Biblioteca Oberta

753 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
753
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Biblioteca Oberta

 1. 1. Biblioteca Oberta SES Sant Salvador
 2. 2. LA LECTURA: UN VALOR QUE CAL FER CRÉIXER La lectura crea opinió, fa pensar, reflexionar i afavoreix l’esperit crític; també ens diverteix, ens emociona i ens permet viure de manera empàtica situacions inèdites. Mentre llegim, i de manera quasi bé inconscient, el nostre cervell va emmagatzemant vocabulari, expressions, frases fetes, construccions sintàctiques, localitzacions, idees...
 3. 3. Ensenyar a parlar i a escriure a gent que no llegeix és una tasca que mai ens donarà resultats òptims. La família hi juga un paper molt important! Les famílies que llegeixen solen encomanar als fills les ganes de llegir. Si els adolescents veuen llegir als grans, i que s’ho passen bé fent-ho, podrem aconseguir que la lectura no sigui vista com una obligació escolar.
 4. 4. Objectius bàsics de la biblioteca oberta Fer entrar a tothom en el meravellós, i a la vegada versàtil, món de la lectura, obrint la biblioteca i els seus serveis a tota la comunitat educativa i a tot el barri en general. Posar a l’abast de tot el barri un espai on tothom pugui desenvolupar el gust per la lectura, ja sigui com a plaer o com a cerca d’informació.
 5. 5. Compensar desigualtats, ja que la biblioteca proporciona tots els recursos de què disposa als alumnes i a les famílies amb menys capacitat cultural i econòmica. Tots podem tenir les mateixes oportunitats si tenim els mateixos recursos!
 6. 6. Fomentar l’hàbit de la lectura en pares i mares per tal que esdevinguin bons models lectors per als seus fills/es i puguin acompanyar-los en l’aprenentatge de ser usuaris de biblioteques. Afavorir que pares i mares puguin guiar i ajudar els fills/es en el seu procés d’aprenentatge i en la descoberta de la lectura. Mantenir el contacte amb antics membres de la nostra comunitat educativa, principalment amb els exalumnes i les seves famílies.
 7. 7. Els inicis de la biblioteca oberta Després de fer-ne molta propaganda, el novembre de 2006 es va obrir el servei de préstec de llibres de la biblioteca, a pares i mares d’alumnes del centre, els divendres de 15h a 18h, com una activitat del centre en col·laboració amb el PEE. A causa de la demanda es va haver d’ampliar aviat el servei obrint també els dimecres a la tarda i donant l’opció de venir a tota la gent del barri. El curs 2007-08 vam entrar a formar part del programa de Biblioteca Escolar “puntedu”, davant del qual s’hi va posar una professora del centre que va assistir a activitats de formació per posar-ho tot en marxa.
 8. 8. Persones responsables • Coordinadora de biblioteca i responsable del programa puntedu: M. Lluïsa Rovira i Queralt, professora de llengua catalana del centre. • Aquest curs 2008-09 la professora responsable disposa d’una reducció horària de mitja jornada, fet que ha permès l’ampliació d’horaris, activitats i serveis. • Monitora (PEE): Àngels López, mare de dues alumnes del centre, membre de la • Col·laboració de professorat junta de l’AMPA i del Consell Escolar. i alumnat del centre per a Ve dimecres i divendres a la tarda. tasques esporàdiques.
 9. 9. Horaris Alumnes, Professorat, PAS Hores d’esbarjo (menys dijous) Dimarts i dijous de 17:30 h a 18:30 h Préstec de diccionaris a l’aula (tots els dies) Préstec al professorat per fer-ne ús a l’aula (sempre que ho necessitin)       Pares, alumnes, exalumnes, veïns... Dimecres de 15 h a 17 h Divendres de 15 h a 17 h     
 10. 10. Socis i Usuaris MAIG 2007 MAIG 2008 MAIG 2009 140 socis 190 socis 250 socis Fer-se soci és gratuït. S’omple una fitxa amb totes les dades del nou soci, on també s’hi van anotant els documents que agafa en préstec. També se li fa un carnet acreditatiu. La diferència amb qui només és usuari és que aquest darrer pot gaudir del servei però no endur-se material de préstec.
 11. 11. Serveis Es pot prendre en préstec a casa un màxim de dos llibres de lectura. Els llibres tenen un termini de préstec de 15 dies amb possibilitat de pròrroga. es enciclopèdies diccionaris i altres llibres de coneixement es poden consultar a la biblioteca i també se’n fa préstec a l’aula. Es faciliten documents de registre perquè els usuaris puguin reservar llibres de lectura, fer suggeriments de noves adquisicions, endur-se material a l’aula... Hi ha, a disposició de tots els usuaris, tres ordinadors amb connexió gratuïta a Internet, impressora i escàner, perquè puguin cercar informació, fer treballs escolars o altres. Se’ls ajuda i aconsella.
 12. 12. Orientació a l’alumnat, professorat, pares, veïns, etc, en la tria de llibres de lectura o de coneixements. Es facilita informació actualitzada sobre biblioteques, llibres, autors, xerrades, premis literaris... Hi ha un suro a l’entrada i un expositor a l’interior perquè tothom es pugui informar i pugui agafar fulletons.
 13. 13. Redacció de fulletons de llibres recomanats, de temàtica diversa, per a adults i joves (se’n fa un per Nadal i un a l’estiu).
 14. 14. Poder participar en activitats orientades a cercar informació i promoure la lectura.
 15. 15. El futur immediat El proper curs escolar ens traslladarem al nou centre. Les noves instal·lacions ens permetran tenir una biblioteca d’ús exclusiu per a les tasques que li són pròpies, gran, lluminosa, a la planta baixa i amb entrada directa del carrer. Totes aquestes condicions ens facilitaran la feina, es podran ampliar els serveis, consolidar els projectes que tenim començats i fer-ne de nous.   Caldrà definir bé quina ha de ser   l’aportació i la implicació de les Institucions en una biblioteca escolar, que fa a la vegada de biblioteca pública, perquè al barri no n’hi ha.
 16. 16. I per acabar... Llibres, camins i dies donen a l’home sabiduria. Proverbi àrab Els llibres em van ensenyar a pensar, i el pensament em va fer lliure.  Ricard Cor de Lleó (1157-1199) Rei d’Anglaterra.  Un llibre obert és un cervell que parla; tancat, un amic que espera; oblidat, una ànima que perdona; destruït, un cor que plora.  Proverbi hindú

×