Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Fa-ti viata exact cum vrei

9,337 views

Published on

slide dupa cartea "Fa-ti viata exact cum vrei"
Richard Bandler

Published in: Education
 • Login to see the comments

Fa-ti viata exact cum vrei

 1. 1. FA-TI VIATA EXACT CUM VREI Richard Bandler
 2. 2. Puterea SUBCONSTIENTULUI      Controleaza functiile corpului (bataile inimii, respiratia etc) Aici sunt stocate toate aminitirile noastre Aici sunt sediile intelepciunii, creativitatii, abilitatea de a face fata problemelor si de a le rezolva Cand dormim subconstientul viseaza frenetic continuand sa proceseze tot ce s-a petrecut in timpul zilei De fiecare data cand invatam sa facem ceva cu mintea, acest lucru devine automat si dobandim abilitatea de a face lucrul respectiv (ex: de a ne deprima, de a ezita, de a ne automotiva, de a ne relaxa, de a fi optimisti etc.)
 3. 3. CALITATILE gandurilor Gandirea CUVINTE IMAGINI STATICE DINAMICE SENZATII MIROSURI
 4. 4. Controleaza-ti GANDURILE  Gandeste-te la un moment cand te-ai simtit minunat  Inchide ochii si reprodu-l fidel in toate detaliile lui, amintindu-va senzatiile de atunci  Imagineaza-ti ca pasesti in aceasta experienta chiar acum. Vezi ceea ce ai vazut, auzi ceea ce ai auzit, simte-te cum te-ai simtit.  Intensifica culorile si aduca stralucire imaginilor daca te ajuta. Observa cum ai respirat si la fel respira si acum.  Concentreaza-te pe corp si identifica unde incepe senzatia, incotro se indreapta si si directia in care se deplaseaza.  Preia controlul si roteste-o din ce in ce mai repede si mai puternic prin tot corpul.  Gandeste-te cand ai putea in viitor folosi aceste senzatii pozitive.
 5. 5. Schimbarea SENTIMENTELOR  Gandeste-te la cineva care te intimideaza sau enerveaza. Fa-ti o imagine si observ-o cum te priveste si felul in care te priveste cand te enerveaza.  Ia imaginea si fa-o alb-negru. Mut-o departe. Micsoreaz-o mult si aseaza un nas de clovn pe nasul persoanei.  Ascult-o ce iti spune dar cu vocea lui Mickey Mouse, a ratoiului Donald sau a motanului Sylvester.  Observa cum te simti. Gandeste-te la altceva, iar apoi revin-o la acea persoana. Vei observa cum sentimentele la adresa ei s-au schimbat! BEFORE AFTER
 6. 6.  N A S C       CREAREA DE CERTITUDINI Gandeste-te la ceva in care crezi cu tarie Observa imaginile, sunetele si senzatiile ce apar cand va ganditi la acest crez Analizeaza calitatile acestui crez Gandeste-te la ceva de care te indoiesti sau nu esti sigur Observa imaginile, sunetele si senzatiile ce apar cand aveti acest gand si incertitudinea in legatura cu el Analizeaza calitatile acestui gand Compara diferentele dintre crezul puternic si cel de care va indoiti
 7. 7. Treci peste sugestiile negalive  Gandeste-te la un lucru negativ pe care ti l-a spus cineva sau chiar tu.  Gandeste-te la cineva caruia nui dai crezare, ce v-a spus o minciuna si aminteste-ti cum ti-a zis acea minciuna  Observa submodalitatile minciunii si pe cele ale sugestiei negative.  Muta sugestia negativa in submodalitatile minciunii si aseaz-o in asa fel incat sa va ganditi sugestii la fel ca la acea minciuna.
 8. 8. Construieste sugestii POZITIVE - Gandeste-te la o sugestie folositoare in care vrei sa crezi - Imagineaza-ti ca te deplasezi in trecut. Esti foarte tanar si auzi o persoana convingatoare in care ai incredere si va spune aceasta sugestie folositoare - Din interiorul acestei experiente trecute, imagineaza-ti cum mergi spre prezent si parcurgi fiecare experienta avand acest nou crez. Observa cum se schimba lucrurile si cum te simti tu in lumina acestui nou CREZ. - Cand ajungi in momentul prezent repeta procesul si pentru alte SUGESTII si observa cum te simti cu trecutul si cu cine esti in prezent.
