Gk

1,482 views

Published on

Published in: Business, Economy & Finance
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,482
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
40
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Gk

  1. 1. General Knowledge Questions1. Air Asia, is a budget airlines in which of the following countries? (A) Pakistan (B) Sri Lanka (C) India (D) Malaysia2. Which of the following organisations uses the ad-line "The world put stock on us”? (A) NYSE (B) NASDAQ (C) BSE (D) IMF3. Rasna Private Ltd has recently signed up which of the following Bollywood icon as its brand ambassador? (A) Kajol (B) Sushmita Sen (C) Kareena Kapoor (D) Hrithik Roshan om4. Pick the incorrect Corporate CEO pair: .c (A) McKinsey and Company - Rajat Gupta ht (B) Vodafone - Arun Sarin (C) IBM Rajesh Hukku ig (D) Bell Labs - Arun Netravali ns5. The controversial book “Freakonomics”, by the economist Steven D Levitt, lays the onus di of unexplained drop in crime rate in the US on: in (A) Strong Economy (B) Abortion Laws .m (C) Ageing Population (D) Better Policing w6. Business Weeks Infotech 100 2006 published a list of global rankings. How many Indian w telecom and software services firms made it to this list? (A) Two (B) Ten (C) Eight (D) Six w7. World Tuberculosis Day is observed on which of the following dates? (A) 22nd May (B) 24th March (C) 23rd June (D) 3rd April8. Which country tops the list of the worlds most corrupt countries, issued by Transparency International: (A) Mexico (B) Iraq (C) Afghanistan (C) Haiti9. Who updates a blog known as the “Gadgets, Google & SEO”? (A) Eric Schmidt (B) Larry Page
  2. 2. (C) Matt Cutts (D) Sergey Brin10. What is the main attribute of a Gilt-Edged stock? (A) Bonds issued by the government whose likelihood of default is zero (B) A stock backed by gold. (C) Stocks which are linked to the inflation rate (D) Stocks doing well in the capital market11. Which parameter defines the poverty line in India? (A) housing and clothing facilities (B) income of the family (C) general health of a family (D) per capita calories intake om12. Sharad Pawar was recently elected as the BCCI President, he replaced: (A) Ranbir Singh Mahendra (B) Jagmohan Dalmiya .c (C) IS Bindra (D) Kiran More13. ht Which of the following countries does not have dinar as its currency unit? ig (A) Iraq (B) Bahrain (C) Iran (D) Jordan ns14. Which among the following facts is not true about the life expectancy of females in India? di (A) The life expectancy at birth among females has been steadily improving over the in years from 23.3 in 1901 to 61.8 in 1997. (B) In India life expectancy of women is more than men. .m (C) According to the 2001 census figure Madhya Pradesh had the lowest life expectancy among female while Delhi had the highest life expectancy. w (D) The urban female life expectancy is higher at 68. w w15. The MPA (Members Participations Agreement), is the bone of contention between which two organizations? (A) ICC & ICICI (B) ICBC and ICC (C) BCCI & ICICI (D) BCCI and ICC16. Bollgard is a/an (A) New variety of Bt. Cotton. (B) A new insurance scheme for spice corps. (C) A new pest that affects apples. (D) A new trade initiative to raise the output of cotton in India.
  3. 3. 17. Which among the following organisations/firms has recently took up the task of rediscovering the river Saraswati? (A) Archeological Survey of India (B) Indian Water Commission (C) ONGC (D) Cairn Energy18. Which among the following states is Indias largest producer of eggs? (A) Maharashtra (B) Andhra Pradesh (C)Karnataka (D) Uttar Pradesh19. What is Indias rank in the global production of fruits? (A) First (B) Fourth (C) Third (D) Second om20. 2006 Nobel Peace Prize winner Mohammad Yunus shared his prize with the bank that he .c created. The bank is named: (A) Gram Bank (B) Grameen Bank (C) Prabha Bank (D)Bangla Bank ht ig21. While calculating the development indexes a term called GDP at Purchasing Power ns Parity is always used. Which among the following facts is not true about Purchasing Power Parity index? di (1) Purchasing Power parity (PPP) is a theory, which says that the long-run equilibrium in exchange rate of two currencies is the rate that equalizes the currencies purchasing power. .m (2) These special exchange rates are often used to compare the standards of living of two or more countries. w (3) In works on the basis of the law of one price which says: “In an efficient market all w identical goods must have only one price.” w Which of the above statements is/are true? (A) Only (1) and (2) (B) Only (2) and (3) (C) All (1), (2) and (3) (D) Only (1)22. Malnutrition may cause a situation called Cachexia. In general terms it refers to: (A) Loss of weight (B) Inability to adapt to increased food intake. (C) Loss of memory (D) Depletion of bones
