Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

MCA_UNIT-2_Computer Oriented Numerical Statistical Methods

1,274 views

Published on

Course: MCA
Subject: Computer Oriented Numerical Statistical Methods
Unit-2 Solution of simultaneous Linear Equations
RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD

Published in: Education
  • Be the first to comment

MCA_UNIT-2_Computer Oriented Numerical Statistical Methods

  1. 1. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 1 Course: MCA Subject: Computer Oriented Numerical Statistical Methods Unit-2 RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD
  2. 2. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 2 Unit-II-Solution of simultaneous Linear Equations Sr. No. Name of the Topic Page No. 1. Introduction, System of linear equations in two variable Methods for solving linear equation, 2 2. Existence of Unique roots, multiple roots and no roots (consistency and Inconsistency of system), Dependent and Independent system of linear equations, Examples 2 3. System of linear equations in three variables, System of linear equations in n-variables 7 4. Methods for solving system of linear equations 9 5. Gauss elimination method and its examples 9 6. Gauss Seidel method and its examples 13 7. Difference between Direct Method and Iterative Method 16 8. References 17 9. Exercise 18
  3. 3. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 3 1.1 Introduction: We are already familiar with solving linear equations of one variable and two variables. The general form of linear equation of one variable is ax + b = 0 where a is not 0 and a and b are real numbers, and the general form of linear equations of two variables is ax + by + c =0 where a, b and c are real numbers. In this section let us discuss with system of linear equations. 1.2 What is a system of linear Equations? 1.2.1 Definition:System of Linear Equations Linear Equations in one variable: The general form of linear equation in one variable is ax + b = 0, where a and b are Real numbers and a is not equal to 0. This system has unique solution, which is x = - b/a For example : 2x + 6 = 0 => 2x = -6 = > x = - 6/2 = - 3 π‘₯ = βˆ’π‘ π‘Ž The only solution to this equation is x = - 3 This solution can be represented on a number line. 2.1 System of linear Equations in two variables: The general form of linear equation in two variables is ax + by +c = 0, where a, b, c are real numbers and a and b bothnot equal to 0. Let us consider the example x + y = 6 This equation will satisfy for infinitely many pairs of the form (x,y) satisfying this condition. For example (1,6), 2,4), (3,3), (7, -1),.........etc so that in all the cases x + y = 5, meaning the sum of the coordinates = 6 Hence these pairs of values satisfying the given equation are called the solution to the given equation.
  4. 4. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 4 2.2 System of linear Equations Solver: Step-1. For the linear equations of one variable, there will be unique solution which can be solved from the given equation. Step-2. For the linear equations of two variables, we need to have two equations to solve for the variables. Let us assume that the given two equations are of the form a1 x + b1 y + c1 = 0 and a2 x + b2 y + c2 = 0. It is possible to solve the system of linear equations for the unknown variables x and y. The methods involved in solving these homogeneous systems of linear equations are, 1. Substitution Method. 2. Elimination Method. 3. Cross Multiplication Method 4. Matrix Method etc. To solve a system of linear equations we should know about the types of solution(s) that exists for the system. 2.3 Consistentsystemof linear equations: (Unique Roots, Infinite Roots) The system of linear equations is said to be consistent if the solution exists. For the above system of equations, if the following ratio satisfies we can say about the type of solutions accordingly. If π‘Ž1 π‘Ž2 β‰  𝑏1 𝑏2 then the system has unique solution. If π‘Ž1 π‘Ž2 = 𝑏1 𝑏2 = 𝑐1 𝑐2 then the system has infinite solution. 2.4 InconsistentSystem of Equations: (No roots) The system of linear equations is said to be inconsistent if the solution does not exists. For the above system of equations, if the following ratio satisfies then we can say that the system is inconsistent
