap bahan kajian.
 8. 8. Btasan Kajian  Pengkaji membuat kajian seni anyaman ini hanya di Kawasan Kelantan sekitar Daerah Tumpat.  Hanya mengkaji tentang anyaman mengkuang  Tertumpu kepada motif anyaman
 9. 9. Definisi Konsep  Proses menganyam disebut juga sebagai "menaja". Anyaman merupakan satu proses menjalin atau menjaring-jaringkan helaian daun, dengan mengunakan cara dan peraturan tertentu melalui teknik menyelang- nyelikan helaian antara satu sama lain. Anyaman juga merupakan sejenis kraftangan yang rumit serta memerlukan kesungguhan, kesabaran, kecekalan, dan ketekunan untuk mengerjakannya. Menganyam memerlukan kepakaran, penumpuan yang penuh dan ketelitian semasa menganyam. Rekabentuk yang unik, idea, yang asli boleh mengekal budaya Melayu yang asli.
 10. 10. Sejarah  Pada zaman dahulu, kegiatan anyaman dilakukan oleh kaum wanita untuk mengisi masa lapang dan bukan sebagai mata pencarian utama. Seseorang wanita dianggap tidak mempunyai sifat kewanitaan yang lengkap jika tidak mahir dalam seni anyaman. Seni kraftangan ini dipercayai muncul dan berkembang tanpa pengaruh luar. . seni anyaman ini merupakan daya cipta dari kelompok masyarakat luar istana yang lebih mengutamakan nilai gunaannya. Walau bagaimanapun pada sekitar tahun 1756 hingga 1794 telah terdapat penggunaan tikar Raja yang diperbuat daripada rotan tawar dan anyaman daripada bemban.
 11. 11. Sorotan Kajian  Dayang Asiah bt. Awang Husin dari Sabah(pencipta kelarai bunga kelabutan): “Setiap anyaman yang dihasilkan dihiasi dengan motif dan reka corak yang diilhamkan terutamanya dari tumbuh-tumbuhan, awan larat dan bentuk-bentuk geometri. Beliau menyimpul pelbagai falsafah dan firasat dalam setiap reka corak yang dihasilkan”.
 12. 12. Pengiat Seni Anyaman  Cik Limah bt. Mamat dari Kelantan.  Esah bt. Said dari Kelantan.  Cik Siah bt. Jumaat dari Terengganu.  Hajah Asiah bt. Salleh dari Terengganu.  Hajah Minah bt. Mohamed dari Terengganu.
 13. 13. Analisis dan Perbincangan  Warisan seni tradisional di kalangan orang Melayu disampaikan secara lisan dari generasi kepada satu generasi, namun individu yang menghasilkannya mempunyai ruang untuk menggalakan kreativiti dan mempertahankan nilai-nilai estetik karya seni anyaman ini. Kesenian ini menjadi tunjang kepada kebudayaan masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Dengan adanya seni seperti ini identiti masyarakat Melayu lebih terserlah dan dikenali ramai. Kesenian bangsa Melayu telah diakui dunia kerana unik dan menarik
 14. 14. Bahan dan Alatan  Pewarna dariapada tumbuhan seperti:  Kunyit  Buah kesumba India  Daun mengkudu.  Alatan.  Parang ( untuk memotong daun).  Alat jangka.  Pelurut.  Tempayan (untuk merendam daun).  Bekas (untuk mencuci).  Periuk (untuk merebus dan mencelup).  Penyisip (untuk menganyam).  Pisau kecil (untuk mengerat baki bilah daun).
 15. 15. Proses dan Pembuatan  Daun yang diambik akan dilayur di atas bara api sehingga kekuning- kuningan supaya daun lembut dan tahan lebih lama.  Mengjangka daun, Jangka digunakan untuk membelah daun, menjadikan daun mengkuang kepada bilah-bilah mengikut lebar yang dikehendaki.  Melurut, Daun kemudiannya dilurut, menggunakan pelurut.Tujuannya supaya bilah helaian daun menjadi lebih lembut dan tidak bergulung.  Merendam, Daun diikat menjadi tongkol-tongkol, sebelum direndam.Togkol-tongkol direndam di dalam air biasa selama dua hari dua malam.  Menjemur, Tongkol daun akhirnya dibuka untuk dicuci dan dijemur sehingga kering. Pewarnaan, Daun diikat dalam bentuk tongkol-tongkol kecil dan dimasukkan ke dalam cecair pewarna, Tongkol-tongkol daun kemudian dikeluarkan selepas setengah jam dan dibuka dijemur di tempat teduh sehingga kering.
