Jovana Stojanović - Reciklaža nije blamaža

1,344 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,344
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Jovana Stojanović - Reciklaža nije blamaža

 1. 1. Reciklaža nije blamaža Jovana Stojanović Mentor: Jelena Kerekeš OŠ “Vuk Karadžić” Crvenka
 2. 2. Šta je reciklaža? Reciklaža papira Reciklaž a stakla Reciklaž Reciklaž a metala a plastike Reciklaža e-otpada Reciklira nje u Srbiji Opšti značaj reciklaže za čoveka Strip l Strip ll
 3. 3.   ŠTA JE RECIKLAŢA? -Reciklaţa je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno:  -korišćenje  -skupljanje  -izdvajanje  -prerada  -izradu novih stvari iz izkorišćenih stvari ili materijala
 4. 4. Podela reciklaţe Da recikliramo moţemo gotovo sve -papir -staklo -karton -keramika -plastika -aluminijum -gvoţđe
 5. 5. RECIKLIRANJE PAPIRA Novinski papir moze da se reciklira najmanje 7 puta. Kartonska ambalaţa se u glavnom kao i novine pravi od recikliranog papira.!
 6. 6. RECIKLIRANJE STAKLA Velika kolicina kućnog i industrijskog otpada je staklo zbog svoje teţine i gustine. Staklu je potrebno više od 5000 godina da se raspadne. Staklo moţe da se reciklira bezbroj puta i da ne izgubi svojstvo i kvalitet.!
 7. 7. RECIKLIRANJE METALA Aluminijum, čelik, bakar i ostali metali su vredne vrste otpada jer spadaju u neobnovljive prirodne resurse. Većina metala se moţe preraditi. Primer: -konzerve su većinom su od aluminijuma. Proizvodnjom novog od starog aluminijuma ušdedi se i do 95 procenata energije.
 8. 8. RECIKLIRANJE PLASTIKE Vreme razlaganja plastike je veoma dugo od 100 do 1000 godina, ali ona se moţe vrlo dobro reciklirati. Ovo prevenstvo vaţi za PET ambalaţu u kojoj kupujemo mineralnu vodu, ulje, pića, itd,...
 9. 9. E-OTPAD E-otpad je kadegorizovan kako opasan otpad, jer sadrţi elemente kao što su olova, kadijum, ţiva,... U mogućnosti smo da upotrebimo čak i do 70 procenata što pre svega znači da se e-otpad moţe i mora reciklirati!
 10. 10. RECIKLIRANJE U SRBIJI U Srbiji se reciklira 10 posto otpada, za razliku od zemlja u okruţenju 50 posto. Većina preduzeća u Srbiji se bavi reciklaţom metala. Ostale sekundarne sirovine izvozimo u inostranstvo i tamo se dalje prerađuju.
 11. 11. OPŠTI ZNAČAJ RECIKLŢE ZA ČOVEKA Pravljenje proizvoda od sirovih materijala košta i zagađuje više nego proizvodi od recikliranog materijala. Čuvajmo prirodne resurse za buduće generacije. Sve je manje mesta za otpad!
 12. 12. OPŠTI ZNAČAJ RECIKLAŢE ZA PRIRODU Recikliranje smanjuje zagađenje prouzrokovano otpadom. Recikliranjem smanjujemo potrebu za sirovim materijalima. Recikliranje zahteva manje energije i samim tim čuva prirodne resurse.
 13. 13. KRAJ! IME: Jovan@ PREZIME: Stojanović RAZRED I ODELJENJE: Vll-2 MENTOR: Jelena Kerekeš

×