  5. 5. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 5 If π‘Ž1 π‘Ž2 = 𝑏1 𝑏2 β‰  𝑐1 𝑐2 2.5 Dependent systemof Linear Equations: System of Linear Equations is said to be dependent if both the equations have infinitely common solutions. So the coinciding lines are the dependent system of linear equations. They satisfy the condition, π‘Ž1 π‘Ž2 = 𝑏1 𝑏2 = 𝑐1 𝑐2 2.6 Independent system of Linear Equations: System of Linear Equations is said to be independent if they do not have infinite number of common solution. So the intersecting lines and the parallel lines are the Independent system of Linear Equations. 2.7 Solving systemof linear equations: While solving a system of linear equations, we will come to know if they are consistent or inconsistent, dependent or independent. System of Linear Equations Examples: 2.7.1 Exampleβ€” Solve the systemof linear equations: πŸπ’™ + πŸ‘π’š = πŸπŸ“; πŸ‘π’™ + πŸπ’š = πŸπŸ“ Solution: Let us number the equations 2π‘₯ + 3𝑦 = 25 ------------------------------(1) 3π‘₯ + 2𝑦 = 25 ------------------------------(2) Multiplying Equation (1) by 3, 3 ( 2π‘₯ + 3𝑦 ) = 3 ( 25) 6π‘₯ + 9𝑦 = 75 --------------------(3) Multiplying equation (2) by 2, 2 ( 3π‘₯ + 2𝑦 ) = 2 ( 25) 6π‘₯ + 4𝑦 = 50 -----------------------------(4) 6π‘₯ + 9𝑦 = 75 ------------------------------(3) 6π‘₯ + 4𝑦 = 50 ------------------------------(4) ______________
  6. 6. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 6 Subtracting (4) from (3) 5𝑦 = 25 𝑦 = 25 /5 = 5 Substituting y=5 in (1) we get, 2π‘₯ + 3(5) = 25 2π‘₯ + 15 = 25 2π‘₯ = 25 βˆ’ 15 = 10 π‘₯ = 10/2 = 5 Therefore, the two equations intersect at the point (2,2). Hence the system of equations is consistent and independent. If we verify the condition, π‘Ž1 π‘Ž2 β‰  𝑏1 𝑏2 , we see that, 2 3 β‰  3 2 2.7.2 Exampleβ€” Solve the System of linear equations: 𝒙 + π’š = πŸ’, πŸπ’™ + πŸπ’š = πŸ— Solution: Let π‘₯ + 𝑦 = 4 ---------------------(1) 2π‘₯ + 2𝑦 = 9 ------------------- (2) Multiplying (1) by 2, we get, 2 ( π‘₯ + 𝑦 ) = 2(4) => 2π‘₯ + 2𝑦 = 8 -------------------(3) 2π‘₯ + 2𝑦 = 9 --------------------(2) Subtracting , (2) from (3), we get, 0 = 1, which is not true. Hence the system of equations have no solution. From the above relation, π‘Ž1 π‘Ž2 = 𝑏1 𝑏2 β‰  𝑐1 𝑐2 we have 1 2 = 1 2 β‰  4 9 Hence the above pair of equations is inconsistent and independent.
  7. 7. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 7 2.7.3 Exampleβ€” Solve the system of linear equations: 𝒙 + πŸ‘π’š = πŸ– ; πŸ‘π’™ + πŸ—π’š = πŸπŸ’ Solution: Let π‘₯ + 3𝑦 = 8 ---------------------(1) 3π‘₯ + 9𝑦 = 24 ------------------ (2) Substituting π‘₯ = 8 βˆ’ 3𝑦 in (2), 3 ( 8 βˆ’ 3𝑦 ) + 9𝑦 = 24 => 24 βˆ’ 9𝑦 + 9𝑦 = 24 This condition is true for all values of y. we get 24 = 24 which is true. Therefore the system of equations has infinitely many solutions. Hence the system is consistent and dependent Hence by solving system of equations we can conclude if the system of linear equations is consistent or inconsistent and independent or dependent. 2.8 System of Linear Equations word problems: We can follow the following steps while solving the word problems. Step 1: Read the problem carefully and identify the unknown quantities. Give these quantities a variable name like π‘₯, 𝑦, 𝑒, 𝑣, 𝑀, etc. Step 2: Identify the variables to be determined. Step 3: Read the problem carefully and formulate the equations in terms of the variables to be determined. Solve 4: Solve the equations obtained in step 3, using any one of the method you are comfortable with. 2.8.1 Exampleβ€” 4 Chairs and 3 tables cost1400 dollars and 5 chairs and 2 tables cost1400 dollars. Find the costof a chair and a table. Solution: Let the costof a chair be x dollars, and the costof a table be y dollars.
