08 presentatie schuld - we logeren in een complexe wereld

972 views

Published on

Het is zo veel allemaal. We hebben het eigenlijk al best krap. We hebben onze eigen zorgen al, niet nog die van anderen Erbij. Trouwens, wij zijn al aardig duurzaam bezig. We scheiden glas, papier, groente en batterijen. We doneren soms geld aan een goed doel. We kunnen niet alles in ons eentje oplossen! Dit is misschien wel onze houding: “Nog even wachten. Nog even ons oude leventje afmaken. Morgen, nee, - overmorgen, echt, - dan gaan we wel onze goede voornemens uitvoeren. Nu hebben we gewoon andere dingen aan ons hoofd.” Ook deze avond gaat het over collectieve schuld, kwaad dat in al onze vezels is doorgedrongen. We willen al die ellende niet, we kiezen er niet actief voor en toch we hebben er mee te maken.

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
972
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
445
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

08 presentatie schuld - we logeren in een complexe wereld

 1. 1. Top 10 van onze favoriete verdovingsmiddelen:
 2. 2. Zoek liever eerst het koninkrijk van God ………..dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Matteus 6:33) Jezus, zegt dat: „Waar jullie schat is, daar zal ook jullie hart zijn‟. (Lucas 12:34) Eigenlijk is dat natuurlijk niet waar.
 3. 3. 11 Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. 12 Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten. (Matteus 5:11-12) We kunnen zo onze dure auto verdedigen,
 4. 4. De wet zegt: 11 Armen zullen er altijd zijn bij u….. maar zegt ook:…..Daarom druk ik u op het hart om vrijgevig te zijn tegenover iedereen in uw land die in armoede leeft of er slecht aan toe is. (Deut.15:11) Jezus zegt:11 Want de armen zijn altijd bij jullie, maar ook hij zegt ook: maar ik zal niet altijd bij jullie zijn. (Matteus 26:11) Vaak is dit een excuus,om helemaal niets te doen.
 5. 5. Dat zeggen alleen mensen, die iets bij die politiek te verliezen hebben. . 18 „De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend ..te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, 19 om een genadejaar van de Heer uit te roepen.‟ (Lucas 4:18-19)
 6. 6. Johannes, stelt nadrukkelijk, dat God niet vergeeft, als uit onze houding niet blijkt, dat we spijt hebben: 9 Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. (1 Johannes 1:9)
 7. 7. “De enige zuivere godsdienst is er één met goede daden,” 27 Voor God, de Vader, is alleen dit reine, zuivere godsdienst: weduwen en wezen bijstaan in hun nood, en je in acht nemen voor de wereld en onberispelijk blijven. (Jacobus 1:27)
 8. 8. We voelen op onze klompen aan dat we er op achteruit zullen gaan. Dat is precies wat Jezus bedoelde met: 39 Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, die zal het behouden. (Matteus 10:39)
 9. 9. 1 En nu iets voor u, rijken! Weeklaag en jammer om de rampspoed die over u komt. 2 Uw rijkdom is verrot en uw kleding is door de mot aangevreten. 3 Uw goud en zilver is verroest, en die roest zal tegen u getuigen en als een vuur uw lichaam verteren. U hebt uw schatkamers gevuld, hoewel de tijd ten einde loopt. 4 Hoor de klacht van het loon dat u de arbeiders die uw velden maaiden hebt onthouden. Het geroep van de maaiers is tot de Heer van de hemelse machten doorgedrongen. 5 U hebt op aarde in weelde gebaad en losbandig geleefd, u hebt uzelf vetgemest voor de slachttijd. (Jacobus 5:1-5)
 10. 10. Wij denken zelf de wereldproblemen te moeten oplossen, Onze basishouding is veel belangrijker, Jezus, vraagt ons kruis op te nemen,
 11. 11. Jezus zegt:Van iedereen aan wie veel gegeven is,zal veel worden geëist,(Lucas 12:48) We denken zo negatief over schuldgevoelens, omdat ons de verkeerde schuld is aangepraat. Het enige schuldgevoel dat energie geeft, is vanuit een nederig besef van onze plek.

×