 16. 16. Teknik dan proses anyaman  Lagang, Dikenali sebagai proses manaja, Lagang ialah tulang sesuatu ciptaan  Menganyam, Setiap bilah daun dibentuk seperti huruf ‘V’ di tengahnya, iaitu tempat anyaman bermulaDilakukan di tengah atau badan sesuatu anyaman. Daun diselang-selikan secara menegak dan melintang dengan sehelai di atas dan sehelai lagi di bawah  Mengepai, Proses mematikan tepi anyaman tikar supaya tidak terurai  Pepeh atau Lepih, Dikenali sebagai anyaman mati tepi tikar untuk mengakhiri kerja anyaman.
 17. 17. Kelarai Anyaman  Kelarai ialah corak atau motif pada anyaman  Anyaman yang lengkap harus dihiasi dengan kelarai
 18. 18. Jenis Kelarai  Kelarai berakar  Kelarai beras patah  Kelarai bunga ator  Kelarai bunga berembang  Kelarai beras patah.  Kelarai berdiri/lurus.  Kelarai beragi.  Kelarai dam.  Kelarai kisi-kisi.  Kelarai mata bilis.  Kelarai melintang.  Kelarai ketapang gilir kacang.  Kelarai selang-seli.  Kelarai tapak catur.  Kelarai Bugis.  Kelarai Malaysia.  Kelarai Muar.  Kelarai Palembang.
 19. 19. Pengaruh Keindahan Alam Terhadap Kelarai  Ianya berasal dari pengamatan masyarakat Melayu yang mendalam terhadap alam yang menjadi sumber inspirasi .  Elemen ‘bunga’ yang sedang mekar berkembang menjadi lambang dalam fenomena permulaan kehidupan ini.  Bunga yang sedang berkembang mekar ditengah-tengah anyaman juga menjadi lambang keagungan dan kebesaran Tuhan dalam memberi nyawa dan kehidupan pada makhluk-makhlukNya.
 20. 20. Kepupusan  Generasi muda sekarang kurang berminat untuk meneruskan kegiatan kraftangan tradisional yang diwarisi sejak turun temurun  penerus generasi anyaman kebanyakannya hanyalah terdiri dari kalangan warga tua.  Kurang mendapat sambutan daripada penguna  Penguna lebih suka mengunakan peralatan modern
 21. 21. Komersil  Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia, organisasi ini mempopular, dan memasarkan hasil seni anyaman.  Muzium Seni Negara, organisasi ini membantu dalam memelihara dan mengekalkan seni anyaman dalam bentuk penulisan.dokumentasi,mempamerkannya dalam bentuk pameran, disamping mencungkil bakat-bakat baru dalam ciptaan yang baru
 22. 22. Rumusan  Apa yang dapat dirumuskan dalam kajian ini,setelah membuat penelitian tentang seni warisan tradisional ini, pengkaji dapat tahu tentang sejarah anyaman,cara pembuatan, motif-motif yang dihasilkan dalam seni anyaman dan juga hasil karya daripada anyaman.
 23. 23. Cadangan dan Pandagan  Seni anyaman wajar dijadikan komponen aktiviti kokurikulum di sekolah atau institusi pengajian tinggi kerana seni tersebut merupakan sejenis kraftangan yang rumit serta memerlukan kesungguhan, kesabaran, kecekalan, dan ketekunan untuk mengerjakannya.ini dapat memaksimumkan kemahiran berfikir pelajar kerana pelajar akan berusaha mencipta motif yang lebih menarik  Dokumentasi bahan wajar dilakukan. Dokumentasi boleh dilakukan dalam bentuk audio-visual dan catatan bertulis. Ini kerana kebanyakan pengiat seni anyaman yang mewarisinya sudah lanjut usia. Andai tiada sebarang usaha dilakukan, seni warisan ini dikhuatiri pupus dan masyarakat Melayu akan kehilangan khazanah seni yang bernilai.
 24. 24. Kesimpulan  Sikap Genarasi hari ini perlu diubah supaya timbulnya kesedaran betapa pentingnya seni warisan agar terus memberi sokongan supaya seni warisan ini tidak pupus ditelang zaman
 25. 25.  LAMPIRAN
 26. 26. Memproses Daun  Alat jangka Mewarna  Menjemur Melurut
 27. 27. Proses Menganyam.  Anyaman tengah  Mengepai  Daun diselang-selikan  Anyaman sudut
 28. 28. kelarai  Kelarai Cik Kedah Berakar  Kelarai Cik Kedah Bersila
 29. 29.  Kelarai tapak anjing Kelarai mata berkait  Kelarai jari kedidi Kelarai bunga cina
 30. 30. Kelarai beras patah Kelarai bunga durian Kelarai bunga mempelas kelarai pucuk rebung
 31. 31.  Kelarai bunga berembang Kelarai tampuk jantung  Kelarai ling koak kelarai pucuk jala
 32. 32.  Kelarai cik kedah ketapang kelarai mak mek  Kelarai bunga api kelarai berkaki
 33. 33. Hasil Anyaman  Bakul  Bayung Kipas  Kolobon
 34. 34. Hasil Anyaman  Rombong  Timpak  Layar tong padi  Tikar

×