Pp utk tekno

1,962 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Tahniah dan terima kasih atas kreativiti dan inovasi yang telah dilaksanakan.Semoga maju jaya sepanjang masa.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,962
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
42
Actions
Shares
0
Downloads
107
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pp utk tekno

 1. 2. Sembahyang sama ada fardhu atau sunat mestilah memenuhi tiga belas rukun yang utama seperti berikut: <ul><li>Niat sembahyang </li></ul><ul><li>Niat ialah menyengajakan di dalam hati untuk melakukan solat atau azam untuk mengerjakan sesuatu dan diniatkan ketika memulakan sesuatu pekerjaan. Niat juga adalah untuk menentukan apakah sembahyang yang dikerjakan itu sama ada sembahyang fardhu, sunat dan seumpamanya . </li></ul>
 2. 3. 2) Berdiri betul bagi orang yang berupaya Berdiri dengan betul pada sembahyang fardhu bagi mereka yang berkuasa (boleh) berdiri. Jika lemah (tidak berupaya) berdiri untuk mengerjakan sembahyang, sah sembahyangnya dengan duduk.
 3. 4. 3) Takbiratul Ihram Cara takbir dilakukan ialah dengan lafaz .
 4. 5. 4) Membaca surah Al-Fatihah Surah Al-Fatihah wajib (rukun) dibaca pada setiap raka‘at sewaktu berdiri. 5) Ruku’ serta Tuma’ninah Rukuk dari segi bahasa ialah condong dan tunduk . Menurut istilah ialah menundukkan punggung dan kepala di dalam sembahyang .
 5. 6. 6) I’tidal serta Tuma’ninah I’tidal ialah bangkit bangun dari rukuk dan kembali tegak lurus sebelum sujud .
 6. 7. 7) Sujud serta Tuma’ninah Sujud dari segi bahasa ialah merendahkan diri . Memadailah sujud menurut syarak dengan meletakkan dahi atau hidung di atas tikar sembahyang .
 7. 8. 8) Duduk antara dua sujud Duduk antara dua sujud ialah bangun kembali setelah sujud yang pertama untuk duduk sebentar sementara menanti sujud yang kedua .
 8. 9. 9) Duduk Tahyat Akhir Duduk yang berlaku di akhir rakaat sembahyang iaitu akan diberi salam selepas daripadanya.
 9. 10. 10) Membaca Tahyat Akhir. Membaca tahyat akhir semasa duduk kali terakhir dalam sembahyang. 11) Membaca selawat ke atas Nabi dalam Tahyat Akhir. Maksudnya ialah membaca selawat ke atas Nabi dan keluarganya dalam tahyat akhir semasa duduk kali yang terakhir dalam sembahyang .
 10. 11. 12) Memberi salam yang petama Bila telah selesai membaca tahyat akhir dan selawat atas Nabi dan keluarganya maka hendaklah memberi salam. Yang diwajibkan hanyalah salam pertama .
 11. 12. 13) Tertib Tertib maksudnya mentertibkan rukun-rukun sembahyang . Dimulakan dengan takbiratul ihram, kemudian membaca Fatihah kemudian rukuk, i’tidal, sujud dan seterusnya. Maka adalah batal sembahyangnya jika tidak mengikut rukun sembahyang dengan senghaja dan wajib dia mengulangi rukun-rukun tersebut .

×