Vanja Horvat - Reciklaža

583 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
583
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vanja Horvat - Reciklaža

 1. 1. RECIKLAŽA AUTOR:VANJA HORVAT VIII2 Mentor: Valentina Rutović OŠ “Vuk Karadžić” Crvenka
 2. 2. K V I Z I Ć PESMICA
 3. 3. ŠTA JE??? RECIKLAŽA JE IZDVAJANJE MATERIJALA IZ OTPADA I NJEGOVO PONOVNO KORIŠĆENJE!!!
 4. 4. ZAŠTO??? Kada upotrebljene materijale recikliramo dobijajuĆi nove proizvode smanjujemo potrebu za koriŠĆenjem prirodnih resursa!!!
 5. 5. Kako??? Veoma je vaŽno najpre odvojiti otpad prema vrstama otpadaka. Mnoge otpadne materije se mogu ponovo iskoristiti ako su odvojeno sakupljene. U recikliranje spada sve Što moŽe ponovo da se iskoristi, a da se ne baci.
 6. 6. *gde???* RECIKLAŽA SE VRŠI U POSEBNIM FABRIKAMA ZA RECIKLAŽU!!!
 7. 7. ZANIMLJIVOSTI ReciklaŽom samo jedne plastiČne boce saČuva se onoliko energije koliko jedna sijalica od 60 W Mount Rumpke je najviša potroŠi za 6 sati neprekidnog rada. tačka u Ohaju i ona je planina Ďubreta koja se nalazi na istoimenoj deponiji.
 8. 8. ProseČna ČetvoroČlana porodica baci 40 kg plastike godiŠnje. ReciklaŽom polovine svetske proizvodnje papira saČuvalo bi se 800.000 kvadratnih metara Šuma. U Srbiji se godiŠnje utroŠi 55 000 tona PET ambalaŽe, odnosno 1 210 000 000 PET boca
 9. 9. Pre 20. veka najrecikliraniji materijal bile su Životinjske kosti. koriŠĆene su za izradu lepka, dugmiĆa, papira, Želatina u proizvodnji 16% novca utroŠenog za hrane itd. kupovinu rezliČitih proizvoda odlazi na ambalaŽu koja u najveĆem broju sluČajeva odmah po kupovini biva baČena u smeĆe
 10. 10. kviziĆ 1.ŠTA JE RECIKLAŽA? 3.GDE SE RECIKLIRA? 2.KAKO SE RECIKLIRA? 4.ZAŠTO SE RECIKLIRA?
 11. 11. 6.KOLIKO SE ENERGIJE SACUVA RECIKLAZOM SAMO JEDNE BOCE? 5.KOJI SU BILI NAJRECIKLIRANI JI MATERIJALI PRE 20-OG VEKA? 7.STA JE MOUNT RUMPKE? 8.KOLIKO BI SE m2 SUME SACUVALO RECIKLAZOM POLOVINE SVETSKE PROIZVODNJE PAPIRA?
 12. 12. RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA RECIKLIRAJMO AMBALAŽU DA OD STARIJIH NE BI TRPELI GNJAVAŽU. SMEĆE JE UZROK RAZNIH BOLESTI I OGLEDALO LJUDSKE NEMARNOSTI. KO OKOLINU SVOJU ČUVA ON REDOVNO SMEĆE ODUVA. POSTOJE KANTE ZA TO SMEĆE NEGDE MANJE,A NEGDE VEĆE. KOLONE KONTEJNERA ČEKAJU NA VAS,PRUŽITE SMEĆU TU ČAST! ZAPAMTITE JEDNOM ZAUVEK SVI,ZA NAS RECIKLAŽA JE PRAVI SPAS!!!

×