  4. 4. 23. For his “analysis of intertemporal tradeoffs in macroeconomic policy” this Columbia University Professor won the 2006 Nobel Prize for Economics. He is (A) Edmund S Phleps (B) Robert J Aumann (C) Thomas C Schelling (D) Raymond D Junior24. Omimex De Columbia, a Columbian oil firm, has recently been acquired by ONGC Videsh Limited (OVL) in partnership with (A) Reliance Petrochemical (B) Sinopec (C) Malaysian Oil Bhd (D) Rosnfet25. Indira Nooyi sometimes brings her kids to office so that they can do their homework under her supervision. Which company elevated her to the rank of the CEO? om (A) Coca Cola (B) Proctor and Gamble (C) Pepsico (D) Hindustan Lever .c26. Google is in the process of $1.65 billion takeover of an online media website called: (A) YouTube (B) WeTube ht (C) SeeTube (D) TVTube ig ns27. Which among the following ministries has been identified as the nodal ministry for National Mission on Bio-diesel? di (A) Ministry for Rural Development in (B) Ministry of Environment and Forest (C) Ministry of Power .m (D) Ministry of Petroleum and Oil resources w w28. Which philanthropist organization has been established by the Chairman of the Microsoft w Corporation? It specifically focuses on lending grant for AIDS research. (A) Bill Gates Foundation (B) Melinda Gates Foundation (C) Microsoft Foundation (D) Bill & Melinda Gates Foundation29. Brazil is the worlds biggest producer of Coffee, which among the following is the second largest producer of Coffee? (A) Vietnam (B) India (C) Indonesia (D) Colombia30. The recent bid of TATA Steel, to acquire UK based Anglo-Dutch steel venture named “Corus”, is worth:
  5. 5. (A) $5.1 bn (B) $6.1 bn (C) $7.1 bn (D) $8.1 bn31. USA ranks at the top of Indias list of export destinations. Which of the following regions ranks second? (A) European Union (B) Middle East (C) ASEAN (D) CWIS32. Consider the following statements:- (1) Two agreements were recently signed between the Government and the GMR and GVK groups to set up joint venture companies involving the public sector Airports Authority of India for handing over the Delhi and Mumbai airports for modernisation. (2) K Ramalingam is Chairman of AAI. (3) The headquarter of AAI is situated in Jamshed G. Tata House, Navi Mumbai. om Which among the above statements is/are true? (A) Only (1) is true. (B) Only (2) and (3) are true. .c (C) All (1), (2) and (3) are true. (D) Only (1) and (2) are true.33. ht According to a recent report in Forbes Magazine, Indias youngest Billionaire is Vikrant ig Bhargarva, the oldest is ns (A) Azim Premji (B) Narayana Murthy (C) Brij Mohan Munjal (D) Naresh Goyal di in34. Which state recently topped the list of best performing states Panchayati raj by the Union Panchayati Raj ministry for the year 2004-05? .m (A) Madhya Pradesh (B) Kerala (C) Gujarat (D) Sikkim w35. The Governor draws a monthly salary of w (A) Rs. 5,000 (B) Rs. 11,000 (C) Rs. 7,500 (D) Rs. 10,000 w36. Which was the first public sector bank to launch the Visa card in India? (A) SBI (B) Andhra Bank (C) Bank of Baroda (D) Indian Overseas Bank37. Which among the following is name of only airlines operating form Afghanistan to International destinations? (A) Air Afghania (B) Air Afghan (C) Afghan Airlines (D) Ariana Afghan Airlines38. Which company confers the Red & White Bravery Award?
  6. 6. (A) ITC (B) Godfrey Philips (C) VST Industries Ltd (D) United Breweries39. “Be the first to know” is the punchline associated with which of the following news channel? (A) CNBC (B) Star News (C) BBC (D) CNN40. Central-State financial distribution takes place following recommendations made by the (A) Finance Minister (B) Finance Commission (C) Planning Commission (D) Sarkaria Commission41. Why the Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), has recently hit Worlds om business headlines? (A) Making a largest acquisition in China .c (B) Undergoing largest public sector merger in China (C) Launching the largest IPO in China ht (D) Setting a record for banking turnover in China ig ns42. Which auto major has launched cars in India with VTEC engine technology? (A) Hyundai (B) Honda (C) Mercedes (D) Opel di in43. Which among the following awards cannot be given to a non-Indian? (A) Indira Gandhi Peace Award (B) Padam Shree .m (C) Arjuna award (D) Bharat Ratna w44. With which company would you associate the slogan, "We make the things that make w India proud"? w (A) ACC (B) L&T (C) Reliance (D) Crompton Greaves.45. Anurag Dixit, an IIT Alumni, runs an online company with major operations based at Gibraltar. This company suffered considerable losses according to the recent financial results. Its named: (A) Partygaming.com (B) Pokergaming.com (C) Partygambler.com (D) Pokerparty.com46. Which airline in India serves Dominos Pizzas?
  7. 7. (A) Sahara (B) Jet Airways (C) Indian Airlines (D) Air-India47. The worlds first water-powered car has been manufactured by (A) BMW (B) Mitsubishi (C) Maruti-Suzuki (D) General Motors48. The print ad of which brand carried the headline-"So plush, so comfortable, so depressing for other cars"? (A) Hyundai (B) Scorpio (C) Maruti 800 (D) Ford IKON NXT49. The India Golf Tour is sponsored by which two-wheeler manufacturer om (A) Hero Honda (B) Bajaj Auto (C) Kinetic Honda (D) LML Industries .c50. Which of the following banks is planning to become a partner in a joint venture in ht Malaysia along with Bank of Baroda and Oriental Bank of Commerce? ig (A) Bank of Rajasthan (B) ICICI Bank (C) Bank of Maharashtra (D) HDFC ns di Answer Key in .m 1. (D) 2. (A) 3. (D) 4. (C) 5. (B) 6. (D) 7. (B) 8. (C) 9. (B) 10. (A) 11. (D) 12. (A) 13. (D) 14. (C) 15. (D) w 16. (A) 17. (C) 18. (B) 19. (D) 20. (B) w 21. (C) 22. (A) 23. (A) 24. (B) 25. (C) 26. (A) 27. (A) 28. (D) 29. (A) 30. (D) w 31. (B) 32. (D) 33. (C) 34. (B) 35. (B) 36. (B) 37. (D) 38. (B) 39. (D) 40. (C) 41. (B) 42. (B) 43. (C) 44. (B) 45. (A) 46. (B) 47. (A) 48. (B) 49. (A) 50. (C)

×