Wat ons werkelijk drijft, blijkt uit hoe we handelen:
Als ik weet dat een
biologisch product beter is en
ik heb het geld, ...
Wat ons werkelijk drijft, blijkt uit hoe we handelen:
Jezus, kiest in zijn vergelijkingen steeds tweedelingen.
Kunnen we w...
16 in hem is alles geschapen,
alles in de hemel en alles op
aarde, het zichtbare en het onzichtbare,
vorsten en heersers, ...
21 want álles is van u;
22 of het nu Paulus,
Apollos of Kefas is, wereld,leven of dood,
heden of toekomst – álles is van u...
1.God bestaat, afgoden niet:
2.God redt, afgoden niet:
3.God geeft alles, afgoden
volgen hun eigen belangen:
4.God geeft ruimte,
afgoden maken afhankelijk:
5.God offert zichzelf,
afgoden vragen offers:
6.God besmet met leven, afgoden
met de dood:
Een mens wordt wat hij aanbidt.
Uiteindelijk bereiken we een toestand die doo...
25 Want
ieder die zijn
leven wil
behouden, zal
het verliezen,
maar wie zijn
leven verliest
omwille van
mij, zal het
behoud...
31 Vraag je dus niet bezorgd af:
“Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?”
of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – ...
Je krijgt niet zelf nog een kind, maar
adopteert of neemt een pleegkind.
Je gaat niet in een kalme buitenwijk wonen, maar ...
06 presentatie  kiezen - we logeren in een complexe wereld
06 presentatie  kiezen - we logeren in een complexe wereld
06 presentatie  kiezen - we logeren in een complexe wereld
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

06 presentatie kiezen - we logeren in een complexe wereld

990 views

Published on

We zien bij veel christenen inclusief onszelf, een poging tot syncretisme (vreemdgaan met anderen goden). We vereren God wel, maar tegelijk ook een beetje geld, een beetje techniek, vrijheid en status. Jezus, stelt, dat zulke compromissen schone schijn zijn. Het is of – of! We kunnen niet verschillende heren dienen. Altijd zal er één zijn om wie we werkelijk geven en de andere zullen we diep in ons hart minachten. Aan ons dus de keuze!

Published in: Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
990
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
624
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

06 presentatie kiezen - we logeren in een complexe wereld

 1. 1. Wat ons werkelijk drijft, blijkt uit hoe we handelen: Als ik weet dat een biologisch product beter is en ik heb het geld, – neem ik het dan? Als ik weet dat mijn spaargeld belegd wordt in wapens en kinderarbeid, – schakel ik dan over naar een andere bank? Als ik weet dat de ene auto zuiniger is en wellicht ook goedkoper, – koop ik die dan, ondanks dat hij minder mooi is? Als ik weet dat kippenvlees zo goedkoop is, omdat kippen minder dan een A4-tje loopruimte hebben, – laat ik het dan liggen?
 2. 2. Wat ons werkelijk drijft, blijkt uit hoe we handelen: Jezus, kiest in zijn vergelijkingen steeds tweedelingen. Kunnen we wel een goede of slechte richting kiezen?
 3. 3. 16 in hem is alles geschapen, alles in de hemel en alles op aarde, het zichtbare en het onzichtbare, vorsten en heersers, machten en krachten, alles is door hem en voor hem geschapen. 17 Hij bestaat vóór alles en alles bestaat in hem. 18 Hij is het hoofd van het lichaam, de kerk. Oorsprong is hij, eerstgeborene van de doden, om in alles de eerste te zijn: 19 in hem heeft heel de volheid willen wonen 20 en door hem„ en voor hem alles met zich willen verzoenen, alles op aarde en alles in de hemel, door vrede te brengen met zijn bloed aan het kruis. (Kollosenzen 1:16-20) alles
 4. 4. 21 want álles is van u; 22 of het nu Paulus, Apollos of Kefas is, wereld,leven of dood, heden of toekomst – álles is van u. 23 Maar u bent van Christus en Christus is van God. (1 Korintiërs 3:21-23)
 5. 5. 1.God bestaat, afgoden niet:
 6. 6. 2.God redt, afgoden niet:
 7. 7. 3.God geeft alles, afgoden volgen hun eigen belangen:
 8. 8. 4.God geeft ruimte, afgoden maken afhankelijk:
 9. 9. 5.God offert zichzelf, afgoden vragen offers:
 10. 10. 6.God besmet met leven, afgoden met de dood: Een mens wordt wat hij aanbidt. Uiteindelijk bereiken we een toestand die doods is. 1 U was dood door de misstappen en zonden 2 waarmee u de weg ging van de god van deze wereld……….. 3 Net als zij lieten ook wij allen ons eens beheersen door onze wereldse begeerten, …….. en stonden van nature bloot aan Gods toorn, …….. (Efeziërs 2:1-3) Wie met Jezus omgaat, gaat op hem lijken. 18 Wij allen die met onbedekt gezicht de luister van de Heer aanschouwen, zullen meer en meer door de Geest van de Heer naar de luister van dat beeld worden veranderd. (2 Korintiërs 3:18)
 11. 11. 25 Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. (Matteus 16:25) Bij Jezus is het verassend genoeg de brede weg die naar de ondergang leidt en de smalle weg die richting „het Leven‟ gaat.
 12. 12. 31 Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” – 32 dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. 33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Matteus 6:31-33)
 13. 13. Je krijgt niet zelf nog een kind, maar adopteert of neemt een pleegkind. Je gaat niet in een kalme buitenwijk wonen, maar in een probleemwijk. Je koopt niet de mooiste auto, maar doet samen met vrienden. Je probeert vriendschappen te sluiten met „lastige‟ mensen en nodigt hen uit op visite. Je confronteert collega‟s en managers met destructieve beslissingen. Je loopt om voor een duurzame en wellicht duurdere winkel. Je blijft in een kerk, waar je je niet helemaal thuis voelt, maar waar je wel veel kunt betekenen. Je vecht voor je huwelijk, ook al is de liefde verdwenen en ben je verliefd op een ander. Mogen we hierover beginnen? Mogen we fundamentele keuzes bevragen?

×