Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

01 presentatie op zoek naar het goede leven

810 views

Published on

Op zoek naar het goede leven, is op zoek naar het Koninkrijk van God. In de gelijkenis van de Zaaier laat Jezus ons zien, wat het Koninkrijk inhoud. De vier grondsoorten uit de gelijkenis van de Zaaier staan voor de hartsgesteldheid van de ontvangers van het gezaaide zaad (de ontvangers van het goede nieuws).Deze hartsgesteldheid is beïnvloedbaar door onze afgoden* en juist deze beïnvloeding door onze afgoden*, is een rode draad die door deze cursus loopt. *Om de overzichtelijkheid niet te verliezen, zijn in deze cursus alle denkbare afgoden onderverdeeld in vieren: geld, status, techniek (wereldse)vrijheid. Het Koninkrijk is, waar het goede nieuws gezaaid wordt door Jezus Christus in ons hart. Mits in goede grond gezaaid, worden we in Christus ook zaaiers en
zullen rijkelijk vrucht dragen. We ontvangen het goede nieuws van Jezus, waardoor we uitgedaagd worden te veranderen en het goede nieuws in woord en daad te delen met anderen.

Published in: Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

01 presentatie op zoek naar het goede leven

 1. 1. 18 Hoor en begrijp dan nu de gelijkenis van de zaaier: 19 bij ieder die het woord van het koninkrijk hoort maar het niet begrijpt, komt hij die het kwaad zelf is en rooft wat hun in het hart is gezaaid; bij hen is op de weg gezaaid. (Mat 13:18,19)
 2. 2. Een jongen verteld heel vermakelijk over de vele verre vakanties, die hij samen met zijn vriendin heeft ondernomen.“Wat voor werk doe je eigenlijk?” wordt er door iemand gevraagd. Dat kan soms een rotvraag zijn. Soms schaam je je voor je baan. Soms kan je gewoon niet uitleggen, wat je precies doet. “Bij een verzekeringsmaatschappij” antwoordt de jongen, maar meteen begint hij over iets anders.
 3. 3. 20 Het zaad dat op rotsachtige grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en het meteen met vreugde in zich opnemen. 21 Het schiet echter geen wortel in hen, oppervlakkig als ze zijn. Worden ze vanwege het woord beproefd of vervolgd, dan houden ze geen ogenblik stand. (Mat 13:20,21)
 4. 4. “Wat is nu jouw droombaan?” Wordt er door de zelfde persoon gevraagd. Na enig aandringen, komt er als antwoord: “gehandicapten, daar wil ik het liefst mee werken. Ik baal van mijn saaie baan. Maar ja die vakanties. Als ik met gehandicapten ga werken, zak ik flink in salaris en kunnen we alleen nog maar in Nederland op vakantie.” “Oké,” zegt de vraagsteller, “je gaat dus 49 weken per jaar ongelukkig zijn op je werk, om 3 weken gelukkig te zijn op vakantie?” De ogen van de jongen beginnen te stralen. Meteen spreekt hij zijn vriendin aan: “ik wil de gehandicaptenzorg in!” “Maar dan kunnen we niet op vankantie, dat weet je best!” is het meteen. De jongen wordt kleiner. Een vriend zit er bij en mengt zich in het gesprek. “Gehandicaptenzorg?” mompelt hij: “dat is voor vrouwen hoor!”
 5. 5. We hebben de beschermende dijken van tradities en regels laten wegspoelen en noemen dat vrijheid. Deze (wereldse)vrijheid is niet geworteld is in het geloof in Jezus, daardoor raken de echt belangrijke dingen in ons leven (een leven in het Koninkrijk) op de achtergrond. Dit maakt ons oppervlakkig (onverschillig) wat het goede nieuws betreft. We geloven alleen als het ons uitkomt, worden we beproefd vanwege het goede nieuws (gaat het ons iets kosten), dan houdt het geloof in Jezus geen stand. Uiteindelijk verliezen we de controle en gaat de afgod ‘vrijheid’ een eigen (goden)leven in ons leiden.
 6. 6. Techniek is een kracht, die er zo veelbelovend uitziet, dat we ons vertrouwen gaan stellen op het geschapene en niet op de Schepper. Ons vertrouwen op de techniek is niet geworteld in het geloof in Jezus, daardoor raken de echt belangrijke dingen in ons leven (een leven in het Koninkrijk) op de achtergrond. Dit maakt ons oppervlakkig (onverschillig) wat het goede nieuws betreft. We geloven alleen als het ons uitkomt, worden we beproefd vanwege het goede nieuws (gaat het ons iets kosten), dan houdt het geloof in Jezus geen stand. Uiteindelijk verliezen we de controle en gaat de afgod ‘techniek’ een eigen (goden)leven in ons leiden.
 7. 7. 22 Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijkse bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft. (Mat 13:22)
 8. 8. De jongen en zijn vriendin hebben niet zo lang geleden een huis gekocht. Slechts één bank wilde een hypotheek aanbieden, want eigenlijk is het huis te duur voor hen. Ze willen allebei wel kinderen, maar daar hebben ze nu echt geen geld voor en trouwen zit er om dezelfde financiële redenen ook niet in. Hun werk kunnen ze niet opzeggen, want dan missen ze hun fijne vakanties, die ze echt nodig hebben, om bij te komen van hun saaie baan. Geld aan goede doelen geven, dat willen ze wel, maar: “tja, dat kan nu even niet hoor!” Hun vrienden, daar moeten ze echt eens vaker langs, maar eerst klussen! “Daar zijn we nu toch wel even zoet mee.” Iemand vraagt, waarom zij dan in vredesnaam dit huis hebben gekocht, als hen dat zo beperkt? Hun antwoord is: “we willen een groot huis, voor later als de kinderen komen - en als je thuiskomt van dat rot werk, dan is het wel zo prettig!”
 9. 9. Gewone zaken worden groter en groter, totdat ze heilig worden en we ze zelfs vergoddelijken. We maken van onze bezittingen, ons geld een soort god, daardoor is het goede nieuws onbelangrijk geworden. Het goede nieuws wordt verstikt door zorgen om ons dagelijks bestaan en de verleidingen van rijkdom en blijft zonder vrucht.
 10. 10. Laten we het onszelf eens afvragen, het antwoord is waarschijnlijk een afgod van ons.
 11. 11. 23 Het zaad dat in goede grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en begrijpen. Zij dragen dan ook rijkelijk vrucht, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig.’ (Mat 13:23)

×