 9. 9. Treci peste FRICA si FOBII 1. 2. 3. 4. 5. Gandeste-te la 5 momente cand ti-a fost jena ca ai o anume frica. Fa un film despre prima data cand ti-a fost frica. Apoi altul despre a doua oara, a treia, a patra si a cincea oara. Aseaza toate momentele unul dupa altul intrun singur film despre tine fiind ridicol speriat de frica. Fa imaginile mai mari si mai stralucitoare in timp ce derulezi filmul cu toate cele 5 episoade unul dupa altul. Reia filmul de mai multe ori pana te vei simti jenat de tine insuti. Fa asta pana ajungi la punctul: “E ridocol! Gata! Ajunge!”
 10. 10. Inversarea anxietatii       Gandeste-te la ce iti provoaca frica sau anxietatea In ce directie se invarte anxietatea prin corpul tau? Vizualizeaz-o cu ajutorul sagetilor rosii Imagineaza-ti ca scoti sagetile, le rasucesti, le colorati in albastru in loc de rosu si le introduci iar in corp iar senzatia se va roti in directia opusa Invarte senzatia din ce in ce mai repede. Cum te simti? Gandeste-te la ceva ce te face sa te simti confortabil. In ce directie se invarte aceasta senzatie? Priveste ceea ce e in fata ta in momentul prezent, ceea ce auzi si acorda-le atentie.
 11. 11. Cum trecem peste amintirile neplacute?  Gandeste-te la o amintire la care vrei sa incetezi sa te mai gandesti  Transform-o intr-un stop cadru si redu-i dimensiunile  Sari direct la sfarsitul amintirii, fa-o stop-cadru, imagineazati un buton pentru albire si albiti totul foarte repede.  Repeta de 3 ori.  Vizualizeaza-te pe tine insuti la finalul filmului si deruleaza-l invers, vazand totul de-a-ndoaselea, auzind sunetele invers, apoi roteste senzatia din interiorul tau in directia opusa  Cand incerci sa te gandesti la amintiri negative, cu cat te vei stradui mai tare cu atat o sa ti le amintesti mai greu.
 12. 12. Cum trecem peste suferintele sufletului?  Gandeste-te la toate amintirile cu persoana ce-a murit  Aminteste-ti toate momentele frumoase petrecute cu ea. Simte-le ca si cum s-ar intampla acum.  Aminteste-ti lucrurile neplacute privindu-te pe tine in acea imagine. Vizualizeaza-te in imagini mici parcurgand experientele pe ecranul mic am unui tv albnegru  Imagineaza-ti o linie in spatele tau ce reprezinta anumite momente din trecut ce le-ai uitat si la care nu te mai gandesti deloc. Ia toate amintirile neplacute cu aceasta persoana si le aseaza pe aceasta linie la mare distanta  Imagineaza-te avand un viitor minunat in care ii cinstesti memoria avand o viata implinita si fericita.
 13. 13. Schimba-ti starea de spirit 1.Cand esti intr-o stare de spirit negativa se intampla 3 lucruri: 2.Gandeste-te la ce vrei sa faci; in ce stare vrei sa te afli? 3. Indeparteaza imaginile negative si inlocuieste-le cu imagini pozitive ce va fac sa va simtiti cum doriti 4. Redu la tacere vocea interna negativa ce va spune lucruri ce va fac sa va simtiti rau. Inlocuiti cu sugestii bune, incurajari, complimente, afirmatii 5. In ce sens ce iroteste sentimesntul? Rotiti in sensul opus! 6. Schimba-ti fiziologia. Fa cateva miscari si respira diferit si aminteste-ti un moment cand te-ai simtit extraordinar de bine. Ce auzi? Ce vezi? Rotiti sentimentul cu putere in corp • Vei construi imagini ce te vor face sa te simti rau • Vei vorbi cu tine intr-o maniera pesimista • Te vei simti rau

×