buy.ology book review

512 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
512
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

buy.ology book review

 1. 1. БИОЛОГИЯ наКУПУВАНЕТООСНОВИ НА НЕВРОМАРКЕТИНГА Радослава Дочева 1023038
 2. 2. Най-мащабното изследване по невромаркетинг 2081 доброволци от Америка, Англия, Германия, Китай Продължителност - 3 години С участието на 300 учени Бюджет – 7 млн. Долара Експериментът включва употребата на два сложни уреда за сканиране на мозъка – скенер за заснемане на функционалните мозъчни изображения и подобрена версия на електроенцефалограф, който улавя бързи мозъчни вълни в реално време.
 3. 3. Големитеоткрития
 4. 4. Огледалните неврони Неврони, които се активират, когато едно действие се извършва, но и когато същото действие се наблюдава. Те са причината несъзнателно да имитираме поведението на другите. Те ни карат да се усмихваме, когато видим щастлив човек. Но пак те са виновни в случаите, в които изпитваме удоволствие от чуждото нещастие (злорадство).
 5. 5. Скритата реклама Защо скритата реклама не винаги работи?  По-сложна реклама от обикновено показване на продукти.  Консуматорите не запомнят брандове, които не са интегрална част от сюжетната линия на програмата.  Добре интегрираните брандове се запонят по-добре и отслабват способността ни да запомняме други брандове.
 6. 6. Логото Колкото по-стимилирани сме визуално, толкова по-трудно се привлича вниманието ни. Звукът и миризмата имат много по-силно въздействие, отколкото гледката. Визуалните изображения са по-ефективни, когато са комбинирани със звук или миризма – сезнорно брандиране.
 7. 7. Nokia tune Мелодията на Нокиа събужда силни негативни асоциации, които отдръпват доброволците от бранда. Много често мелодията се свързва с неприятно обаждане от шефа, развалено удоволствие от кинопрожекция, защото някой е забравил да си изключи телефона и т.н.
 8. 8. Ритуали, суеверия, купуване Продуктите, които са свързани с разни ритуали и суеверия са много по-прилепчиви от останалите. Ритуалите създават илюзия за комфорт и принадлежност, които са ни необходими в този несигурен свят.
 9. 9. Ритуали, суеверия, купуване
 10. 10. 10-те основни стълба на религията и бранда Чувство на принадлежност Ясна визия Превъзходство над противника Въздействие върху сетивата Разкази Величие Евангелизъм Символи Мистерии Ритуали
 11. 11. Предупрежденията върху цигарите Стимулират мозъчната зона, наречена “център на желанието за наслада”.
 12. 12. Сексът в рекламата
 13. 13. Сексът в рекламата Сексът, красотата или обикновените хора продават?  Сексът и красотата отвличат вниманието от съществената информация в рекламата.  Ние като консуматори се идентифицираме с хора, които приличат на нас, а не с красиви и сексапилни знаменитости.  Обикновените хора в рекламите правят информацията по- достоверна.
 14. 14. Сексът в рекламата Сексът в рекламата – дуалистичен характер  Понякога продава, понякога не.  Причината – огледалните неврони Бъдещето на рекламата – още по-скандална и вулгарна.  Защото консуматорите вече са привикнали към секса в рекламите и все по-трудно се впечатляват.
 15. 15. Бъдещето на маркетинга Невромаркетингът ще има все по-голямо значение при разработването на маркетингови стратегии от традиционните методи за проучване. Ще се увеличават рекламите базирани на личната ни несигурност и страх. Все повече човешки брандове, като се използват реални хора за по-голяма публичност и достоверност. С помощта на невромаркетинга ще се предрича успеха или провала на нови продукти.
 16. 16. Лично мнение Мартин Линдстрьом успява да обедини маркетинга и науката, като предизвиква революция в областта. Сканирането на мозъка доказва определени тези, но не може да даде категорично обяснение, защо мозъкът ни реагира именно по този начин. Предпочитанията и изборът ни се определят от куп фактори. Всички хора сме индивидуалности и изтласкваме в несъзнаваното си различни подтиснати желания. Невромаркетингът залага на унифицирани техники, които пренебрегват личностните различия.
 17. 17. Благодаря Ви за вниманието!

×