Marko Kovačević VII1
Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku,
psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica
tokom obavljanja svakodnevnih...


Zloupotreba Interneta se uglavnom odnosi na
veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput
samoubistava, otmica, nacizma, dro...
Nacini zloupotrebe dece na internutu su:
 Krađa (informacije o brojevima kreditna kartica
kojima maloletnik plaća svoje u...


Vršnjačko nasilje (Vršnjačkim nasiljem putem
interneta naziva se podsticanje grupne mržnje,
napadi na privatnost, uznem...

1.
2.

3.

4.

5.

Šta deca treba da rade:
Stvaraj sebi bezbedne profile.
Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi ve...


1.

2.

3.

4.
5.

Šta roditelji treba da rade:
Instalirajte softver koji štiti bezbednost vašeg
kompjutera.
Vodite rač...




Društvene mreže postale su naši produžeci,
više nisu samo sredstvo za skraćivanje dosade
i slobodna vremena. O njima...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Marko Kovačević - Bezbednost dece na internetu

607 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
607
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marko Kovačević - Bezbednost dece na internetu

  1. 1. Marko Kovačević VII1
  2. 2. Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na Internetu . Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanja o tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.
  3. 3.  Zloupotreba Interneta se uglavnom odnosi na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, otmica, nacizma, droge, itd.
  4. 4. Nacini zloupotrebe dece na internutu su:  Krađa (informacije o brojevima kreditna kartica kojima maloletnik plaća svoje učešće u nagradnim igrama).  Sugestija (oblik napada sa ciljem da se žrtva navede na samopovređivanje, svesno ili nesvesno).
  5. 5.  Vršnjačko nasilje (Vršnjačkim nasiljem putem interneta naziva se podsticanje grupne mržnje, napadi na privatnost, uznemiravanje, praćenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima i širenje nasilnih i uvredljivih komentara).
  6. 6.  1. 2. 3. 4. 5. Šta deca treba da rade: Stvaraj sebi bezbedne profile. Pri četovanju i slanju brzih poruka koristi veb-sajtove za mlade, najbolje one koje imaju nekoga ko nadgleda sadržaj u sobi za četovanje. Nemoj slati poruke, fotografije ili drugi material koji nekome može naškoditi. Ne prihvataj sastanke sa nepoznatim osobama, iako su tvoji drugovi sa Interneta. O eventualnim sastancima uvek obnavesti roditelje, opreznost se isplati.
  7. 7.  1. 2. 3. 4. 5. Šta roditelji treba da rade: Instalirajte softver koji štiti bezbednost vašeg kompjutera. Vodite računa o sajtovima koje koriste članovi vaše porodice. Objasnite deci da i u virtuelnom svetu za sve važe ista pravila ponašanja koja važe i u stvarnom. Naučite ih da brižljivo čuvaju svoje šifre. Ograničite vreme koje vaša deca mogu da provode online.
  8. 8.   Društvene mreže postale su naši produžeci, više nisu samo sredstvo za skraćivanje dosade i slobodna vremena. O njima razgovaramo čak i kada smo udaljeni od njih. Neki ih koriste za zbližavanje s istomišljenicima i prijateljima , neki za informiranje ili zabavu itd. društvene mreže nisu nužno ni loše ni dobreone su onakve kakvima ih sami napravimo.

×