  8. 8. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 8 Let us solve linear system of equations we have framed here. Hence we have the equations, 4π‘₯ + 3𝑦 = 1400 ---------------------(1) 5π‘₯ + 2𝑦 = 1400 ---------------------(2) Multiplying (1) by 5, 5( 4π‘₯ + 3𝑦 ) = 5( 1400) => 20 π‘₯ + 15 𝑦 = 7000------------------------(3) Multiplying (2) by 4, we get 4 ( 5π‘₯ + 2𝑦 ) = 4 ( 1400) => 20 π‘₯ + 8 𝑦 = 5600 ----------------------(4) 20 π‘₯ + 15 𝑦 = 7000----------------------(3) ______________________ Subtracting (3) from (4), βˆ’ 7 𝑦 = βˆ’1400 => 𝑦 = βˆ’1400/βˆ’7 = 200 Substituting y= 200 in Equation (1), we get, 4π‘₯ + 3 ( 200) = 1400 => 4π‘₯ + 600 = 1400 => 4π‘₯ = 1400 βˆ’ 600 = 800 = > π‘₯ = 800/4 = 200 Therefore costof a Chair is 200 dollars and costof a Table is 200 dollars. 3.1 System of linear equations in three variables: The general form of linear equation in three variables, π‘₯, 𝑦 π‘Žπ‘›π‘‘ 𝑧is π‘Žπ‘₯ + 𝑏𝑦 + 𝑐𝑧 + 𝑑 = 0, where a, b, c are real numbers and a, b, c not all equal to 0. This represent the equation of a plane in three-dimensional co-ordinate system, where π‘Ž, 𝑏, 𝑐 are the direction ratios of the normal to the plane. To solve the equation in three variables, we need to have three conditions (equations) relating the variables π‘₯, 𝑦 π‘Žπ‘›π‘‘ 𝑧. Elimination method is the most suitable method to solve the equations.
  9. 9. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 9 3.2 System of Linear equations with n variables π‘Ž11 π‘₯1 + π‘Ž12 π‘₯2 + ⋯… …+ π‘Ž1𝑛 π‘₯ 𝑛 = 𝑏1 π‘Ž21 π‘₯1 + π‘Ž22 π‘₯2 + ⋯… …+ π‘Ž2𝑛 π‘₯ 𝑛 = 𝑏2 …………… ………………… ……………….. π‘Ž π‘š1 π‘₯1 + π‘Ž π‘š2 π‘₯2 + ⋯… …+ π‘Ž π‘šπ‘› π‘₯ 𝑛 = 𝑏 π‘š We can also write it in Matrix form as [ π‘Ž11 π‘Ž12 ……. π‘Ž1𝑛 π‘Ž21 π‘Ž22 ……. π‘Ž2𝑛 …… . . …… …… ……. . π‘Ž π‘š1 π‘Ž π‘š2 …… π‘Ž π‘šπ‘› ] [ π‘₯1 π‘₯2 … π‘₯ π‘š ] = [ 𝑏1 𝑏2 … 𝑏3 ] ⟹ 𝐴𝑋 = 𝐡 𝐢 = [ 𝐴, 𝐡] = [ π‘Ž11 π‘Ž12 … …. π‘Ž1𝑛 π‘Ž21 π‘Ž22 ……. π‘Ž2𝑛 …… .. ……… … … …. . π‘Ž π‘š1 π‘Ž π‘š2 …… π‘Ž π‘šπ‘› ]is called augumented matrix. [ 𝐴: 𝐡] = 𝐢 3.2.1 (𝒂) ConsistentEquations: If Rank A = Rank C (i) Unique Solution: Rank A= Rank C=n Where, 𝑛 = number of unknown (ii) Infinite Solution: Rank A= Rank C= r, π‘Ÿ < 𝑛 3.2.2 (𝒃) InconsistentEquations: If Rank 𝐴 β‰  Rank 𝐢.
