Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
BAB 1: PENGENALAN PERAKAUNAN
Perbezaan Antara Simpan Kira Dengan Perakaunan
Perbezaan Antara Organisasi Perniagaan Di Malaysia .
Konsep Dan Prinsip Perakaunan Yang Asas Bil. Konsep/Prinsip  Keterangan 1 Entiti berasingan Pemilik dan perniagaan merupak...
Kitaran Perakaunan
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bab 1

4,510 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Bab 1

  1. 1. BAB 1: PENGENALAN PERAKAUNAN
  2. 2. Perbezaan Antara Simpan Kira Dengan Perakaunan
  3. 3. Perbezaan Antara Organisasi Perniagaan Di Malaysia .
  4. 4. Konsep Dan Prinsip Perakaunan Yang Asas Bil. Konsep/Prinsip Keterangan 1 Entiti berasingan Pemilik dan perniagaan merupakan dua pihak berasingan. 2 Badan berterusan Perniagaan dianggap mempunyai hayat yang berterusan dan tidak dibubarkan dalam jangka pendek. 3 Wang sebagai ukuran Hanya item yang boleh dinilaikan dalam wang direkodkan dalam buku akaun. 4 Kos sejarah Urus niaga direkod berasaskan kos belian pada tarikh belian tersebut walaupun nilai semasa boleh berubah. 5 Tempoh perakaunan Hayat perniagaan dibahagikan kepada tempoh yang sama dan tetap. 6 Konsep pemadanan Semua hasil mesti dipadanka dengan belanja dalam sesuatu tempoh perakaunan untuk mencari keuntungan bagi tempoh berkenaan. 7 Prinsip catatan bergu Setiap urus niaga direkod dalam dua akaun yang berasingan di sebelah yang bertentangan dengan amaun yang sama. 8 Ketekalan Item perakaunan yang serupa dikendalikan dengan cara yang sama, konsisten, pada setiap tempoh perakaunan. 9 Materialiti Item perakaunan yang penting sahaja diambil kira dalam penyediaan laporan kewangan.
  5. 5. Kitaran Perakaunan

×