Daniel Kalić - Bezbednost dece na internetu

394 views

Published on

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Daniel Kalić - Bezbednost dece na internetu

  1. 1. Daniel Kalić BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU
  2. 2. ZAŠTITA DECE NA INTERNETU Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu (surfovanje, četovanje, korišcenje društvenosocijalnih mreža, online igrice).
  3. 3. ZLOUPOTREBA DECE NA INTERNETU Zloupotreba Interneta se ne odnosi samo na najčešću asocijaciju, odnosi se i na vebsajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, anoreksije, otmica, abortusa, nacizma, droge, itd.
  4. 4. NAČINI ZLOUPOTREBE DECE NA INTERNETU Na Internetu postoji nekoliko hiljada organizacija koje se bave nekim od mnogobrojnih načina iskorišćavanja dece. Veliki broj tih organizacija legalno su prijavljena preduzeća, humanitarne ili nevladine. Međutim, ispod "šarenog plašta" primamljivih mogućnosti za bolji život najčešće se kriju ciljevi trafikinga, prostitucije, raznih vrsta krađa i drugih načina iskorišćavanja žrtava. organizacije sa pravnim identitetom.
  5. 5. PROGRAMI ZA ZASTITU DECE NA INTERNETU Najbolja zaštita jeste da u svakom momentu znate sta vaše dete radi na Internetu. Postoje softveri koji beleže šta je sve radjeno na računaru, adrese koje su posećivane i sve to snima u odredjene log fajlove sa tekstom koje je vaše dete kucalo (chat programi, dopisivanje, fejsbuk itd) tako da ćete uvek biti u toku šta vaše dete radi.
  6. 6. PRAVILA ZA DECU Stvaraj sebi bezbedne profile. Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi vebsajtove za mlade, najbolje one koje imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobi za četovanje. Nemoj slati poruke, fotografije ili drugi material koji nekome može naškoditi. Fotografije šalji samo osobama kojima veruješ. Nauči kako da odbijaš i blokiraš poruke nepoznatih osoba.
  7. 7. NACIONALNI OKVIRI Pravni sistem Republike Srbije krivično delo zlostavljanja i iskorišćavanja dece i putem Interneta reguliše Krivičnim zakonikom.

×