  10. 10. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 10 4.1. There are two types of methods for solving System of Linear equations: A. Direct Methods B. Iterative Methods 4.2 DirectMethods Of Solution: 1. Gauss elimination Method 2. Gauss -Jordan Method 3. Factorization method 4.3 Iterative Methods: 1. Jacobi’s iteration Method 2. Gauss - Seidel iteration Method 3. Relaxation Method Here we discuss only 1st method gauss elimination. 5.1 Gauss elimination Method: In this method, the unknowns are eliminated successively and the system is reduced to an upper triangular system from which the unknowns are found by back A system of non-homogeneous linear equations AX=B if R(A)=R(C) solution exists systemis consistant if R(A)=R(C)=n systemhas unique solution if R(A)=R(C) less than n InfiniteSolution if R(A)# R(C) solution does not exist systemis inconsistant
  11. 11. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 11 substitution. The method is quite general and is well-adapted for computer operations. Here we shall explain it by considering a system of three equations for the sake of clarity. Consider the equations π‘Ž1 π‘₯ + 𝑏1 𝑦 + 𝑐1 𝑧 = 𝑑1 π‘Ž2 π‘₯ + 𝑏2 𝑦 + 𝑐2 𝑧 = 𝑑2 π‘Ž3 π‘₯ + 𝑏3 𝑦 + 𝑐3 𝑧 = 𝑑3 Step-I. To eliminate π‘₯ from second and third equations. Assuming π‘Ž1 β‰  0,we eliminate π‘₯ from the second equation by subtracting ( π‘Ž2 π‘Ž1 ) times the first equation from the second equation. Similarly we eliminate π‘₯ from the third equation by eliminating ( π‘Ž3 π‘Ž1 ) times the first equation from the third equation. We thus get the new system π‘Ž1 π‘₯ + 𝑏1 𝑦 + 𝑐1 𝑧 = 𝑑1 𝑏2′𝑦 + 𝑐2′𝑧 = 𝑑2β€² 𝑏3′𝑦 + 𝑐3′𝑧 = 𝑑3β€² Here the first equation is called the pivotal equation and π‘Ž1 is called the first pivot. Step-II. To eliminate 𝑦 from third equation in (2). Assuming 𝑏2β€² β‰  0, we eliminate 𝑦 from the third equation of (2) ,by Subtracting ( 𝑏3β€² 𝑏2β€² ) times the second equation from third equation. We thus, get the new system π‘Ž1 π‘₯ + 𝑏1 𝑦 + 𝑐1 𝑧 = 𝑑1 𝑏2′𝑦 + 𝑐2′𝑧 = 𝑑2β€² 𝑐3′′𝑧 = 𝑑3β€²β€² Here the second equation is the pivotal equation and 𝑏2β€² is the new pivot.
  12. 12. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 12 Step-III. To evaluate the unknowns. The values of π‘₯, 𝑦, 𝑧 are found from the reduced system (3) by back substitution. 5.1.1 Exampleβ€” Apply gauss elimination method to solve the equations 𝒙 + πŸ’π’š βˆ’ 𝒛 = βˆ’πŸ“ 𝒙 + π’š βˆ’ πŸ”π’› = βˆ’πŸπŸ πŸ‘π’™ βˆ’ π’š βˆ’ 𝒛 = πŸ’ . Solution: We have [ 1 4 βˆ’1 1 1 βˆ’6 3 βˆ’1 βˆ’1 ][ π‘₯ 𝑦 𝑧 ] = [ βˆ’5 βˆ’12 4 ] Operate 𝑅2 βˆ’ 𝑅1 & 𝑅3 βˆ’ 3𝑅1, ~ [ 1 4 βˆ’1 0 βˆ’3 βˆ’5 0 βˆ’13 2 ][ π‘₯ 𝑦 𝑧 ] = [ βˆ’5 βˆ’7 19 ] Operate 𝑅3 βˆ’ 13 3 𝑅2, [ 1 4 1 0 βˆ’3 βˆ’5 0 0 71/3 ][ π‘₯ 𝑦 𝑧 ] = [ βˆ’5 βˆ’7 148/3 ] Thus, We have 𝑧 = 148 71 = 2.0845, 3𝑦 = 7 βˆ’ 5𝑧 = 7 βˆ’ 10.4225 = βˆ’3.4225 i.e., 𝑦 = βˆ’1.1408 π‘₯ = βˆ’5 βˆ’ 4𝑦 + 𝑧 = βˆ’5 + 4(1.1408) + 2.0845 = 1.6479 and Hence π‘₯ = 1.6479, 𝑦 = βˆ’1.1408, 𝑧 = 2.0845.
  13. 13. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 13 5.1.2 Exampleβ€” Solve by using gauss elimination Method. 𝒙 𝟏 + πŸπ’™ 𝟐 βˆ’ 𝒙 πŸ‘ = πŸ‘ πŸ‘π’™ 𝟏 βˆ’ 𝒙 𝟐 + πŸπ’™ πŸ‘ = 𝟏 πŸπ’™ 𝟏 βˆ’ πŸπ’™ 𝟐 + πŸ‘π’™ πŸ‘ = 𝟐 𝒙 𝟏 βˆ’ 𝒙 𝟐 + 𝒙 πŸ‘ = βˆ’πŸ Solution: We have given system of solution π‘₯1 + 2π‘₯2 βˆ’ π‘₯3 = 3 3π‘₯1 βˆ’ π‘₯2 + 2π‘₯3 = 1 2π‘₯1 βˆ’ 2π‘₯2 + 3π‘₯3 = 2 π‘₯1 βˆ’ π‘₯2 + π‘₯3 = βˆ’1 The System of equation can be written in matrix form as [ 1 2 βˆ’1 3 βˆ’1 2 2 1 βˆ’2 βˆ’1 3 1 ][ π‘₯1 π‘₯2 π‘₯3 ] = [ 3 1 2 βˆ’1 ] Operate (βˆ’3) 𝑅1 + 𝑅2, (βˆ’2) 𝑅1 + 𝑅3, (βˆ’1) 𝑅1 + 𝑅4 ~[ 1 2 βˆ’1 0 βˆ’7 5 0 0 βˆ’6 βˆ’3 5 2 ][ π‘₯1 π‘₯2 π‘₯3 ] = [ 3 βˆ’8 βˆ’4 βˆ’4 ] Operate βˆ’ 6 7 𝑅2 + 𝑅3 , βˆ’ 3 7 𝑅2 + 𝑅4
  14. 14. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 14 ~[ 1 2 βˆ’1 0 βˆ’7 5 0 0 0 0 5/7 βˆ’1/7 ][ π‘₯1 π‘₯2 π‘₯3 ] = [ 3 βˆ’8 20/7 βˆ’4/7 ] Operate 1 5 𝑅3 + 𝑅4 ~[ 1 2 βˆ’1 0 βˆ’7 5 0 0 0 0 5/7 0 ][ π‘₯1 π‘₯2 π‘₯3 ] = [ 3 βˆ’8 20/7 0 ] ∴ 5 7 π‘₯3 = 20 7 ⟹ π‘₯3 = 4 Now βˆ’7π‘₯2 + 5π‘₯3 = βˆ’8 ⟹ βˆ’7π‘₯2 + 5(4) = βˆ’8 ⟹ βˆ’7π‘₯2 = βˆ’28 ⟹ π‘₯2 = 4 Now π‘₯1 + 2π‘₯2 βˆ’ π‘₯3 = 3 ⟹ π‘₯1 + 2(4) βˆ’ 4 = 3 ⟹ π‘₯1 = 3 + 4 βˆ’ 8 ⟹ π‘₯1 = βˆ’1 Hence we get the solution set (π‘₯1,π‘₯2, π‘₯3) = (4,4,βˆ’1) Now we discuss about 2nd iterative method Gauss – Seidel. 6.1 Gauss - Seidel iteration Method:
  15. 15. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 15 This is a modification of the Jacobi’s iteration method. As before, we start with initial approximations π‘₯0, 𝑦0, 𝑧0 (each=0) for π‘₯, 𝑦, 𝑧 respectively. Substituting 𝑦 = 𝑦0, 𝑧 = 𝑧0 in the first equations, we get π‘₯1 = π‘˜1 Then putting π‘₯ = π‘₯1, 𝑧 = 𝑧0 in the second of the equations, we have 𝑦1 = π‘˜2 βˆ’ 𝑙2 π‘₯1 βˆ’ π‘š2 𝑧0 Next substituting π‘₯ = π‘₯1, 𝑦 = 𝑦1 in the third equations, we obtain 𝑧1 = π‘˜3 βˆ’ 𝑙3 π‘₯1 βˆ’ π‘š3 𝑦1 And so on, i.e. as soonas new approximation for an unknown is found, it is immediately used in the next step. This process ofiteration is continued till convergency to the desired degree of accuracy is obtained. 6.1.1 Exampleβ€” Apply Gauss-Seideliterationmethod to solve the equation: πŸπŸŽπ’™ + π’š βˆ’ πŸπ’› = πŸπŸ• πŸ‘π’™ + πŸπŸŽπ’š βˆ’ 𝒛 = βˆ’πŸπŸ– πŸπ’™ βˆ’ πŸ‘π’š + πŸπŸŽπ’› = πŸπŸ“ Solution: We write the given equation in the form π‘₯ = 1 20 (17 βˆ’ 𝑦 + 2𝑧) ……………………………… (1) 𝑦 = 1 20 (βˆ’18βˆ’ 3π‘₯ + 𝑧) ……………………………… (2) 𝑧 = 1 20 (25 βˆ’ 2π‘₯ + 3𝑦) ………………………………. (3)
  16. 16. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 16 We start form the approximation π‘₯0 = 𝑦0 = 𝑧0 = 0.substituting 𝑦 = 𝑦0, 𝑧 = 𝑧0 in the right side of the first of equations (1) we get π‘₯1 = 1 20 (17βˆ’ 𝑦0 + 2𝑧0) = 0.8500 Putting π‘₯ = π‘₯1, 𝑧 = 𝑧0 in the second of the equations (1), we have 𝑦1 = 1 20 (βˆ’18 βˆ’ 3π‘₯1 + 𝑧0) = βˆ’1.0275 Putting π‘₯ = π‘₯1, 𝑦 = 𝑦1 in the last of the equations (1), we obtain 𝑧1 = 1 20 (25βˆ’ 2π‘₯1 + 3𝑦1) = 1.0109 For the second iteration, we have π‘₯2 = 1 20 (17 βˆ’ 𝑦1 + 2𝑧1) = 1.0025 𝑦2 = 1 20 (βˆ’18 βˆ’ 3π‘₯2 + 𝑧1) = βˆ’0.9998 𝑧2 = 1 20 (25βˆ’ 2π‘₯2 + 3𝑦2) = 0.9998 For the third iteration, we get π‘₯3 = 1 20 (17 βˆ’ 𝑦2 + 2𝑧2) = 1.0000 𝑦3 = 1 20 (βˆ’18 βˆ’ 3π‘₯3 + 𝑧2) = βˆ’1.0000 𝑧3 = 1 20 (25βˆ’ 3π‘₯3 + 2𝑦3) = 1.0000 The values in the 2nd and 3rd iterations bring practically the same, we can stop. Hence the solution is π‘₯ = 1, 𝑦 = βˆ’1, 𝑧 = 1.
  17. 17. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 17 7.1 Difference betweendirect and iterative methods: Direct Method Iterative Method It computes the solution to a problem in a finite number of steps. In contrast to direct methods, iterative methods are not expected to terminate in a number of steps. These methods give the precise answer if they were performed in infinite precision arithmetic. Iterative methods form successive approximations that converge to the exact solution in the limit. This method takes less time for computation when we have small system linear of equations. This method takes long time for calculation when we have small system of linear equations. When we have large linear system of equation Iterative method became more easy then direct method. Iterative methods are better than direct methods for solving large linear systems e.g. Gauss elimination, LU decomposition e.g. Gauss -Seidel method, Jacobi Method, Newton-Raphson method.
  18. 18. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 18 8. Referencesandwebsite Name: 1. Higher Engineering mathematics by B.S.Grewal 2. Higher Engineering Mathematics by B.V.Ramana 3. http://www.linearequations.org/system-of-linear-equations.html# 4. http://www.mathworks.com/matlabcentral/answers/7058-are-iterative- methods-always-better-than-direct-methods-for-solving-large-linear-systems 5. http://1.bp.blogspot.com/- pHo8nT2SKgM/UPKdqSinfSI/AAAAAAAAC9I/JZHDxmqADsg/s1600/dir ect_vs_indirect.png
  19. 19. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 19 EXERCISE Q-1 Evaluate the following questions: 1. Solve the following system of linear equation π‘₯ + 4𝑦 = βˆ’10 ,3π‘₯ βˆ’ 𝑦 = 9 2. Solve the following system of linear equation 3π‘₯ + 7𝑦 = 15,5π‘₯ + 2𝑦 = βˆ’4 3. Show that the non Homogeneous system of linear equation are not consistant. 2π‘₯ + 6𝑦 = βˆ’11 6π‘₯ + 20𝑦 βˆ’ 6𝑧 = βˆ’3 6𝑦 βˆ’ 18𝑧 = βˆ’1 4. Test the consistency of the following equations and solve them if possible. 3π‘₯ + 3𝑦 + 3𝑧 = 1 π‘₯ + 2𝑦 = 4 10𝑦 + 3𝑧 = βˆ’2 2π‘₯ βˆ’ 3𝑦 βˆ’ 𝑧 = 5 Q-2 Evaluate the following questions: 1. Solve the following equations by Gauss elimination method: 2π‘₯ + 𝑦 + 𝑧 = 10 3π‘₯ + 2𝑦 + 3𝑧 = 18 π‘₯ + 4𝑦 + 9𝑧 = 16 2. Solve the following equations by Gauss elimination method: 2π‘₯ βˆ’ 𝑦 + 3𝑧 = 9
  20. 20. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 20 π‘₯ + 𝑦 + 𝑧 = 6 π‘₯ βˆ’ 𝑦 + 𝑧 = 2 3. Solve the following equations by Gauss-Seidel method: 2π‘₯ + 𝑦 + 6𝑧 = 9 8π‘₯ + 3𝑦 + 2𝑧+ 13 = 0 π‘₯ + 5𝑦 + 𝑧 = 7 4. Solve the following equations by Gauss-Seidel method: 28π‘₯ + 4𝑦 βˆ’ 𝑧 = 32 π‘₯ + 3𝑦 + 10𝑧 = 24 2π‘₯ + 17𝑦 + 4𝑧 = 35
  21. 21. Unit-2 SOLUTION OF SIMULTANEOUS LINEAR EQUATIONS RAI UNIVERSITY, AHMEDABAD 21

Γ—